Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie byście polecali wykonawce do testowania kolumn ?

Krzysiek Kukumber

Rekomendowane odpowiedzi

=> Zydelek

Jak byś czytał w moich myślach

Wracam z pracy a tu w skrzynce koperta z płytami

Sedeczne dzięki a kasę prześlę na konto ale może jakis namiar

Z poważaniem

LOK

Harvi-> o to mi chodzi. Miałem wpłacić forsę na prezent Lukarowi. Skoro nagrałem cd. i ludziska sa mi winni, niech tę forsę jaką sąwinni mi, przekażą na prezent Lukarowi. By pozostał znakpo mnie, nalezy dopisać "za kopie cd. od Zydelka"- prezent Lukarowi. Skoro zbiera forsę Jazz, najwłaściwszym będzie wpłata bezpośrednio na jego konto. Może zamieścisz nr. konta?

Wszystkie potrzebne dane do wplacenia znajduja sie w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Także dzis listonosz milo mnie zaskoczyl czym predzej udalem sie do znajomego w znanym celu [muj sprzet jest oddalony na weekendzie jakies 60km, znajduje sie w mieszkaniu w miescie gdzie uskuteczniaja sie moje studia:].No i po chwili eufori goraczkowym rozpakowywaniu koperty wyciagnolem plyte CD ktoora w jakis blizej nieokreslony sposób zostałą uszkodzona[pekniecie] zdjecia zamieszcze po weekendzie. Czy była by opcja dostac jeszcze jedna kopie plyty kase oczywiscie wplace na podane konto pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

Tak sie nieraz zastanawiam, jak Ci listonosze to robią, że czasami coś jest nie tak z płytami które dociarają za pośrednictwem poczty. Zbliżają się święta, wiec trzeba chyba swojemu listonoszowi jakiś prezent zrobić, żeby przez najbliższy rok jakoś dobrze traktowal przesyłki do mnie...

A tymczasem u mnie poczta nieczynna była ze względu na "wymianę systemu komputerowego". Kolega który kupił ode mnie kolumny już sie pewnie zastanawia co sie z nimi stało i dlaczego ich jeszcze nie ma...

Ech, ta poczta, z nią źle a bez niej jeszcze gorzej...

Szuma-> przykro mi. Wydawało się, że zapakowanie płyty w kopertę bezpieczną- z bąbelkami uchroni płytę. Nawet celowo próbowałem płytę połamać i wierzcie mi, jest to bardzo trudne. Jeśli coś ulega uszkodzeniu jest to zwykłe niechlujstwo pracowników poczty polskiej.

Napisz do mnie i przypomnij adres- podeślę pancerną przesyłkę:):):)

A jeszcze taka prośba do Zydelka, zeby napisał w tym temacie tytuły i wykonawców wszystkich utworów z tych samplerów w wolnej chwili - może to komus się przyda...

• 4 lata później...

a, 11 Mar 2010, 21:07

>podłączę się do tematu: chodzi o jedną konkretną płytę,żebym mógł słuchać sprzętu

>co polecacie?

To pewnie prowokacja, ale odpowiem. Do testowania sprzętu - płytę z materiałem, który masz bardzo dobrze osłuchany. Co z tego, że ktoś poda jakąś dobrze nagraną płytę jeśli Ty jej nie znasz. A do słuchania? Jedna płyta to za mało:)

"Vacuum Cleaner". Tu mozna posluchac i kupic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Parsec, 11 Mar 2010, 21:37

>"Vacuum Cleaner". Tu mozna posluchac i kupic:

>http://www.sleepmachines.com/vaclcd.html

sądząc po wpisach nabywców, to raczej płyta dla sąsiada audiofila:

" The Spaceship CD is perfect for masking the bass of the stereo of my neighbor. I don't mind music, but he has it on 24/7. So when I need a break, I put on the Spaceship and it is very soothing. It works well because it is a low rumbling sound and cancels most of the bass out!! I only put it up about soft-voice volume. It's also very relaxing just when you want general quiet. "

Powtórzę to co w 2005 napisał Molibden a w 2010 Aconitum - weź Twoje ulubione płyty - a z nich swoje ulubione utwory - i będzie to NAJLEPSZA dla Ciebie płyta testowa. Założenie że na płytach audiofilskich są niesamowite rzeczy najlepiej nagrane prowadzi wprost do odsłuchów muzyki której nie lubimy na sprzęcie na który nas nie stać.

Do testowania kolumn przed zakupem używa się NIE najlepiej nagranych płyt tylko najgorzej nagranych i swoich ulubionych. Owszem, można wziąć jedną dobrze nagraną płytę i puścić jeden kawałek kontrolnie. Ale na pewno słuchanie prostych, oszczędnych płyt w stylu Katie Melua czy Diana Krall mija się z celem, nie słyszałem sprzętu na którym takie plumkanie wypadało źle. Warto brać skrajnie różnie nagrane płyty, jakąś współczesną, zmasakrowaną loudnessem, ale też obowiązkowo specyficznie, acz rewelacyjnie nagraną z lat 80-tych, jakąś z przewalonym, dudniącym basem i jasną, jazgoczącą. Ja ponieważ słucham przeważnie muzyki pop-rock z lat 80-tych na takich płytach testuję wszystkie sprzęta, dla mnie te płyty stanowią wzór jakości nagrania. Ale nie lubię efekciarsko nagranych, pseudo-audiofilskich płyt którymi co niektórzy się zachwycają, typu usta wokalistki wielkości drzwi od hangaru, sapania do mikrofonów, szuranie krzesłami po podłodze itp. ;)

Mały przykład: kolumny Dynaudio i Herbeth są rozchwytywane na rynku wtórnym nie bez powodu, znakomicie radzą sobie z gorzej nagranymi płytami, co automatycznie oznacza że z całą resztą również.

I love the sound of crashing guitars

a, 12 Mar 2010, 10:51

>czyli że raczej potrzeba kilku płyt... mogą być przegrywane?

Oczywiście! Najlepiej mp3 nagrane na pendrive'a. Wiedziałem, że to prowokacja.

Gość

(Konto usunięte)

jaka znowu prowokacja?

po prostu nie chcę wydawać zbyt wiele na płyty, wolę przeznaczyć te pieniądze na sprzęt albo choćby kable

myślałem że jedna dobra płyta wystarczy żeby cieszyć się dźwiękiem

> a

To się chyba już nazywa perwersyjne audiofilstwo jedno-płytowe ;) Z pewnością legendy o sprzęcie który poprawnie odtworzy tylko audiofilskie samplery, to tylko straszak na niegrzecznych, zmieniających co tydzień klocki audiofili ;)

I love the sound of crashing guitars

a, 12 Mar 2010, 13:34

>po prostu nie chcę wydawać zbyt wiele na płyty

>myślałem że jedna dobra płyta wystarczy żeby cieszyć się dźwiękiem

Ta płyta cie zadowoli. Szczególnie polecam ścieżki :

63. Linia energetyczna

64. Ruch uliczny

65. Silnik - Mondeo

66. Silnik - Fiesta

67. Drzwi garażowe

68. Wjazd na parking

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zawsze przed zakupem jakiegokolwiek sprzętu używam swoich płyt z muzyką która bardzo dobrze znam wtedy słyszę co jest nie tak albo co jest lepiej. Wystrzegam się płyt z audiofilskich wytwórni no chyba że są to moje płyty patrz pierwsze zdanie. Unikam też płyt które moim zdaniem są łatwe do odtworzenia.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość

(Konto usunięte)

paweljazz, 12 Mar 2010, 15:33

>Ja zawsze przed zakupem jakiegokolwiek sprzętu używam swoich płyt z muzyką która bardzo dobrze znam...

no tak, ale Ty jesteś raczej melomanem

dla mnie audiofila zabawa jednak polega na szukaniu brzmienia, a nie muzyki

właściwie to nigdy nie mam sprzętu, bo cały czas się coś zmienia: a to kabel, a to banany, a to bezpiecznik, a to marmury

może spróbuję na akademii, żeby mi ktoś nagrał: kotły, wiolonczelę i flet piccolo, to by chyba wystarczyło

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.