Skocz do zawartości
IGNORED

Dayton RSS180S-8 + SEAS 27TDFC

janosikkk

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wkońcu cos konkretnego zmontować.Po wnikliwej analizie zawartości działu DIY padło na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie jadą do mnie daytony, co do tweetera mam jescze wolną rekę.

Preferencje muzyczne - Illusion , sweet noise(stary) , sepultura , ogólnie ciężki rock, troche gotyku, Klimatami w stylu Chemical brothers i Fat boy slim niewzgardze.. Lubie bas, niekoniecznie szybki , raczej nisko schodzacy i niemęczaca górę .Dobrze by było zeby pojawiły sie jakies namacalne efekty stereo , niekoniecznie przy dużym natężeniu.Słucham głośno, nawet bardzo , nie chce zeby po dłuzszym odsłuchu zaczęła mi sie lać krew z uszu. Pokój 20m2 , kwadratowy i wysoki na 2.8 metra, w przyszłosci planuję rozszerzyc stereo do kina domowego 5.1 .Wzmacniacz Ugoda by jar1 za który własnie sie zabieram. Źródlo to na razie laptop Dell z dźwiekówką Creative, słuchany na koss porta pro pożyczonych od kolegi nie męczy a do tego łomot w słuchawkach straszliwy, bez zniekształceń.Na razie musi starczyć. Budżet: głosniki 600zł , paczki hmm... wyjdzie w praniu , planuje zmniejszone obudowy a'la ProAc response 2.5, czyli typowe, smukłe sześcokątne klocki w wykonaniu własnoręcznym(jako taki warsztat posiadam)

1. Czy to dobry wybór głosników , co zmienic ?

2. Czy ktos już słuchał tego zestawu i mógłby opisac brzmienie?

3. Strojenie bass- reflex, planuje Vb =17l i fb=40Hz, moze ciut niżej , wylot BR z tyłu lub od spodu.Przypuszczam ze tu dostosuje sie do oferty rurek BR jakie można dostać. Czy można ufać programowi WinISD co do strojenia obudów i określania wymiarów rury BR?

4.Tweeter , na razie posiadam po poprzednim DIY 2x vifa xt25tg , niestety musiałbym wymienic w nich membrane bo daaawno temu(kupiłem je niedługo po tym jak weszły do sprzedaży w Polsce) urwałem doprowadzenia do cewki strojac nisko filtrem pierwszego rzedu. Przylutowanie działaja ale mysle że to już nie to samo(np. lutowie nieco zwiekszyło mase układu drgającego).Czy mozna dostac takie membrany w raz z cewka i czy bedzie to opłacalny zabieg w porównaniu do zastosowania nowych seasów(140zł/szt)(zarówno finansowo i dźwiekowo).Przeliczenie zwrotki pod xt25tg w SW to raczej nie problem(musze jescze rozpracowa do końca ten programik) ale jak w praktyce wsio wypadnie?

5.Chce wybrac wersje zwrotki bez kompensacji baffle step aby miec mozliwośc szerszego manewru kolumnami, pokój troche zagracony , pare mebli , wyro, dywan i niewytłumione sciany.Dobry wybór zwrotki?

I to na razie tyle pytań.Czekam na sugestie i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40003-dayton-rss180s-8-seas-27tdfc/

Bez kompensacji to zly pomysl, chyba ze chcesz te kolumny wbudowac w sciane.

Zwroc uwage jak niski jest podzial w tej konstrukcji, taka vifa nie wytrzyma, nawet seas 27tbfc przy glosnym sluchaniu moze nie dac rady.

Warto zerknąć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj widać ile Seas może wytrzymać :)

Ukryta Zawartość

Czyli zwrotke z kompensacją a seasa moge śmiało skatować metalem.

W polinku jest rurka BR która pozwoli mi dostroić 17l do fb=41Hz (fi=43mm , fo=50mm średnio 47,5mm długosc 143mm) i uzyskać całkiem przyjemną charakterystykę .Może dorzucic litra to bedzie ciut niżej na tej rurce? A jak jest z tym WinISD , bo jak na razie to opieram sie na jego symulacjach?

I jescze takie pytanko , jak bedzie sie spisywał Gainclone na LM3886 jako napęd tych kolumn , impedancja nie wyglada najgorzej na niiższym basie ma spadek do ok. 6ohm a przewaznie trzyma sie wokół 8ohm. Pytam sie o gainclona bo mi panowie z gazowni rachunek na 1200zł za 3 miechy przynieśli, taki noworoczny prezent ;] .GC da sie zrobic za połowe a nawet mniej wartości Ugody.Link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam.

Jak ida prace a daytonem rs180 ? czy juz ktos cos wiecej moze o nim powiedziec ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest porownany z innymi glosnikami niestety bariera jezykowa nie pozwala mi rozszyfrowac jaki jest ten dayton;)

w Polinku sa juz po 146zl/szt lub niecale 120zl powyzej 5szt.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 1 miesiąc później...
  • 5 lat później...

jakies postepy, ktos mial okazje sie juz rs180 bawic ? ;)

Są postępy :D

Czy takie wytłumienie może zostać ? BR podobno nie powinno sie mocno tłumić .Poki co moge zrobić ctrl-z i conieco wywalić lub dodać . Potem nie dojde wszędzie .

Widok na ściane tylną , góra po lewej , głośniki na ścianie u góry zdjęcia (otrowy boruje frezarką na końcu.)

To jest ok. 20,5L BR strojony do 39HZ rurą od kibla śr wew. 71mm z zaokraglonymi wylotami z MDF-u , bedzie się miał schować ok 4-5cm pod dolnym rozpraszaczem . Pudło MDF28 , na ścianach maty boll przysmarzone opalarką i docisniete ręcznie do MDF-u (pod filcem i częściowo odkryte ). Do pierwszego "rozpraszacza " (tej ukośnej krótkiej przegródki) wszystko wyklejone filcem 6mm (2x3mm) , potem na tylnej ściance pojedyńczy filc 3mm do samego dołu i mata boll tez do samego dołu , ściany frontowa i boczne u dołu - goły mdf.

Za głośnikami jest skośna przegroda przestrzelona szeregiem otworów 30mm wypełnionych pianką PU , przegroda oklejona jest TYLKO podwójnym filcem bez maty. Mniejsze przegródki maja 1x BOLL FLEX + 1x filc 3mm .

Sorki za klejenie MDFu ale dostałem lekko niedokładnie docięte formatki(zły wybór - szlifowanie wewnętrznej przegródki zamiast doklejenia paska okleiny 1mm na zewnątrz) i conieco bede musiał ofrezować albo dokleic.

Głośniki RS180 + SEAS 27TBFC/G + zwrotka voowe99 z archiwym web (w załączniku jpg.)

Nic poza WINISD nie liczyłem , reszta komory to wydumka na podstawie obserwacji kilku konstrukcji

Ukryta Zawartość

post-18176-0-94440600-1386438672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.