Skocz do zawartości
IGNORED

Przeciwwaga DIY - jaki materiał?

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy materiał na przeciwwagę? Podobno najlepszy byłby brąz, czy to prawda? Czy w ogóle jakość materiału ma znaczenie dla odsłuchu? Na ebayu jest upgrade w postaci "brązowej" przeciwwagi dla Regi 250 - ponoć to znacząco poprawia brzmienie, szczególnie dół pasma (oryginalnie Rega rb 250 ma plastykową przeciwwagę), ale tam dodaktowo dorabiają też "trzpień" na który potem przeciwwaga jest wkręcana, w moim przypadku chodziłoby o samą przeciwwagę. Co jeśli waga dorobionej przeciwwagi będzie się trochę różnić od przeciwwagi oryginalnej? Pytam bo kupiłem Stax ua 7 cf bez oryginalnej przeciwwagi.

Pozdrawiam!

PS: a co sądzicie o pomyśle, żeby przeciwwagę umieścić na żyłce? Bodaj na audiokarma przeczytałem, że takie rozwiązanie jest najkorzystniejsze sonicznie, jeden facet polecał to jako upgrade.

https://www.audiostereo.pl/topic/40036-przeciwwaga-diy-jaki-materia%C5%82/

>>conri

p- wagi czyli poprzedniej wagi tak?

"odizolowany np na gumie od ciężaru zasadniczego" - ale tego nie rozumiem, mógłbyś nieco rozwinąć tę myśl? U mnie były dwie przeciwwagi - jedna wewnętrzna jako dodatkowa do super ciężkich wkładek i zewnętrzna zakładana tak jak w starych ramionach thorensa.

Tu widać przeciwwagę zewnętrzną do mojego Staxa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli jest to pierścień (cień piersi :)), blokowany śrubką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam jedną przeciwagę taką że we wnętrzu ciężaru jest tuleja gwintowana odseparowana poprzez gume,.Prawdopodobnie choci o wytłumienie rezonznsów tego mela.Może i twó pierś /cień jest wyłożony wewnątrznie gumą .Ramię bezpośredni nie przenosi drgań na wałek P/wagi

Przepraszam za literówki ale piszę ze sprzetu bez Pl znaków, i muszę przełaczac

>>conri

A taki docisk na śrubkę nie wystarczy? A metriał gra rolę? Rzeczywiście brąż najlepszy, czy to nie ma znaczenia?

>>lenin

Na razie do thorensa. Ramię dorwałem super okazyjnie, na ebayu ostatnio poszło za 2246 zł., jak je mam za 305zł. tyle, że bez przeciwwag. Opinie w necie ma lepsze niż SME 3009, obsługuje wkładki od 1,7 g. do bodaj 23 g., więc jest w całkowicie uniewrsalne, poza tym bardzo łatwo je upgrade'ować do np. 12 cali, bo ma wymienną rurkę, rurki można zakładać aluminiowe, karbonowe, proste, zakrzywione, długie, krótkie. Za takę cenę to była poważna okazja, teraz muszę dorobić przeciwwagę i dostawić na próbę do thorensa na jakiejś kolumience, jak okaże się, że wszystko gra, to zrobię nową plintę thorensowi z armoboardem pod to ramię za talerzem, albo... sprzedam thorensa i kupię thorensa 124 albo Garrarda 401 albo jakiś fajny DD. Niezależnie, czy zdecyduję się na budowę plinty, czy zakup gramofonu, nie stanie się to prędko, a w międzyczasie popoluję na dłuższą "rurkę" do Staxa.

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.