Skocz do zawartości
IGNORED

Szumienie cyfrowych końcówek mocy w ampl

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie doświadczenia z amplitunerami wyposażonymi w końcówki cyfrowe pracujące w klasie D? Gdy podłączałem Panasonica SA-HE40 pod nowiutki zestaw Jamo, to szczena mi opadła z powodu dużego szumu. Nie ważne na jakim poziomie jest głośność, czy też gdy włączy się mute, to i tak końcówki mocy generują tak ogromny szum, że nie da się wysiedzieć w pokoju. Szum z głośników słychać wyraźnie z 7m!

Szum na 100% wychodzi z amplitunera- zmierzyłem miernikiem *AC* 40mV na głównych i 20mV na pozostałych wyjściach. Podwojona wartość napięcia na głównych jest najprawdopodobniej spowodowana pracą w mostku dla tych wyjść.

Sprawa już wyjaśniona :D

Wprowadziłem do tego ampli małą modyfikację w postaci wyjść na zewnętrzne końcówki mocy i nastała cisza :)

Cały szum powodowały badziewne końcówki mocy, ale zostały pominięte i jest rewelacja. Jako końcówki mocy służą teraz dzielnie gainclony na LM3875TF. Jak ktoś ma taki ampli i chce go trochę usprawnić to chętnie pomogę- posiadam „service manual” do SA-HE40E

Tylko jedno mnie zastanawia jak panasonic mógł wypuścić taki ampli z lipnymi końcówkami mocy- wstyd. Cała reszta pre jest bardzo dobra.

duzo zalezy od klasy sprzetu a mianowicie wzmacniacza, moj pierwszy ampli Pioneer VSX-714 szumial dosc zdecydowanie, potem H/K 245 bardzo ciche ledwo slyszalne szumiki przy max głośnosci i tu mialy tez znaczenie kable ktorymi podlaczono zrodlo dzwieku. Z kolei wzmacniacz Onkyo Integra nie wydaje totalnie zadnego szumu przy max glosnosci, to bylo moje najwieksze zaskoczenie po kupnie tego wzmaka, pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.