Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw niskobudżetowy, jazz + klasyka

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

to właśnie preferencje:

dla mnie Yamaha w tym zakresie cenowym bije na głowę Pioneera , podkreślam że piszemy o zakresie przez pytającego zadanym zatem wzmacniacz do 600, cd do 400 w ten sposób na kolumny i kable mamy 2000 i za to można coś kupić

kiedyś dla ciekawości śledząc Twoje wpisy kupiłem Pioneera 767 czy jakoś tak... do Yamahy 720 nie ma szans, a zwykle budżetówki nie słucham...

Pioneery mulą a PM84 jest za tą cenę nie do kupienia...

odradzam natomiast sięganie po bardzo stare urządzenia w tej klasie cenowej choć wątpię żeby wymienione przez Ciebie były do kupienia za te pieniądze...

jakoś wiedziałem że się odezwiesz.. ale wiesz... nie masz monopolu na ten zakres sprzętu, a ja na Twoim zdaniu się przejechałem choć nie żałuję bo stać mnei na takie eksperymenty dla ciekawości..

dodam jeszcze wczytując się dokładniej w Twoje słowa... lubisz mulące wzmaki... nie piszę o Sony z serii ES bo takie kosztują ponad 1000 w uczciwym stanie a tańsze jazgoczą w porównaniu z Y720...

natomiast wymienione przez Ciebie mulą potwornie

>fxx

Jeśli wspominasz o PM84 (którego niestety ie słyszałem) to jest jeszcze moim zdaniem niezły PM64 (bez oznaczenia MKII), który chodził po ok 400 zł za stan bdb (w dodatku w srebrnym kolorze). Sam na nim słuchałem klasyki i muzyki słuchałem na nim naprawdę z wielką przyjemnością (oczywiście trzeba dobrze dobrać do niego resztę). Tylko pytanie, czy kolega jest wogóle zainteresowany tak mało urodziwymi i leciwymi sprzętami?.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wyobraz sobie ze mialem duzo lepsza od Twojej Yamahe A 1020 (razy dwa) mialem tez A 1000 i AX 900. Trzecia z nich jest zdecydowanie najlepsza i trudno tu mowic o muleniu. To sa bardzo przejrzyste wzmacniacze. Sek w tym ze gra cale zestawienie a nie konkretny klocek. AX 900 grala u mnie z Minasami na MDT 29 i M 18 WH podobnie A 1000 i A 1020. Pozostale wzmacniacze graly z monitorami robionymi pod bardzo miekki wzmak (na zamowienie przez Regis Audio) wiec o muleniu nie ma mowy. Co do Pioneerow to nawet o nich nie wspomnialem bo potrzebuja wyjatkowo jasnych kolumn. Pisalem o cdekach Pioneera a to cos zupelnie innego. Marantz PM 84 to nie jest zbyt dobry wybor. Tez go mialem. Nie ze wzgledu na dzwiek ale na kondy Marcona ktore bardzo szybko sie starzeja i wtedy dopiero zaczyna mulic niesamowicie. Nie nalezy kupowac starych wzmacniaczy... A wiesz ile lat ma Twoja Yamaha A 720? Katalog 1985... Czyli 23... Posluchaj sobie Luxmana L 430 i L 530. Wtedy zrozumiesz ze wiek w przypadku pewnych konstrukcji wielkiego znaczenia nie ma. To oczywiscie inna filozofia niz przejrzysta Yamaha ale klasa dzwieku zwlaszcza L 530 jest bardzo wysoka. I na koniec zapraszam do siebie - posluchasz czy rzeczywiscie lubie zmulenie w dzwieku. Mylisz pojecie barwy i zacierania szczegolow. Pozdrawiam. R.

discomaniac71, 13 Lut 2008, 09:42

wiesz.. wiem co masz z opisu i wolę swój sprzęt... zdecydowanie

podkreślam jednak: poruszamy się w przedziale DO 1000 zł za CD+amp w tym zakresie Twoje propozycje zwłaszcza LUXMANy.... to gdybyś takie miał kupuję od razu!!!!

jeśli natomiast przechodzimy w wyższe pułapy cenowe to ARCAM AUDIOLAB Primare a nie stare PM84 które Ty zresztą zasugerowałes..

lubisz dźwięk "uspokojony" który dla mnie jest mulący i dlatego podkreslam jeszcze raz : autor wątku ma pewnie swoje preferencje natomiast Ty uważasz sie tutaj za guru w dziedzinie sprzętu historycznego z czym ja się o tyle nie zgadzam że uważam że propagujesz swoją wizję dźwieku która dla mnei jest nie do przyjęcia na żadnym pułapie cenowym

Y720 +p705 lub wyższy nieco to już jest taki dźwięk który przy dobrze dobranych kolumnach daje się słuchać bez przykrości.

ps...

jeszcze raz dodam co już pisałem... kiedyś czytająć Twoje zachwyty nad wzmacniaczami Pioneera z serii reference kupiłem dla sprawdzenia... i była to muląca porażka więc po prostu chcę żeby autor watku miałi inne opcje bo ja kupowałem dla zabawy..

a Y720 i Y 1020 to prawie to samo więc nie przesadzaj różnią się tylko mocą

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety prawie robi duza roznice w tym wypadku. Mialem mozliwosc porownania A 700 i A 1000. Ale nie o tym chcialem pisac. Pokaz mi gdzie polecalem PM 84? O ile pamietam to polecalem PM 80 w roznych wersjach i PM 75. Wez pod uwage ze chodzi o wzmacniacz do jazzu i klasyki a nie rocka (sam tez to pozno zauwazylem) wiec Yamaha nie bedzie dobrym wyborem. Jesli zas uwazasz ze Pioneer PD-S 705 to dobry wybor to wypada mi tylko wspolczuc. Co do mojej konfiguracji: nie wiesz co mam bo nie slyszales ani tego egzemplarza cdeka po upgrade ani tego egzemplarza wzmaka takze po upgrade i jesli sadzisz ze to muli to jestes w bardzo duzym bledzie. I nie kreuje sie na zadnego guru tylko czasem szlag mnie trafia jak czytam niektore bzdury. Z jednym masz racje: mamy inne preferencje dzwiekowe choc moze nie do konca bo dla mnie graja zestawy dlatego Yamahy laczylem z innymi kolumnami a miekkie wzmaki mam w zupelnie innym zestawieniu. Powod zmiany kolumn byl dosc prozaiczny: moje pomieszczenie okazalo sie byc zbyt male do podlogowek. I na koniec mala uwaga na temat sprzetu "historycznego": w budowie wzmacniaczy od lat nic sie nie zmienilo wiec trudno o nim mowic. Tym bardziej ze klasa D dopiero raczkuje.

discomaniac71, 13 Lut 2008, 11:16

szkoda gadać... cały czas zapominasz o budżecie pytającego.. z pm84 to moja pomyłka ale te które wymieniłes w budzecie sie nie mieszcza podobnie jak Y1020...

jak chodzi o postęp we wzmacniaczach nie masz racji.. kilka obecnych konstrukcji mnie zaskoczyło pozytywnie, a kilka negatywnie.. postęp jednak jakiś jest choć niektóre firmy produkują coraz gorsze wzmacniacze zwłaszcza te angielskie które przeniosły produkcje do Chin..

a ja nie słucham rocka tylko klasyki i jazzu ale lubię wszystko słyszeć... więc lepiej ostrzej niż zamulenie..

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zawsze wydawalo mi sie ze do jazzu i klasyki lepsza barwa niz jasnosc i ostrosc. Bardzo prosze Cie na przyszlosc nie pisz ze lubie zmulone wzmaki bo to nieprawda. Lubie barwe ogolnie ale o zmuleniu nie moze byc mowy.

Baltlab + Phonar Volume II + jakiś cedek na początek, potem warto zmienić. Zestawik taki że aż slinka cieknie w tej cenie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Może nie do końca na temat, ale szalenie lubię czytać takie wpisy discomaniaca71 "Yamaha A 720 ... Wzmak jest szalenie budzetowy z duzymi oszczednosciami". Skoro tak pisze, to nie sądze by miał ten wzmacniacz, albo słowo budzetowy ma u niego szalenie inne znaczenie.

może znasz 1020 ale nie znasz 720 a w każdym razie nie porównywałeś bezpośrednio...

Finearts którego słuchasz to bardzo miękki wzmacniacz i nie rozumiem jak można doszukać sie w nim barwy bo szczegółów maleńko...

pozatym 1000 zł na CD+ wzmacniacz to ani PM, ani Baltlab ani nawet y1020...

w tym zakresie cenowym Y720 i p705 którego też nie znasz chyba...ale tutaj myślę że cd mógłby być inny..

polecam też PDR 05 pioneera tanią nagrywarkę cd z dobrym napędem

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

fxx nie chce mi sie analizowac Twoich wpisow ale wlasnie dales dowod ze nie znasz ani A 9000 ani cdekow Pioneera i bardzo prosze nie wypowiadaj sie na te tematy bo wprowadzasz w blad tych ktorzy wiedza jeszcze mniej. O A 9000 mozesz zapytac stefanaB lete czy Ole - ja nie chce sie wpowiadac bo to sprzet ktory mam w domu. Zapytaj czy jest to klocek pozbawiony barwy (sic) i detali. Na razie czytam z Twojej strony same bzdury bo oburzyles sie na to iz stwierdzilem ze A 1020 jest lepsza od A 720. Kolejnym belkotem bylo polecanie PD-S 705. Serie Pioneera x05 i x07 sa zdecydowanie najgorzej grajacymi cdekami a o drugiego takiego smiecia jak 507 to naprawde trudno. Prawdziwy Pioneer to seria referencyjna plus modele 901 i 9700 ktore de facto takze do niej naleza. Polecanie nagrywarki to juz kompletna paranoja. O ile dobrze pamietam ze swoja A 1020 w 2006 roku pojechalem do McGyvera zeby posluchac kolumn Minas Anor. A 700 testowalem na prosbe s+p adamhiend'a. Mialem ja nawet kupic ale zrezygnowalem bo pojawila sie A 1020.

nie słuchałes porównawczo ani pdr 05 ani 705 pioneera co powiedziales przed chwila

nie sluchales porownawczo y720 co przed chwila pokazales

a ja skuszony niegdysiejszymi zachwytami na forum słuchałem finearts i pioneera reference więc przynajmniej wiem o czym piszę

CBDO (o ile wiesz co znaczy)

507 nie polecalem bo nie znam

nie mień się guru bo dzięki m in Twoim wpisom kiedyś popełniłem te bledy i tylko dlatego sie wypowiadam żeby ostrzec innych przed wiarą w Twoje w ciemno

ogólnie nie jest to moja półka cenowa a żadna z Twoich propozycji nie zbliża się nawet do poszukiwanych przez autora wątku cen

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pieprzysz smuty i mam juz dosc tej debilnej polemiki. A 700 jest nieco lepsza od A 720 podobnie jak A 1000 od A 1020. Porownywalem A 700 i A 1020. PDR 05 to nagrywarka i nikt przy zdrowych zmyslach nie kupuje jej jako podstawowego zrodla. 705 to kila niesamowita. Nie mienie sie guru ale wk... mnie jak ktos pieprzy jak potluczony majac zerowe pojecie o czym pisze. Bardzo dobrze ze A 9000 Ci sie nie podobal przynajmniej jego ceny beda normalne. Im mniej zachwytow tym lepiej.

>Discomaniac71

>Bardzo dobrze ze A 9000 Ci sie nie podobal przynajmniej jego ceny beda normalne. Im mniej zachwytow tym lepiej.

Czyżby to taka "nieśmiała" reklama tego A 9000 którego masz przecież ochotę się właśnie pozbyć?

Ja nic nie sugeruję, tylko pytam;)

dartman, 13 Lut 2008, 19:37

>pianocraft i po sprawie

cha, cha, w tym budżecie to nawet dwa, i to nówki, będzie quadro! tylko czy kolega zaakceptuje? nie, ja się pod tym nie podpiszę:)

jeden mówi o pojedynczych klockach, drugi stara mu się udowodnić, że nie liczy się klocek, a dopasowanie całego zestawu

jeden kupił polecany mu klocek i obraził się, bo jego uszy nie dorosły jeszcze do takiego brzmienia i dlatego będzie torpedował wypowiedzi drugiego

do tego jeszczewypowiedź: do jazzu lepiej ostrzej ... lubię słyszeć wszystko ... - jak pisałem twoje uszy chyba jeszcze za młode, jazz trzeba czuć, nie tylko słyszeć, na najlepiej kołysze to czego nie słychać

proponuję jednak więcej wypowiedzi na temat wątku, a nie na temat gustów

Koledzy,

mam wrażenie, że napięta i pełna podniecenia atmosfera przed walentynkami spowodowała, iż dzisiejsza dyskusja stała się lekko, pardon, jałowa:).

Może wreszcie ktoś odważy się wskazać głośniki w cenie ca. 2k używki podłogowe, które zagrają jak trzeba...znaczy z dobrą średnicą, o efektywności > 90dB, coby wybór wzmaków był zacny, nie wyłączając w przyszłości jakiejś lampki.

pzdr.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

clo2

o mnie | ignoruj | PW

stat: 658 / 1581 / 3

13 Lut 2008, 20:46

>Discomaniac71

>Bardzo dobrze ze A 9000 Ci sie nie podobal przynajmniej jego ceny beda normalne. Im mniej zachwytow tym lepiej.

Czyżby to taka "nieśmiała" reklama tego A 9000 którego masz przecież ochotę się właśnie pozbyć?

Ja nic nie sugeruję, tylko pytam;)

To nie bylo pytanie - to byla bezczelnosc w twoim stylu. Powrocilem do tego brzmienia zupelnie swiadomie. Na razie jest poddawany tuningowi. Nie rob ze mnie handlarza bardzo prosze. Za wszelka cene probujesz maskowac swoj brak wiedzy pseudo spekulacjami nie pierwszy juz raz. Jak masz cos napisac zrob to z sensem i klasa.

* zwroty grzecznosciowe specjalnie napisane zostaly mala litera

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kerech

o mnie | ignoruj | PW

stat: 364 / 12 / 0

13 Lut 2008, 21:01

jeden mówi o pojedynczych klockach, drugi stara mu się udowodnić, że nie liczy się klocek, a dopasowanie całego zestawu

jeden kupił polecany mu klocek i obraził się, bo jego uszy nie dorosły jeszcze do takiego brzmienia i dlatego będzie torpedował wypowiedzi drugiego

do tego jeszczewypowiedź: do jazzu lepiej ostrzej ... lubię słyszeć wszystko ... - jak pisałem twoje uszy chyba jeszcze za młode, jazz trzeba czuć, nie tylko słyszeć, na najlepiej kołysze to czego nie słychać

proponuję jednak więcej wypowiedzi na temat wątku, a nie na temat gustów

Bardzo madry post.

>Discomaniac71

To było pytanie. Bo skoro umieszczasz wpis o takiej treści to chyba świadomie a nie tylko "tak ci się chlapnęło". Mogę wnioskować że naprawdę ci na tym zależy bo ... nie chcesz (jak mógłby sugerować mój wcześniejszy wpis) sprzedać swojego A9000 tylko wręcz kupić drugiego takiego samego?;). Wtedy Twój wpis byłby zrozumiały. Tylko jak chcesz tanio kupić drugiego to po co sugerujesz, że jest taki dobry. Pisz że "lipa" i kupisz potem za grosze;). Coś mi się tu "nie klei". Oj Disco, Disco ...

Milknę, pozdrowienia.

Dajcie spokoj ''disco'' bo jesli chodzi o pionnera to ma spora wiedze na ten temat (ja tez wiem nie malo i jak go czytam to wiem ze musial ''przerzucic'' te czy inne klocki zeby to wiedziec) ;) no i nie mieć ''dębowego ucha'' ;)

moje ''skromne'' zdanie co do wzmacniaczy pioneera jest takie ze pioneer nie mial i nie ma dobrego wzmacniacza...

natomiast CD to inna bajka byla... ;) ale ta inna bajka to tylko PD9700, PD-S 901 no i oczywiscie PD95/75/65 ;)

3maj sie Rafale ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.