Skocz do zawartości
IGNORED

Źródełko do Baltlaba

foxymf

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Szanowni Forumowicze :)

Udało mi się w ostatnim czasie wnieść trochę powiewu "świeżości" do swojego systemu - i wreszcie zmieniłem integrę NAD C350 (do sprzedania zresztą) na długo oczekiwanego Baltlaba Epocę 1v.3. Niestety gra to na razie ze źródłem Nad C541. Tak jak się zresztą spodziewałem nie spełnia to moich oczekiwań. Jest za"mało", za "chudo" - znawcy tematu wiedzą o co chodzi :) Szukam powoli jakiegoś przyzwoitego źródła. Co polecacie Panie i Panowie:)?

Pod uwagę biorę Naima CD 5i, Audio Analog Paganini. Może ktoś mógłby mi wskazać "drogę"?

Oczywiście zależy mi na kupnie z tzw. second-hand - uważam, że ma to znacznie większy sens i można w danej cenie kupić coś znacznie lepszego.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam życząc udanego weekendu i dobrych odsłuchów :)

https://www.audiostereo.pl/topic/40218-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82ko-do-baltlaba/

2 lata miałem Audio Analogue Paganini i mogę go z czystym sumieniem polecić.

Jak byś miał wybór to wersję drugą z szufladą po środku. Regularnie bywa na ebay

po około 500 Euro, w kraju cena podobna. Bardzo kulturalne źródło rewelacyjne w jazzie i klasyce.

No może do ostrego rocka trochę za spokojne....

Pozdr Krzyzak

foxymf

Baltlab to bardzo dobry wzmacniacz, ale potrzebuje równie dobrego towarzystwa. To wzmacniacz, który gra bardzo detalicznie, przestrzennie, z powietrzem ale brakuje mu barw, wypełnienia, basu. Więc to musi pójść od cedeka. I myślę że bez wydania 4-5 tys z drugiej ręki się nei obejdzie.

Naima 5i odradzam stanowczo, słuchałem kilka razy i to mocno przeciętny, przereklamowany odtwarzacz. AA Paganini - czemu nie. Poszukałbym też może jakiegoś AA Lektora z drugie ręki, może Ikemi albo Genki.

No i tak jak radzi Arek - dobre kable.

Pozdrawiam Stempur

PS. Wysłałem do Ciebie PW

Budżet w tej chwili jest naprawdę mocno nadszarpnięty niestety :) Chyba, że ktoś chce NAD'a C350 - to z chęcia go podreperuję - ale niewiele podejrzewam...

Na razie zamierzam trochę posłuchać, naprawdę dać sobie sporo czasu na wybranie tego źródła.

Zastanawiam się nad DAC'iem i jakimś transportem również - sam nie wiem - czy można byłoby wykorzystać transport w postaci np. tego NAD'a , który mam - czyli C541 (podejrzewam, że chyba nie warto?). Na razie nie zdążyłem jeszcze zgłębić tematu "DAC+transport", dlatego moje rozważania są pewnie na niskim poziomie merytorycznym ;)

Może rzeczywiście jakiś DAC i transport byłby dobrym rozwiązaniem - tym bardziej, że mam pokaźną część nagrań w formatach APE/FLAC, które mógłbym po prostu puszczać przez DACA z komputera.

Dziękuję jak na razie za wszystkie odpowiedzi - i czekam na kolejne... :)

Proponuję wybrać coś z następujących odtwarzaczy z drugiej ręki:

1. MHZS CD88E

2. E-Sound Cd-E5

3. CEC 3300R

wszytkie można brać bez przesłuchania. Oferują naprawdę przyzwoity poziom. Cechy, które je łączą to wyjścia XLR (to już wyższa półka) oraz stopień wyjściowy pracujący w klasie A. A klasa A to piękne barwy i przestrzeń.

Wszystkie do dostania poniżej 2k (no MHZS trochę droższy).

pzdr

Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sorry ale kolejny gość bez kasy. Po co tego typu ludzie zawracają innym dupę? Chcą pogadać, szukają bratniej duszy, nudzą się? Bo na pewno nie chcą porady. Moja jedyna rada wyszukiwarka.

Arek67 - przecież Arku nikt nie zmusza Cię do czytania tego wątku... Wg mnie sam sobie zawracasz d..ę ;)

I - jako osoba bardzo tolerancyjna - nie będę pisał obszerniejszego komentarza do Twojej wypowiedzi - bo szkoda czasu - myślę, że sam to kiedyś zrozumiesz...

Pozdrawiam Cię serdecznie

podpytaj na priv tomaena z forum - ma ten wzmacniacz dosć długo, kilka odtwarzaczy rozważał, teraz ma nad-a s500 i generalnie jest fanem tego wzmaka, wiec na pewno chętnie Ci podpowie.

pzdr

Arek67

Naprawdę - nie chcę zamieniać tego wątku w bezsensowną paplaninę z Tobą - która niczego do tematu nie wnosi. Wybacz - w tym czasie wolę posłuchać muzyki na moim tanim, beznadziejnym i bezużytecznym sprzęcie albo porozmawiać z ludźmi, którzy są pozytywnie nastawieni do świata.

Pozdrawiam

Też jestem fanem Baltlaba, tym bardziej, że go mam. Ja tam nie wiem, czy on potrzebuje jakiegoś wypełnienia. Ma bardzo naturalistyczny dźwięk. Gram na Densenie B 400 Plus i Marantzu 7300, z obu dźwięk mi się podoba. Nawet może bardziej na Marantzu, na Densenie czasem góra robi się przeraźliwie ostra na moich kolumienkach.

Szukam dźwięku naturalnego właśnie, z dobrą średnicą, bez daleko idących podbarwień góry i dołu. Zależy mi na dobrej dynamice, ale również przestrzeni. Pewnie zaraz ktoś napisze, że w takim razie muszę wydać jakieś 30 kzł... :)

foxymf

Nie musisz wydawać 30 tys, wystarczy 4-5 na cedek z drugiej ręki. Baltlab gra bardzo zwiewnie, lekko, w strone lekkiego ochłodzenia nawet. Więc jesli chcesz brzmienia neutralnego, to właśnie musisz dodać ciepła, wypełnienia, masy, basu.

Pozdrawiam Stempur

I trzeba pamietac, aby procz dobrego zrodla zapewnic Baltlabowi odpowiednie kolumny, ktore nie bede trudne do wysterowania. Mam w domu pozyczonego Gainclone i teraz dopiero slysze jak grac powinno, mowa nie o brzmieniu, ale o swobodzie, a jak Baltlab sie meczy z moimi kolumnami, nie wysterowuje ich zwyczajnie. Takze dobre cd plus koniecznie wysokoskuteczne kolumny, w przeciwnym razie oczekiwanej jazdy nie bedzie...

foxymf

Tylko ze porządne cedeki z bańkami nieco kosztują...

A tomaen ma racje, Baltek, mimo sowich niezliczonych zalet, do mocarzy nie należy. Ale chyba te Esy foxymefa nie sa jakoś specjalnie trudne do napędzenia?

Wg mnie nie są to kolumny łatwe do napędzenia - ale z tego co słyszę - wydaje mi się, że Baltlab je napędza z powodzeniem. Problem z tym miał Nad c350. teraz widzę jednak ogromną różnicę - in plus oczywiście.

Esy continuum nie są ciezkie do napędzenia ? No to ciekawostka .... continuum to swietny głośnik, ale SS8545 w nim zainstalowany nalezy do najcieższych w prowadzeniu 18-tek...oczywiście wszystko zalezy co dla kogo oznacza słowo kontrola i jak bardzo "wybrzmiewajacy" bas lubi :)

Baltlaba sluchałem swego czasu z playerem Naima i gralo to z Esami Furioso bardzo dobrze...warto spróbowac uwazam.

Pozdrawiam

do Baltlaba pomyślałbym o Docet Lector 6... można kupić za ok 1KEuro....świetny player(analogowy dynamiczny niezmulony dźwiek) z bańkami na wyjściu....ale przed zakupem jak zwykle odsłuch obowiazkowy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.