Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do mojegoa stereo.Jakie???

m3ichael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Nadszedl dzien w ktorym pora rozstac sie z porzyczonymi kolumnami.I tu pojawia sie problem jakie kolumny wybrac kwota za jaka chcial bym kupic kolumny nie jest duza do ale moje wymagania tez nie sa bardzo wysokie zaczynam dopiero sluchac muzyki na wyzszym poziomie tak wiec moj sluch nie jest jeszcze wymagajacy.A wiec: moj pokoj ok 30m2 muzyka jaka lubie: hmmm trudno odpowiedziec aktualnie slucham plyt Katie Melua ,Evy R.Williamsa,Kiljanskiego...Ok Kolumny beda podlączone pod wzmacniacz Advance acoustic m105 oraz do cd Yamaha cdx 910 kable glosnikowe oraz prądowe sa Supry.Kolumny ktore aktualnie u mnie graja to audiovector seria c jestem z nich b.zadowolony.A o to moje propozycje gdyby ktos mial inne to oczywiscie prosze o wskazanie innych modeli.Nie musza to byc nowe kolumny.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40258-kolumny-do-mojegoa-stereojakie/

Niestety nie znam Twego wzmacniacza (może coś danych ?), ale na Twoim miejscu (wielkość pokoju, budżet, muzyka) wziąłbym po uwagę najpierw te:

Ukryta Zawartość

Te wszystkie "nówki" wymiękają przy starych, porządnych głośnikach... A wstęga emit-k na górze to miód dla Katie Melua i nie tylko...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A co powiecie

Ukryta Zawartość

o tych monitorkach???

Ukryta Zawartość

Fajne...

Ale powinieneś wiedzieć, że nowy samochód za powiedzmy. 40-50 tys. zł - to nie to samo, co nawet kilkunastoletnia FURA, która kosztowała150 i więcej tys...

Osobiście wolę stosunkowo "stare" Audi A8 niż nowiutkiego Opla Astrę...

Musisz wybrać...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pod tym wzgledem zgodze sie z toba ale pod warunkiem ,ze to A8 bedzie w dobrym stanie i w miare bez wiekszych przygod ,a poza tym to latwiej jest isc do salonu i kupic nowa astre niz znalezc uzywane A8 w stanie ktore pozwoli cieszyc sie nowemu wlascicielowi.Dlatego podalem przyklady nowych kolumn bo są latwo dostepne i pochodza z pewnego zrodla.Oczywiscie sam wolal bym kupic uzywane kolumny lepszej klasy pod warunkiem ,ze beda nie daleko(odbior osobisty) i beda w dobrym stanie.

JA tez wole nowe glosniki(co prawda musza sie wygrzac-srednio trwa to 2-3 tygodnie). Mysle ze Ushery sa dobrym rozwiazaniem, ale i Twoje poprzednie typy nie sa zle, musisz wiedziec czego oczekujesz po dzwieku, co lubisz w brzmieniu najbardziej. Moze przejedz sie na jakis odsluch, chociaz zeby posluchac jedna pare. To juz Ci da jakas wiedze na temat brzemienia.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

=>zukzukzuk

Sorry, ale te Infinitki z aukcji nie wygladają dobrze....głośnik pracuje mechanicznie i na starociu można się łatwo naciąć...bez sprawdzenia w ciemno brać to samobójstwo...

Moze dla ulatwienia dodam ,ze nie mam duzych wymagan chce aby bylo dobre stereo i w miare przyjemny dzwiek dla ucha.Nie mam jeszcze wyksztalconego sluchu audiofila wiec pewnie i tak nie uslysze wszystkich dzwiekow,dlatego szukam kolumn za taka kwote aby zaczac z niskiego pulapu i piac sie w gore.Uczyc sie sluchac.Jest to troche pilny temat poniewaz lada dzien bede musial odac kolumny.Z gory dziekuje i pozdrawiam!

Na taka powierzchnie to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z naciskiem na te drugie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Zyzio>>>

Możesz się grubo mylić... To raczej te zdjęcia nie wyglądają za dobrze...

Mimo, że to głośniki kilkunastoletnie (pocz. produkcji 1989 r.), wszystko powinno być OK. Miałem kiedyś Kappa 8,2i z roku 1992 ( i nie tylko ) - to 30 cm basisko przestawiało ściany i wyłączało wzmacniacze.

Pewno, można kupić nowe, ale będzie grało klasę, nawet dwie gorzej, albo nie będzie w stanie dać tak dobrego, pełnopasmowego dźwięku (mowa cały czas o kwocie 1500 zł). To były głośniki do amerykańskich salonów i śmiem twierdzić, że te skrzynki ze spokojem wypełnią WIELKIM dźwiękiem 30 metrowe pomieszczenie. Warunek - mocny wzmacniacz !

Zresztą - mimo zapewnień sprzedającego, wystarczy pojechać, przekecić gałkę w prawo i posłuchać...

Pozdrawiam.

Tylko ta odleglosc.Gdyby to bylo blizej chetnir bym pojechal.Blizej centrum polski.Wiem ,ze kwota nie jest duza ale nie od razu krakow zbudowano i na poczatku musi byc gorszy sprzet po to aby pozniej widziec jakie sa roznice.Tym bardziej ,ze ja dopiero zaczynam kompletowac sprzet wiec nie uslysze tego co slysza ludzie po kilkunastu latach sluchania muzyki.Rozumiem ,ze te przyklady ktore dalem to sprzet nie godny polecenia nawet dla poczatkujacego???

Spoko ! Typy masz dobre . Tylko trzeba słuchać i słuchać...

Te, które wybierzesz pewno będą grały bardzo dobrze, dopóki nie usłyszszysz lepszych...

Powodzenia !

ja bym ci polecil te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie takowe, 3-miesięczne sprzedałem (za 50% ceny!!!) jakieś 10 lat temu. Wystarczyło posłuchać przez kilka minut "starych", porządnych głośników...

Mateusz, chyba za bardzo siebie wzieles slowa autora, ze na poczatku musi byc sprzet troche gorszy, zeby potem przesiasc sie na lepszy. to co zaproponowales nawet nie kwalifikuje sie w sprzecie gorszym, tylko najgorszym.

?👈

Do 30 metrów jeżeli już mają być podstawkowe to jakieś duże. Maleńkie ushery które ktoś zaproponował to raczej nieporozumienie. Altus to też raczej nieporozumienie. Te stare infinity z tego co zerknąłem na zdjęcie - no cóż, ja bym ich nie ruszył.

Jeżeli mają to być monitory to ktoś ostatnio sprzedawał duże Ushery V601 czy jakoś tak się ten model nazywał, poczytaj ogłoszenia, może jeszcze są, chociaż raczej wątpię, bo cena była interesująca :-) Natomiast o fajne podłogówki w tej cenie raczej trudno. Można zrobić coś samemu wg jakiegoś gotowego projektu. Ewentualnie jakieś używane AA Phoebe czy coś w tym stylu w tej cenie można dostać. Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to dam znać.

Znalazlem cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kopaczmopa, 19 Lut 2008, 22:51

>Phoebe ok ale nie do 30m2.

Już lepiej phoebe niż ushery S520 :-)

Napisz najlepiej do AA to może coś więcej Ci powie na temat czy przypasują do 30m2 i jak zagrają ze wspomnianym wzmacniaczem.

>>uż lepiej phoebe niż ushery S520 :-)

no na pewno:)))

Mimo wszystko Phoebe jak dla mnie do 30m2 to za malo, chyba ze ktos chce tylko ladna srednice, bo basu wtedy raczej zbyt duzo nie bedzie. Ja lubie bas ale konkretny, dlatego moze Hyperiony?

Iceman >>>

"Te stare infinity z tego co zerknąłem na zdjęcie - no cóż, ja bym ich nie ruszył."

Po raz drugi wyszło, że zdjęcie na allegro jest marnej jakości...

Facet powinien coś z tym zrobić. Cóż z tego, że głośniki grają jak trzeba ?

>>

Ja natomiast nie lubię jak mi bas wszystko zalewa. W muzyce to nie bas sie liczy.

dla mnie np. fundament basowy musi byc i nic na to nie poradze, jednak fakt ze duzo daje osluchanie. Kiedys znioslbym buczacy, rozwalajacy sie bas teraz nie. Do 30m2 jednak radze cos z 2 niskosredniotonowcami.

kopaczmopa, 20 Lut 2008, 00:52

Do 30m2 jednak radze cos z 2 niskosredniotonowcami.

Bez przesady. Jeżeli już, to ewentualnie coś trójdrożnego. Tylko że w tym budżecie to nic takiego nie widzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.