Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak KD wystarczy do....

se8a

Rekomendowane odpowiedzi

Większość powyższych wpisów dotyczy amplitunerów klasy budżetowej, nie oszukujmy się że do 3-4 tyś. można kupić coś co będzie dobrze grało (orócz kina). A co myślicie o amplitunerze audiofilskiej poniekąd firmy za ponad 12 tyś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaka jest jego relacja jakość/cena? Czy jest szansa, że w budowie, parametrach i przede wszystkim dźwięku stereo jest w stanie konkurować z np. trzykrotnie tańszym wzmacniaczem?

Ukryta Zawartość

-> Kyle

"Przewaga azura nad wzmakiem stereo to (...) cyfrowa regulacja głośności (przy analogowych potencjometrach są większe lub mniejsze problemy z balansem i zmiennością brzmienia w zal. od nastawionej głośności (...) )"

Z tego co się orientuję, to w budżetowych amplitunerach kina domowego właśnie cyfrowa regulacja głośności jest wadą, a nie zaletą sprzętu. W tanich urządzeniach stosuje się bowiem układy, które ingerują w sygnał audio w cyfrowej postaci (obniżają jego rozdzielczość?). Przez co teoretycznie przy cichym słuchaniu parametry dźwięku mogą być sporo gorsze (mniej szczegółów, zawężone pasmo), od założonych dla konkretnego sygnału. Dopiero elektronicznie sterowana drabinka rezystorowa rozwiązuje ten problem.

Faktem jednak jest, że "potencjometry cyfrowe" w ampli są bardzo wygodne i dokładne. Zawsze można ustawić żądany poziom głośności, brakuje także wcześniej wspomnianego niezbalansowania kanałów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Aha, jeszcze warto dodać, że te potencjometry działają przeważnie w domenie cyfrowej. Czyli nawet przy dostarczanym do amplitunera sygnale analogowych, sygnał ten musi być najpierw zamieniony na cyfrowy (konwersja A/C), następnie trafia do przedwzmacniacza (głośność, bass-treble, efekty itd.), następnie zamieniany jest na sygnał analogowy (C/A) i trafia do końcówek mocy. Czyli mamy zbędną (czyli teoretycznie szkodzącą) konwersję A/C/A.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 28 Lut 2008, 13:49

>Aha, jeszcze warto dodać, że te potencjometry działają przeważnie w domenie cyfrowej. Czyli nawet

>przy dostarczanym do amplitunera sygnale analogowych, sygnał ten musi być najpierw zamieniony na

>cyfrowy (konwersja A/C), następnie trafia do przedwzmacniacza (głośność, bass-treble, efekty itd.),

>następnie zamieniany jest na sygnał analogowy (C/A) i trafia do końcówek mocy. Czyli mamy zbędną

>(czyli teoretycznie szkodzącą) konwersję A/C/A.

Tak faktycznie jest w Azur ... nie wiem jak w innych ale prawdopodobnie też. Jednak biorę pod uwagę że dostarczam do ampli sygnał cyfrowy więc podwójnej konwersji w tym przyp. nie ma.

nedj, 28 Lut 2008, 13:45

>Z tego co się orientuję, to w budżetowych amplitunerach kina domowego właśnie cyfrowa regulacja

>głośności jest wadą, a nie zaletą sprzętu. W tanich urządzeniach stosuje się bowiem układy, które

>ingerują w sygnał audio w cyfrowej postaci (obniżają jego rozdzielczość?). Przez co teoretycznie

>przy cichym słuchaniu parametry dźwięku mogą być sporo gorsze (mniej szczegółów, zawężone pasmo), od

>założonych dla konkretnego sygnału.

Jeśli te regulatory pracują na 32 bitach to nie będzie zmniejszenia rozdzielczości.

>nedj napisał

"Aha, jeszcze warto dodać, że te potencjometry działają przeważnie w domenie cyfrowej. Czyli nawet przy dostarczanym do amplitunera sygnale analogowych, sygnał ten musi być najpierw zamieniony na cyfrowy (konwersja A/C), następnie trafia do przedwzmacniacza (głośność, bass-treble, efekty itd.), następnie zamieniany jest na sygnał analogowy (C/A) i trafia do końcówek mocy. Czyli mamy zbędną (czyli teoretycznie szkodzącą) konwersję A/C/A."

Tak nie jest po podłączeniu źródła do wej. direct input dedykowanego dla SACD (multichanel).

Podłączając tu albo odtwarzacz CD albo SACD jest 100% pewność że sygnał od źródła do wej. na wzmacniacz jest analogowy i nie zachodzi tu żadna konwersja.Tor sygnału zaznaczyłem kolorem czerwonym na schemacie,gdzie widać jak idzie sygnał z opampów a wcześniej z input direct multichanel.

Dlatego to wej. jest rekomendowane dla SACD lub CD jeżeli chcemy uzyskać najlepszą jakość.

I tu moim zdaniem jest spory problem gdy ktoś taki jak ja mają dwa źródła np. CD i DVD z dekoderem SACD,DVD-Audio.Podłączenie jednego źródła wyklucza drugie jeżeli chcemy wycisnąć jak najwięcej akurat z obu źródeł.Ja muszę przepinać intrkonekty.

Na wszystkich innych wej. typu CD,Tape,DVD itp sygnał analogowy jest zamieniany na bity a potem z powrotem na analog jak to pisze nedj (wej. na scalak kolor niebieski),ale dalej sterowanie poziomem wysterowania sygnału też jest analogowe zaznaczyłem kolorem zielonym w scalaku BD3816.

Dodam też że treble i bass dla wej. input direct są pomijane i korekcja częstotliwościowa nie zachodzi.

Dorzucę fotkę z przebiegiem sygnału od tego wej. input direct przez układ sterującym przełączaniem źródeł i regulacją głośności BD3816.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

-> daru0105

wielkie dzięki za potwierdzenie info o słabym cichym graniu CA - wyleczyłem się ostatecznie z myśli o nim

(wezmę HK serii x55 gdy wreszcie wejdzie na rynek)

-> konradskala

jak dotąd słyszałem same mało pozytywne opinie o ampli Primare

czekam na 1-szą entuzjastyczną ;P

Hoody

>26 Lut 2008, 02:20

>przed zakupem chcę porównać CA z HK - Harmany mają niesamowita rezerwę prądową, ale w sumie i tak zadecyduje >wynik przesłuchania pod kątem brzmienia i dopasowania brzmieniowego do moich kolumn (nie powiem jakich bo się >wstydzę :P)

A robiłeś to porównanie?Zrób to koniecznie..Podłącz CD w Azurze na wej. 6xinput multichanel.

Moje kolumny też maja 6 ohm .90 dB, azur spisuje się doskonale.

W sklepie odsłuchy azura porównałem z H/K i ten ostatni odpadł w przedbiegach

Daru, czyli sugerujesz żeby np. CD podłączyć interkonektami w wejście direct in? Jak rorumiem wetknąć je w L i R?

Odpisz proszę, bo nigdy tego nie próbowałem, a ciekawie to zareklamowałeś :)

Zgadza się.podłączasz swój odtwarzacz CD pod wej. 6.1 Direct IN w gniazdo RCA L i R.

Jest to najlepsze rozwiązanie dla jakości dźwięku z powodów których napisałem wcześniej.

Ludzie o tym nie wiedzą podłączają swoje cedeki pod CD/Aux i tracą na jakości bo sygnał ma dłuższą drogę i jest konwertowany.

Było o tym opisane w jakimś piśmie audiofilskim i autor recenzji wyraźnie podkreślił że ma to znaczenie dla jakości dźwięku.

I faktycznie to działa :)

jedyny minus to to że w direct nie można kontrolować tonów wysokich i niskich.

A tak swoją drogą, zastanawiam się nad wyjęciem z KD surrondów i pozostawieniem wyłącznie przodów i środka (opcjonalnie dokupienie suba) i wymianę 540R na Jolidę JD 1704RC.

Czy ktoś z was mógłby się wypowiedzieć ilę zyskam w stereo i ile zubożeje moje KD?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.