Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak KD wystarczy do....

se8a

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA - temat WAŁKOWANY do obrzydzenia

Ciągle czytam na forach :

"jeżeli stereo to tylko wzmacniacz",

"amplituner do stereo sie nie nadaje"

itp itp

Czy jednak nie jest tak że piszą to ludzie słuchający "ambitnej " muzyki typu jazz, klasyka itp. która wymaga super stereofonii, odseparowania instrumentów, gdzie każda struna musi zabrzmieć w taki a nie inny sposób, a rozmieszczenie całej sceny musi być jak na koncercie??

Może jednak na amplitunerze za 3000 PLN da się posłuchać w STEREO muzyki rozrywkowej, jakiegoś rocka, techno czy trance i nie będzie to dzwięk jak z miniwieży za 1000zł, a jakość zadowoli większość nieaudiofili??

Według mnie te rodzaje muzyki nie są tak wymagające - prosze o sprostowanie jeśli się mylę.

Pisze ten post z nadzieją na jakieś rzeczowe odpowiedzi ludzi osłuchanych w amplitunerach, wzmacniaczach na które stać przeciętnego zjadacza chleba - być może rozwieje to wątpliwości wielu ludzi nie mający góry gotówki muszących iść na kompromis.

https://www.audiostereo.pl/topic/40319-a-mo%C5%BCe-jednak-kd-wystarczy-do/

Kiedy oglądam pomiary widzę że jedyną znaczącą różnicą pomiędzy przyzwoicie udanym wzm. typowo stereo a przyzwoicie udanym ampli kina jest wsp. tłumienia którego wartość przekłada się na dokładność kontroli membran. Różnice tłumienia są często ponad dwukrotne ... reszta parametrów jak SNR,THD+N, moc są zbliżone. Przewagą ampli jest korekcja akustyki pomieszczenia dzięki której możemy uzyskać naprawdę naturalny balans tonalny co przy wzm. stereo bez korekcji jest praktycznie najczęściej nie osiągane.

Tak więc jeśli ampli do stereo to najlepiej w wieloampingu (kompensacja słabego wsp. tłumienia) + korekcja akustyki co może dać nawet przewagę.

>Może jednak na amplitunerze za 3000 PLN da się posłuchać w STEREO muzyki rozrywkowej, jakiegoś

>rocka, techno czy trance i nie będzie to dzwięk jak z miniwieży za 1000zł, a jakość zadowoli

>większość nieaudiofili??

nie do końca, właśnie tym czego najbardziej brakuje amplitunerom to dynamika, wypełnienie basu, prawidłowe wysterowanie kolumn, poza tym to delikatny sprzęt - innymi słowy - nie pograsz sobie za głośno

Kyle - jeśli mówisz o bi-ampingu amplitunera Denon to poprawa w praktyce jeśli jest to bardzo minimalna (testowałem 2106), niestety nawet do prostych wzmacniaczy nadal mu dużo brakowało

Słuchałem jakiegoś wzm. STEREO Technics (nie przypomnę sobie modelu) ... nie spodziewałem się takiego badziewia (brak wypełnienia basu w trybie "omijania" regulatorów barwy) ... słuchałem Denon 1707 (tryb direct) + Wharfedale 9.5 i nie spodziewałem sie takiego wypełnienia basu i w ogóle że ampli kina potrafi napędzić takie kolumny ( bo miałem niegdyś ampli kina Yamaha RXV 350 i spotykał mnie syf nie brzmienie i kartonowe bezbasie podczas odsłuchu... ) - więc nie można nic upraszczać i generalizować.

Amplitunery typu Denon 2106 , 1707 gdybym kupował dla siebie to nie łączył bym ich z więcej niż dwudrożnymi monitorami Ty łączyłeś pewnie 2106 do podłogówek i za dużo oczekiwałeś - to samo lub więcej dostałbyś z tańszego Denon 1707 - to dziwne ale starsze modele ampli kina bywały ekstremalnie słabe (patrz na pomiary Denon 2805 - tłumienie 21 dla 8 ohm = śmiech... denon 1707 tłumienie 32 dla 8 Ohm ).

Aby napędzić podłogówki tak jak zapewne oczekujesz potrzeba jakiś model który ma trójamping ... choć tu znowu problem bo kolumn z odpowiednią zwrotnicą (3 pary przyłączeniowe) jest tyle co palców w łapie ET :P

Kolejne moje spostrzeżenie jest takie że końcówka z Yamahy 559 praktycznie niczym nie różni się od flagowego modelu Z9 - wnioski wysuńcie sami. (praktycznie różnica tylko w mocy zasilacza bo nie "pada" po wysterowaniu większej ilości końcówek).

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba odróżnić specyfikę sprzętu do kina domowego i do stereo.

Zdecydowanie wolałbym słuchać muzyki na podstawowym modelu wzmacniacza aniżeli na wysokim modelu amplitunera tej samej firmy.

Z powodów finansowych jakiś czas temu zamieniłem wzmacniacz stereo (kosztował bodajże 1100 zł) na amplituner.

Wrażenia - kolosalna przepaść, amplitunery zmieniałem kilkukrotnie, ale nigdy efekt mnie nie zadowolił. Do tej pory muzyki słucham na słuchawkach.

Uprościłeś problem do jednego zdania właściwie i nie próbowałeś nawet odpowiedzieć sobie na pytanie DLA CZEGO tak jest. Dla Ciebie wzm. STEREO zawsze zagra lepiej od ampli kina ... tak po prostu ... patrzysz na skrzyneczkę ampli kina i wzm. STEREO, słuchasz i bez zagłębiania się w przyczynę różnicy brzmienia skreślasz wszystkie ampli kina ... "fajne" masz podejście.

Niezdecydowanym radzę posłuchać ampli KD CA Azur 540RV2.

Może przekonają się że można połączyć słuchanie stereo na w miarę dobrym poziomie razem KD na ampli AV.

Ten Azur 540RV2 może nie jednego stereofila zaskoczyć.

Warunek -odtwarzacz CD podłącz na wej input direct dla multichanelu,oczywiście tylko na input L i R.

Poczytajcie sobie o nim w zakładce "opinie"

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Wydaje mi sie ,ze najlepsza alternatywa jest połaczenie amplitunera ze wzmacniaczami stereofonicznymi-wykozystanie samych koncówek wzmaków-przyniesie chyba najlepsze kozysci.Mamy-mnogość funkcju amplitunera-i dzwiek wzmacniacza stereo.To moim zdaniem chyba najlepszy kompromis-wtedy mozna słuchac kazdej muzyki.Oczywiscie podstawa to co najmniej dobry system glosikowy z wydajnym subem.Pozdrawiam

Ten ampli CA to wcale niegłupi pomysł aby pogodzić KD i stereo.

No i masz odpowiedź! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Gdybyś przejrzał archiwum forum znalazłbyś także i moje porównanie.

To oczywiste, że swoją opinię opieram o dłuższy odsłuch.

Jestem technikiem elektronikiem, z punktu widzenia konstrukcji tych urządzeń można już dokonać pewnego porównania, ale to co mam na myśli to wrażenia odsłuchowe. Co przede wszystkim miałem na myśli to specyfika tych urządzeń (stopień skomplikowania toru niskopoziomowego, przetwarzanie, przełączanie i filtrowanie dźwięku.

Nie neguję wszystkich amplitunerów KD.

Przemski, 20 Lut 2008, 12:59

>Gdybyś przejrzał archiwum forum znalazłbyś także i moje porównanie.

>To oczywiste, że swoją opinię opieram o dłuższy odsłuch.

>Jestem technikiem elektronikiem, z punktu widzenia konstrukcji tych urządzeń można już dokonać

>pewnego porównania, ale to co mam na myśli to wrażenia odsłuchowe. Co przede wszystkim miałem na

>myśli to specyfika tych urządzeń (stopień skomplikowania toru niskopoziomowego, przetwarzanie,

>przełączanie i filtrowanie dźwięku.

>Nie neguję wszystkich amplitunerów KD.

OK - ja też mam podejście nie tylko odsłuchowe ale też ... a może nawet przedewszystkim techniczne ... i właśnie ciekawe wnioski można wyciągnąć analizując pomiary przeprowadzone przez AUDIO ... dla mnie liczy się efekt a nie stopień skomplikowania toru niskopoziomowego ;)

Popatrz na wyniki pomiaru wzmacniacza AUDIO AGILE STEP AMP (4990 PLN )

moc 8 ohm : 2x 45 W

SNR: 96

THD+N: 0,07

Wsp. tł. dla 4 Ohm : 27

i na pomiar ampli kina Denon 1908 (2300 PLN ale cena szybko stopnieje)

moc 8 Ohm: 4x67W ( załóżmy bi-amp ... w single amp mamy 2x 110W )

SNR: 83

THD+N: 0,1

Wsp. tł. dla 8 Ohm : 35 ... ale dzięki bi-amp przy muzyce kiedy pracują oba głośniki kolumny dwudrożnej ten sprzęt będzie się zachowywał mniej więcej jak sprzęt mający tłumienie 35 przy 4 Ohm napędzający kolumnę jedną końcówką

Można z grubsza przyjąć że ogólna jakość dźwięku tego amplli może być nawet lepsza niż tego wzm.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Rozumiem, ale myślę, że do takich danych należy mieć dystans, bo bardzo często coś co ma gorsze parametry w tabelce okaże się dawać lepsze wrażenia odsłuchowe. Poza tym są to zupełnie podstawowe parametry, które można założyć, że każde urządzenie tej klasy, obecnie produkowane ma na dostatecznie wysokim poziomie. Dodałbym do tego wydajność prądową. Do tego są to parametry na podstawie których nie da się określić w najmniejszym stopniu właściwości odsłuchowych, co najwyżej posłużą do dobrania z kolumnami głośnikowymi (moc/impedancja/wydajność prądowa + średnia/najniższa+najwyższa impedancja kolumny,moc minimalna/maksymalna kolumn, skuteczność/efektywność kolumn).

Jeśli chcesz mieć dobre stereo z amplitunera, to niestety raczej nie z tanich nowych klocków. Ale używany sprzęt powinien być strzałem w dziesiątkę.

Posiadałem kiedyś amplituner denon avr-3802. Maszyna jak trzeba (porządne zasilanie, 17kg wagi japoniec) i muszę przyznać że z moimi ówczesnymi kolumnami (esa ostinato 2000) całkiem dobrze się zgrywała. Dźwięk stereo był naprawdę na poziomie- ładnie odrywał się od kolumn, dobry kontrolowany bas, do tego jako przedwzmacniacz (ten denon ma pre-out) był przezroczysty - po dołączeniu obcej końcówki mocy słyszałem granie jak z wypasionego wzmaka stereo.

pozdrawiam

Na dzisiejsze Denony AVR serii 38...ludzie strasznie psioczą.

Żałują że się przesiedli ze starych ampli Denona a te nowe kosztują....

W ogóle dzisiejsze sprzęty mają bajery, a nawet porządnego zasilania w nich brak. I jak to ma dobrze wysterować kolumny?

Co do tego 3802 to ten model ma już parę lat, ma b. dobrą opinię, również moją. Do tego prezentuje się bardzo elegancko, szczególnie w wersji champagne, którą posiadałem.

Michu80, 23 Lut 2008, 17:08

Co masz na myśli pisząc że brak im porządnego zasilania ?

Ja widzę że zasilanie mają całkiem przyzwoite. Dla przykładu "średni" ampli jak Denon 1707 oddaje 316 W przy 8 Ohm i 1% THD+N [4x79W] - to Twoim zdaniem objaw "nieporządnego" zasilania ????? !!! LOL

Wadą ampli kina różniącą je od wzm. stereo jest znacznie słabsze tłumienie (= praktycznie kontrola membran). Tym samym aby dobrze kontrolować kolumnę trzeba użyć tylu końcówek mocy ile jest w kolumnie głośników.

Jeśli chodzi o rezerwę prądową to nie ma pomiarów dla 4 Ohm ... Jeśli ustawimy barierę 158 W dla 8 Ohm (aby się spodziewać przy 4 Ohm okolic 300 ) to wysterujemy taką mocą przyzwoicie nie jedną kolumnę.

Co powoduje że taki 38xx (w tym przypadku 3802) waży ponad 17 kg, a 1707 nieco ponad 11? Co sprawia że ten pierwszy oferuje zupełnie inne brzmienie i dynamikę? (porównanie słuchowe do avr1906).

Jak widać na załączonych fotach, sam transformtar jest sporo większy (punkt odniesienia dla porównania fotografi- wymiary naklejki na obu takie same).

Nie twierdzę że 1707 czy inne mu podobne są do kitu, ale uważam że starszy sprzęt z wyższej półki jest zrobiony solidniej i lepiej gra, a przy tym kosztuje sporo mniej niż nowy.

Fota nr 1 - avr1906, nr2 - avr3802,

Dla smaku wkleję jeszcze fotę nr3- wzmacniacza pma-850, którego też posiadam - tam to dopiero siedzi zasilanie! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9977-100008997 1203952277_thumb.jpg

post-9977-100008998 1203952277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopiszę się za CA 540R (obecnie czaje się na 640R :) przerabiałem już Denony jako uniwersalne KD i Stereo i rzeczywiście wyszedł badziew. CA w stereo w zupełności spełnia moje oczekiwania.

CA Azur 540 RV2 trafko ma takie.Po przeliczeniu po pomiarach głębokości obudowy 15 cm średnicy.

W dokumentacji piszą że pobiera 615 W.Często piszą o tym zasilaczy że wydoli na ponad 800W

>Usef

Świetny wybór nie będziesz żałował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przed zakupem chcę porównać CA z HK - Harmany mają niesamowita rezerwę prądową, ale w sumie i tak zadecyduje wynik przesłuchania pod kątem brzmienia i dopasowania brzmieniowego do moich kolumn (nie powiem jakich bo się wstydzę :P)

No własnie... co z tą rezerwą pradową o której Harman tak głośno mówi w swoich specyfikacjach?Czy rzeczywiście jest sie czym chwalic ,czy to tylko kolejny chwyt marketingowy?Mam H/K AVR 240 , osobiscie jestem bardzo zadowolony-ale czy te ok.900W poboru pradu to nie lekka przesada?....jak to wyglada w praktyce,a jak z technicznego punktu widzenia?Pozdrawiam

No ładne to trafo w tym CA Azur

No właśnie jezeli chodzi o rezerwe prądową to poza juz wspomnianym Ca Azur i Harmanem Kardonem nalezy wymienić również Onkyo np. 605 ktore pobiera 630 W mocy i dzieki temu jest w stanie wysterować wszystkie kolumny 4 ohm. Niestety w naszej prasie nie testowali tego ampli ale w prasie zagranicznej w laboratorium miał świetne wyniki.

->Michu80

Ja bym się tak nie podniecał starymi amplitunerami które wcale nie miały takiej rewelacyjnie dużej mocy (w porównaniu z dzisiejszymi) i dodatkowo nierzadko miały słabsze tłumienie. Jeśli chodzi o fotki transformatorów tych amplitunerów które pokazałeś to nie widać jakoś szczególnie że jeden jest większy od drugiego.

Za przykład podam parametry Denon 3805

Moc przy 4 wysterowanych końcówkach jest identyczna z Denon 1707 czyli 4x79W , przy 5 końcówkach model 3805 oddaje o 6W więcej na każdą końcówkę niż 1707 ... ale co z tego skoro Denon 3805 ma marne tłumienie bo tylko 24 dla 8 Ohm ( 1707 - 32 i do tego obsługuje bi-amp - nie wiem jak 3805).

Dodam tylko że najnowszy 3808 potrafi więcej niż wcześniejsze modele ( tłumienie 39 i moc 5x81 lub 4x85 ).

Co do Azura - pojedyncze końcówki robią wrażenie ... ale azur nie ma korekcji akustyki pomieszczenia, brak bi-amp, brak odtwarzania audio z HDMI ...

tak wracając jeszcze do Azur - napisałem że nie ma bi-amp .... ale fakt faktem nie jest on potrzebny przy końcówkach rodem z dobrego wzmaka stereo. Tak naprawdę brakuje tej korekcji i "HDMI-DAC"

co do Azura to słyszałem, że gra bez wyrazu przy niskim poziomie wysterowania,

gdy poziom głośności robi się średni - wtedy dopiero dźwięk nabiera pełni

proszę o potwierdzenie (połamałem się i nie mogę się ruszyć z domu na odsłuch)

- chodzi mi o ciche granie w stereo z kolumnami 6-omowymi

(pewnie HK do tego będzie lepszy)

>Hoody

Rzeczywiście tak jest z tym ampli.Ja na moim CA 540RV2 słucham przeważnie od -30dB w górę a nie rzadko i 20dB.

Przy cichym słuchaniu jest mało dynamiczny,ale jak podkręcisz na gałce to muzyka dziabie naprawdę nieźle.

Jeżeli ktoś mieszka w bloku może mieć z tym Azurem problem i z sąsiadami

A dodam parametry techniczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem wieloletnim użytkwnikiem kina domowego i słuchając muzyki zawsze mi czegos brakowało, ekspresjii, przestrzeni, mięsistości. Nie mówię , że tego słuchac sie nie da, odpowiednio dobrane kolumny i jest w miarę ok. Ale jeżeli muzyka dla Ciebie to nie tylko tło, lubisz zasiąść w fotlu i po prostu słuchać to z ampli będziesz miał zawsze niedosyt. Sprawa nie odnosi się tylko to tzw wysublimowanej muzyki: jazz itp. To właśnie przy utworach "komercyjnch usłyszysz róznice w dynamice, "agresjii", stereofoni. Nie wiem jak ważne są dla Ciebie efekty kina domowego, jezeli to sprawia Ci radochę to może rzeczywiści szukaj rozsądnego ampli ale jeżeli przemyślisz sprawę i stwierdzisz , ze oglądasz jedynie raz w miesiącu 1 film z ektami i możesz sobie odpuścić 2 wybuchy zza głową to szukaj stereo. Ja tak zrobiłem i kina mi nie brakuję a kupując ampli za 4-5 tyś jedynie zbliżysz się do jakośći wzmacniacza za 1,5-2 tys

Wiele osób poleca Ci CA ampli. Zrób prosty test. Idz do sklepu, który oferuje ten sprzęt posłuchaj wzmaka i ampli z tej samej lini i zobaczysz czy dla Ciebie jest przepasć czy nie.

Acha, a porównywanie tego co piszą o mocy ampli z rzeczywistością ma się ni jak, moje KD Yamahy wg opisu miała 110 W na kanał, a mój obecny wzmak Maranza ma only 75...Yamaha nawet w połowie nie miała tyle mocy, dynamiki co wzmacniacz, były probelemy z rzeczywistym wykorzystaniem potencjełu kolumn

pozdrówko

S tą mocą ampli o nie do końca jest "nijak". Najczęściej jeśli producent podaje moc np. 110 W x 7 to jest uzyskiwane ~110W ale najczęściej max x2 . Ten Cambridge ma wg. pomiarów miesięcznika AUDIO moc 2x106W 8 Ohm (2x136W 4 Ohm) i 5x 82W 8 Ohm (5x93 4 Ohm).

Akurat tak się składa że ten Azur jest jedynym ampli w tak niskiej cenie mającym parametry nieodbiegające od dobrego wzmaka STEREO ... szkoda że nie ma bi-amp ... w ten czas dałoby się z niego wycisnąć jeszcze coś "extra" ... no i brakuje mu korekcji akustyki pomieszczenia (inne ampli kina to już mają).

Przewaga azura nad wzmakiem stereo to przetwornik i jak się nie mylę cyfrowa regulacja głośności (przy analogowych potencjometrach są większe lub mniejsze problemy z balansem i zmiennością brzmienia w zal. od nastawionej głośności ... co nie każdy słyszy ... a na cyfrowych nigdy nie spotkałem się z takimi problemami)

Kyle, 28 Lut 2008, 12:08

>S tą mocą ampli o nie do końca jest "nijak". Najczęściej jeśli producent podaje moc np. 110 W x 7

miało być:

Kyle, 28 Lut 2008, 12:08

>ZZZZZ :) tą mocą ampli o nie do końca jest "nijak". Najczęściej jeśli producent podaje moc np. 110 W x 7

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.