Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth ja tylko chcialem wykazac....

himan

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth ja tylko chcialem wykazac twoja niewiedze w temacie audio. To nie sa zadne frustracje. Nie moja wina, ze nie wiesz co to rownowaga tonalna, a co to barwa. To sa rozne pojecia - jakbys nie wiedzial:)

Pozatym jak juz nie wiesz co powiedziec to wyrzucasz ludzi ze swojego watku. Nieladnie oj nieladnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/40339-elberoth-ja-tylko-chcialem-wykazac/

To cytat Elbiego.

"Zrównoważenie tonalne jest niemal idealnie, może z leciutkim przechyleniem na cieplejszą stronę neutralności"

No przeciez to jest maslo maslane. "Cieplejsza strona neutralnosci" Co to? Albo cos jest neutralne albo nie. No nie moze byc chyba jednoczesnie neutralne i jednoczesnie zimne albo cieple albo cieplejsze albo zimniejsze.

Jeżeli to zdanie faktycznie napisał Elbi to może mu sie wymsknęło, albo nie był wystarczająco skupiony i poleciał nieco w audiofilską poezje.

"Zrównoważenie tonalne jest niemal idealnie, może z leciutkim przechyleniem na cieplejszą stronę neutralności"

Przyjmijmy, że zrównoważenie jest idealne, to czy będzie ono chłodniejsze czy cieplejsze w pewnym paśmie, to i tak całe pasmo nadal może być zrównoważone. Takie jest moje zdanie.

Zapewne Elbi chciał wyrazić coś innego, tylko go poniosło. Nie ma czego sie czepiać, każdemu sie zdaży chwila zapomnienia.

Panowie ... może na początek ktoś mi wyjasni jaki to jest dźwięk ciepły a jaki zimny?

Kiedyś w KAIM przeprowadziliśmy sobie luźną rozmowę czy wysokie tony są ciepłe czy zimne... i tutaj zdania były podzielone.

No więc mędrki ... jaki to jest "ciepły dźwięk" ?

zdezintegrowany_3PO

Równowaga tonalna jest sciśle zwjązana z neutralnością ,czyli w przypadku jakiegokolwiek rozjasnienia mamy odejście od wzorca jakim jest muzyka na żywo . Nie można moim zdaniem określić brzmienia metalicznego dzwiekiem w pełni zrównowazonym.

?

tak tylko ciekawy jestem kto potrafi powiedziec czy jest do konca neutralnie, gdy system jest tak przejrzysty i bliski rownowadze ze najwieksze odstepstwa od rownowagi pochodza od plyt ( a rozbierznosci sa ogromne ) - sam obecnie sie zastanawiam czy da sie wymyslic cos sprytnego ala audiofilski korektor :) z powiedzmy 3-4 ustawieniami

ps. w chwili obecnej jestem chyba blisko rownowagi bo czesc moich plyt ma za duzo "powietrza " czesc za malo, czesc jest troche jasna ale jest tez sporo ciemniejszych ...itd. itp. i badz tu madry

marko3T - popieram.

>byca

>Równowaga tonalna jest sciśle zwjązana z neutralnością ,czyli w przypadku jakiegokolwiek

>rozjasnienia mamy odejście od wzorca jakim jest muzyka na żywo . Nie można moim zdaniem określić

>brzmienia metalicznego dzwiekiem w pełni zrównowazonym.

Neutralny, a naturalny to jest różnica. Neutralny może być zarówno dźwięk o ocieplonej sygnaturze, posiadający duże nasycenie barwy lub też przykładowo dźwięk suchy, pozbawiony barw (powiedzmy - melodyjności brzmienia), ostry i kliniczny. Naturalny dźwięk, to dźwięk taki, jaki wydobywa się z instrumentów (mówimy o tych akustycznych), ale tak jak wspomniał marko3T instrumenty mogą brzmieć różnie i nie zależy to tylko od ich samych, ale również od otoczenia.

Pozdrawiam,

Byca>> Mowimy o rownowadze pasma. Czyli nic sie przed nic nie wybija. A barwa moze byc metaliczna jednoczesnie albo plastikowa. Bo w takim razie jak barwa jest plastikowa to powiedz jaka czesc pasma nie jest zrownowazaona wtedy??

Niestety marko3T ma racje, ale nie chodzi tylko o to. Nie ma czegos takiego jak wzór na neutralność i nie mozna dążyć do tego aby system był jak najwierniejszy. Każdy mówi muzyka na żywo, ale niech zaśpiewa Krawczyk w sali gimnastycznej, na stadionie i w klubie muzycznym. Wszędzie jest na żywo. I co? Wszędzie będzie tak samo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.