Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fajne urządzonko, nie trzeba się bawić w sieci, można sobie po USB zgrać, minus to menu na ekranie (np. telewizora) no i niestety brak FLAC/WAV... ;-(((

Ukryta Zawartość

dla mnie ten kabel jest dobitnym przykladem jak doic debilnych audiofili... pewnie zera i jedynki w nim szybciej popierdalaja :/

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat=>

Przeczytaj uważnie co napisałem ,mówię o normalnych kablach ekranowanych do sieci 1Gb !!

Inne kable są do zwykłej sieci 100Mb, a inne do sieci 1000Mb i nie ma to absolutnie nic wspólnego z tym co piszesz. Ja używam w systemie wszystkie I.C za 1,5 $ szt. i trudno by było mnie posądzić o jakieś audiofilskie fanaberie ;-)

gutek, nie bylem zbyt precyzyjny :) wyrazilem sie na temat tego kabla Denona z linku wyzej :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ruszyłem temat bo widzę ,że sporo osób się interesuje .

Ja miałem takie doświadczenia , podczas kopiowania przez sieć ok. 300Gb danych - robiłem kopie zapasową zbiorów muzycznych na drugim zewnętrznym dysku ,podłączonym do laptopa.

Do laptopa kupiłem ,właśnie w tym celu karę sieciową 1000Mb na Express Card

Wszystko było ok. transfer taki sobie - mogło być lepiej ;-) ,ale co jakiś czas wywalało mi sieć - zrywało połączenie , długo nie mogłem dojść co jest przyczyną ? To były złe kable nie ekranowane nie przystosowane do sieci Gb -szybkiej transmisji danych !!!

Może czyta to jakiś forumowy informatyk i wyjaśni lepiej ?

Ja mówię o stronie praktycznej ;-)

gutek, moze to byl jakis chinski kabelek kat5? :) dobry kabelek kat 5e powinien wystarczyc, dla audiofili polecam tego Denon'a z linku wyzej :D

gutekbull napisał:

>Wszystko było ok. transfer taki sobie - mogło być lepiej ;-) ,ale co jakiś czas wywalało mi sieć -

>zrywało połączenie , długo nie mogłem dojść co jest przyczyną ? To były złe kable nie ekranowane

Jakiego switcha używasz (jaki producent i model)?

Tanie switche często nie są wystarczająco wydajne do porządnej obsługi sieci (małe bufory dla ramek itp)

Jaka to karta sieciowa(ta na express-card)? (producent chipsetu)

Zdarza się, że tańsze karty sieciowe mają problemy z okablowaniem (dokładniej końcówkami RJ45). Do tego dochodzi jakość sterowników do tych kart. Porządne karty, z przyzwoitymi sterownikami pozwalają na diagnostykę sieci.

Czy Twój switch ma ekranowane gniazda?

Jeśli nie, cała zabawa z kablami ekranowanymi nie miała sensu - ekranowanie musi być zapewnione na całej trasie kabli.

Reasumując.

Urządzenia sieciowe również mają różne "półki cenowe" :).

Tyle, że bardziej dostosowane do realniej wartości urządzeń

Używam wymiennie ( bawię się ;-) dwóch routerów Linksys wrt600N i D-Link DIR-655.

Raczej nowe urządzenia.

Karta do laptopa nie mam jej przy sobie - jestem poza domem ;-)

Ale po wymianie kabli jest ok. !!! ;-)

-> gutekbull

Miałeś jakieś problemy z WRT600N? Ja miałem niższy model i traciłem dostęp do internetu jak łączyłem się po N, jak przestawiłem go na G działał OK.

Na Linksysie WRT600N obserwuje takie zjawisko ,ze niby jest siec - karta w laptopie pokazuje ,że jest ok.,,a nawet doskonale , a nie ma netu ?! O to ci chodzi ?

Myślę ,ze to kwestia ustawienia karty w laptopie jak i routera ?? Mam włączoną tylko 5GHz tylko N .

Zarówno w routerze jak i w karcie w laptopie jest sporo rożnych ustawień i może coś czasami nie współgrać.

Jednak Linksys jest szybszy od D-Linka DIR-655 ;-( Ten ostatni za to jest bardzo stabilny ;-)

gutekbull

Nie przesadzaj z tym kablem. To mogła być jedynie wina Twojego egzemplarza.

Między dyskami nie prześlesz nic szybciej jak dyski mogą odczytać/zapisać.

To dużo poniżej 100M. Najszybciej przekopiujesz w połączeniu po ESATA.

Kopiowanie po sieci to jakaś paranoja :)

marekzawa=>

Testowałem już wszystko jeśli chodzi o transfer plików w QNAPie i faktycznie najszybciej jest po SATA .

W tym celu zakupiłem obudowy zewnętrznych dysków ze złączem Sata II, odpowiednie dyski ,

nawet w laptopie zmieniłem na dyski Sata ;-) - dokupiłem też do laptopa kartę z E.Card z wyjściem SATA.

Ale dość często korzystam z połączenia sieciowego i pomiędzy 100Mb ,a 1000Mb jest bardzo duża różnica !!

Tak o to mi chodziło.

Po jakimś czasie status połączenia zmienia mi zie z: Access: Local and Internet na Local Only. Myślałem początkowo ze to wina visty. Wpadł kolega z Apple i jest to samo. Wykrzacza mi się jeśli ustawione mam N albo mixed mode. Jak ustawie G only wszystko jest ok. Trochę to dziwne, bo wykrzacza się nawet jak nic nie jest do niego podłączone bezprzewodowo. Tak jakby sam tryb N powodował samo zakłócanie się urządzenia.

Miałem takie pytanie jak podłączyć Logitech Transportera pod wzmak ale nikt nie dał konkretnej odpowiedzi.

Jaki dysk sieciowy do Transportera i z jakim softem bedzie dobrze chodził.

Chodzi mi o połączenie bez korzystania z netu i sieci bezprzewodowych.

Może znajdzie się ktoś na tyle cierpliwy i mi wszystko opisze :-) co nie znaczy że nie przydały mi się odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania.

Pozdrawiam

>Miałem takie pytanie jak podłączyć Logitech Transportera pod wzmak ale nikt nie dał konkretnej

>odpowiedzi.

w zaleznosci od posiadanego wzmaka - albo kablem XLR, albo zwyklym interconnectem.

>Jaki dysk sieciowy do Transportera i z jakim softem bedzie dobrze chodził.

>Chodzi mi o połączenie bez korzystania z netu i sieci bezprzewodowych.

Transporter ma wejscie na kabel do podlaczenia internetu - ja bym olal bezprzewodowosc (tylko pilot duet jak masz).

A samo podlaczenie jest dosc intuicyjne: do routera podlaczasz NAS oraz Transporter. Na NASie musisz zainstalowac squeezcenter. Jak wszystko podlaczysz poprawnie to powinno pojsc z marszu. Nie wiem czy na kazdym NASie zainstalujesz SC - kup Qnapa i bedzie spokoj - u wielu osob chodzi wiec nie powinno byc cudow.

Co do modelu polecam model QNAP TS-109 II PRO - ale jak dorwiesz tanio wczesniejszy model a nie planujesz uzywac torrentow, ftp i dzikich wezy to tez powinno smigac. Do tego przyda ci sie pewnie dodatkowy, zewnetrzny dysk do robienia backupu. (mozesz tez nabyc model 209, ale jest chlodzony aktywnie).

Raczej odmiany modelu 109 bo wyższe modele maja wiatrak i będzie płacz ,ze słychać ...

Do zabawy w audio lepiej bez wiatraka - ciszej !!

Inaczej kup najnowszy 109 II i kropka ;-)

Jak najtańszy NAS będzie "chodził" bez problemów jako server z SC na squeezeboxa?

Ważne byłoby dla mnie, żeby dysk się wyłączał gdy nie słucham muzyki (czytałem że z tym qnap ma pewne problemy).

Zakładam jeszcze, że na tym NASie nie będzie nic innego tylko SC.

Dodam jeszcze że rozwiązanie w stylu "stary PC" odpada.

gutekbull, 5 Gru 2008, 14:07

>Raczej odmiany modelu 109 bo wyższe modele maja wiatrak i będzie płacz ,ze słychać ...

>Do zabawy w audio lepiej bez wiatraka - ciszej !!

>Inaczej kup najnowszy 109 II i kropka ;-)

moze byc i komp jak wywalisz do piwnicy. Szukaj 109-tki

• 2 tygodnie później...

Chyba juz ktos pisal o Philips NP1100, jako alternatywe dla Squeeza, jest jeszcze jego starszy brat i wyglada toto przyzwoicie. Ceny tez znosne.

Ukryta Zawartość

post-1391-100009230 1229205158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wszyscy którzy się bawią urządzenie Squeezebox i pochodnym ,

koniecznie powinni wypróbować Genesis Digital Lens !!!

Mam to urządzenie w domu - Genesis Digital Lens.

Podłączyłem Squeezeboxa poprzez kabel optyczny i elektryczny i nie ma żadnych problemów ,wszystko hula i buczy obojętnie jak podłączę.

Najlepiej Squeezebox do GDL optycznym i później GDL do przetwornika cyfrowym elektrycznym w moim przypadku to Belkin.

Dźwięk bajeczny ,rozniosło mojego Accu DP -500 w pył.

Oczywiście nadal za przetwornik robi Accu, ale przez mydelniczkę - z serwera jest o klasę lepiej .

Zmiany w dźwięku kolosalne , kosmiczne ;-)

gutekbull, 15 Gru 2008, 10:25

>Wszyscy którzy się bawią urządzenie Squeezebox i pochodnym ,

>koniecznie powinni wypróbować Genesis Digital Lens !!!

Ja tam podłączam po prostu przez Myteka DAC Stereo96 :)

Ma własny system redukcji jittera - działa.

Testowałem na tanich DVD i innych takich cudach - jest lepiej

Zresztą czytałem gdzieś bardzo dobry wpis Dana Lavry na ten temat (jak sobie przypomnę - wkleję), w którym stwierdza, że wykorzystywanie zewnętrznego clock'a nie ma większego sensu z punktu widzenia konstrukcyjnego, przytacza konkretny wzór na obliczenie jittera "zagregowanego" dla źródła+clocka zewnętrznego - przy clock-ach o dokładności 10ps i 1ps wychodzi < 1ps różnicy. Możliwe jednak, że GDL robi coś jeszcze z sygnałem, czego przez swoją ignorancję nie zauważyłem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.