Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel, 20 Sty 2009, 17:29

>No i masz gutek odpowiedz: snake oil ;-)

Odpowiadałeś gutkowi na pytanie "dlaczego z laptopa nie ma HI ENDU ?".

Tyle, że najsensowniejszy autor z Audioasylum - Steve Nugent z Empirical Audio - swoje wybitnie high-endowe rozwiązanie opiera o standardowego laptopa.

-> Peter Daniel

"patrzylem na zdjecie ktore zamiesciles i off-ramp, i jakos rozmieszczenie gniazd input/uotput mi nie pasowalo. Jestes pewien ze jest to samo?"

Zdjęcie, które zamieściłem w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie przedstawia Off-Ramp. Jest to czyjaś autorska przekładka/modyfikacja.

Ale opinie o tym, że Off-Ramp to w rzeczywistości delikatnie przerobiony M-Audio Transit można znaleźć w wielu miejscach. Nawet sam producent się do tego faktu przyznaje (stosuje też oryginalne sterowniki M-Audio).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zgodze sie jednak z jednym kiedy pisze:

Ukryta Zawartość

keyop, czy to tez "snake oil"?

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 20 Sty 2009, 17:51

>Jak mozna wiec takiego goscia brac powaznie, i to jest to "wybitne high-endowe" rozwiazanie?

Jeśli jego rozwiązanie działa, a inne nie, to nie widzę powodu, żeby go nie brać poważnie.

On akurat nie robi asymetrycznej transmisji po USB, tylko recklocking danych ze standardowego interfejsu USB - to oczywiście wystarczy do rozwiązania problemów z USB i jitterem.

A czy zawartość tego "zegara" dCS, której zdjęcie pokazał Elberoth, wygląda na high-end za 10 kzł?

I czy o jego jakości technicznej ma świadczyć fakt, że nie też wymaga instalacji niestandardowych sterowników USB na komputerze? I czy ich też mamy z tego powodu nie traktować poważnie?

Nie chcę być złośliwy, ale Twój DAC - wybitny brzmieniowo, co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości - nie opiera się o technologię z kosmosu, ale o bardzo dobre dopracowanie dobrze znanych rozwiązań, nieprawdaż?

P.S. Nie ja twierdzę, że (kompletne) rozwiązanie Empirical Audio (zawierające nie tylko interfejs USB->SPDIF, ale również DACa i inne drobne elementy) jest "wybitnym high-endem", tylko jego autor (dlatego napisałem w cudzysłowie). Nie słyszałem, nie wiem - ale nie widzę powodu dla którego nie miałoby być, moim zdaniem człowiek bardzo dobrze rozumie technologię w której się porusza.

Peter Daniel, 20 Sty 2009, 17:53

>Zgodze sie jednak z jednym kiedy pisze:

>

Ukryta Zawartość

>

>keyop, czy to tez "snake oil"?

Moim zdaniem nie - w przypadku użycia standardowego kiepskiego odbiornika USB i bez recklockingu.

Sam pisałem wyżej o (mierzalnym) wpływie kabli USB na jakość dźwięku. Bodajże John Swenson pomierzył spektrum jitteru z jednym odbiornikiem i różnymi kablami - czytałem o tym na Audioasylum bardzo ciekawą dyslkusję, ale w tej chwili nie mam linku pod ręką.

Ukryta Zawartość

>A czy zawartość tego "zegara" dCS, której zdjęcie pokazał Elberoth, wygląda na high-end za 10 kzł?

Tak kosztowne podzespoły jak ów OCXO (zapewne w granicach $100-200) w urządzeniach za 10tys. zł nie są zbyt często stosowane :)

Już drugi wieczór męczę się z tym PC-Audio i nie posłuchałem nawet jeszcze muzyki z kompa :-)

Mam wgrane wszystkie komponenty zalecane w tym tekście z linku Petera Daniela (Kernal Streaming, ASIO, SRC) ale po wybraniu 24-bit lub ustawienia resamplera na 96k dostaję komunikat "Unrecoverable playback error: KS output error: error opening device"

Czy ktoś z was próbował ustawić output w Foobarze na 24/96 i odniósł jakiś sukces ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nadmienię, że przy ustawieniach 16/48k muzyka gra normalnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

chlopaki! jak zaczniecie slyszec roznice pomiedzy Kingstonem, a Goodramem dajcie znac :)

btw. co lepiej brzmi Amibios czy Phoenix? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

nedj, 20 Sty 2009, 17:32

>-> keyop

>"Z dobrze zrobionym DACem / interfejsem USB (jak niektóre Wavelengthy, interfejs dCS, Empirical

>Audio) - owszem zagra."

>

>Z tego co udało mi się znaleźć, to słynny Empirical Audio Off-Ramp Turbo to prosta przeróbka karty

>M-Audio Transit (kosztującej niecałe 100$). Może się więc okazać, że także jej należy się miejsce na

>liście "dobrze zrobionych interace'ów USB".

potwierdzam

mam tą kartę w roli transportu do Beresforda a przeróbki Empirical Audio to:

- wykorzystanie zew. źródła zasilania

- Superclock4

- nowy firmware

U mnie zasilana ze zintegrowanego kontrolera USB w ogóle nie grała - to była jakaś namiastka audio.

Zainstalowałem kontroler USB na PCI z jakąś tam filtracją zasilania i doznałem ciężkiego szoku, zresztą nie tylko ja bo było u mnie wiele osób, nawet mój głuchy współlokator stwierdził że muzyka mi leci z monitora (nic mu wcześniej nie wspominałem o zmianach w systemie). Oczywiście, ww. sytuacja nie miałaby miejsca gdyby na moim mobo sekcja zasilania USB była na poziomie... Warto jednak sprawdzić. Ten kontroler przyniósł mi największe zmiany in plus. Żeby zobrazować przepaść - różnica większa jak przejście z integry na Beresforda i to wszystko przez poprawę zasilania transmitera, to co może być z Superclockiem4...

jutro odbieram nowy kontroler Belkina na chipsecie NEC-a

ten co mam obecnie to najgorszy staroć na ALI, który czasem "trzeszczy"

oprócz tego zamierzam zamówić kabel USB Belkina z serii Gold, nie jest to jakiś majątek więc warto sprawdzić

poza tym polecam foobara 0.8.3 z DirectSound v2 i resamplerem Secret Rabbit Code

w porównaniu do ASIO gra to o wiele przyjemniej - szczegółowo, dynamicznie, ale bez kłucia

Podłączyłem tego U-Clocka z Foobarem nie gra WCALE. Po włożeniu wtyczki USB, rozpoznaje go jako dCS U-Clock, automatycznie wyłączają się wszystkie regulacje głośności, mute itd (więc laptop ryczy z wbudowanych głośników ile wlezie), a na złaczu USB dla odmiany - cisza ...

O dziwo jak ten sam plik odtworzyłem na Windows Media Playerze, to raz że sygnał na wyjściu jest bez problemów (dCS pokazał na wyświetlaczu 24/44.1), a dwa że głośniki z laptopa zamilkły (co za luksus !). Czyli działa wszystko jak trzeba.

Ten Foobar to jakaś kaszana potworna.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Elberoth, 20 Sty 2009, 20:33

>Czy ktoś z was próbował ustawić output w Foobarze na 24/96 i odniósł jakiś sukces ?

Foobar=>menu:

File>Preferences>Playback>DSP Manager

Czy resampler (np SRC) masz w kolumnie o nazwie "Active DSPs"?

Jeżeli ta to jakie masz ustawienia resamplingu?

Mam w Active DSPs resampler "Secret Rabbit Code", a w jego właściwościach ustawione 48kHz. Wszystko tak jak w tutorialu od Petera Daniela.

Jak resampler ustawię na 44.1 lub 96kHz to nie gra WCALE.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeszcze jedno pytanie:

Foobar=>menu:

File>Preferences>Output

Co jest ustawione jako Output Device?

Czy pisząc że nie gra masz na myśli że nie ma dźwięku w głośnikach czy to że Foobar w ogóle nie odtwarza pliku (nie pokazuje zliczania czasu odtwarzanego utworu)?

Po jakimkolwiek przestawieniu resamplingu (w górę lub w dół) Foobar zgłasza błąd, który cytowałem wcześniej, i odtwarzanie się nie rozpoczyna. Aby rozpocząć odtwarzanie, trzeba wrócić resamplingiem do 48k.

Dokładnie tak samo reaguje na próbę zmiany długości słowa z 16-bit na 24-bit.

Natomiast jeżeli chodzi o brak dźwięku na USB, to oczywiście odtwarzacz rusza (w ustawieniu 16/48k), ale dźwięk jest tylko przez wbudowane w laptop głośniki.

W Preferences -> Playback -> Output, pod Output Device mam ybrane KS: SoundMaxHD Audio, bufor 100ms i 16-bit.

W menu jeszcze o poziom niżej, czyli Preferences -> Playback -> Output -> ASIO Virtual devices, nie mam nic (puste okno).

foxbat, 20 Sty 2009, 20:47

>chlopaki! jak zaczniecie slyszec roznice pomiedzy Kingstonem, a Goodramem dajcie znac :)

>

>btw. co lepiej brzmi Amibios czy Phoenix? :D

Widać jeszcze nie ten etap :)

The odd get even.

Myśle że amibios jest zdecydowanie audiofilski, w przeciwieństwe to wstrętnego Award Biosa :-). Poza tym komputer sam w sobie jest wolny od wszelkich zakłóceń elektromagnetycznych :-) - i te kable i taśmy nie działają wcale jak anteny. :-) ...a wszystko takiej jakości na płycie głównej że strach się bać...no i te malutkie częstotliwości procesorów - no tak minimum 500 MHz - doskonałe obudowy....bardzo stabilne mechanicznie.....czy to aby nie szukanie nowej zabawy ze znudzenia- tudzież doskonałym CD...oby nie skończyło się jak przygoda z LM 3886, Panasonic FC, etc....

Skoro o częstotliwościach mowa - zainstalowałem SlimServer do Squeezeboksa na netbooku Acer Aspire One (WinXP). Bezproblemowo pracuje przy 800 MHz, a naładowana bateria podróżna przy wyłączonym podświetleniu ekranu wystarcza na przynajmniej 5h grania...

Elberoth, 21 Sty 2009, 11:15

>W Preferences -> Playback -> Output, pod Output Device mam ybrane KS: SoundMaxHD Audio

to karta zintegrowana laptopa, jako wyjście musisz wybrać u-clocka.

Jaki masz system operacyjny? Vista czy XP? Jeśli Vista to daj sobie spokój z foobarem (mozna po prostu ustawić format wyjścia na 96/24).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Elberoth,

Takie zachowanie Foobara świadczy o tym, że nie nawiązuje on połączenia z urządzeniem.

U mnie zdarzało się to np w przypadku karty E-mu gdzie trzeba było ręcznie w preferencjach karty ustawiać cz. próbkowania i ilość bitów. Te wartości bowiem w przypadku E-mu powinny być zgodne z ustawianiem zadanymi w Foobar.

Jest to rzadkie rozwiązanie bowiem większość kart muzycznych automatycznie przestawia te wartości w zależności jaki sygnał poda im player.

Spróbowałbym w Panelu sterowania w ustawieniach dźwięku zobaczyć czy Twoje urządzenie nie ma ustawionych cz. próbkowania i ilości bitów "na sztywno", a jeżeli tak to przestawiłbym je na zgodne z Foobarem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.