Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba prosciej PC typu ALL in One z SPDiF, pilotem dotykowy ekran do tegfo DAC.

Jest tego sporo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

piotr_37:

Ramka podłączona po USB - ramki Samsunga mają taką możliwość - problem z tym jest taki, że kiepskie odświerzanie. Ramkę taką mam więc próbuję ją dodatkowo wykorzystać. Pewnie małe monitorki dotykowe byłyby lepsze. W każdym razie próbuję dalej. Spectrum analyzer niestety do wywalenia.

kichanadeta:

PC all in one to tez fajny pomysl. Nawet nie wiedzialem o istnieniu takiego ustrojstwa :)

Póki co wykorzystuje to co mam, bez dodatkowych nakładów finansowych.

>Radża

Dobrze że istnieje taka opcja po USB, do normalnego podglądu starczy a że niema spectrum..cóż coś za coś , dotykowy ekran LCD 7-8" to ok 600zł ramka do 200zł :).Podaj symbol ramki sprawię sobie prezent na walentynki :)

• 2 tygodnie później...

Serwer muzyczny dla mniej wymagających

Potrzebujemy 3 rzeczy :

1 EMTEC Movie Qube Q120 + WiFi

2 Archos 605 WiFi

3 Wireless Router D-Link DI-524

Tak się przypadkowo składa że wszystkie te składniki właśnie posiadam :)

EMTEC ma wbudowany dysk 500 GB (może być większy). Obsługuje formaty MP3, OGG, WMA, VOB (DVD), IFO (DVD), MPG (MPEG-1/2), AVI (MPEG-4 ASP: XviD), DAT (VCD) i MPEG2 TS w rozdzielczości do 1080i, umożliwia też odtwarzanie muzyki z listy odtwarzania za pomocą jednego przycisku na pilocie (z wcześniej przygotowanej listy).

Archos to jest PMP czyli przenośny odtwarzacz plików audio i wideo z wbudowaną obsługą WiFi. Odtwarza formaty MPEG-4 AVI (do rozdzielczości standardu DVD), WMV (MP@ML, do rozdzielczości standardu DVD). Format H.264 do rozdzielczości standardu DVD i

dźwięk AAC oraz AC3 (5.1) ale trzeba dodatkowo wykupić plug-iny. Odtwarzanie dźwięku MP3 stereo przy 30-320 KB/s CBR i VBR, WMA,chronione WMA, WAV (PCM/ADPCM).

Posiada wyjście cyfrowe SPDIF ale żeby nie było tak kolorowo to trzeba kupić dodatkową stację dokującą dzięki której można też nagrywać TV w standardzie DVD.

Router jest potrzebny żeby EMTEC i Archos współpracowały po WiFi. Niestety Archos pracuje tylko w opcji Infrastructure a EMTEC też Ad-Hoc.

A teraz do rzeczy czyli funkcja serwera.

Po ustawieniu sieci we wszystkich urządzeniach jest możliwa praca w 2 kierunkach czyli możemy słuchać muzyki na EMTEC-u którą mamy zapisaną na Archosie (przypadkiem :) ma wbudowany dysk 80GB ) lub na Archosie słuchamy strumieniowo muzyki z EMTEC-a (oczywiście nie wspomniałem że można też oglądać filmy i zdjęcia na obydwu urzadzeniach również po WiFi). Można podłączyć EMTEC-a do amplitunera bo posiada wyjścia HDMI oraz coaxialne i optyczne. Jeżeli mamy jakiegoś kompa z WiFi i udostępnimy jego pliki to do tej dwójki dochodzi jeszcze 3 urządzenie z którego zasobów można korzystać bezprzewodowo.

Dla mnie najistotniejszą wygodną funkcją w tym zestawie jest Archos na którym w całym mieszkaniu mogę słuchać całej kolekcji muzyki skopiowanej na dysku w EMTEC-u.(niestety na wbudowanym głośniku lub słuchawkach ale jak ktoś ma większe wymagania to zawsze może podłączyć Archosa do głośników).

Jeżeli chcę korzystać z dobrej jakości to wtedy włączam EMTEC-a podłączonego do amplitunera ale wtedy niestety trzeba włączyć TV (też przypadkiem posiadam) aby wybrać muzykę jaką chcę słuchać lub nacisnąć jeden przycisk na pilocie i gra lista ulubionych. Ciekawostka oczywiście można słuchać muzy z EMTEC-a i jednocześnie udostępniać inne pliki dla Archosa.

PS w najbliższym czasi wrzucę fotki z ekranów tych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To tak, jakby napisać że sam CD też nie będzie grał, minimum to płyta w napędzie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Oto część obiecanych fotek.

Ukryta Zawartość

post-23188-100001876 1266528103_thumb.jpg

post-23188-100001877 1266528103_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

miałem kupić tą kukurydzę ale przeczytałem ten test i nie jest już tak różowo

Ukryta Zawartość

i co innego w podobnej kasie zostało?

może kupic małego laptopa z intelem atom wybebeszyć i dac do ładnej obudowy mamy wyświetlacz i jest cichy

sam już nie wiem co kupić napewno nie sq bo za dużo z nim walczyłem

Ukryta Zawartość

Gość spy

(Konto usunięte)

Moze ASUS eee box 1501. Win 7, 2GB RAMu, duzy dysk, DVD nagrywarka szybki ATOM. Do tego daja pilota, klawiature i mysz (szkoda, ze nie bezprzewodowe...). Super cichy i maly HTC no i tani bardzo.

No i FullHD odtwarza bez problemu (wyjscie HDMI). Do tego eSATA, wiec mozna rozbudowac...

Po co sie bawic w jakies streamery/playery?

spy,

brak wyświetlacza i za dużo pudełek na stoliku ,

chyba będzie trzeba poczekać z rok nim coś sensownego ukaże

i żeby nie kosztowało majątku

Gość spy

(Konto usunięte)

eee(193x193x39) jest 2 razy mniejszy od C200(425x290x80) i 3 razy lzejszy... Tak wiec, argumentu o pudelkach nie rozumiem?

Co do wyswietlacza to po co komu wyswietlacz, na ktorym i tak nic nie widac jak mozna zainstalowac np. XBMC i do tego jakis remote na np. iPoda. Wygoda obslugi 100x wieksza...

Juz nie mowiac o frontendzie XBMC na TV - szczegolnie FullHD. Bajka.

utopia., 2 Mar 2010, 16:51

>miałem kupić tą kukurydzę ale przeczytałem ten test i nie jest już tak różowo

>

jesli wolno zapytac, a co dokladnie masz na mysli piszac ze po przeczytaniu testu nie jest juz tak rozowo?

utopia., 2 Mar 2010, 18:42

>krzysiekol,

>

>wyświetlacz słabo czytelny nie widzi folderów z kompa,problem z flac grzejący sie dysk mało ?

wyswietlacz ja dla mnie to mi ne przeszkadza bo podobno mozna ipodem steowac a to juz chyba nic wygodniejszego nie wymyslili, problemy z flac chyba juz rozwiazane z aktualizacja softu lub beda lada chwila, a co do dysku to trzeba po prostu wstawic lepszej firmy i z mniejsza pojemnoscia a grzanie powunno byc wtedy na normalnym poziomie

MSI All-in-One-PC Wind Top AE2010.

Ukryta Zawartość

post-1391-100000676 1267564104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

utopia., 2 Mar 2010, 22:13

>kichanadeta,

>

>za tą kasę nie lepiej kupić laptopa ?

Ten MSI to koszt 500-800 Euro(zaleznie od modelu) czyli 2000-3200 zl do tego naturalnie potrzebny jakis DAC chocby tani Pro-Ject USB BOX ok 300 zl. Mamy duzy ekran dotykowy , wbudowany dysk twardy 320-640 GB, w poszczegolnych modelach bezprzewodowa mysz i klawiatura oraz pilot, wyjscie SPDiF ale jesli uzyjemy DAC'a na USB niekonieczny. Komputer cichy, energooszczedn . Porownujac SB Touch ok 300 euro, do tego dysk zewnetrzny 2.5 ok 100 Euro. No i niewiadomo jak nam bedzie sie spisywal jak zrodlo po analogu. A jesli doliczymy zewnetrznego DAC'a to wychodzi nam cena tego MSI. Na domiar wyswietlacz Toucha nie jest chyba zbyt czytelny z odleglosci powiedzmy 3-5 m. Poza tym All in One nie musi byc koniecznie od MSI, mozna znalezc tansza opcje chocby ASUS'a na Atomie etc.

Sam rozwazalem kupno Maca Mini plus iPod Touch nie mniej komputer typu ALL in One wydaje sie rozsadniejszym(cena)i wygoniejszym rozwiazaniem. W tej cenie owszem mozna tez kupic jakiegos

laptopa z ekranem dotykowym i pilocik badz mysz bezprzewodowa.

Yogi, 2 Mar 2010, 23:31

>co to za głośniki ??

Nie wiem nie moje to zdjecie zaporzyczone.

zapozyczone

• 3 tygodnie później...

witam

Chciałbym Was zapytać w takiej sprawie bo z różnymi opiniami się spotkałem czy Popcorn C-200 można obsługiwać za pomocą ipoda lub iphona firmy apple?

Chodzi mi głównie o słuchanie muzyki audio (mp3, flac itp) z plików umieszczonych na dysku w Popcornie C200, a w ipodzie/iphonie byłaby wgrana biblioteka muzyczna, i z poziomu ipoda/iphona obsługiwane, czyli wybieranie utworów itp. - czy taka konfiguracja jest możliwa?

Z góry dziękuję za odpowiedz

krzysiekol, 19 Mar 2010, 12:13

Cytat z zachodniego forum (www.networkedmediatank.com):

"I use the iPhone with MPoD client with the MPD server installed on PCH. I recently discover it and its really wonderful to listen to music tracks without any gap and controll it from another room (the Kitchen) where I have my B set of speakers connected to the living room receiver."

Widać da się to zrobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.