Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

ale jak tylko bedzie odpowiedni software, to raczej pomysle o tym :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat=>

cały czas mam skojarzenia z grami komputerowymi ,a ja z tej dziedziny tylko szachy ;-)

Marzyło mi się pudełko jak normalne CD z dyskiem twardym itd.

Ale QNAP i mydelniczka jest ok.

Xbox wersja elite w kolorze czarnym. Dysk twardy 120GB, mozliowsc podlaczenia do sieci. Mozliwosc dokupienia pilota. Cena bez pilota 350-400 euro. Wiec ok 1200 zl+pilot ok 100 zl. Odtwarza divx z polskimi znakami. Do tego maly monitorek i serwer jak sie patrzy.

P.S Jako bonus swietna paltforma do grania.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

gutekbull:

>Od początku tego wątku chodziło mi po głowie ,ze cały ten serwer to zwykła nagrywarka z pojemnym

>dyskiem twardym i wyjściem cyfrowym

Zauważ, że taka zabawka musi spełniać kilka wymagań, które niekoniecznie spełniane są przez nagrywarki. Sensowne minimum to obsługa formatów bezstratnych (czyli ape i flac), odtwarzanie gapless, sensowny wyświetlacz oraz wyjście bit-perfect. Biorąc pod uwagę, że odtwarzacze DVD potrafią nie spełniać dwóch ostatnich warunków, aż boję się spytać o dwa pierwsze.

foxbat:

Czy xbox (lub jakakolwiek inna konsola) spełnia powyższe wymagania?

Ogólnie:

Ponieważ sam jestem zainteresowany tematem serwera muzycznego, z przyjemnością postawię piwo osobie, która wskaże urządzenie zgodne z powyższą specyfikacją. Nie liczą się dwa rozwiązania: laptop (bądź inny kompter) - bo to zbyt oczywiste, oraz iRiver H100 - bo już znam, i z powodzeniem używam ;)

Teo

XBOX MEDIA CENTER:

Wyjścia

- wyjścia obrazu: kompozytowe, S-Video, SCART, komponentowe RGB (w zależności od kabla);

- wyjścia dźwięku: analogowe stereo, cyfrowe SPDIF;

Odtwarzane formaty

* MPEG-1 (VCD/MPG), MPEG-2 (MPEG/SVCD/DVD/VOB/DV/TY) video

* MPEG-4, DivX;-) 3.11, OpenDivX 4.0, DivX 5.x (Pro), XviD 1.0.1, Nero Digital MP4

* 3ivx D4 / 3vi1 MPEG-4 video

* AVC - Advanced Video Coding (H.264)

* Windows Media Video v7, v8 i v9 (MSMpeg4/WMV v1, v2 & v3) (WMV9 DLL's)

* RealVideo: 1.0, 2.0 (RealPlayer G2), 3.0 (RealPlayer 8) and 4.0 (RealPlayer 9)

* RealAudio codecs: 1.0 (14.4), 2.0 (28.8), SIPRO, COOK, DNET and ATRAC3

* QuickTime 5.0, 6.0, 6.3 video and audio codecs (QDMC / QDM2) (via QT DLL's)

* Sorenson v1/v3 (SVQ1/SVQ3) QuickTime video

* Theora Video (VP3/SVQ3) video

* On2 Technologies VP4 (VP4.0), VP5 (VP5.0), and VP6 (VP6.2) (all via On2 DLL's)

* On2 Technologies VP3 (VP3.0 and VP3.2) video

* Intel Indeo 3.1/3.2 (Indeo3)v * NuppelVideo (NUV)

* VIVO 1.0 and 2.0 (VIV)

* ITU H.261 video

* Creative Labs YUV (CYUV) video

* Supermac Cinepak (CVID) video

* Autodesk FLI and FLC Animation

* WAV i PCM (audio)

* MPEG-audio layer 1, 2, i 3 (MP1, MP2 i MP3)

* OGG (Ogg Vorbis audio codec)

* WMA - Windows Media Audio v1 i v2 (WMA1/2 / DivX Audio v1/v2)

* WMA - Windows Media Audio v9 (WMA9) (WMA9 DLL's)

* AC3 (Dolby Digital 5.1) audio w video (AC3 pass-through or software decoded)

* DTS (Digital Theater Sound) 48Khz audio w DVD-Video (DTS digital pass-through)

* DTS (DTS and DTS-WAV) 44.1Khz/48Khz audio w DVD-Video

* AAC - Advanced Audio Coding (Profiles: HE, Main, LC, LTP & LD, + ER)

* M4A and MP4 (MPEG-4 Audio)

* FLAC (Free Lossless Audio Codec) audio

* BMP, JPG/JPEG, GIF, PNG, TIF/TIFF, TGA, PCX, ICO

- SID (Commodore 64 tunes) audio

- A takżr m.in: (MOD/AMF/669/DMF/DSM/FAR/GDM/IMF/IT/M15/MED/OKT)

Napisy do filmów DivX/XviD

- obsługa plików tekstowych typu MicroDVD, Vplayer, VobSub i innych;

- polskie litery w napisach;

- zmiana położenia, wielkości i koloru napisów.

Korekcja obrazu

- zmiana położenia obrazu i jego skalowanie;

- korekcja jasności, kontrastu, gamma;

- postprocessing (redukcja bloków, usuwanie przeplotu).

Funkcje sieciowe

- pobierania materiałów z komputera i odtwarzanie w czasie rzeczywistym;

- stacje radiowe SHOUTcast;

- pobieranie danych o płytach CD-Audio z serwisów CDDB i AllMusicGuide;

- pobieranie danych o filmach DivX/XviD z serwisu IMDb;

- prognoza pogody dla dowolnego miejsca na Ziemi.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Teo, 31 Lip 2008, 21:49

>Ponieważ sam jestem zainteresowany tematem serwera muzycznego, z przyjemnością postawię piwo osobie,

>która wskaże urządzenie zgodne z powyższą specyfikacją.

W niedzielę Ci pokażę. :)

P.S. Piwa nie pijam. :P

marekzawa:

>QNAP plus SB

Miało być "urządzenie", a nie dwa urządzenia, których połączenie i konfiguracja bywa (jak uczą doświadczenia forumowicza gutekbull) zadaniem wyjątkowo frustrującym. O istnieniu i możliwościach SB oczywiście wiem, odpowiedzi nie zaliczam. Co nie znaczy jednak, że na piwie nie warto się spotkać ;)

foxbat:

gapless to zdolność odtwarzania nagrań bez słyszalnych przerw między nimi (ważne np. przy płytach live z kolejnymi utworami zapisanymi w oddzielnych plikach). Bit-perfect oznacza idealną zgodność sygnału na wyjściu cyfrowym z danymi zawartymi na płycie / w pliku.

marc:

Który Linn?

Teo=>

nie jest tak źle ;-) U mnie problem polegał na tym,że chciałem QNAPa wykorzystać na maksa,

a nie tylko do muzy, do wszystkiego do czego jest przeznaczony i uczyłem się na własnych błędach ,słaba znajomość j.ang.itp. to wszystko są bariery,

ale jeśli ktoś komuś to wszystko podłączy i zainstaluje to sama obsługa nie jest trudna.

U mnie był problem wieszania się QNAPa ,ale tylko wtedy gdy chodziła stacja ściągania i mapowanie portów,ale już mam to za sobą ;-)

Do tego o czym tu mowa QNAP i Squ. jest stworzony i działa doskonale !!!!

Alienware Hangar18

Ukryta Zawartość

PS ciekawe kiedy będzie tak wyglądał pokój odsłuchowy polskiego audiofila?;-))

Ukryta Zawartość

Gutekbull

"QNAP TS-109 II - 1200zł

>DYSK 750GB - 500zł

>SQU. -800zł "

Drogo kupujesz. Ja podałem ceny jakie faktycznie zapłaciłem.

Zawsze przed zakupem korzystaj z wyszukiwarki.

We Wrocku HDD 250 zł, SB 600zł a QNAPa kupiłem w sklepie wysyłkowym Niemczech.

Przyszedł z polskim softem i polską instrukcją.

Teo

Problemy z QNAP miał chyba tylko gutek.

Instalacja jest prosta jak budowa cepa.

Fakt że to dwa urządzenia ale małe i funkcjonalne.

Takich możliwości żadna pojedyncza skrzynka nie ma.

marekzawa=>

są na forum ludzie którzy nie maja pojęcia o czym mówimy w tym wątku - wiem bo spotkałem i dla nich te zabawy nie będą proste (starsze pokolenie audio maniaków nie koniecznie załapało się na komputery ;-)

A co do cen masz racje,ale ja kupowałem troszkę wcześniej i przepłaciłem tylko QNAPA TS-109 bo reszta była tanio -wtedy.

gutekbull

"starsze pokolenie audio maniaków nie koniecznie załapało się na komputery"

A sądzisz że ja się zaliczam do młodzieży ? :)))

Ceny spadają z dnia na dzień i bardzo dobrze.

Dzisiaj Transportera można już kupić poniżej 4,5 kzł.

marekzawa

>Fakt że to dwa urządzenia ale małe i funkcjonalne.

>Takich możliwości żadna pojedyncza skrzynka nie ma.

A jakich to mozliwosci ktore ma qnap+sq nie posiada moj xbox? :)

Nie wiadomo, czy jest bit-perfect i gapless.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Teo 1 Sie 2008, 01:02 napisał:

"foxbat:

gapless to zdolność odtwarzania nagrań bez słyszalnych przerw między nimi (ważne np. przy płytach live z kolejnymi utworami zapisanymi w oddzielnych plikach). Bit-perfect oznacza idealną zgodność sygnału na wyjściu cyfrowym z danymi zawartymi na płycie / w pliku."

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

karta dzwiekowa xbox1 nie ma bit-perfect :) pozostaje czekac na odpowiedni software do xbox360 lub playstation3 :D

foxbat

"A jakich to mozliwosci ktore ma qnap+sq nie posiada moj xbox? :)"

Czy X-Box potrafi pełnic funkcje dysku sieciowego i obsłużyć kilku użytkowników w domu ?

Czy potrafi strumieniować dane do innych odbiorników w sieci?

Czy potrafi sam zasysać pliki z netu ?

Czy potrafi obsłużyć dwa dyski i np. na jednym zrobić kopię zbiorów /muzycznych/ ?

Starczy ? :)

gutekbull, 1 Sie 2008, 20:24

>Czy Transporter jest lepszy od Squ. ??

>Czy jest sens kupowania - zamiany ??

Lepszy. Dużo lepszy. Bo:

- bardzo dobry DAC,

- XLR'y,

- wejścia/wyjścia cyfrowe,

- dwa wyświetlacze, które można sobie skonfigurować niezależnie.

Natomiast soft ten sam, potrzeba postawienia squeezecentera ta sama.

Jeśli ktoś ma dobrego DAC'a w systemie, to wymiana SB na Transportera IMO nie jest warta pieniędzy. Bo jako transport oba są nierozróżnialne. Ale wymiana SB plus średniej klasy DAC'a na Transportera jest już jak najbardziej OK.

Mam XBOXa jakieś trzy, a może cztery lata (poprzedni model)... i powiem Wam tak: trzymajcie się od tego z daleka. Rozwiązanie gutekbulla jakościowo jest znacznie lepsze i do tego bardzo rozsądne pod względem cenowym.

Owszem XBOX z zainstalowanym XBMC może robić za centrum medialne - zresztą właśnie dlatego go kupiłem. Niestety mam dwa zastrzeżenia:

1. To po prostu wyje. Oglądam film, słucham muzyki i słyszę głównie łomot dobiegający z xbox'a. Głośne jest to to jak cholera. Owszem, jest soft regulujący prędkość obrotową wiatraka, ale konia z rzędem temu, kto przewidzi zapotrzebowanie na energię i tak ustawi obroty, żeby draństwo nie zwisło w połowie płyty lub filmu.

2. Jakość podzespołów jest tragiczna. Czytałem o tym przed zakupem, ale nie wierzyłem. No bo jak, Microsoft, taka duża firma i robi badziewie? No i jest to badziewie. Normą są szwankujące napędy DVD (przestają czytać płytę np w połowie filmu, po restarcie nie ma problemu) i palące się karty sieciowe (wbudowane w płytę, nie wymieni się tego łatwo). O hałasie wspomniałem.

Efekt jest taki, że draństwo leży i się kurzy, jak już muszę sobie coś puścić to puszczam media z laptopa. Cicho, nic się nie wiesza, wyjście cyfrowe i z jakością nie ma problemu. A ponieważ laptop nie bardzo mi pasuje do koncepcji systemu audio, to pewnie zainwestuję w SB lub transportera plus QNAP plus popcorn hour lub dvico...

A może ktoś próbował bawić się z PS3??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.