Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew

ze wszystkimi podstawkami pod 300b i 2a3 trzeba uważać żeby nie wsadzić odwrotnie lampy, niezależnie od podstawki(znajomy pomylił i źle wsadził 2a3). Trzeba się nieżle postarać żeby wcisnąć lampę odwrotnie w podstawkę teflonową, ponieważ są dwie średnice gniazd 3mm i 4mm, a to dużo, ....chyba że już adrenalina tak mocno skacze!

Nawiązując do podstawek teflonowych - moja para do GM70 "made by koziol" znalazła sie w końcu w przeznaczonym dla niej miejscu (na marginesie - konieczne było dowiercecnie otworów montażowych, żeby dało się ją zamocować w miejsce dotychczasowych "813". Wyszło to całkiem estetycznie, ale być może przy uruchamianiu masowej produkcji lepiej byłoby zaprojektować je w standardowym dla 6c33s, czy 813 miejscu;-).

Dotychczas byłem dosyć scpetyczny na temat wpływu podstawek na brzmienie. Po testach muszę jednak przyznać, że teflon spowodował minimalne wyczyszczenie i zwiększenie rozdzielczości góry pasma. Chociaż..., może to tylko wrażenie - tak wygladające podstawki muszą brzmieć lepiej;-)

Przy okazji - w kilku wątkach na forum przewija się ostatnio zagadnienie fixed bias vs autobias.

W moich GM70 stosowałem oba rozwiazania - najpierw kilka miesięcy fixed, potem autobias. Wróciłem ponownie do fixed biasu po zainstalowaniu transformatorów międzystopniowych, ale od ok. 2 tygodni mam ponownie autobias i tak już chyba pozostanie. IMHO fixed bias daje wrażenie większej dynamiki, ale też trochę nerwowości, nachalności, z autobiasem całość przekazu jest lepiej poukładana.

I tu pytanie - jakie są Wasze wrażenia ze stosowania obu rozwiązań, najlepiej w tym samym układzie. Pytam tylko o walory brzmieniowe, pozostawiając na boku kwestie techniczne.

Należałoby rozważyć, czy powyższe pytanie jest właściwie postawione. Czy przez przypadek ocenie podlega nie różnica między auto a fixed, tylko różnica między "jest elektrolit w katodzie" i "nie ma elektrolitu w katodzie". Jakby nie patrzeć, prąd zmienny lampy końcowej wali przez tenże kondensator.

hhf_pm 17 Sie 2009, 15:17

Pytanie jest o różnice w brzmieniu, ewentualnie preferencje, będące pochodną danego układu oraz jego elementów, jak pojemności w katodzie (niekoniecznie elektrolitycznej) w autobiasie, ale też ostatniego konda, a właściwie to całego układu zasilania w fixed biasie.

hhf_pm, 17 Sie 2009, 16:09

>To może DRD :-)

;-))

W takim razie układ z jednym stopniem i bardzo wysokie napięcie B+,

BTW Ciekaw jestem jak brzmi GM70 z napięciem na anodzie ok 700-750 V ;-))

cypher 17 Sie 2009, 17:01

W takim razie układ z jednym stopniem i bardzo wysokie napięcie B+,

BTW Ciekaw jestem jak brzmi GM70 z napięciem na anodzie ok 700-750 V ;-))

Dobrze brzmi - to empirycznie.

Wystarczy nawet 500V - to podobno, z tym, że wtedy dajesz 60W w grzejniki i wyciągasz lekko ponad 10W w klasie A na kanał

Będę robił zamówienie na dławiki w SAC Thailand

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeżeli jest ktoś chętny na inne części to zapraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wszystko high-end co się świeci......

kolejny element układanki.... drivery VT25

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak wersja cywilna to 10Y - projekt obiecujący bo lampki min wykorzystane w Gaku-On Audio Note. Jak będzie w rzeczywistości czas pokaże.

Witam,

Mam małe pytanie ,co byście polecili na sprzęgające 1uf ,tak aby cena nie zabiła w granicy 100 zł bo potrzebuje 4 szt

Jeszcze jedno pytanie ,jaja jest różnica w trafach do zasilania miedzu EI,CC i teroidem

bo jeste namawiany na CC ale dlaczego ?

Jak myślicie, dlaczego prawie nikt nie stosuje VT-25/10Y jako driver? Chyba jest za mało znana. Peter Qvortrup z Audio Note zastosował ją w szczytowym modelu Gaku-On - za skromne ćwierć miliona dolarów za parę.

Ukryta Zawartość

Za parę NOSów VT-25 da się kupić jedną kiepską 300B, mocy ma dość, żyje od 300B dłużej, liniowość ma taką samą, a opinie na necie zgodnie donoszą, że gra przynajmniej tak samo dobrze - większość twierdzi, że lepiej.

No i ma dużą przewagę - ma wzmocnienie 2 razy większe od 300B, co np. w układie Matta spokojnie pozwoliłoby wykopać jeden stopień wzmocnienia - taniej, łatwiej, a i dla brzmienia lepiej.

Ukryta Zawartość

lampka jest niezła ale trzeba by pożenić z gm70.. obadać posłuchać.. itp itd.. miałem to w planach ale stwierdziłem ze za dużo zachodu, pozastałem przy tym co jest..

• Pokaż nowe odpowiedzi