Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego lepiej nie pisac o ostetecznym, własciwym, jedynym brzmieniu bo to porzadny watek o GM 70- a nie kolejna pisanina w stereo

a megalomania u niektorych kwitnie galopujaco

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Panowie,

dajcie już sobie spokój.

Proponuję, żeby wymieniać się informacjami i doświadczeniami na temat aplikacji mocnych triód, a nie mentorskimi "wiem, ale nie powiem" albo mniej lub bardziej wyszukanymi inwektywami.

Pozdrawiam klub GM 70 i chińskich lampowców!!!

Po co się napinać jak lampki tak fajnie grają:)

grynio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolumny to BIG MAMA firmy Zale - moje ulubione do "grania muzyki" - w połączeniu z trochę zmodernizowanym Yaginem 100B wulkan energii...

Szybki są z pleksi i można je zdemontować ale mam 5-letniego "majstra", którego bardzo interesuje co tata robi, także na razie zostają

a_men,

też mam podłączone gm70 z Promitheusem ,napisze że jest poprawnie ale jest troszkę jak by za sucho

lekkie przytłumianie dźwięku

utopia., 14 Sty 2010, 08:29

>też mam podłączone gm70 z Promitheusem ,napisze że jest poprawnie ale jest troszkę jak by za sucho

>lekkie przytłumianie dźwięku

Mam takie same spostrzeżenia dotyczące odchudzenia i osuszenia dźwięku przez TVC Promitheusa, do tego kompresji uległa u mnie dynamika. Grało to w systemie z Sun 2A3 jako końcówka.

Dużo lepiej gra to już z dobrym, aktywnym pre na lampach.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

compi

To nie po to jest ta szyba, żeby chronić wzmak przed dzieckiem, ale dziecko przed wzmakiem(1000V i wysoka temperatura), choć faktycznie moja najstarsza latorośl kiedyś nagminnie wpychała mi kopułki wysokotonowców w moich pierwszych kolumnach zresztą własnoręcznie wykonanych...

a_men

Jeszcze jest za wcześnie na ferowanie wyroków.

Za krótko tego słucham - zaledwie jeden dzień a poza tym sprzęt nie jest ustawiony do poważnych odsłuchów tylko gratowisko do bezpośrednich porownań

muszę sprostować wpis odnośnie tvc ,bo mnie ludzie atakują na priv

Z tvc gra bardzo dobrze na pewno lepiej niż z każdą pasywką na rezystorach ,ale ostatnio popełniłem pre które lekko brumi i tak gra bardziej muzykalnie ,z wykopem i ten bas...

lagmar01

Tak jak pisałem, że za wcześnie na wyroki.

Mogę tylko powiedzieć o tym co zauważyłem już wcześniej odnośnie Yamahy - są to bardzo szczegółowe głośniki a jednocześnie mają (nie wiem jak to określić nie jestem recenzentem) taki jedwabisty dźwięk inaczej niż w RLS Nereida.Do fortepianu dla mnie ideał.

Brak jest im tylko potęgi basu w moim pomieszczeniu.

Gm z Yamahą bardzo ładnie prowadzi linię basunatomiast z BIG MAMĄ jest trochę poluzowany w przeciwienstwie do KT88.

Na razie tyle

grynio

masz ostatnia wersje glowmastera? bo jesli tak to ona nie zagra z zadna pasywką,dzwiek jest przesterowany bo pasywka ma za male tlumienie do najnowszej wersji wzmacniacza.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

grynio

chyba musisz miec jakas inna wersje , bo ja jak podlaczylem pasywke promitheusa to przy potencjometrze na zero grala muzyka, a po leciutkim podkreceniu mialem przesterowany jazgot, konsultowalem to z producentem jeszcze przed kupnem wzmacniacza ale chcialem sie przekonac nausznie, bo gosciu z sac thailand mi pisal , ze ostatnia wersja glowmastera ma duze zmiany ukladowe i komfortowo nie bedzie wspolpracowala z żadna pasywka, potzrebny jest aktywny pre o duzym tłumieniu

electro,

z tym graniem głośo na najmniejszym wzmocnieniu to u mnie jest tak samo ,ale nic sie nie wzbudza przesteruje tylko nie można cichutko słuchać muzyki na tvc

oprocz tego byly ze 2-3 wersje promitheusa pod wzgledem tłumienia i od tego tez moga zależec efekty, ale ogolnie producent glowmastera nie zaleca polaczenia z pasywka jesli sie chce osiagnac dobry rezultat, a ,ze sam robi pasywki to trudno go posadzac o jakas nieuczciwosc bo psulby swoj wlasny interes, z tego co sie informowalem to dosyc spore tlumienie ma pasywka z bent audio, ale i tak niewystarczajace , zeby kupic ja w ciemno

po prostu ostatnia wersja glow mastera nie jest zaprojektowana do wspolpracy z tymi pasywkami co sa teraz na rynku, poprzednia wersja/wersje wzmacniacza mialy inne parametry i z tego co wiem byly tez bez przeszkod laczone z pasywkami

utopia

no jak nie mozesz sluchac cicho to przeciez to nie jest uniwersalna regulacja glosnosci:) a jak podkrecisz troche to masz przesterowany dzwiek czy jako tako gra?

electro,

tzn jak ustawie 1 do już jest dość głośno ,ale jak dalej jadę zwiększa się głośność bez żadnych przesterów itp

electro

Mam wersję z trafem międzystopniowym kupioną od naszego forumowego kolegi.

Nie występują u mnie tego typu problemy o których piszesz, ja słucham na godzinie 12 podłączone do pre gramofonowego by Ahaja.

Słuchałem też podpietego do DVD Yamahy na podobnym poziomie wzmocnienia

utopia

ale Ty masz inny wzmacniacz przeciez wiec tutaj nie ma przełożenia, zreszta z tego co pisaliscie ten MPM mial miec takie parametry , ze mial grac z pasywką idealnie, ze aktywny preamp nie jest potrzebny wiec nie rozumiem dlaczego jest niedopasowanie z pasywką?

grynio

a ha rozumiem, wiec to jest starsza wersja, to to co napisalem nie odnosi sie do niej, mozesz sobie spokojnie z pasywki czy pewnie wyjscia kazdego cd wysterowac

electro,

względem elektrycznym grają mpm z pasywką ,tylko z tym pre jest więcej muzyki i tyle ...

po prostu kwestia gustu i tyle

muszę jeszcze go dokładnie przesłuchać ale pierwsze wrażenie to lekkie poluzowanie basu w stosunku do chinczyka, reszta zmian na plus:)

będę chyba w nim grzebał

grynio

podejscie goscia z sac thailand do tego ukladu sie zmienilo, on mi tam wypisywal z jakimi interstejdzami proby robil, on byl nastawiony na inne rozwiazania ukladowe, inne parametry, ale ostatecznie po odsluchach dokonal wiekszych zmian, czesci z tego co tam mi pisal ja wogole nie rozumiem i nie bede sie doksztalcal bo nie mam na to czasu, ostatecznie zarowno wzmacniacze jak i preamp sa zmienione ukladowo, dodatkowo ja dostalem jeszce wersje preampa pod wzmacniacze, z tlumieniem -80dB, pech chcial , ze w czasie jak przylecial preamp nie mialem juz glosnikow bo w miedzyczasie sprzedalem wiec teraz nie mam porzadnych glosnikow zeby posluchac:) musze w najblizszym czasie jakies kupic

Gość jt211

(Konto usunięte)

Panowie ,

Patrze sobie własnie ma najnowszy schemat Glowmastera i co widzę.

SRPP na 6N1P(10mA) > kond > równolegle 6BL7(25mA) > IT (podwójne wtórne jedno dla kazdej GM70)

Czułość wejscia 1.59V.Stpień wejściowy 295VDC , GM70 1075VDC.

Nie wszystko mi sie tu podoba ale to nie mój wzmak.

Elektro jakim cudem miałeś przestery pasywką (TVC) ???

Elektro po co tu w/g ciebie preamp a tłumieniem -80dB ???

Wiem ze to net można pisać co się chce ale bez jaj :>)

• Pokaż nowe odpowiedzi