Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

spierajmy się, ale merytorycznie. Osobiste wycieczki i uszczypliwości proponuję pozostawić w innych wątkach.

--------------------------------------

Maciek,

witam w wątku i przyłączam się do hołdu grynio;-). Nie wiem, czy byłeś natchnieniem dla wielu, ale na pewno dla mnie. Skończyłem na EML20B-GM70:-), chociaż 801A w miejsce EML20B też daje radę, tyle, że wzmocnienie sporo mniejsze.

Obecnie rozebrałem układ po raz kolejny (choroba jakaś chyba;-) i próbuję czegoś takiego:

Do siego roku wszystkim dłubaczom .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie,

spierajmy się, ale merytorycznie. Osobiste wycieczki i uszczypliwości proponuję pozostawić w innych wątkach.

--------------------------------------

Maciek,

witam w wątku i przyłączam się do hołdu grynio;-). Nie wiem, czy byłeś natchnieniem dla wielu, ale na pewno dla mnie. Skończyłem na EML20B-GM70:-), chociaż 801A w miejsce EML20B też daje radę, tyle, że wzmocnienie sporo mniejsze.

Obecnie rozebrałem układ po raz kolejny (choroba jakaś chyba;-) i próbuję czegoś takiego:

Do siego roku wszystkim dłubaczom .....

Witek, nareszcie CCS -))..

Osobiście zrezygnował bym z dławika i zastosował Fixed Bias. Druga sprawa to fixed bias dla lamy sterującej na bateriach litowych ;-). Taki układ sprawdza mi się idealnie w DAC-u dzięki podpowiedzi Józka ;-)

Witku, na zasilaniu anodowym EMILki masz filtr C-L-C, dławiki 7H są w plusie i na masie, to CMC, tylko tak wyrysowany, czy dwa oddzielne dławiki?

Jeśli oddzielne, to jaką rolę pełni dławik na masie?

Jeśli już CCS TENTLABa dostała EMILka, to kiedy GMka? :P

Witku, na zasilaniu anodowym EMILki masz filtr C-L-C, dławiki 7H są w plusie i na masie, to CMC, tylko tak wyrysowany, czy dwa oddzielne dławiki?

Jeśli oddzielne, to jaką rolę pełni dławik na masie?

Jeśli już CCS TENTLABa dostała EMILka, to kiedy GMka? :P

Fajny układ żarzenia do gm70 robi koleś na diyaudio.com

może zrobilibyśmy coś podobnego ?

on za płytki che For 2x GM70, price is Euro 34

Gość traxman

(Konto usunięte)

A gdzie w tym pdf'ie jest schemat tej płytki?

34€ to sporo jak na kawałek laminatu. Zrobienie filtra aktywnego na jakimś mocnym mosfecie przy 20VDC na wyjściu nie jest specjalnym problemem, do tego mniejszy filtr pojemnościowy, zapewni lepsze warunki pracy prostownika i zmniejszy zakłócenia z prostowania. Zamiast mostka z diod Schottkiego warto użyć diody podwójnej i dzielonego uzwojenia, transformator i tak trzeba zamówić, będzie mniej niepotrzebnego traconego ciepła.

cypher

"Witek, nareszcie CCS -)).."

Wszystkiego trzeba w życiu spróbować;-)

"Osobiście zrezygnowałbym z dławika i zastosował Fixed Bias."

Mnie jakoś lepiej gra autobias, chociaż gdzieś tam kołacze koncepcja fixed z 5 x SLA 12V. Powinno dać jakieś 65-70V na siatce. Może kiedyś.

Póki co DRD z 6c45s i GM70 - zdjęcie i ostateczny schemat:

madly

"na zasilaniu anodowym EMILki masz filtr C-L-C, dławiki 7H są w plusie i na masie, to CMC, tylko tak wyrysowany, czy dwa oddzielne dławiki? Jeśli oddzielne, to jaką rolę pełni dławik na masie?"

To jest jeden dławik z dwoma uzwojeniami. Cały myk to podłączenie masy do drugiego konda w układzie, tak że jest ona również filtrowana. Bez wchodzenia w szczegóły techniczne (których z resztą do końca nie znam;-) brzmi dobrze.

"Jeśli już CCS TENTLABa dostała EMILka, to kiedy GMka?"

Na razie nie przewiduję CCS dla GM70, układ CLC-CMC gra całkiem sympatycznie. Na marginesie - gdzieś czytałem, że TentLabs'y do GM70 są dosyć awaryjne.

Ukryta Zawartość

post-2389-037374800 1294068870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie w tym pdf'ie jest schemat tej płytki?

34€ to sporo jak na kawałek laminatu. Zrobienie filtra aktywnego na jakimś mocnym mosfecie przy 20VDC na wyjściu nie jest specjalnym problemem, do tego mniejszy filtr pojemnościowy, zapewni lepsze warunki pracy prostownika i zmniejszy zakłócenia z prostowania. Zamiast mostka z diod Schottkiego warto użyć diody podwójnej i dzielonego uzwojenia, transformator i tak trzeba zamówić, będzie mniej niepotrzebnego traconego ciepła.

Niestety brak schematy tak bym dawno zrobił :)

tu temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Coś tu znalazłem, http://quanghao.com/product.php?id_product=78

jest to do przeskoczenia, tylko pytanie po co - jakie ma to wnieść poprawki?

A sam układ może wyglądać tak:

• 2 tygodnie później...

witam.

od tygodnia jestem posiadaczem monoblokow na GM70 (6d22s i 6e5p)

zasilaja mi odgrody na zielonych sabach, tylko gore. dol leci na MA na KT88 z 18" alpierdami. wszystko byloby ok poza zwrotnica.

na razie mam aktywna zwrotnice ktora dostalem za darmo (jakis stary peavey.) niby dziala ale to nie to o co mi chodzi.

jakie propozycje maja koledzy jezeli chodzi o zwrotnice?

wiem i rozwazam Behringera. albo ta prosta aktywna zwrotke, albo caly management system. to troche kosztuje, wiec przed wydaniem kasy, warto by rozwazyc inne opcje.

dajcie znac jakie macie pomysly i doswiadczenia.

miku

witam.

od tygodnia jestem posiadaczem monoblokow na GM70 (6d22s i 6e5p)

zasilaja mi odgrody na zielonych sabach, tylko gore. dol leci na MA na KT88 z 18" alpierdami. wszystko byloby ok poza zwrotnica.

na razie mam aktywna zwrotnice ktora dostalem za darmo (jakis stary peavey.) niby dziala ale to nie to o co mi chodzi.

jakie propozycje maja koledzy jezeli chodzi o zwrotnice?

wiem i rozwazam Behringera. albo ta prosta aktywna zwrotke, albo caly management system. to troche kosztuje, wiec przed wydaniem kasy, warto by rozwazyc inne opcje.

dajcie znac jakie macie pomysly i doswiadczenia.

miku

Napisz jak to gra. GM70 do odgród na Sabach i to tylko na górę to lekki overkill;-)

Przy okazji - jeden z kolegów pytał o wnętrze DRD. Dołączam rozbierane zdjęcie.

Boczne radiatory po godzinie gry są tak gorące, że ledwo można je dotknąć;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś pomoże mi i powie na jakie maksymalne napięcie stałe jest ten kondensator? Czy 1kV czy 1,5kV?

Czy mogę zastosować go w zasilaniu minimalnie powyżej 1kV?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś pomoże mi i powie na jakie maksymalne napięcie stałe jest ten kondensator? Czy 1kV czy 1,5kV?

Ukryta Zawartość

Pierwsze wpisy Witka

U mnie kondzie w zasilaniu GM70 są na 650VAC. Widziałem różne przeliczniki na DC dla olejaków, ale ok. 1100-1200VDC powinny spokojnie wytrzymać, więc kto wie, może kiedyś przyjdzie czas na większe trafo;-). Najpierw niech to wszystko odpali i pogra parę miesięcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że jak jest 1,5kV- to 1,5kV- mozna spokojnie stosowac. Ta "1" to na moje oko 1kV AC.

W kwestii przeliczników - zupełnie bezpieczne wydaje się VAC x 1,41, niektórzy idą po bandzie i stosują VAC x 2,82. Kilku producentow, np Aerovox, katalogowo stosuja mniej wiecej VAC x 1,75.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź. To mnie uspokoiliście ;). Znaczy zacząłem zbieranie gratów. Na początek zasilacz.

Jakie rozwiązanie wybierzesz, monobloki ?

Tak, będą to monobloki wepchnięte w standy pod monitorki. Za dużo gratów się zbiera, więc trzeba oszczędzać miejsce ;). Same pudla będą na pewno duże.

W zasilaczu będą zastosowane kondensatory Boscha i Siemensa. Na kanał 2 Bosche 10u i 18-24 Siemensy 80u. Te ostatnie będą musiały być łączone po 3 szeregowo bo są na napięcie 450V a ja planuje zasilanie coś między 1000 a 1200V. Układ z dławikami CLCLCLC (20u-10H-27u-10H-53u-10H-80u).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście masakra. Koncepcja jest następująca (dla jednego kanału):

- 2 trafa zasilające, jedno do napięć anodowych i ujemnego napięcia siatki lampy końcowej, drugie do grzejników

- 3 dławiki (po 10H) w PSU

- 1 dławik anodowy drivera (lub transformator międzystopniowy - tego chciałbym mimo wszystko uniknąć)

- cały wzmacniacz ma być tylko 2 stopniowy, driver i lampa mocy (niestety kondensator międzystopniowy jest w tym przypadku niezbędny)

- zasilanie drivera i lampy mocy 1000-1200V

- transformator wyjściowy 10k/8 omów

- lampy: 4xGZ34, 6HV5A, 211 (zamiennie 845, GM70)

nieźle, im cięższe tym lepiej ;)

przy 1200V DC jaki prąd planujesz dla gm70 ?

4xGZ34 na jeden kanał? będzie drogo ;D

Edytowane przez Matthew

nieźle, im cięższe tym lepiej ;)

przy 1200V DC jaki prąd planujesz dla gm70 ?

:)

Wzmacniacz jest projektowany głównie pod lampę 211. Pozostałe lampy (845 i GM-70 to tylko opcje).

Raczej będę chciał zatrzymać napięcia w okolicach 1000V. Wtedy przez 211 pójdzie prąd 53mA. Wyciągnę z niej wtedy 12W.

Jeśli podkręcę zasilanie na 1200 to prąd 60mA i moc do uzyskania ok 19W.

4xGZ34 na jeden kanał? będzie drogo ;D

Na początek nie przewiduję Miniwatów metal base ;). A później i tak mnie żona z domu wyrzuci.

Edytowane przez tomant

:)

Wzmacniacz jest projektowany głównie pod lampę 211. Pozostałe lampy (845 i GM-70 to tylko opcje).

Jakie trafo głosnikowe? Sam szukam transformatorów do 845 w dobrej cenie i b.dobrej jakości.

Jakie trafo głosnikowe? Sam szukam transformatorów do 845 w dobrej cenie i b.dobrej jakości.

Kupię 2szt.transformatorów głośnikowych Ra ok.7-8k/100mA .Najlepiej Tamura, Tango, Lundahl itd.oraz 2-4szt.lamp 845 (nieużywanych).

Możliwa zamiana na inne lampowe graty.

Moje trafo będzie najprawdopodobniej robione na zamówienie. Pewnie LO. Będzie miało 10k na pierwotnym. Ty widzę że celujesz w 7-8k. Poczytaj ten wątek i zobaczysz że markowe trafo nie zawsze musi być cacy.

Moje trafo będzie najprawdopodobniej robione na zamówienie. Pewnie LO. Będzie miało 10k na pierwotnym. Ty widzę że celujesz w 7-8k. Poczytaj ten wątek i zobaczysz że markowe trafo nie zawsze musi być cacy.

Tylko trafo które ja mam, nie jet z półki .Było zamawiana na moje konkretne zamówienie

inny rdzeni CC drut itp

Tylko trafo które ja mam, nie jet z półki .Było zamawiana na moje konkretne zamówienie

inny rdzeni CC drut itp

Na półce Pan Leszek nie ma takiego jakie jest mi potrzebne. Dlatego też będzie zamawiane.

A może podzielisz się jakimiś konkretami odnośnie Twojego trafa?

wiem, ze overkill, ale jak mi sie cos w przyszlsoci zmnieni z glosnikami, to latwiej glosniki dopasowac niz cudowac z jakas slabsza trioda.

wrazenia odlsuchowe (calkowicie subiektywne)

- przez jakis czas sluchalem tylko gornych sab na gm70 i pieknie. oczywiscie brakuje basu, ale ilosc szczegolow jest powalajaca.

dotychczas sluchalem na ponizszych lampach:

ecl86, GU50, kt88, kazda ma cos w sobie, ale gm70..... :)rrrr

problem polega na tym, ze o wiele bardziej slychac niedoskonalosc nagran. szczegoly ktore nie istnialy, nagle ryja mi po twarzy, wiec wielu rzeczy nie da sie sluchac. nie uwazam sie za udiofila, ale na obrone mam dziewczyne, ktora jest muzykiem z wyksztalcenia, ma sluch absolutny i jak sluchala ze mna to sama sie dziwila ile nowych rzeczy slychac i ile jest szczegolow w dobrze jej znanych nagraniach, o ktorych istnieniu wogole nie wiedziala... :)

Nie mam nic przeciwko sluchaniu calosci na gm70, tylko jak to podlaczyc? na basie pracuja 18 calowe alpeirdy, ktore potrzebuja sporo mocy. jaka zwrotka do tego, co by nie wydac fortuny na eksperymenty z cewkami? da sie podlaczyc tak, zeby jeden wzmak obslugiwal saby i basy, jednoczesnie uzywajac zwrotnicy aktywnej?

probowalem trzymac moje gm w komodzie, ale to sie cholernei grzeje. tymczasowo stoaj na podlodze, ale chcialbym jakos je do komody (otwartej, bez dzwi) wstawic. jakie sa opcje na cicha wentylacje?

miku,

jeżeli masz grafitowe GM70, spróbuj jeszcze z miedzianymi - są bardziej "miękkie" w brzmeniu - takie skrzyżowanie grafitowych GM70 z 300B;-)

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi