Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak,,

podlaczylem moje glosniki pod tego arcama i.....ochhhh,co za dzwiek,,cieply i przyjemny...LUBIE TO! :)

i tu sie skonczyla dobra passa...

niestety ma on problem(prawdopodobnie fabryczny jak gdzies czytalem) przy cichym graniu gra tylko jeden glosnik,i potencjometr trzeszczy, natomiast przy glosniejszym graniu wszystko jest ok...

co zrobic? co wymiec aby bylo dobrze? bo naprawde fajnie on gra..

Przeczyscic potencjometr głośności i wszystko wroci do normy.

Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić MA RS1 podstawki

Dzięki za info, coraz bliżej mi do MA - tyle, że BR2.

Widziałem ostatnio Chario Silhuette, hmm...

Spróbuj posłuchać grundig box 850a professional.

Dzięki za podpowiedź:)

Ciekawe, jakby te zagrały

http://olx.pl/oferta/kolumny-kef-chorale-iii-grundig-box-650-professional-CID99-IDfdkkT.html#31b682e61e

• 2 tygodnie później...

Przepraszam, że post po postem, ale nie mogłem znaleźć "edit".

Ostatecznie stanęło na tym, że trafiły do zestawu B&W 685. Jeśli ktoś szuka szczegółowej gry, to jest to świetne zestawienie. Na Chord Rumour Instal bajka.

Przepraszam, że post po postem, ale nie mogłem znaleźć "edit".

Ostatecznie stanęło na tym, że trafiły do zestawu B&W 685. Jeśli ktoś szuka szczegółowej gry, to jest to świetne zestawienie. Na Chord Rumour Instal bajka.

Gratuluje zatem zakupu, cieszę się również, że to zestawienie Ci odpowiada:)

Swoją drogą chętnie bym posłuchał jakiś B&W na swoim A32 - faktycznie mogą brzmieć ciekawie biorąc pod uwagę charakter mojego wzmaka. Miałem okazję słuchać ich (685) na jakimś Cambridge`u i Onkyo ale te zestawienia jakoś do mnie nie przemówiły nie umniejszając w żaden sposób tym podstawką bo są ok:)

Pozdrawiam

Edytowane przez Gunthe

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Jak ma się arcam alpha cd9 do cd92?

92 z serii Diva to też jeden z odtwarzaczy arcama który był na przetworniku cyfrowo-analogowym Ring-dac DCS jak Twoja 9-tka (alpha 9, arcam 23 i jeszcze coś tam było) Potem jak wiadomo Arcam nic juz nie wypuścił na tym przetworniku. Daj se na spokój, masz bardzo dobre źródło dzwięku, szukaj w reszcie swego toru audio co by tam pokazało jego mozliwości.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• 5 tygodni później...

Pytanie - co zrobić: dziś mój CD - Alpha 8 zaczął "przeskakiwać". Czy to tylko kwestia wymiany napędu?

Ile może kosztować wymiana i czy przy tej okazji zmienić na inny laser?

Jeśli ktoś ma sprawdzony serwis - będę ogromnie wdzięczny za namiar:)

Płytka CD jest ok - uprzedzając pytania. Na innej robił tak samo więcej prób nie robiłem.

Edytowane przez muddy13

Ok, dzięki. Zabiorę go do magika i zobaczymy:) Dziś chodził i grał normalnie.

A tego KSS240A nie można zamienić czymś innym?

Ale pojawił się inny problem marki Arcam - we wzmacniaczu Arcam Alpha 10, (którego ostatnio nabyłem) włączam zasilanie przyciskiem, gra jest ok. Ale po pewnym czasie nie można wyłączyć wzmacniacza, a nie reaguje również na załączanie kolumn. Po prostu gra i gra - wiem, że lepiej mieć problem w tę stronę niż przeciwnie - gdyby nie grał i nie grał:)

Może ktoś miał - to kwestia znajdująca się we włącznikach czy na płytce?

Na marginesie to potężne bydlę i świetnie gra:)

• 1 miesiąc później...

Witam,

zastanawiam się nad rozbudowaniem mojej integry A32 o końcówkę P35 lub o "jakiś" przedwzmacniacz - ma ktoś może jakieś doświadczenie z tego typu zabawą - co jest bardziej opłacalne i jak to się ma do korzyści in plus na dźwięku?

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Kolejne pytanie - uściślenie - przedwzmacniacz "normalny" czy pasywny DIY?

Pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...

Witam,

Zmieniłem ostatnio odtwarzacz cd Onkyo integra 7711 na Arcama FMJ 23T a właściwie testuje oba urządzenia :).

Wrażenia odsłuchowe, oczywiście subiektywne wskazują wyższość Arcama co do szczegółowości i dynamiki dźwięku, ale Onkyo jakby grał bardziej ciepło i analogowo, i dzielnie się broni :) dużo też zależy od rodzaju odtwarzanej muzy i pewnie przyzwyczajenie osłuchowe do Onkyo.

Mam jednak pytanie dotyczące lasera. Arcam ma dedykowany laser Sony KKS 240 A, mój Arcam miał wymieniony laser w 2015 r. ostatnio sprawdziłem i okazuje się, że jest to laser KSS 213 C.... czy ma to istotne znaczenie dla jakości odtwarzanej muzyki?

Generalnie śmiga dobrze, choć zdarzyły się czasem błędy i zacięcia na początku płyty, stąd moje zainteresowanie laserem.

Proszę o wymianę doświadczeń w tym temacie.

Mój zestaw:

Kolumny Pioneer HPM 110

Wz. NAD 3080

Laser nie wplywa na jakość odtwarzanej muzyki.

Pierwszy raz słyszę żeby ktoś kss240a wymienił na kss213C.

Co do ONKYO VS ARCAM to wszystko zależy co lubisz.

Ja lubię szybkie granie z dobrym wykopem więc takie onkyo to nie dla mnie.

Dzięki, faktycznie też mnie to zaskoczyło, ale sprzęt przyjechał z Danii gdzie dokonano tej wymiany o czym świadczy stosowna naklejka serwisowa. Jakość płytek ma znaczenie, ostatnio kupiłem japońskie nośniki TDK i gra super, więc chyba nie ma problemu. Nie przetestowałem jeszcze formatu HDCD.

Z nagrań, na razie wygrywa chyba Alan Taylor :) ale eksperymentuje w odkrywaniu różnych nurtów muzycznych wiec pewnie nie jedno jeszcze mnie zaskoczy.

z HDCD gra z dociążeniem i gładziej, o dziwo ten format ścieżki nie musi być odczytywany od deski do deski w HDCD, mam gdzieś płytę w której ten sposób odczytu skokowo włącza się i wyłącza sporo razy przy jednym utworze i wtedy słychać najbardziej różnice, wygładzenie i dociążenie. Znajomy wsłuchiwał się w różnice między oryg. płytą Flamenco z K2HD a kopią z internetu, powiedział że różnice były nieznaczne i tu też nie wiadomo jaka była przeszłość tego pliku z neta i czy była jakaś siła autosugestii . Czy jakaś różnica między zapisem na nośniki różnych marek może być skoro zapis zero-jedynkowy jest jak być albo nie być dla informacji, moim zdaniem nie, 0 albo 1 to nie więcej i mniej jak 0 i 1 na innej płycie. Chyba że nośnik ma jakiś wpływ na ilość błędów, ale czy szło by jakiś znikomy ułamek takich błędów przez ludzkie ucho wychwycić skoro i tak jest ich korekcja cyfrowa CRC.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• 2 tygodnie później...

Drodzy Koledzy.

Przymierzam się do zakupu jednego z amplitunerów AV od Arcam'a tj. AVR 280, 300 lub 350. Czy ma ktoś z Was takowe w swoim posiadaniu i czy mógłby podzielić się opinią?

• 2 tygodnie później...

No i mam AVR300. I tu miłe zaskoczenie. Mz Bardzo dobry dźwięk za niewielkie pieniądze. Jest dobre stereo, szeroka i poukładana scena spora głębia, powietrze.

AVR300 połączony przewodem Cable Talk Flat2 z głośnikami Ruark Prelude, źródłem obecnie jest Yamaha DVD-S540, połączone interkonektem VdH D-102 mkIII Hybrid.

Elementy zestawu zupełnie przypadkowe, jednak gra mz przynajmniej dobrze, na bezstresowym poziomie ;)

Dźwięk jest trochę rozjaśniony ale daje mocniejsze wrażenie obecności. To przez kolumny, są po jasnej stronie, przez co może trochę brakować basu przy cichym odsłuchu, ale gdy odkręcimy volume na wyższy poziom robi się naprawdę przyjemnie.

Gdy słucham cicho kreowana przestrzeń rekompensuje mi niedobór basu.

AVR 300 bardzo dobrze sobie radzi z kontrolą tych głośników.

W drodze jest odtwarzacz cd CD-72.

Ciekawe jak zagra :)

Oczywiście, że można lepiej, ale mz da się złożyć coś przyjemnie grającego za ok. 2tyś.zł.

Edytowane przez TomekL3

Otrzymasz lepszą przestrzeń / stereofonię , ale dojdzie rozjaśnienie dżwięku .

Tak jest teraz, zdaję sobie sprawę, ale na niewyczynowe słuchanie daje radę. Mam jeszcze inne monitorki i je sprawdzę Warferdale Diamond 121. Te grają niżej, z całkiem dużym basem. Jutro sprawdzę.

@rydz

Nie spojrzałem do końca, przepraszam.

Poczekam na cedeka i pożongluję głośnikami.

Dotarł CD-72 i jest dobrze. Góra złagodniała. Dobre, za dwa i pół koła złotych można w sypialni mieć trójwymiarowy dźwięk. Nawet grając cicho jest mnóstwo informacji.

Słucham właśnie Kate Bush - The Sensual World...niesamowite

Zagościłem w tym klubie i raczej długo nie opuszczę:)

Podoba mi się brzmienie Arcama.

Mam pytanie - mam jako CD Marantz CD7300, którego chciałbym wymienić na Arcama DiVA 82 lub Arcama DiVA 92.

Pytanie czy 92 jest faktycznie klasę lepszy w brzmieniu, by dorzucić trochę więcej kasy?

Wydaje mi się, że 82 już powinna dać spokojnie radę i mi zapewnić skok jakościowy, choćby z uwagi na swoją budowę.

Dodam, że mam też drugi CD Arcam Alpha 8.

Pozdr,

• 3 tygodnie później...

Witam

Przymierzam się do wymiany wzmacniacza pod moje Elacki i zastanawiam się nad Arcamem a29 i a39. A29 słuchałem przez chwilę to wiem jak to gra Elackiem. Czym odróżnia się a39 od a29. Ktoś porównywał?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.