Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo diy - jakie głośniki??

Knight4s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy zarówno temat jak i post na tym forum. Nazywam się Artur i od niedawna zacząłem interesować się sprzętem audio. A więc mam około 500zł(kolumny) + 350zł(wzmak) i kolumny Altus 110 do tego amplituner Onkyo Tx-7700. Gra to nieciekawie, sami wiecie o co chodzi. Za 500zł nie kupię nic dobrego z kolumn dlatego zdecydowałem się na własne. Jeśli chodzi o wzmacniacz to za 350zł można kupić coś fajnego z Yamaha, Denon itd, choć dalej nie wiem jaki, z dobrym głębokim bassem. Jeśli możecie to pomóżcie mi złożyć coś co zagra lepiej w 20-25 m2, słucham głównie muzyki pop, i lubię niski basik.

Za 500zł raczej ciężko zrobić duże kolumny, bo do tego metrażu to raczej nie podstawkowe ale podłogowe kolumny. Sam fornir na podłogowe wyniesie ze 100zł. Piszesz że chcesz dobrego głębokiego basu to i głośniki będą odpowiednio sporo kosztować. Jeżeli sprzedasz obecne altusy i ten amplituner i dołożysz to do budżetu to może w granicach tysiąca złotych już można by zrobić jakieś kolumny. Natomiast za 350zł już powinieneś kupić jakiś w miarę nienajgorszy wzmacniacz.

Widzisz, jeżeli głęboki bass to to samo co niskie zejście to będzie super:) Chodzi o to że mi wystarczy ten Tonsil GDN 25/60 bo takie mam w swoich Altusach i do tego dobrać jakieś porządne głośniki 2 i 3 pasma, bo wydaje mi się że z tego Gdn'a można trochę wycisnąć. Jak myslicie, i jaki wzmacniacz z głębokim, niskim bassem można polecić w cenie około 350zł?

No dobra, nie oczekuje high endu, ale powiem że wystarcza mi bass jaki generuje GDN 25/60, teraz tylko nie wiem jaki dobrać do niego głośniki średnio-tonowe oraz wysoko-tonowe, zwrotnice wykonam sam gorzej z projektem, może ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I do tego wzmak z niskim bassem, jeśli nie znajdzie się nic ciekawego to kupię Radmora 5412 który schodził naprawdę nisko z tymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chodzi w wzmacniacz to za 350zł można kupić np. Pioneera 502R- sam takiego mam i gra całkiem fajnie jak na te pieniądze.

Ale jeżeli chcesz zrobić to powinieneś temat umieścić chyba w zakładce DIY. Ale z uwagi na Twój budżet to może lepiej zapytaj na forum diyaudio.pl - może tam Ci coś wymyślą, bo ja w tej cenie raczej czarno to widzę.

Tak, płyty oraz zrobienie skrzyń mam prawie za free. Niskotonowe mam, potrzebuje tylko średniaki oraz gwizdki. Oraz schemat zwrotnicy:D:P Bo nie mogę znaleźć żadnego programu do ich liczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.