Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie używane CD - czy jest możliwe?

paww

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe, aby tanie używane CD mogło zagrać dźwiękiem ciepłym, zbliżonym do analogowego? Czy to jest tylko i wyłącznie cecha drogich odtwarzaczy, kosztujących po kilka tysięcy złotych.

Jak słucham radia, jak słucham muzyki z magnetofonu, czy z gramofonu, to dźwięk jest umilny, można słuchać godzinami, a jak tylko włączę muzykę z CD to dźwięk wydaje się taki jakiś drapieżny, ostry, często maskowany jest dużą dynamiką i czasami subiektywnie wydaje się, że jest lepszy, a tak nie jest. Posiadam dwa odtwarzacze budżetowe DVD HD745 Samsung i CD Denon DCD625 i obydwa w zasadzie mają tę niekorzystną cechę (ostrość i natarczywość dźwięku - generalnie ten sam poziom jakości).

Zastanawia mnie ten fakt szczególnie w porównaniu do dźwięku z tunera, gdzie przykładowo muzyka z trójki odtwarzana z pewnością z CD zachowuje cechy analogu, a ta sama płyta puszczona z odtwarzacza w domu mimo większej dynamiki wydaje się brzmieć natarczywie i mniej przyjemnie. Co na to wpływa?

Dlatego pytam czy ma ktoś jakiś pomysł, aby dźwięk maksymalnie ocieplony i zbliżony do analogu, posiadać z CD, który po prostu jest tani i dostępny np. na Allegro?

Pzdr

Przy obu DACach PCM61P przecinasz na druku ścieżki idące od nóżek 9, 10, 11 i 13 i połączeniua między nimi, jeśli są np 9-10.

Łączysz ze sobą 9 i 11. Montujesz zewnętrzny rezystor konwersji: od wyjścia I_out DACa (pin 13) do masy (pin 12). Sygnał kierujesz prosto z wyjścia 13 DACa do gniazda Cinch - przez szeregowy rezystor 50-100ohm (albo bezpośrednio z jego pominięciem). Rezystor konwersji 750ohm powinien być dobrej jakości, np. DALE, Vishay, Caddock itp. bezindukcyjny.

Stare połączenie gniazd cinch na PCB z resztą układu również należy usunąć, najlepiej przez przecięcie ścieżek - tak żeby z niczym innym w sąsiedztwie nie miały połączenia (zwłaszcza z traznystorami mutującymi i kondensatorami ceramicznymi do masy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Po pierwsze, co to znaczy tani? A po drugie, jeśli tani znaczy więcej niż stówę, można rozejrzeć sie za jakimś Marantzem 80 albo tańszym z tej generacji. One tak niewyraźnie trochę grają, na pewno nie analitycznie.

To sa najtańsze kondensatory. Po pierwsze duża stratność, po drugie bardzo silna zależność parametrów (pojemności) w funkcji napięcia i temperatury.

To powoduje zniekształcenia i złe przenoszenie impulsów - te kondensatory nie nadają się do blokowania czy przenoszenia sygnałów transjentowych, tylko np. czysto sinusoidalnych, takich jak w tunerach, nadajnikach czy generatorach. Co innego kondensatory mikowe - one nadają się do audio (ale wg mnie w zakresie pojemności od kilku pF do kilku nF, więcej to już foliowe) i mają dobrą odpowiedź impulsową, rzędu kilku kV/us i pozbawione są wad zwykłej ceramiki.

jozwa maryn,

>Po pierwsze, co to znaczy tani? A po drugie, jeśli tani znaczy więcej niż stówę, można rozejrzeć

>sie za jakimś Marantzem 80 albo tańszym z tej generacji. One tak niewyraźnie trochę grają, na pewno

>nie analitycznie.

Mniej więcej w tej cenie.

Tego właśnie chciałbym uniknąć - zmulenia i zamazania góry, średnicy. Dla mnie ma to niewiele wspólnego z analogiem.

Tak gra TDA1541 w Marantzach, Philipasch... to kłopotliwy przetwornik i jest wrażliwy na elementy w swoim bezpośrednim otoczeniu i zasilaniu.

Co trzeba zrobić by tego typu CDP zmusić do grania można się przekonać w aktualnie wałkowanym wątku w dziale DIY

Ukryta Zawartość

Bardzo dużo pracy i podobny nakład finansowy.

W Denonie jest inaczej. Układy BB o których tu mowa są w/w wady pozbawione, jednak niestaranie wykonany stopień analogowy mocno ogranicza potencjał tych DACów. Można z nich uzyskać dość analityczny dźwięk pozbawiony typowej ostrości półprzewodników. Moje rozwiązanie to doraźna droga na skróty. Konwersja na rezytorze daje też mniejszy sygnał na wyjściu, ale da się z tym żyć :)

Pewną dalszą poprawę mógłbyś uzyskać pomijając filtr cyfrowy, jeśli nie jesteś przeciwnikiem tego typu rozwiązań (NOS), ale na razie na tym można poprzestać, bo kolejna modyfikacja wymaga większej ingerencji w układ.

Ukryta Zawartość

@Molibden, wyjaśnij jeszcze proszę dlaczego wg Ciebie Trójka gra dobrze tylko po 22.00? Jakoś tego nie dostrzegam. Sygnał ściągam z TV kablowej.

Sorry za lekki OT, ale jest "okołotematowy".

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tzn. chyba takie są warunki odbioru, przynajmniej u mnie, że dopiero o tej porze, powiedzmy po 21-22 spada poziom zakłóceń. Wg mnie lepiej podlączyć też zamiast kablówki zewnętrzną antenę, nawet 1m drutu, bo oboawiam się że jakość retransmitowanego sygnału może być gorsza niż odbieranego "z powietrza", nawet dla samego sprawdzenia co to da.

Koledzy.To że nie można słuchać CD,to w wiekszości przypadków wina nie odtwarzacza,tylko płyt,a dokładniej sposobu w jaki niszczy się nagrania.Przeczytajcie sobie ten artykuł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym stacje radiowe np. trójka (moja ulubiona) posiadają odtwarzacze CD najwyższej jakości. A jak zwykły zjadacz chleba chce taki mieć to musi słono zapłacić niestety. Albo zrobić samemu.

Ciepłe brzmienie można uzyskać z tda1540. polecam PHILIPS CD350. Zero piachu. miód na uszy.

Ucho, 4 Mar 2008, 18:50

>Poza tym stacje radiowe np. trójka (moja ulubiona) posiadają odtwarzacze CD najwyższej jakości.

Tzn. jakie modele? Studery, Revoxy? Wynalazki sprzed 20lat na TDA1541? Zdarza się ze im się okrutnie zacinają i skaczcą... muszą być już nieźle wyeksploatowane.

>A jak zwykły zjadacz chleba chce taki mieć to musi słono zapłacić niestety.

W domu taki CD nie ejst potrzebny, wystarczy inny, ale dobrze grający.

> Albo zrobić samemu.

Lub z pomocą kolegów.

>Ciepłe brzmienie można uzyskać z tda1540. polecam PHILIPS CD350. Zero piachu. miód na uszy.

A detaliczność? To tylko 14 bitów. Jak dla mnie, ze względu na system aktywny mogłoby się to zupełnie nie sprawdzić.

Zgadza się.

Natomiast co do detaliczności, to uważam że słowo to jest mocno nadużywane. Nie powiedziałbym że CD z TDA1540 brakuje detaliczności. Mam CD204 i CD350 philipsa. I ich brzmienie bardzo mi odpowiada. PCM 56 też jest niezły.

Autorowi wątku polecałbym coś na tda1540 lub jakiś dobry CD na PCM56 natomiast unikać tanich i średnich marantzów. Nie sugerowałbym się tym że 1540 ma 14 bit. To jest bardzo mylące gdyż te przetworniki grają naprawde dobrze. Zwłaszcza że konstrukcje na nich oparte są solidne i bardziej dopracowane.

Dodajmy jeszcze że nasza ukochana stacja radiowa o której mowa puszcza często muzę wprost z czarnych płyt, goście często chwala się tym na antenie i przynoszą płyty z własnych kolekcji. Autor wątku Ameryki nie odkrył, przecież ludzie z całego świata od lat robia wszystko żeby tylko dało się jakoś tych płyt CD słuchać. Ja ratuję się nie tylko tunerem ale też właśnie analogiem (sporo vinyli kupuje w MM), a także płytami SACD które właśnie brzmią cieplej i delikatniej. Z kolei porady typu kup droższy odtwarzacz CD są bez sensu, bo 90% płyt CD i tak nie nadaje się do słuchania, więc pozostaje jeszcze droższy odtwarzacz i tak bez końca. To chyba po prostu wymierajaca technologia i wiele się juz z tym nie da zrobic. A sygnał z tunera to sygnał z tunera, nawet gdyby w studio ktos postawił tani odtwarzacz to myslę że po przejsciu sygnału przez całą tę analogową drogę przez nadajniki, anteny aż do domu płaski cyfrowy sygnał z CD po prostu się "uczłowiecza" i to cała tajemnica.

Podoba mi sie ta w sumie prosta mozloiwosc zrobienian pasywnej konwersji I/V.

Czy mozna ja zrobic w dowolnym CD ze sredniej polki np CDP-515, ktory nie ma DACach PCM61P ?

Ew. co tam zmodyfikowac ?

Tani CD gra gorzej od tunera a czasem od magnetofonu.

Pasywną konwersję I/V można zastosować w każdym CD z DACem wielobitowym, który ma wyjście prądowe. Z DACów wchodzą w grę AD i BB: PCM53, PCM54, PCM56, PCM58, PCM61, PCM63, AD1851, AD1856, AD1860, AD1861, AD1862, AD1864, AD1865. W przypadku CDP z DACem/ami 16bit można też prosto zrobić NOS DAC (najprościej przy TDA1543 / TDA1543A - pomijając filtr cyfrowy). Jednobitowe delta-sigma odpadają. Jeżeli DAC ma tylko wyjście napięciowe to pewnym rozwiązaniem jest pobranie sygnału prosto stamtąd.

Jaki DAC ma ten CDP-515?

Hej Paww! Mam takie CD, Marantza z okresu napędów z laserem zawieszonym w polu magnetycznym. Jego ogromną zaletą jest odczytywanie wszystkiego, nawet CD-R nagrywanych w komputerze z maksymalną prędkością na najtańszym nośniku, nawet jeśli ktoś (np. ja - złośliwie) weźmie rzuci płytę na drewnianą podłogę i poszoruje po niej nogą ;) Przy tym jest analogowym i naprawdę bardzo przyjemnie grającym kompaktem. Jak chcesz to nawet na allegro dość często bywa: Marantz CD-52 - ja akurat mam wersję CD-52 mkII SE, ale ta bez mkII też jest dobra. Jeśli nie trafisz tego, to rzadziej bywa CD-62, natomiast o CD-42 nie wiem zbyt wiele, poza tym że to niższy model... Ten CD-52 został kiedyś orzeczony okazją dekady spośród sprzętu do 800 DM, a wtedy te 800 marek to było coś... W cenie 150-200 zł na pewno znajdziesz, starczy poczekać. Swoją drogą ma fenomenalne wyjście słuchawkowe, odkąd go mam już 3 wzmacniacz i żaden nie dorównuje mu wyjściem słuchawkowym - oczywiście regulacja potencjometrem!

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia odnośnie porównań muzyka z trójki do muzyki z płyt CD. Dodam jeszcze tylko, że programu II-go też się bardzo fajnie słucha. Innych stacji nie słucham min. ze względu na katastrofalną jakość dźwięku - tam już słyszę wyraźną przewagę CD nad radiem. Co do jakości realizacji płyt CD to już pisałem. Mam czasami wrażenie (do czego rasowi audiofile się nie przyznają), że płyty tragicznie zrealizowane na żadnym audiofilskim sprzęcie nie zagrają (za to np. w samochodzie hulają aż miło!), dopiero te trochę lepiej zrealizowane zaczynają grać na np. jakiś lampach. Biorąc pod uwagę powyższe, bardzo jestem ciekawy czy ktoś porównywał już sprzęt audio na którym byłyby odtwarzane te szczególnie źle zrealizowane CD (tam niestety zazwyczaj jest dobra muzyka). Być może okazałoby się wtedy, że do czegoś takiego potrzebny jest raczej low end z tymi okropnymi loudnesami czy korektorami. Przykładowo ostatnio słuchając i oglądając koncert Dream Theater - co prawda na DVD - trochę mnie trafiało. Ciche partie – dynamika bas na medal. W momencie kiedy orkiestra chciała dać czadu wszystko robiło się płaskie. Wydaje mi się, że goście zdecydowanie przesadzili z kompresją. W tym przypadku można to było odczuć ze względu na dość szybko zmieniające się kompresję. Na innych płytach tego nie słychać bo kompresja jest cały czas. Tylko czy tak to ma wyglądać ?

> Jaki DAC ma ten CDP-515?

Niestety nie mam schematu tego CD ( szukam ), ale z tego co widze to ma on PULSE D/A CONVERTER SONY CXD 2562Q, ma jeszcze CDX 2562Q i CDX 2567M i LA9215

>tragicznie zrealizowane na żadnym audiofilskim sprzęcie nie zagrają

Nie zagrają.

CXD2562Q to 1-bit DAC. Stosowany w odtw. z serii ES, w trybie monoaural (czyli o 1 na kanał choć to DAC dwukanałowy). Jeżeli nie ma za dużo nagrzebane w stopniu analogowym to OK, choć np. takie cuda jak dodatkowe opampy przed desymetryzacją można usuwać (tak samo jak z Yamhą).

>CXD2562Q to 1-bit DAC. Stosowany w odtw. z serii ES, w trybie monoaural (czyli o 1 na kanał choć to DAC dwukanałowy). Jeżeli nie ma za dużo nagrzebane w stopniu analogowym to OK, choć np. takie cuda jak dodatkowe opampy przed desymetryzacją można usuwać (tak samo jak z Yamhą).

czyli w SONY CDP-515 z takim ukladem nie da sie polepszyc dzwieku poprzez skrocenie sygnalu wyjsciowego ?

Ceramikow za duzo w nim nie widze, te typowo dawane kondesatory na samym wyjsciu juz wyrzucilem,

Musiałbym mieć schemat przynjmniej od DACa do wyjścia, lub jakieś foto sekcji analogowej, a polepszyć się da tak jak w wątku o tuningu Yamahy CDX 590 nr 32544 Yamaha CDX590 tuning>?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od 19 Lis. 2007

Jest tam sugerowany schemat przeróbki który tam akurat się sprawdził i może podonie być w Sony.

Przy DACu 1-bitowym przydałyby się pewnie kondensatory OSCON lub Elna Cerafine.

Ukryta Zawartość

Ciekawy ten podany opis przerobek, tylko moze najpierw wymienie mego CD SONY na jakis wyzszy model, chocby CDP-950.

Gdzie mozna najlepiej dostac te kondensatory OSCON lub Elna Cerafine, bo w sklepach sa tylko zwykle ?

Elna Cerafine i Silmic trafia się na Allegro, OsCony na ebay'u - użytkownik egekecu. Ma też kilka innych marek. Z OsConów od niego to tylko SP jest sens brać, ale i tak Sanyo WG są według mnie lepsze, nie tylko z powodu najniższego wśród Sanyo ESR, ale także brzmieniowo. Oczywiście, to są kondensatory na sekcję cyfrową, na odsprzęganie zasilania części analogowej to chociażby właśnie Cerafine albo Silmic Elny - co bardziej spasuje. Black Gate to nie wiem gdzie teraz można kupić po sensownej cenie. :(

Wojciechu- takie kapele grające szeroko i dynamicznie jak np. Porcupine Tree, Iron Maiden, Genesis cyu Pink Flozd wzdaj oprcy yxwzkzch pzt muyzcynzch CD cyz koncertw na DVD take audiofilskie pztz DVD Audio cyz SACD. Dopiero te nosniki poywalaj ciesyzc si tak muyzka w penej krasie i tu adne wzmianz odtwaryacyz CD na drosye nic nie dady. Abz dogoni dywiek z tunera czy gramofonu konieczne jest przejście na geste formaty. Jak to mówią z g...na nie ulepisz. Prawie każdy nowy odtwarzacz ma przecież logo SACD więc w czym problem ? Ostatecznie tylko budzetowe odtwarzacze to zwykłe CD.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.