Skocz do zawartości
IGNORED

Opłacelność B&W 602 s3 a Eltax LR

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !!!

Tak sobie poczytałem forum, wszystkie za i przeciw i zdecydowałem się na zarzucenie nowego tematu bo do konkluzji dojść nie mogę:(.

MIanowicie od mniej więcej roku jestem posiadaczem zestawu Yamaha RXV430 na kolumnach Eltax Linear Response 6.6.Moim źródłem (pewnie ku przerażeniu fanów stereo) jest Yamaha S530.To musiało wystarczyć w fazie początkowej bo chciałem za sensowne pieniądze mieć i kino (w przyszłości) i stereo.Suma sumarum na razie słucham wyłącznie stereo gdyż na pozostałe głośniki jeszcze nie mam kasy.Często jest do dzwięk cyfrowy z komputera a także filmy divx w AC3.

Mój problem dotyczy brzmienia samych Eltaxów, niby firma jest znana z dośc dobrej dynamiki ale dla mnie grają one dość wyrównanie detalicznie bez ciepła i otulającego basu przy cichym słuchaniu.Nie wiem czy ja jestem jakiś dziwny ale jakoś mi ttu brakuje tego rzec by wypełnienia.

Kolga ma Paradigm monitor 3 i grają świetnie.

Mój pokój to 13m2 o wysokości 3.0. biurko i sofa.

Słucham przeważnie muzyki dynamicznej z rodzaju klubowej i Hip-hop kóremu mięsistego basu nie brakuje a ja jak bym go nie czuł.

Dlatego zacząłem się zastanawiać nad zakupem do moich podłogowców suba B&W asw 300 co by znależć to czego szukam.Odsłuchiwałem go już i dla mnie bomba ale jest jedno ale....Boję się że tekie zestawienie może mieć opłakane skutki mianowicie że przegnę z basem i już się nie wypłączę.

Czytając tak wasze posty wiele dobrego znalazłem o B&W 602 S3 i poważnie zacząłem się zastanawiać nad ewentualną wymianą Eltaxów na podstawki B&W z uwagi na to że podobno rozmachu mają więcej niż niejedna podłogówka a do 13m2 mogłyby się lepiej nadać.

Sam już nie wiem czy nie zmienić Eltaxów na 602 i dopiero jak będzie mi dalej źle grało dokupić asw 300 czy pozostać przy posiadanym zestawieniu.

Dodm że jeśłi chodzi o finanse to B&W kosztują ok 1500 na allegro a to chyba dobra cena.

Same Eltaxy kupiłem w promocji Audio Klanu za ciężko wypracowane studencie pieniądze po uprzednim odsłuchu i bardziej mi się

podobało niż np.Liberty 5+.Zapytacie czemu wybrałem podłowgowe ano dlatego że szukałem dynamiki a wydawało mi się że podłogowiec będzie pod tym względem niedościgniony przez podstawkę, może się myliłem??

Tak więc jak to zestawić by znależc złoty środek .

Pozdrawiam

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Moim zdaniem kolumny, które posiadasz nie pokażą Ci tego co potrafią z tą elektrownią. Sam posiadam model 430 i mam podobne odczucia, jest to bardzo dobry uniwersalny amplituner, świetny w kinie, dobry w muzyce ale jeśli ktoś ma wyczulony słuch to nie będzie mógł na takim sprzęcie słuchać muzyki. W moim przypadku Mission 701 w stereo grają jakby za kurtyną, bas jest suchy, jednostajny, zero muzykalności,mięsistości, brak zróżnicowania tonalnego.

Rówież zastanawiam się nad zakupem kolumn B&W 602 S3, w tym tygodniu prawdopodobnie dokonam odsłuchu. Opinie są w 95% przypadków bardzo pozytywne, ale znalazły się i takie, gdzie ich właściciele twierdzą że kolumny grają zbyt dużo górą (subiektywne odczucie moim zdaniem, ewentualnie opisywali niewygrzane egzemplarze, a trzeba wiedzieć że 602 wymagają bardzo dużo czasu aż zaczną grać tak jak powinny), oraz że nie nadają się do muzyki rock/ heavy metal i tego boję się najbardziej?

Czy jest ktoś kto słucha metalu czy rocka i posiada kolumny B&W 602 S3?

tutaj znajdują się recenzje indywidualnych użytkowników:

http://www.audioreview.com/Main%20Speaker/B&W/PRD_119105_1594crx.aspx#reviews

druga rzecz to to że moim zdaniem mimo wszystko dobry charakter basu nawet takich kolumn do dobrze zrealizowanego hip-hop`u nie wystarczy i tu konieczny jest subwoofer - wystarczy posłuchać "Without Me" i wszystko się wyjaśni.

mialem 602 i sluchalem roznych gatunkow muzycznych w tym rock, techno, ale moim zdaniem to nie bylo to, gora jest zbyt ostrrra brrr, basik niby duzy ale nie do konca kontrolowany,klasyka i owszem brzmi wysmienicie ale po ten gatunek siegam dosyc rzadko wiec... teraz zmienilem na dali 6006 i jestem very zadowolony

Dzisiaj krótko bo Niedziela :)

Tani Amplituner Yamahy nie gra pełnym dźwiękiem i faktycznie to słychać że gra ,,na wprost,,, ciasno. Druga sprawa w tej cenie zagrałby lepiej wzmacniacz. Potrzebujesz mięsistego basu i pełnego dźwięku to może JBL LX. Nast. sprawa czemu miesięcznik Audio odwołał 3 razy !! recenzję Eltaxów zapowiadanych w egzemplarzu poprzednim, poprostu testy nie znalazły się a miały być. Głównie to wina amplitunera, zmieniając kolumny będzie lepiej ale 100% usytysfakcjonowany nie będziesz.

Kilka rad na temat innych firm natomiast mało o samych B&W.

Owszem amplituner i z niskiej półki ale to chyba nie znaczy że powinienem zmienić od razu elektronikę bo mój portfel to nie studnia bez dna.

Chciałbym usłyszeć opinię tych którzy mieli stycznośc z 602 s3 którzy przy podobnych preferencjach muzycznych doszli do określonych wniosków.

Podajecie mi Dali ok. ale prosze konkrety bo powiem szczerze nie znam ani jednego, nie znam dystrybutora itp.

Poza tym ciężko je będzie zakupić na allegro a dla budżetowca 400 lub więcej złotych to gra warta świeczki.

Ostrość B&W też jest dobrym tematem i równiez zatanawia mnie czy nie będa one zupełną żyletą czy przy nich będzie można przyjemnie usiąśc w fotelu i wypić herbatę??

Polecam JBL właśnie serię LX lub XTI.Są to kolumny łatwe do wysterowania, a ponadto mają ładny miękki bas i ciepłą średnicę. Ogólnie są bardzo przyjemne w odbiorze.B&W 602S3 grają detalicznie, szybko i dynamicznie. Tworzą przy tym niezłą scenę dźwiękową.Co do Paradigma to w zupełności się zgadzam.POZDRAWIAM:)

Gość Marcin W.

(Konto usunięte)

Do Marcina T.

Uważasz,że B&W są złymi głosnikami???

Tak samo jak Cable TALKI są zamulaczami ???

Akurat tak się składa ,że mam 603 połączone z Talkami.

Dzięki takiemu połączeniu rzekome "zamulacze"wyłagodziły "ostrą"górę 603 i gra to naprawdę całkiem ,całkiem.

No ale skoro twierdzisz ,że to kiepski wybór to widocznie masz rację.......

Marcin W. -> hej, nie bierz tego tak zupelnie powaznie, pisalem pol zartem, pol serio, nie chcialem nikogo urazic. B&W to porzadne glosniki, jakkolwiek zupelnie nie wpisuja sie one w moj obecny sposob rozumienia dobrego dzwieku. Stad moj wpis. Sam walcze obecnie z kolumnami JMLab (tuning "bebechow") - stad moje faszystowskie nastawienie do wszystkiego co nie gra lagodnie i muzykalnie.

Cable talk faktycznie zamulaja - ale w Twoim przypadku moze to przyniesc dobre rezultaty :-) Nie zalamuj sie :-)

Pozdrawiam serdecznie.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

odnośnie 602 S3

nie chce mi się wierzyć, ale podsumowując różne opinie, pomijając zdanie osób mających poraz pierwszy styczność z kolumnami (znaczna część recenzji na eacoustics) wychodzi na to że 602 S3 grają bardzo ostro, tak że aż kłują w uszy, bas wcale nie jest taki jaki wynikałby z gabarytów, budowa wcale nie jest tak dobra, kolejną negatywną cechą ma być charakter dyskwalifikujący je do rocka; swojej opini nie przedstawiam gdyż wciąż nie mogłem ich odsłuchać, ale opinie właścicieli byłby mile widziane

Witam ponownie !!!

Widze Przemski że również Cię interesuje ta sprawa.

Ja dzisiaj byłem na odsłuchu 602 s3 i ....Jest trochę tak jak mówią ludzie tzn. jeśli chodzi o górę i muzykalność to wydawało mi się że usłyszałem kupę nowych rzeczy nowych dźwięków których dotąd nie słyszałem.Przypomniała mi sie wytawa Audio i ślimacze nautiliusy.Półka nie ta ale coś było.Natomiast bas mimo sporych gabarytów jak by to powiedzieć płaski suchawy.Czułem się jakbym słuchał ich przez szybę tak jakby mi ktoś ustawił poprzeczkę w częstotliwościach i koniec 'niżej nie zejdę'.

Zarzuciłem nawet wolny czarny hip-hop w którym jest masa soczystego basu i usłyszałem zaledwie część.Wokale perkusje i gitara świetne natomist bas- cóz membrana mało się wychylała.

Doszedłem do wniosku że chyba spróbuję jeszcze Paradigma monitor 3v.3 gdyż możliwe że one zaspokoją mój głód.Prawdopodobnie będzie to na początku przyszłego tyg.Nowe paradigmy mają całkowicie nową konstrukcję zmniejszone gabaryty i jak pisze HI-FI jeszcze większą muzykę grają.Sprawdzę.

Tymczasam czekam na opinie posiadaczy 602 i paradigm 3v3.

A nie lepiej nie kombinowac i od razu kupic np. DALI 6006, ktore do rocka sa idealne - dynamiczne, z poteznym, nisko schodzacym basem, a przy tym lagodne i nieagresywne. Z podstawkowcow nie ma chyba w tej cenie niz lepszego niz Acoustic Energy Evo1, zreszta Evo 3 to tez rewelacja.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Dla Dali 6006 potrzebne jest duże pomieszczenie więc niestety przynajmniej ja muszę je skreślić. Co do charakteru to chyba muszę się zgodzić. Odnośnie Paradigm - nie podobają mi się nowe zmiany, kolumny tej serii wydają mi się mało neutralne, bas faktycznie bardzo dobry, jak rozmach i przestrzeń - do dziś pamiętam jak słuchałem na Monitor 3 startującej lokomotywy parowej ... :), ale z tego co się orientuję to nie wszystkie modele centralnych kolumn zasługują na uznanie (a to też jest dla mnie ważne), cena nie jest najniższa a firma stosuje coraz więcej jak najtańtańszych rozwiązań konstrukcyjnych

Dzisiaj idę na odsłuch Wharfedale Diamond 8.3, może uda się posłuchać również 602S3.

Podziel sie na forum koniecznie wrazeniami z odsluchow. Polecam tez odsluch kolumn Acoustic Energy. Gdybym obenie kupowal kolumny do 3000 zl, bylyby to na pewno albo acoustic energy albo avance oddane pozniej do tuningu.

Gość Rafał S.

(Konto usunięte)

Dołączam do dyskusji mimo, że nie słuchałem nigdy B&W 602s3.

Mam za to w domu B&W 601 a także DALI 450. Całość testowałem z wzmacniaczem Denon 725R. Jako że 601 w sumie nie odbiegają zbytnio od 602s3 powiem tak: dynamika, kontrola basu jest świetna w 601 i z pewnością w 602 jest tak samo a nawet lepiej. Jeżeli chodzi o analityczność, szczegółowość, neutralność i tony wysokie to DALI biją całą serię od 600 do 604 na głowę. Podsumowując muzyka orkiestrowa, instrumenty szarpane, smyczkowe, jazz to specjalność DALI 450.

Dla dynamicznego rocka i perkusji lepiej wybrać B&W.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Wrażenia z odsłuchów:

1) Studio Hi-Fi ZZ - Bielsko-Biała

- świetna i kompetentna obsługa, miła atmosfera, fachowe porady

rzecz szczególnie godna uznania i pochwały to jakość usług, wprawdzie pomieszczenie odsłuchowe nie jest tu najlepsze, to są przynajmniej 2 osoby o b.dużym doświadczeniu, niezwykle osłuchane i co ważne uprzejme i bardzo sympatyczne, sprzęt instalować pomagały kolejne dwie osoby! ;

podłączyć i wypróbować można było każdego komponentu jaki znajduje się w sklepie (który defacto jest świetne wyposarzony!!!, są także płyty, prasa, szeroki wybór okablowania, katalogi i ulotki!!!), zarówno kabli głośnikowych i interkonektów; kolejna sprawa to warunki zakupu - sprzedawcy dbają o to aby klient zrobił dobry interes i był zadowolony!

2) Studio Galla hi-fi

- obsługa składająca się z 2 osób, ale pracujących za cztery, obeznanych i równie kompetentych jak w/w salonie, rozmowa przebiegała przyjemnie i nieskrępowanie; pokój odsłuchowy znacznie lepszy; sklep posiadał nieco mniejszy wybór kolumn aczkolwiek znajdowały się w nim takie, których nie było w w/w salonie, generalnie tylko budżetowe hi-fi, niestety w danej chwili było bardzo mało elektroniki w przeciwieństwie do Studia ZZ, gdzie można było na miejscu skompletować zestaw z prawie każdej liczącej się firmy, a nawet dobrać odtwarzacz MD czy nagrywarkę i inne bardzie egzotyczne komponenty - wszystko na miejscu;

Sprzęt

nie starałem się zapamiętywać dokładnych oznaczeń elektroniki, ale wiedziałem jakiej klasy sprzętu słuchałem

1) kolumny: Wharfedale Diamond 8.3

Wharfedale Diamond 8.4

elektronika : NAD CD 541

wzmacniacz Yamaha (używany, cena sklepowa 2000, model z przed kilku lat)

kable : Kimber Kable 4PR, interkonekt : StraightWire bodajże Chorus?

kolumny ustawione na kolcach i dużych cokołach granitowych postawionych na wykładzinie

2) kolumny B&W 602 S3

elektronika : DENON

jedne z najwyższych modeli:

odtw. DVD 1400 (klasowo sekcja CD na poziomie odtw. CD za 1000 zł)

amplituner (sekcja mocy na poziomie wzm. stereo do 1,5k)

kable : Sonic Link bodajże 135

kolumny ustawione na dobrej klasy podstawkach, stojących bezpośrednio na wykładzinie

Materiał muzyczny:

QUEEN - "Greatest Hits vol.2", Iron Maiden - "Fear of the Dark", Matrix Reloaded OST

ocena:

1)Diamond 8.3 (w nich pokładałem największe nadzieje)

dźwięk otwarty, wypełniający całe pomieszczenie, średnica wysunięta na przód, gitary na pierwszym planie, ładnie - może się podobać, ale nie jest do końca prawdziwe, instrumenty strunowe generalnie bardzo ładnie ale zbyt wysunięte (gitara basowa - super!), stereofonia i przestrzeń bardzo dobra, wokale mniej wyraźne, wyostrzone; bas mnie zawiódł najbardziej, nie schodzi głęboko, mało energii, jest mało zróżnicowany, rozpływa się po pomieszczeniu; to tak jakby na siłę zamontować podstawkowe głośniki w dużej obudowie i zobaczyć co się stanie; odniosłem wrażenie że boją się grać głośniej; wysokie tony ok, bez wyostrzeń, metaliczności (kopułka tekstylna), ale kiedy trzeba to są ostre (w pozytywnym znacz.), ogólnie słucha się ich bardzo przyjemnie, nie męczą, gdyby tylko bas był lepiej kontrolowany ... sądziłem że lepiej grałyby dla mnie 8.2 ale niestety w danej chwili jako jedyne z serii nie były na stanie

Diamond 8.4

wyposarzone w dodatkowy głośnik niskotonowy, wyższą obudowę grają z większą kontrolą i niżej schodzący bas maskuje niedostatki średniego basu, który wydaje się teraz mniej zalewać pomieszczenie, grać z większym impetem, zamachem, energią - ogólnie lepszy

2) 602 S3

rewelacyjna stereofonia i przestrzeń - wprost niesamowite, instrumenty strunowe grają pięknie, inaczej niż na Wh, są bardziej stonowane i realistycznie; perkusja znacznie lepiej niż na Wharfedale; bas bardzo dobry, mimo to że są to podstawki to grają z ogromnym rozmachem, potęgą dźwięku, świetnie przekażą symfonię i nie tylko; słucha się ich trochę mniej przyjemnie niż Wh., słychać że kopółka jest metalowa ale nie usłyszałem przesadnego wyostrzania, a co najważniejsze nie było słychać typowego "tzzz", które tak dokucza mi czasem w moich Mission701; metaliczność (w pozytywnym raczej znaczeniu) była zaznaczona przy głośniejszych wokalach, talerzach perkusji, trójkątach itp, ale nigdy nie była dokuczliwa i myślę że jeśli ktoś woli brzmienie kopułki tekstylnej to może to zmienić okablowaniem lub po części wzmacniaczem; obsługa określiła je tak, że po ich posłuchaniu nie będę niczego innego chciał słuchać...

Podsumowanie.

Bardzo żałuję że nie podobają mi się tak bardzo jak się spodziewałem Wh (do wokali i średnicy można się przyzwyczaić, a bas? kto wie może to przez bardzo małe pomieszczenie odsłuchowe i ich mały rozstaw, w końcu to kolumny podłogowe), gdyż są niezwykle atrakcyjne finansowo; chciałem zakupić coś znacznie lepszego od moich Mission 701, które razem z moim systemem, po odsłuchaniu systemów sklepowych wcale nie okazały się takie złe i myślę że kupno dobrego wmaczniacza (aktualnie tylko ampl. KD, a chciałbym zakupić budżetowy wzmacniacz z drugiej ręki, najlepiej Yamaha/NAD) i zmiana kabli na bardziej muzykalne i subtelne w wysokich tonach (aktualnie Kimber 4PR) stworzyłaby na prawdę solidny system; ogólnie komplet 602S3+601S3+LCR60S3 wydaje się dla mnie idealnym systemem, przynajmniej na 5, jeśli nie więcej lat, a nie jedynie 2 lata tak najtańszy budżetowy komplet, ale cena skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupem i chciałbym posłuchać jeszcze raz, ale w większym pomieszczeniu kolumn 8.3 i ostatecznie zastonowić się czy inwestować w B&W czy zadowolić się świetnym kompletem Diamond, wraz z 8.1 i 8C.

przepraszam, za długi tekst, ale może komuś przyda się moja opinia, zaznaczam że nie jestem bardzo osłuchany i niektóre moje spostrzeżenia i oceny mogą się wydać nieadekwatne, szczególnie osobom słuchającym sprzętu wyższej klasy, porównań dokonuję jedynie w budżetowym przedziale

Witam was spece i fanatycy .

Tak sobie czytam i czytam i powoli zaczynam dochodzić do wniosku że chyba nie dostanę zbyt wielu odpowiedzi na moje pytanie.Cieszę się że tak obszernie wypowiadacie się na temat 602s3 ale jestem juz taki że muszę to napisac raz jeszcze niestety nie usłyszałem w nich zabyt wiele dołu.To oczywiście subiektywne odczucie i na pewno Przemski się ze mną nie zgodzi ale rozumiem to bo pewnie mamy zdecydoawnie inne pojęcie na temat zamaszystości i potęgi basu.

Paradigmów jeszcze nie słuchałem ale z jednym się nie zgodzę mianowicie z tynm że jakość v.3 się obnizyła.Trzeba wam wiedzieć że włąsnie teraz wydają się dopracowane.Zaczynając od obudowy która onegdaj nie była może zbyt atrakcyjna, potem przechodząc do śred-nisk który ze starym ma wspólną tylko mleczna membranę ale zawieszona juz zupełnie inaczej w nowym koszu z większym magnesem.

Góra to jeszcze nie dawna seria Studio która jest elitą u Paradigma.Tak więc jak dla mnie zmian jest kupa a jak potwierdza to HI-FI i Muzyka oprócz budowy brzmienie także dało sie jeszcze poprawić.

Może to głupie że postuje kiedy nie słuchałem ale staram się byc obiektywny.Wiadomo posłucham to sie odniosę ale to jeszcze 1 może 2 dni.

Pozdrawiam

Hi

> Przemski

Cieszę się ,że znalazłem ziomka. Mieszkam w Bielsku i mam taką samą opinię o tych sklepach, które odwiedziłeś. Akurat jestem na kupnie głośników i na razie bez odsłuchu napaliłem się 602 s3, choć zbiło mnie z tropu co poniektórych zdanie na ich temat. Rozmawiałem z gościem, który dzień wcześniej sprzedał 602 s3, mówił że są rewelacyjne a opinie na temat basu są bezpodstawne. Ja po przeglądzie tego forum stwierdzam, że nie można w ciemno sugerować się gustem kogoś innego bo czasami są diametralnie różne zdania.

Np. Dali 6006 dla jednego są super, świetny bas - a inna opinia „przebasowione” itd.

Trzeba samemu posłuchać.

Na dniach biorę wzmaka pod pachę i jadę dręczyć móje uszy.

Polecam Ci jeszcze wybrać się do Tychów do Luzaka, mają jeszcze Audio Academy.

Co do sklepów w Bielsku w temacie B&W jest tak:

w Hi-Fi ZZ – odradzają, przepłacasz za firmę

Studio Galla – polecają, lepszych nie ma

Pozdrawiam

Daj znać jak coś kupisz lub jeszcze posłuchasz.

Witam ponownie !!!

Mam nadzieję że ktos ustosunkuje sie do mojej propozycji a własciwie zamysłu.Jak już wcześniej pisałem nosze się z zamiarem zamiany Eltaxów na kolumny podstawkowe.Powód to bas i generalnie dół który wydaje mi sie bułowaty a mój pokój to 13m2 i mało mebli.Słucham raczej muzyki elektronicznej z przerwami na soczysty pod wzgledem basu hip-hop.

Moje pytanie dotyczy poprawności rozważania.Chciałbym zmienić to na paradigm 3v3 lub zestaw B&W 601s3 + sub asw.300.

Dlaczego akurat tak; po pierwsze słyszałem i wyczytałem że paradigm to bokser w dobrym wydaniu jeśli chodzi o bas a to lubię.

Z drugiej strony postawiłem taki akurat zestaw bo tydzień temu posłuchałem sobie B&W 602s3 samych bez suba i zakochałem sie w tej górze i niesłychanej jak dla mnie muzykalności, bas nie był zbyt obszerny.Pomyślałem sobie że może więc skuśić się na mniejsze 601 ale wspomóc je subem a wtedy otrzymam połaczenie stylu tonów wysokich wraz z dołem znanym tylko z subwoferów którego żaden podłogowiec nie wygeneruje.Podejrzewam że zagra to nawet dynamiczniej niż paradigm 3v3 a gdy tylko będzie zbyt obszernie przykręce trochę dół i wtedy delektował się będe całym pasmem doskonałym na górze i mięsistym ciepłym takim jak lubie na dole.

Co o tym sądzicie??

Sprzęt to yamaha 430RDS + yamaha DVDs530. W najbliższym czasie dojdzie tez cos na tył najpierw jednak chcialbym dokonac trafnego wyboru na przód bo to podstawa.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Z tego co wiem B&W 602 to są kolumny podstawkowe które bas mają raczej oszczędny a przynajmniej nieschodzący nisko a kosztują ok 1800-2000 zł/kpl.

Za podobną kasę masz pożądne podłogowce Tannoy M3 lub nawet M4, JBL LX 2004 czy Infinity Alpha 40 które dzięki 2 głośnikom niskotonowym i dużej skrzynce grają naprawdę przyzwoitym basem. Proponuje abyś wybrał się choćby do Media Marktu (na Sarnim Stoku) i posłuchał tych 3 podłogowców (akurat mają je w ciągłej ofercie) i być może akurat któreś z w/w podejdą Ci bardziej niż B&W 602.

Pozdrawiam

bolantus

Tannoye z serii m naprawdę mają świetny bas, plastyczny i ciepły, jednak z nimi trzeba uważać czy przypasują, jedni powiedzą że dźwięk przytłumiony i nudny z obciętą górą, inni że audiofilski, zaokrąglony, ciepły i wyrafinowany, także tannoyków trza se słuchnąć samemu. Te kolumienki nie lubią jak się drzażni je potenciometrem basu, mają niezbyt dużą moc, i grają super po linii nawet bardzo głośno, ale po dodaniu basu mogą (ale nie muszą ) strajkować.

Placek

Nikt Ci w tej decyzji już nie pomoże

po co Ci sub w 13m2 ? kup sobie już lepiej kolumny podłogowe i nie kombinuj

To znowu ja.

Jedno postanowione na pewno do takiego pokoju nie potrzebuję suba.zadudnie sobie pokój no chyba że kosztowałby z 5kzł, a na to mnie nie stac zdecydowanie.Kolumny podłogowe mam w tej chwili Eltax LR6.6 i mimo swojej kubatury nie graja tak soczyście jak sobie to wyobrażałem(mimo wcześniejszych odsłuchów).Wiem na pewno że musze poszukac czegos basowego co lubi dynamike i rozmach ale trzymac sie będzie w ryzach a nie oprócz mojego pokoju nagłośni całe mieszkanie bo tego nie chcę.

Na pewno Paradigm jest kolejny do odsłuchu a potem to już sam nie wiem może JBL ale z tą firmą to jestem zupełnie na bakier nie znam się na seriach ani na ich potencjale.Stereo wystarcza porządne głośniki a sub chyba nie zdaje egzaminu.

Niektórzy mnie wyśmieją ale tak na prawdę gwóźdx tkwi o osłuchaniu i to nie 10 min.A czasami potrzeba po postu zmienic podejście do słuchania i tyle.

• 6 lat później...

Ostatecznie jednak na najbliższy rok, dwa rezygnuję z amplitunera plus kolumn. Tymczasowo kupię Microlaby Solo 7C, a gdy zaczną mi się te kolumny nudzić lub nie wystarczać, będę się wówczas powolutku rozglądał za wzmakiem i kolumnami.

Poczytałem i uważam po prostu, że zakup przez internet, mimo że na podstawie opinii osób, które naprawdę sie na tym znają, mógłby być zupełnie chybiony i brzmienie nie trafiłoby w mój gust.

Niemniej jednak dziękuję wszystkim za pomoc!

PS Gdyby ktoś miał do sprzedania Solówki 7C... ;-) Proszę o info!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.