Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak nowszy za 2000 czy starszy za 1000

proplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, czy warto kupić polecane wzmaki używane, aczkolwiek nie bardzo stare (5-10 lat max), które kosztują w granicach 2 tys (Exposure 2010, Primare a20, Roksan Caspian), czy podobny efekt efekt można osiągnąć kupując starsze dobre maszynki 15-20 letnie typu polecane ostatnio na forum min. Sony 690es, Yamaha ax900, Grundig a-9000 itp. ?

Liczy sie przede wszystkim szeroko pojmowana jakość dźwięku oraz zdolność do jak najlepszego wysterowania trudnych kolumn.

Czyli jednym słowem najlepsze nowsze czy najlepsze starsze? Warto płacić dwa razy więcej za nowsze?

Modele podałem dla przykładu, jeśli ktoś ma inne propozycje i uważa je za najlepsze za 1tys lub za 2 tys z podanych przedziałów wiekowych, to proszę podać typy i krótkie uzasadnienie.

Jeśli ktoś miał okazję porównać takowe wzmaki dla czystego przykładu np. sony 690es z exposure 2010 (czyli podane przeze mnie przedziały cenowo-wiekowe) to fajnie by było jakby sie wypowiedział.

Nie wiem jak Primare, ale Exposure nie powinien stac nawet koło Roksana. Porównałem dobrze te wzmaki i niestety exposure 3020 (najwyższa końcówka) jest dużo słabszy.. ba, bęcki dostał nawet od mojej drakuli. Jedyne w czym mu ustępuje to szerokość sceny i pozycjonowanie... Myślę, ze roksan ze spokojem rozprawi się także z resztą towarzystwa (jednak nie mocowo) - jednak co do ceny to... jednak ok 2700 - 2800 trzeba dać

Może i ja coś skrobnę.

Exposure się mi wcale nie podoba, zero polotu... W cenie ok 3kzł to jeszcze A3.2 ale koniecznie trzeba przesłuchać, mnie się nie podobał wcale (kwestia gustu mam nadzieję)

Primare A20 to wg świetny wzmacniaczyk ale wolę baltlaba, bardziej zwiewne i lekkie brzmienie z krystaliczną przejrzystością, gorzej natomiast z doborem towarzystwa.

Roksan słuchałem krótko ale nie....

Amplifikator S-ka w tej cenie to jest to, nie piszę dlatego że akurat mam, ale dlatego że nie znalazłem nic popularnego i równie solidnie grającego. Nawet właściciel b. drogiego wzmaka na KT100 słuchając łeb w łeb ampla i jego lampy przyznał że nie wiedział iż w polsce się robi takie klocki. Na ciężkich T+A zagrał bowiem znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

dodając swoje trzy grosze; Primare 20 wydał mi się suchy i niemuzykalny - zupełnie nieciekawy klocek,

Caspian to troszkę inna klasa, słuchałem przez małą chwilkę, a mimo to przypadł mi do gustu. Przede wszystkim nie wybija niektórych aspektów dzwieku kosztem innych (jak to w zwyczaju miał Primare) i jest przejrzystrzy,

zastanawiałem się nawet nad nim i kilka miesięcy temu 'uciekł mi sprzed nosa' za 3k, a teraz widziałem do kupienia za 2k - myślę, że za takie pieniądze to co najmniej przyzwoity wybór.

Dokładnie był za 2 tys Roksan na allegro i zastanawiałem się mocno, zakładając min. ten wątek, ale jak widać za długo czekałem i ktoś kupił.

Ile kosztuje Amplifikator S ?

Ale co-jednak uważacie, że wymieniane tu klocki koło 2 tys są lepsze niż starsze wysokie, do 1 tys ?

witam - piszę pierwszy raz - od pewnego czasu byłem zwolennikiem NAD - kupiłem NAD C 352 - cóż dźwięk dla mnie ok ................. niestety transformator warczy / nie brumi jak ktoś powiedział a warczy / - sprawdzałem inny ten sam wzmacniacz - cichy jak mysz ....... dźwięk trafa nie do zniesienia , wibracje przenoszą się na regał .... usiłuję ,,uprosić,, firmę TRIMEX o np wymianę trafa / próbowałem prosić o nowy wzmacniacz - cóż człowiek jest naiwny / , naprawa gwarancyjna w tej firmie to koszmar ..... wzmacniacz jest do 2000 tyś , ze względu na obsługę gwarancyjną odradzam ..... byłbym zapomniał wzmacniacz jet krzywy - niestety ten temat jest zupełnie marginalizowany przez TRIMEX .... zobaczymy .

Dodam jeszcze że DVD NAD które kupiłem niedawno również się zepsuło - najpierw stracił prawy kanał , potem po wystrzale lewy , a mechanizm pracował jak wybite łożysko w kole - został wymieniony / po naprawie - zaczyna pracować tak samo / . Pisałem o sprzętach legalnie kupionych z gwarancją ..... powiem wprost , gdyby nie dźwięk zmieniłbym firmę , nie wiem co mam zrobić . Staram się grzecznie rozmawiać z firmą Trimex sprzęt ma być u mnie w tym tygodniu (?!) ze strachu podłączę go w przyszłym , a odsłucham chyba po upiciu się w jeszcze następnym .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Seba78

o mnie | ignoruj | PW

stat: 906 / 1490 / 2

5 Mar 2008, 12:49

uważam, że w starych klockach jest wiecej legendy niż grania. Poza tym sprzet 20 letni może być juz chimeryczny:)

Posluchaj Luxmana L 530 albo Technicsa (tak tak) SE-A1 a potem pogadamy o legendach:) Luxman i Technics sa w podobnym wieku ok 25 lat:) Mozesz zestawic z czymkolwiek co masz w domu.

Do autora watku: przede wszystkim musisz posluchac. Nie ulegaj forumowym modom i mitom. Czasem mozna sie niezle zdziwic in plus ale tez zawiesc. Pozdrawiam.

a skąd to przekonanie?:) bo jakoś kolejne firmowe sprzęty kolejno musza uznac wyższość mojego kompletu:)

A poza tym... widzisz, o tym techniksie to najwyżej czytałeś w ostatnio toczącej się dyskusji - ja akurat przynajmniej miałem z tym sprzętem organoleptyczny kontakt:) Kolega z biurka obok parę meichów temu sprzedał pre z kompletu - miałem jednak okazję tego posłuchać i pomacac a nie patrzeć tylko na zdjecia:))))

Seba78, 5 Mar 2008, 15:24

>cyt: '.....Nie ulegaj forumowym modom i mitom...." brzmi to rewelacyjnie spod twojej klawiatury:)

No fakt - disco ma czasami zapędy baśnio-pisarza ;-)

Oj czepiasz się-zostawiłem margines, aby nie trzymać się sztywno granicy, że 10 lat to nowy, a 11 to już. To samo ze starymi-podałem przykładowy przedział-może być i starszy niż 20 lat :)

Oj czepiasz się-zostawiłem margines, aby nie trzymać się sztywno granicy, że 10 lat to nowy, a 11 to już stary. To samo ze starymi-podałem przykładowy przedział-może być i starszy niż 20 lat :)

ps. kiedy wprowadzą możliwość edycji postów-może być czasowa, aby poprawiać błedy.

Miałem dokładnie dwa dni temu w poniedziałek, okazję posłuchać integry Luxmana L-410 kolegi,

na własnym systemie we własnym pokoju, powiem krótko, to gra i to jak ! Mnióóód Panie, czysty

mnióóód, aż nie wytrzymałem i opinię popełniłem ;) Konstrukcja właśnie z lat 80tych...

I love the sound of crashing guitars

nie róbmy z dynek monitorków głośników nie do wysterowania - przeciez lux to spora integra o mocy ok 100 WATT:) pozostaje jedynie kwestia uzyskania odpowiedniej rozdzielczości - ale to już inny temat.

Ten L-410 ma 75 wat ale spory zasilator. Z wysterowaniem było tak jak napisałem w opinii, ale widzę że coś się nie chce czytać, to podpowiem :] Wielkiej dynamiki nie było i cicho też się słabo słuchało z powodu kompletnego braku basu, dopiero jak gała na godz 11 wędrowała robiło się przyjemnie. Lux ładnie podkreślił słodycz wysokich i analogowość średnicy Dynek (mniamuśne wokale), tam Rotele nie dają się ugrzecznić i walą twardo i bezpośrednio, ale taki bas to był dla mnie z Luxa już stanowczo za delikatny, zarówno w sensie wykopu jak i konturowości.

witam.Ja właśnie niedawno też miałem ten sam dylemat i szukałem wzmaka do dynek40 tak do 2 tyś i co jest po 3 tygodniach szukania upolowałem na angielskim ebay-u dzielony wzmak Rotel RC850 i dwie końcówki RB850 podpięte w mono i jest miodnie tak jak to już kolega opisał luxmana akurat nie słyszałem ale jestem zadowolony z Rotela a nie jest to sprzęt młody i najniższy z tej półki dzielonych Roteli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

->audiotone

Dyna/Rotel Rox ;)

Nie słuchałem tych starszych modeli Rotela ale Rotel raczej rzadko kiedy gra miodnie (słodko), nawet z Dynaudio ;) No chyba że koledze chodziło o miód w sensie że gra b. dobrze, to się oczywiście zgodzę :) Kiedyś był na forum wątek o słowniczku audiofilskim, trzeba by się do niego odwołać. Ja choć lubie podostrzony z lekka dźwięk jaki mam właśnie z Roteli, poważnie rozważam podłączenie pre lampowego do końcówek, eh te uroki konstrukcji dzielonych, można kombinować do woli :) A czuję w kościach że to będzie kop na dole i miód na górze (taki jak z Luxmana) ;)

Ja swoje Rotelki zakupiłem od forumowicza josefa, który wcześniej też je miał z ebaya. Za całość z rok temu dałem jakoś koło 2,5 tysiaka.

ja kupiłem swoje za 185 funtów... noim zdaniem b.dobra cena stan dobry .Co do miodności grania to chodziło mi oczywiście o to ze gra dobrze jest to mój pierwszy Rotel i odrazu pozytywne wrażenia.Jestem w pełni zadowolony nawet biorąc pod uwagę ze to najnizszy model...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

2,5? rany, co wy z tymi końcówkami. Jedna nie napędzi monitorów? wykorzystujecie 20% z tego wzmaka?:) za 2,5 można kupić wzmaka który nie tylko napędzi monitorki ale jeszcze zagra jak trzeba:)

Seba, ok, wszystko się zgadza. Dla Ciebie jedna końcówka może i napędzi 52SE, tylko że jedna ma 70W, podobnie jak Luxman którego opisałem wyżej (przeczytaj moją o nim opinię). Wcześniej "próbowałem" Dynki napędzić Creekiem 4330 i już Ci chyba kiedyś wspominałem jak to się skończyło ;) Zobacz w "o mnie" jakiej muzyczki lubie sobie posuchać, tu nie może być zmiłuj się, tylko potrzebna jest moc przez duże M :D A w czasie kiedy szukałem czym Dynki napędzić, alternatywą był trudno dostępny z second hand Vicek 233, tym bardziej trudno dostępny za 2,5 tysiaka :]

Zdecydowanie starsze i stare piece !

Ludzie napedzają monitory (Dynki również) Krellami i ... mają rację !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.