Skocz do zawartości
IGNORED

Zwory PRE-OUT i MAIN-IN czy użyć IC?

kvazar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie kupiłem wzmacniacz AMC 3100a, ma pre-out i main-in połączone zworami. Czytałem wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zastanowiło mnie czy zastąpienie zwór przez IC poprawi jakość brzmienia? Spróbowałem i użyłem IC Monstera Interlink 300mkII - słyszę poprawę ale może to psychoakustyka? W tamtym temacie ktoś podważał sensowność takiego rozwiązania, więc postanowiłem się spytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sygnał muzyczny biegnie teraz dodatkowo przez 0,5 - 1 metr kabla więcej, więc z audiofilskiego punktu widzenia popełniłeś wielki błąd, drogę sygnału należy przecież skracać. Z drugiej strony dźwięk słyszalny to wszelkie zniekształcenia, harmoniczne itp. które są wnoszone przez kazdy odcinek kabla, każdy kondensator, zworę itd. więc subiektywnie możesz po każdej zmianie odczuć różnicę, zmienia się przecież impedancja połaczenia, pojawiają się indukcyjności i inne pierdoły o których uczą w szkołach. Wymieniając kabel dźwięk nie zmienia się dlatego że ten kabel ma inne brzmienie, tylko dlatego że zmieniaja się warunki połączenia klocków a to wpływa na dźwięk wydobywajacy się z głosników.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jestem w fazie testów, bo wzmacniacz nowy, a ja jeszcze nieosłuchany. Wróciłem do zwor, bas konkretniejszy, szybszy, dosadniejszy, więc chyba tak lepiej. Dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.