Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście.

:-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Np jakieś płytki pod sprzęt, "piegi" na ścianę, podstawki pod kable, podstawki atywibracyjne pod listwy zasilające itd. No i oczywiście kable

Lechu, rozumiem Twoje intencje, że szukasz "równowagi we wszechświecie". I że chciałbyś moderatora, który będzie trzymał czyjąś stronę. Ale to jest trochę takie leczenie dżumy, cholerą. To znaczy zmierzam do tego, że lepiej jeden czy dwóch moderatorów traktujących to wszystko "na zimno", niż 6 różnych pasjonatów, po trzech, o mocno spolaryzowanych i przeciwstawnych, poglądach.

Oczywiście, jeśli nie ma innego wyjścia, to pozostaje takie szukanie równowagi, na zasadzie reprezentacji przeciwstawieństw. Tyle, że to na dłuższą metę i tak ciężko utrzymać, żeby się nie rozsypało na amen.

Ja proponuje tego co zaczął ta rozmowę czyli SlawkaR , moderator jest tylko od utrzymania porządku , a nie od oceniania kto jest głuchy lub ma sonar w głowie.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Szub , a ciebie to najbardziej interesuje co? Widać boisz sie czegoś i ja wiem czego. Skończyło by sie z Twojej strony szydzenie itp. Jako obserwator , żadko sie udzielam wole czytać , wiem ze gdyby to było inne forum to byś dawno spokornial.

Na tym forum potrzeba zmian jeśli chodzi o moderowanie.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Lechu, rozumiem Twoje intencje, że szukasz "równowagi we wszechświecie". I że chciałbyś moderatora, który będzie trzymał czyjąś stronę. Ale to jest trochę takie leczenie dżumy, cholerą. To znaczy zmierzam do tego, że lepiej jeden czy dwóch moderatorów traktujących to wszystko "na zimno", niż 6 różnych pasjonatów, po trzech, o mocno spolaryzowanych i przeciwstawnych, poglądach.

Sławek wiem, że chciałbyś żyć w świecie idealnym (ja też). Niestety ten "za oknem" idealny nie jest i chyba nigdy nie będzie. Moderator nigdy nie będzie neutralny. To niemożliwe. Musiał byś wytypować kogoś kto w ogóle audio się nie interesuje. Tu tylko chodzi o to żeby zachować równowagę. Ludzie czytający jedną i drugą stronę i tak muszą sobie sami wyrobić swój pogląd w danej sprawie. Moderacja nie może tym sterować (wyrabianiem poglądów w tematach audio). Sterować powinna tylko niezgodnymi z regulaminem zachowaniami i to też tylko tymi najgorszymi. Idealność jest nudna :-).

Pozdrawiam

P.S. Bardziej szukam prawdy a nie równowagi. Równowaga między prawdą i nie prawdą nie jest wcale dobra

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Sławek wiem, że chciałbyś żyć w świecie idealnym (ja też). Niestety ten "za oknem" idealny nie jest i chyba nigdy nie będzie. Moderator nigdy nie będzie neutralny. To niemożliwe. Musiał byś wytypować kogoś kto w ogóle audio się nie interesuje. Tu tylko chodzi o to żeby zachować równowagę. Ludzie czytający jedną i drugą stronę i tak muszą sobie sami wyrobić swój pogląd w danej sprawie. Moderacja nie może tym sterować (wyrabianiem poglądów w tematach audio). Sterować powinna tylko niezgodnymi z regulaminem zachowaniami i to też tylko tymi najgorszymi. Idealność jest nudna :-).

Pozdrawiam

Lechu, chodzę już po tym świecie parę lat i wiem, że nie ma rozwiązań idealnych. Natura ludzka jest jaka jest i tego się nie zmieni. Moderator też człowiek i swoje poglądy ma i trudno odbierać mu prawo do ich posiadania. nie o to mi chodziło absolutnie.

To jest trochę tak jak z sędzią. Sędzia, jak każdy człowiek, ma emocje, ma swoje poglądy. Bo trudno, żeby nie miał. Przecież to nie cyborg. Ale dobry sędzia ma wypracowane w sobie pewne mechanizmy "obronne". Wie czego robić nie powinien, gdy pełni swoją funkcję. Dobry sędzia nie manifestuje swoich poglądów publicznie, nie udziela się w publicznych i politycznych przepychankach. Dobrze wie, że to na co może sobie pozwolić przeciętny polityk, jemu niestety nie jest dane, w czasie gdy pełni swoją funkcję.

A jeśli jest pasjonatem polityki i odczuwa potrzebę, aby publicznie się udzielać w politycznych kwestiach, to nie powinien pełnić funkcji sędziego. Bo albo "rybka albo akwarium". Obu rzeczy na raz mu nie wolno. A jeśli złamie tę zasadę, nie ważne czy dlatego, że ma taką potrzebę, czy może dał się po prostu wpuścić w kanał, to tak czy inaczej, znaczy że nie nadaje się na sędziego.

Mam nadzieję, że przez to obrazowe porównanie bardziej udało mi się przekazać o co mi chodzi :)

Oczywiście te mechanizmy można w sobie wypracować, nabywając je na drodze doświadczenia. Ale zawsze wcześniej należy sobie zadać pytanie, czy ten ktoś jest zdecydowany na ten rodzaj kompromisu i ograniczeń. Bo jeśli nie, to moderowanie nie będzie dla niego. Bo będzie się wiązać z ograniczeniami w kwestiach, które tak lubi.

To dobrze, że rzadko się udzielasz.

Tu właśnie mamy przykład , jaka jesteś osoba i czego sie obawiasz. Mam nadzieje , ze to wszystko kiedyś sie zmieni i takie osoby jak Ty bedą pokornialy i sie dostosuja lub znikną z tego forum.

Za błąd przepraszam.

Za błąd przepraszam.

Wszystkim się zdarza, nawet polonistom. Jesteśmy tylko ludźmi, chociaż "komputery" też często głupieją wobec wyzmań języka polskiego.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Prośba do Moderacji o przywrócenie do zakładki Kluby tematu Audio-Voodo,lub przeniesienie na bocznicę Klub"grających kabli" kolegi Szub.

Poza tym chyba już czas na uspokojenie kilku beszczelnych pismaków z tego forum,Moderacji te osoby są znane!

Mam nadzieje , ze odezwie sie wiecej osób i moderacja zacznie działać jak powinna i zrozumie ze takie zachowanie poszczególnych osób obniża wartość tego forum. Weźcie przykład np z nikoniarzy lub myapple tam nie ma miejsca na chamstwo i szydzenie z innych. Przeanalizyjcie jakie nicki pojawiają sie tam gdzie jest awantura i będzie wszystko jasne.

Mam nadzieje , ze odezwie sie wiecej osób i moderacja zacznie działać jak powinna i zrozumie ze takie zachowanie poszczególnych osób obniża wartość tego forum. Weźcie przykład np z nikoniarzy lub myapple tam nie ma miejsca na chamstwo i szydzenie z innych. Przeanalizyjcie jakie nicki pojawiają sie tam gdzie jest awantura i będzie wszystko jasne.

Oczywiście , ze nie. Lecz można to zrobić w sposób normalny nie prowokujacy jak Ty to robisz , a już pisząc ze mój błąd obniżył wartość forum jest zabawne , a pisze to osoba ublizajaca innym i stosująca wyrazy na jakie nie pozwoliłybys sobie w rzeczywistości przynajmniej w mojej obecności. Twój nick jest wszędzie tam gdzie jakaś awantura i ja jako użytkownik tego forum mam tego dosyć i mam nadzieje , ze moderacja coś z tym zrobi. Jeśli nie potrafi to niech da np. SlawkowiR szanse na poprawę tej sytuacji.

@Piotr83

A ja uważam, że nie zasłużyłem sobie na twoją impertynencję, uogólnienia oraz fałszywe oceny. Mam nadzieję, że przestaniesz być arbitrem, a zaczniesz być użytkownikiem. Nie widziałem cię ani razu - ani w merytorycznej, ani prześmiewczej dyskusji, zatem zanim zaczniesz pouczać innych, zajmij się sobą, proszę.

jesli kogos SzuB drazni to wystarczy czytac watki tematyczne - tam Szuba ostatnio nie ma :)

Wiesz, cir, wiatr wieje tam, gdzie chce. :-)

Cir i to jest według Ciebie rozwiazanie ? Przecież , ty mi i innym użytkownikom tego forum dajesz teraz do zrozumienia "bujaj sie koleś jak Ci nie pasuje , a mój kolega będzie robił i tak na co ma ochotę bo daje mu na to przyzwolenie"

Zniszczycie to forum.

Piotr83

SzuB nie jest problemem tego forum

na pozostałe zaczepki nie odpowiadam , teksty w stylu otwórzcie wreszcie oczy !!!! - mnie nie biorą

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Oczywiście , ze nie. Lecz można to zrobić w sposób normalny nie prowokujacy jak Ty to robisz , a już pisząc ze mój błąd obniżył wartość forum jest zabawne , a pisze to osoba ublizajaca innym i stosująca wyrazy na jakie nie pozwoliłybys sobie w rzeczywistości przynajmniej w mojej obecności. Twój nick jest wszędzie tam gdzie jakaś awantura i ja jako użytkownik tego forum mam tego dosyć i mam nadzieje , ze moderacja coś z tym zrobi. Jeśli nie potrafi to niech da np. SlawkowiR szanse na poprawę tej sytuacji.

Piotr83, nie obraź się, ale właśnie Wasza z Szubem wymiana zdań, to idealny przykład, na to jak ktoś daje się "wkręcać".

Przeanalizuj tę dyskusję i sam zobaczysz, jak jest intencja tej "polemiki". Ty starasz się rzeczowo zwrócić uwagę na konkretne kwestie, w konkretnie przeznaczonym do tego wątku. a Szub Cię wkręca, szyderczymi tekstami, generując "dyskusję", która przecież do niczego nie prowadzi, a jedynie staje się pożywką samą w sobie, dla tych, którzy takiej pożywki potrzebują. Świetnie się przy tym bawi, jak starasz się rzeczowo odpowiadać i tłumaczyć, co miałeś na myśli, pisząc że "żaba nie ma sierści".

Umiejętność szybkiego "zdiagnozowania" intencji czyjejś wypowiedzi, to jest właśnie ta cecha, którą opisywałem jako "przyjmowanie sytuacji na zimno" i "dystans do rozmowy". Bez tego, to będziecie się w takim stylu przerzucać postami, do maja przyszłego roku. A skorzysta na tym kto? bynajmniej nie Ty :-). Na tym właśnie polega trolling i dokarmianie się pustą dyskusją, przez tego, kto ją generuje.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

jesli kogos SzuB drazni to wystarczy czytac watki tematyczne - tam Szuba ostatnio nie ma :)

Miło, że to zauważyłeś, choć jest to rada z gatunku: "masz gorączkę, to stłucz termometr".

Co do moderatora z grupy rewersów, głucholców lub jeśli ktoś woli sceptyków lub ateistów, to miło iż administracja forum zauważyła, że ponad 1/3 użytkowników traktowana jest tutaj bardzo nieładnie. Jednak zastanawiam się, czy taki moderator nie miałby służyć jako przysłowiowy "listek figowy" zasłaniający działania takie, jak dotychczas.

Doskonałym przykładem jest kolega bum1234, który odbierany jest przez "słyszących" jako zakała forum, a jego wypowiedzi nigdy nie były nawet w jednej dziesiątej tak obraźliwe, jak np. sly30. Jednak bum1234 ma "dożywocie", a sly30 pisze dalej. Brak równowagi w tzw. karaniu jest aż nadto wyraźny. Chęć by powyrzucać z forum wszystkich, którzy negują słyszalność kabli, wtyków, gniazdek i bezpieczników, jest aż nadto widoczna. Jednak gdy popatrzymy na bardzo rozmaite wątki w hi-fi, pc audio, diy to zauważymy czasem zniecierpliwionych userów, którym wyrywa się jakaś kąśliwa uwaga przy okazji kolejnej "kablowej" porady. Oni nie biorą udziału w tych przepychankach, ale widać, że mają nachalnej kablologii dość. Zatem trochę równowagi byłoby potrzebne.

Oczywiście - jak twierdzi nasz kolega Sławek - nic nie zastąpi jasnych i sprawiedliwych zasad traktowania określonych zachowań. Jednak jak na razie regulamin wciąż jest dość ogólny i dający pole do popisu moderatorom, którzy w zasadzie określili się bardzo jednoznacznie. A to nie jest najlepsze dla czytelności forum i jego popularności.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Piotr83

SzuB nie jest problemem tego forum

O wybacz, ale tu się właśnie różnimy co do istoty i przyczym problemu :).

Trolling, jest problemem każdego forum, na którym jest on tolerowany, w imię tzw. "wolności wypowiedzi". A tutaj niestety tak właśnie się dzieje. I czas najwyższy to dostrzec i to zmienić. Przecież to jest najbardziej klasyczny z możliwych przejawów trollingu. Absolutna klasyka w najczystszej postaci. I im szybciej administracja i moderacja przyjmie tef fakt do wiadomości tym lepiej.

na pozostałe zaczepki nie odpowiadam , teksty w stylu otwórzcie wreszcie oczy !!!! - mnie nie biorą

... A Kolega Piotr, również niestety, stał się równie klasyczną ofiarą. Umiejętny trolling podsyca agresję słowną wkręcając ofiarę w odpowiedni sposób. Aż do momentu, kiedy niedoświadczona ofiara pęknie i nie zacznie bluzgać, albo w najlepszym przypadku wyrażać żal w sposób niekontrolowany i zaczepny. Klasyka absolutna. Więc pozwolisz, że nie zgodzę się z Twoją diagnozą, co do istoty problemu.

Naprawdę czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy bo teksty "SzuB nie jest problemem tego forum" i pretensje do Bogu ducha winnego Piotra, ewidentnie wskazują, że zacytuję klasyka, na "skrzyżowanie prostytucji z muzyką", to znaczy "coś tu k..a nie gra ;-)".

StaryM -kolejna porcja żali pod wspólnym tytułem ból istnienia

Sławek - przeciez juz raz ustlalismy ze kazdy z nas wygłosil swoje poglady

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Piotr83, nie obraź się, ale właśnie Wasza z Szubem wymiana zdań, to idealny przykład, na to jak ktoś daje się "wkręcać".

Przeanalizuj tę dyskusję i sam zobaczysz, jak jest intencja tej "polemiki". Ty starasz się rzeczowo zwrócić uwagę na konkretne kwestie, w konkretnie przeznaczonym do tego wątku. a Szub Cię wkręca, szyderczymi tekstami, generując "dyskusję", która przecież do niczego nie prowadzi, a jedynie staje się pożywką samą w sobie, dla tych, którzy takiej pożywki potrzebują. Świetnie się przy tym bawi, jak starasz się rzeczowo odpowiadać i tłumaczyć, co miałeś na myśli, pisząc że "żaba nie ma sierści".

Umiejętność szybkiego "zdiagnozowania" intencji czyjejś wypowiedzi, to jest właśnie ta cecha, którą opisywałem jako "przyjmowanie sytuacji na zimno" i "dystans do rozmowy". Bez tego, to będziecie się w takim stylu przerzucać postami, do maja przyszłego roku. A skorzysta na tym kto? bynajmniej nie Ty :-). Na tym właśnie polega trolling i dokarmianie się pustą dyskusją, przez tego, kto ją generuje.

Ja sie nie mam na co obrażać bo uważam tak samo, dlatego przestałem dyskutować bo to by i tak do niczego nie doprowadziło.

Ale jak mi moderator odpowiada ze użytkownicy którzy prowokują i wyzywaja innych nie są problemem to ja nie mam wiecej pytań. Jestem tylko ciekaw jakbym ja nieznany nikomu napisał ze ktoś jest bura suka itp. to moderator by zauważył problem?

chłopaki-reversiaki mają ciekawy zwyczaj zwalania win na innych.i krótką pamięć!biorąc pod pod uwagę występy jakie mieli...............mógłbym wymienić ze 4nicki najbardziej ``twórczych``........a najciekawsze,że najwięcej do powiedzenia mają ci,którzy najmniej wiedzą.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Sławek - przeciez juz raz ustlalismy ze kazdy z nas wygłosil swoje poglady

Dobrze więc, to może inaczej. Skoro "nie Szub jest problemem" jak piszesz. A ja wyrażam pogląd, jak to ładnie ująłeś, że jego zachowanie to przejawy klasycznego trollingu. A trolling jest zły i zabójczy dla każdego forum i każdej dyskusji.

To skoro nie to jest problemem, to może napisz, co w takim razie jest nim według Ciebie? Bo skoro się co do tego różnimy, to bardzo chciałbym dokładnie poznać Twoją opinię, w tej kwestii.

Wtedy może jakoś wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie. Bo problem istnieje, co do tego chyba się zgodzimy obaj? Wystarczy spojrzeć choćby na kilkanaście ostatnich postów tutaj. Istnieje i to od dość dawna i jakoś macie zasadniczy zgryz żeby się z nim uporać. I to pomimo wielu podejmowanych prób.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

StaryM -kolejna porcja żali pod wspólnym tytułem ból istnienia

Jak na moderatora dyskutującego właśnie o kształcie forum, to przejawiasz wyjątkowo widoczny subiektywizm. Tyle na ten temat, bo nie chcę dać się wkręcać.

Trolling, jest problemem każdego forum, na którym jest on tolerowany, w imię tzw. "wolności wypowiedzi". A tutaj niestety tak właśnie się dzieje. I czas najwyższy to dostrzec i to zmienić. Przecież to jest najbardziej klasyczny z możliwych przejawów trollingu. Absolutna klasyka w najczystszej postaci. I im szybciej administracja i moderacja przyjmie tef fakt do wiadomości tym lepiej.

Niestety z przykrością, ale muszę ci przyznać rację. ;)

Nie powinno się tolerować "wiatru, który wieje gdzie chce" na forum. Dyskusje powinny zawierać minimum rzeczowości.

chłopaki-reversiaki mają ciekawy zwyczaj zwalania win na innych.i krótką pamięć!biorąc pod pod uwagę występy jakie mieli...............mógłbym wymienić ze 4nicki najbardziej ``twórczych``........a najciekawsze,że najwięcej do powiedzenia mają ci,którzy najmniej wiedzą.

A tu jest przykład braku rzeczowości i wypowiedzi, która podsyca ogień zamiast służyć zbudowaniu konsensusu.

Myślę, że skoro już padła ze strony Administratora forum pewna propozycja, to warto by i panowie "słyszący" wzięli ją pod uwagę i zastanowili się. Może dla równowagi należałoby faktycznie dobrać moderatorów, którzy nie tak bardzo popierają grupę "słyszących". Dla równowagi i być może wypracowania konsensusu.

Warto zatem byłoby rozważyć jeszcze kandydaturę Sławka (SlawekR) oraz Grzegorza (Grzegorz7).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.