Skocz do zawartości
IGNORED

iPod Classic vs. budżetowe CD

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

chlopie nic by mi nie opadlo bo ja porownania sprzetu robie na codzien, jaki masz system? do czego podlaczales te akg , ze nie bylo roznicy z creativami wg Ciebie? do jakiego cd? dobre sluchawki zwykle potrzebuja przedwzmacniacza , malo rozdzielcze cd podlaczone do dobrych sluchawek nie sprawi cudu, dobry system sluchawkowy to nie jest zla droga do wysmienitego dzwieku , ale to nie moze byc droga na skroty, proponuje Ci jako pierwszy system jakiekolwiek cd ze sredniej klasy transportem sony/philips uzywane xa 20 es, xa 30 es, moze byc tez jakis pioneer i philips/marantz (do 1000- 1200pl) z wyjsciem na przetwornik, wysmienity przetwornik premium dac petera daniela ze zlozeniem nawet bez obudowy na razie w 800 pln sie zmiescisz, jakis preamp lampowy sluchawkowy do 1000 pln i sluchawki do 1000 pln wg uznania , mozesz sobie sprowadzic ze stanow lub kupic uzywane, uslyszysz wtedy dzwiek z pogranicza wysokiej klasy hi-fi i zrozumiesz o co w tym hobby mniej wiecej chodzi...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

josef

ale porownanie jest bezwzglednej jakosci sprzetu i 'odkrywanie ameryki', walkman sony czy panasonic tez jest przenosny...

Rolandsinger

bo Ty popelniasz pewien klasyczny blad w mysleniu, Ty chcesz uslysze dobry dzwiek kiedy ja z Twojego opisu sytuacji i systemu czy tez braku systemu juz wiem ze Ty dobrego dzwieku nie uslyszysz, bo moglbys tego swojego ajpoda podlaczyc u mnie i bylbys zachwycony, ba, moglbys go podlaczyc w moim systemie kina domowego i tez bylbys zachwycony ale nie powtorzylbys tego samego u siebie na chacie, bo probujesz isc na skroty i dochodzisz do falszywych wnioskow, dobrego dzwieku nie buduje sie na nawet najlepszym zrodle, super-hiper ajpodzie czy cd, o wiele wieksze znieksztalcenia sygnalu maja miejsce na etapie wzmacniacza i glosnikow czy tez sluchawek, ja na moim zestawie kina domowego opartym na nie najbrdziej wypasionych dvd cyrusa i pioneera mam calkiem niezly dzwiek stereo bo mam niezly preamp/niezla koncowke i niezle kolumienki, bez tego bylaby klapa ...niestety zarowno kiedys jak i teraz zeby miec jakies w miare niezle stereo trzeba poniesc pewne koszty, z tym ze teraz mamy allegro, duzy rynek sprzetu uzywanego itd.

@ electro

Myślę, że przesadziełś z kawą od rana :)

A tak w ogóle to wpadnij do mnie, to posłuchasz mojego systemu i ocenisz sam (oczywiście nie z iPoda). Było już u mnie wielu krzykaczy i wyznawców hi-endu, posłuchawszy mojego systemu Marantz SA7001 via VdH First Ultimate Denon PMA1500AE zamiennie z PMA2000AE (jednego muszę sprzedać) via Audionova + baaardzo nietypowe głośniki stwierdzili, że przy tym budżecie jest trudno uzyskać taki dźwięk.

Rollo

a ja Ci zaproponowalem cos tak ze 2 razy lepszego za niewiele wieksze pieniadze, zastanow sie nad tym...

Widzisz, Twojego CD Luxmana słuchałem raz w dobrym systemie i mi się b. spodobał. Jest do kupienia za 4,5 kzł, gdy sprzedam PMA2000AE za tę samą kwotę, to może kupię.

Lampkę, którą posiadasz, nową jeden gość w Katowicach wystawiał za 6 kzł, ale słuchałem jej krótko, więc się nie wypowiadam. Poza tym ja lampek (za mało góry) i egzotyki nie lubię za bardzo ze względu na problem z serwisem (vide Audio Aero) i konieczność ostrożnego obchodznia się z nimi (stłuczenie bańki = zniszczenie wzmaka + pożar) .

A głośniki, które masz są tak brzydkie...że słuchając muzyki, musiałbym siedzieć tyłem (bez urazy).

Gdy walnął mi wzmak Denona zadzwoniłem do serwisu, na drugi dzień kurier go zabrał, a następnie przywiózł nowego. Mam nowe klocki, kupione w Polsce, jestem bardziej wygodny niż zorientowany na jakość. Taki to ze mnie auduofil :)))

jeszcze dluga droga przed Toba Ziom, ale dzieki za opis mojego systemu:))) glosniki sa ladniutkie, cos Ci sie chyba pomylilo:)))troche duze ale zeby od razu brzydkie:))) w jj 828 nie ma nic egzotycznego to klasyczny push-pull, poczytaj sobie, tu nie chodzi o to czy nazywasz sie audiofilem czy nie , tylko czy masz pojecie o tym ,o czym piszesz...

glosnik jak glosnik, wtf?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Electro, z walkmana raczej nie bedzie lepszego dzwieku niz mp3ki, a temat jest jaki jest- kontrowersyjny ale po trosze prawdziwy, choc racja ze zwykle CDki nie maja az tak ogromnego wplywu na brzmienie systemu jak wzmacniacz czy glosniki aczkolwiej costam zmieniaja.

A masz w jasnej okleinie, to OK. Bo widziałem w czarnej, ohyda.

A tak zapytam przy okazji, ten Twój Luxman to ciepły raczej jest, czy neutralny? Denon jako amplifikacja jest neutralny i analityczny, więc zgodnie z moim gustem tylko coś ciepłego z nim zagra dobrze.

A ten Luxman szuka klienta za fajną kaskę, o ile jest lepszy od DCD2000AE, to może warto go wziąć pod uwagę.

w porownaniu do premium daca , ktorego wczesniej dlugo mialem, jest o wiele wiecej informacji na gorze, dzwiek zrobil sie nieco jasniejszy i bogatszy na gorze pasma,wszystkie przeszkadzajki/oddechy wokalistow bardzo realne i namacalne, perkusja wybucha snopem iskier ale bez ostrosci, trabka tnie do bolu, dynamika tez sporo lepsza , dol podobny, ale sporo nizszy i szybszy, bardziej sprezysty, w moim systemie to cd raczej gra neutralnie, moze nieco ocieplonym dzwiekiem,o dziwo w porownaniu do premium daca nie zwiekszyla sie specjalnie przestrzen, czy rozseparowanie dzwiekow, byc moze w moim pomieszczeniu juz w tym zakresie wiele wiecej za rozsadne pieniadze nie osiagne,premium dac byl cieplejszy, spokojniejszy, nie tak szczegolowy na gorze, bardziej zawoalowany i wycofany, mysle ze 4,5 tysiaca za kupiony w polsce cd z papierami i pudlem to nie jest specjalna okazja, raczej normalna cena, w tym przedziale cenowym to mozna wybierac, przebierac,ale luxman to raczej bezpieczny zakup, tyle ze na Twoim miejscu to bym raczej zainwestowal we wzmacniacz czy kolumny chyba ze myslisz o jakichs dobrych sluchawkach i sluchawkowcu, moglem kupic za 4500 marantza sa 11 i to byla okazja w sklepie audio w berlinie uzywany ale niemiec szmaciarz mimo , ze umowil sie ze mna to sprzedal komus innemu, ledwo zdazylem przelew cofnac...reasumujac premium dac to chyba w kategorii jakosc/cena byl dla mnie najlepszy zakup jesli chodzi o daci/cd luxman daje wiecej przyjemnosci ze sluchania muzyki , ale z premium daciem moglem spokojnie jeszcze zyc gdyby mi sie zdecydowany kupiec nie trafil....

Dzięki za opis. Wygląda na to, że w moim systemie, to źródło to niebyłby specjalny upgrade. Wzmak Denona 2000AE gra analitycznie, z lekko zaznaczoną górą i średnicą wypchniętą do przodu, ale nie docieploną, podkoloryzowaną, raczej obiektywną. Te cechy musi więc zapewnić źródło. Taki jest SA7001, ale oczywiście nie epatuje on słuchacza nadmiarem detali, jest za to taki, jak lubię - ciepły, muzykalny, barwowo bardzo przyjemny i nieprzekoloryzowany, za te pieniądze naprawdę trudno znaleźć coś ciekawszego.

Tak myślę, że nie ma sensu iść w półśrodki, tym bardziej, że słuchałem np. wychwalanego Audionemesisa DC-1 i taki DCD2000AE moim zdaniem dałby mu radę, głównie dlatego, że DC potrzebuje bardzo konkrentnego odkręcenia gałki (niski poziom wyj.) i stosunkowo jasnego toru, a niekróre wzmacniacze na takim poziomie amplifikacji nie grają już tak różowo.

Jeśli idzie o naprawdę referencyjne źródła zastanawia mnie, dlaczego niektórzy ludzie inwestujący konkretną kasę w ten komponent nie kupują np. AA Lektor Prime, tylko np. jakieś francuskie badziewia typu Audo Aero, które - jak podejrzewam - wmiękam przy Lektorze. I gdybym miał wolne 25 kzł, to bym się nie wahał ani chwili czy kupić Lektora czy coś innego.

Rollo

trzeba posluchac, z tym AnAu i wymiekaniem to bym bardzo uwazal, audio aero ma podobno opinie dosyc awaryjnego sprzetu, moze to miec zwiazek z tym ze tworczo wykorzystuja rozne kosci, a nie zajmuja sie glownie zasilaniem i buforem, dla mnie ancient to niestety kowalska robota nie lepsza niz francuskie cd, wystarczy spojrzec do srodka i z bliska na klocek, nie robi to dobrego wrazenia, natomiast panu waszczyszynowi ze wszystkich dzialalnosci mimo wszystko cd chyba wychodza najlepiej, jeszcze jakby zszedl z ceny tego rekodziela o jakies 30 procent to moze by cos sprzedal, nie wiem czy widziales z bliska tego luxmana o ktorym piszemy, to jest poziom wykonania accuphase, po prostu wie sie za co sie placi...jakbym mial kupic diy w wykonaniu ancienta za cene firmowego klocka to nie ma dla mnie sensu, jest przeciez bardzo fajny dac audio note w formie calkowitego kitu z obudowa i cala reszta za ok 4 tysiace

Ukryta Zawartość

, do tego fajny transport np. audioneta uzywany za 6 tysi i mam sprzet ktorego nie musze sie wstydzic z takim samym transportem cdmpro2 tylko o niebo lepiej zaimplementowanym niz u enszynta i dac audio note z 2007 roku czyli nowiusienka konstrukcja z pieknie rozbudowanym zasilaniem ...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Rolandsinger, bardzo ciekawy eksperyment, przeczytalem caly watek z ogromnym zainteresowaniem, tym bardziej, ze trudno znalezc w sieci podobne testy. Generalnie od jakiegos czasu przymierzam sie do zastosowania ipoda z dyzym dyskiem jako elementu systemu w domu - jako taki budzetowy serwer muzyczny ;) Ale do rzeczy : zaczalem szperac w necie szukajac jakis opini na ten temat i oprocz nowinek typu wadia 170iTransport, ktora moze okazac sie ciekawym pomyslem, to natknalem sie przedewszystkim na miazdzace opinie uzytkownikow na temat dzwieku ipodow classic. Apple wprowadzajac 6 generacje zamienilo DAC Wolfsona na produkt Cirrus Logic, co ponoc zaskutkowalo po raz pierwszy w ewolucji ipoda pogorszeniem dzwieku w stosunku do poprzedniej generacji. Z opisow wlascicieli moge adniesc wrazenie, ze classic gra chlodniej i mniej przestrzennie. Co ciekawe troche ludzi zrezygnowalo z nowego i kupilo poprzednie...

Tu pare linkow na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem testu twojego classica z ipodem video 5.5g, bo moglo by to byc ciekawe, moze znajdzie sie ktos kto bedzie chcial sprawdzic swoja 5 generacje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Caly ten temat jest obsunieciem logicznym. Dlaczego nie myslec prosto i zgodnie z zamiarem producentow?!

iPod jest po to, by sobie z nim spacerowac, biec, jechac, leciec, plynac itp.

Budowanie stacjonarnego systemu wokol iPoda jest jak budowaniem domu w samochodzie. Po co?!

Dywagacje o jakosci maja oczywiscie sens. Sek w tym, ze gadka jest o dzwieku budzetowym. Takze wazne jest, ze iPoda slucha sie glownie przez sluchawki a systemu stacjonrnego przez kolumny. To sa inne swiaty, inne kryteria i inny dzwiek.

Wedlug mnie to co slysze w iPodzie jest mile i interesujace. Takze inne - dzieki sluchawkom, ktore posiadam i ktore maja szase stac sie kultowymi bo pokazuja inne oblicze nagran. Ale wciaz nie ma tej pelni i jakosci co przez dobry system stacjonany z kolumnami. Dlaczego budowac system stacjonrny wokol iPoda? To jest z mojego puntu widzenia przedwczesne - iPody jeszcze nie graja tak jak hi-end. Moze za pare lat? Moze. Poki co jest to budzetowka! Nawet przez hiper-duper sluchawki i bez kompresji do mp3.

pzdrw

soso

@ nicki

He, he, naczytałeś się opinii amerykańskich pseudoekspertów, którzy wrzucają w iPoda Classica pliki AAC i patrzą na wykresy, a nie na to, co słyszą, a usłyszeliby jedno wielkie g, bo nowy iPod z plikami stratnymi się kompletnie nie lubi. Zacznijmy więc od tego: iPod nie jest grajkiem mp3, ani nie potrafi choćby poprawnie odtworzyć jakiejkolwiek kompresji i to jest elementarny zarzut wobec takich opinii. Gdyby testowali Classica pod tymi linkami, które byłeś łaskaw wkleić, na plikach wave, mogliby mieć rację, a tak naprawdę napracowali się i wyszły im bzdury, a nie wnioski.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Poza tym ten nowy Cirrus Logic jest naprawdę znacznie lepszy od Wolfsona (analogicznie jak w cedekach), ale oczywiście nie na takich formatach jak mp3 czy AAC, na litość Boską!!! Tam faktycznie lepiej radził sobie Wolfson, bardzo za to słaobiwity przy gęstszym strumieniu bitów.

Ukryta Zawartość

->Rolandsinger, dzięki za link do tego Twojego bardzo ciekawego tekstu na forum MP3. Jakoś wcześniej mi umknął.

Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Qrde,czytam i czytam i nadziwic sie nie moge.Akurat mam takiego i Poda i podłaczalem go pod swojego wzmaka(czego to ja na nim nie testowalem ,nawet walkmeny)I naprawde nie moge podzielic zachwytow kolegi Rolandsingera.Powiem wiecej,dzwiek z tego ustrojstwa jest to jedna wielka kupa!Typowy dzwiek z empetrójki.Bas,srednica,przestrzen i soprany w kategoriach absolutnych nie do przyjecia.No chyba ze ktos to slucha na kompie lub jakims podlym zestawie 5,1 z marketu.Chociaż znam ludzi,którzy twierdza ze Dvd Manty gra super a klocki Arcama czy np włsnie Denona sa dla frajerów,którzy przepłacają.No cóz,skoro niektórzy nie widza róznicy to ich problem....ale poczytac i posmiac sie mozna hehe...

Ja też nie mogę się nadziwić.

Przecież oczywistym jest że żaden odtwarzacz CD na świecie nie osiągnie poziomu przenośnego odtwarzacza czy to iPoda czy jakiegoś K2 JVC. Problem jest tylko w konkretnym modelu i formacie plików. Zrozumcie że pojemności pamięci rosną gwałtownie. Jeśli do odpowiedniego modelu przenośnego odtwarzacza wyposażonego w dobre cyfrowe wyjście HDMI 1.3a lub jeszcze nowsze i lepsze wgramy plik audio 24/192 to kto podskoczy ? Natomiast wszelkie porównania dobrego odtwarzacza CD z odtwarzaczem przenośnym z wgranyą zripowaną płytą CD z tego właśnie odtwarzacza lub z netu jest bez sensu. To tak jakby testować gramofon ruską płytą lub odtwarzacz SACD Marantza zapodając mu CDR-a.

Pozdrawiam

@Dave37

Jakie pliki wgrywasz do iPoda i czy wyprowadzasz sygnał z iPoda przez line-out (potrzebny specjalny kabel lub stacja dokująca) czy przez jacka? Różnica jest jak czarne-białe. Bo jeśli z jacka, to faktycznie guzik usłyszysz. Aha i porównuj na słuchawkach - wyjaśnienie pow.

@Rolandsinger, link do forum mp3 wiele wyjasnia. Nie piszesz jednak czy probowales odtwarzac format Apple Lossless czyli m4a, jak mozesz to zrob jakis test... tak czy siak, decyzje zakupu prawie podjalem, nie wiem tylko czy kupic kable czy stacje z pilotem bo to ta sama cena..

Zupełnie już nic nie wiem, ciągle się kłócicie. Jakiego playera z dyskiem wybrać jako dobry transport? Dla mnie musi mieć wyjście cyfrowe na przetwornik, abym sobie chociaż sprawdził różnicę. Pilot mile widziany.

Az trudno uwierzyc, ze tyle czasu mozna stracic na poruszanie praktycznie nie istniejacego tematu...

Przeciez kazdy inaczej slyszy, ma inne doswiadczenia muzyczne. Jesli dla kogos ipod gra lepiej, to moze sie bardzo cieszyc, poniewaz interesujac sie muzyka moze zaoszczedzic sporo pieniedzy. Ale fani tego rozwazania nie musza robic "wody z mozgu" tym, ktorzy ewentualnie podejmuja decyzje nie posiadajac odpowiedniej wiedzy, czy doswiadczenia w temacie. Zawsze w reprodukcji dzwieku, "cos" gra inaczej od "tamtego", ale ktore jest blizej muzyki??

Sam rowniez uzywam czasami ipoda (poprzednia wersja - ipod video) glownie w podrozach na wakacjach , ale nigdy nie mialem zadnych watpliwosci co do roznicy jakosci miedzy cd a mp3... Pozdrawiam, Z

Az trudno uwierzyc, ze tyle czasu mozna stracic na poruszanie praktycznie nie istniejacego tematu...

Przeciez kazdy inaczej slyszy, ma inne doswiadczenia muzyczne. Jesli dla kogos ipod gra lepiej, to moze sie bardzo cieszyc, poniewaz interesujac sie muzyka moze zaoszczedzic sporo pieniedzy. Ale fani tego rozwazania nie musza robic "wody z mozgu" tym, ktorzy ewentualnie podejmuja decyzje nie posiadajac odpowiedniej wiedzy, czy doswiadczenia w temacie. Zawsze w reprodukcji dzwieku, "cos" gra inaczej od "tamtego", ale ktore jest blizej muzyki??

Sam rowniez uzywam czasami ipoda (poprzednia wersja - ipod video) glownie w podrozach na wakacjach , ale nigdy nie mialem zadnych watpliwosci co do roznicy jakosci miedzy cd a mp3... Pozdrawiam, Z

zbig06, 25 Kwi 2008, 05:27

> nigdy nie mialem zadnych watpliwosci co do roznicy jakosci miedzy cd a mp3... Pozdrawiam, Z

Ja takze slysze roznice pomiedzy mp3 i formatem bezstratnym (wybrzmiewanie wysokich tonow, typ basu, inne..) ale my chyba rozmawiamy nie o mp3 ale o formatach bezstratnych. W iPodzie 160 GB mozesz zmiescic bez kompresji jakies 3000 piosenek z CD. To dosc na nawet dluzsza podroz ;-)

pzdrw

soso

zbig06, 25 Kwi 2008, 07:57

>soso,

>

>to prawda, lossless brzmi lepiej, ale ciagle ipod jest tylko przenosnym "grajkiem" i tak tez jest

>traktowany przez wszystkich uzytkownikow.

Masz 100% racji ale chodzilo mi o to, ze temat jest nie o porownywaniu mp3 i CD ale o porownywaniu tego samego zapisu cyfrowego slyszanego przez odtwarzacz CD i iPoda.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.