Skocz do zawartości
IGNORED

iPod Classic vs. budżetowe CD

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś z Szanownych Kolegów zechciałby wziąć udział w niesamowitej ślepej konfrontacji dyskowego odtwarzacza Apple jako źródła w systemie kontra dowolny cedek budżetowy do 2 kzł np. CA, Sony, H/K to serdecznie zapraszam.

Zainspirowały mnie do tego eksperymentu dwie spektakularne porażki w ABX moich złotouchych znajomych.

Konkurencję dla iPoda z plikami wave na HDD stanowiły DCD700AE Denona i Azur 640 V2. Obydwaj słuchacze nie byli w stanie rozróżnić dźwięku z odtwarzacza od tego, podawanego z Line Out z iPoda Classic 6 Gen fabrycznym kablem Apple (nie z gniazda jack - wyjście bezpośrednio z przetwornika Cirrus Logic w iPodzie). Przy czym tor składał się z:

- iPoda Classic 80GB/ cedeka

- kabli Real Cable CA1801/VDH The Integration Hybrid/ iPod Line Out Cable

- wzmacniacza słuchawkowego Moonlight V6 by Majkel (kasującego IMHO na dzień dobry wszystkie Head Boxy, Xcansy, Edgary, Creek`i OBH, Naimy Headline`y itp.)

- słuchawek Aurvana Live! (można przynieść swoje - dowolne, nawet super hi-endowe)

Recka słuchawek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawodnicy pomylili się tyle samo razy twierdząc, że dany utwór był odtwarzany z CDka (a był to iPod) i vice versa w 20 próbach (8 utworów się powtarzało). Porządkując wyniki wg gatuku muzycznego:

- rock 64% trafności

- jazz 50%

- pop - dobrze zrealizowany - 42%

- pop - słabo zrealizowany - 33%!!!! - iPod grał im lepiej

Zachęcam do udziału chętnych sprawdzić swój słuch i swoje budżetowe klocki (mile widziane inne budżetowe odtwarzacze - oczywiście bez tuningu!) tak do ca. 2 kzł. Dla otuchy nadmienię, że np. taki Marantz SA7001 rozprawia się już z iPodem bez większego trudu.

Aparatura eksperymentalna czeka

post-13085-100008058 1204904718_thumb.jpg

post-13085-100008059 1204904716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40754-ipod-classic-vs-bud%C5%BCetowe-cd/

Dobre, podoba mi się! Nie napisałeś tylko dokładnie, co puszczałeś. Na Ipodzie szło coś skompresowanego, tak? MP3, MP4, AAC??? Na Marantzu CD7300 MP3 i CD odróżnić się dało (na Sennheisera HD 600 i chyba Creeku) bez trudu. Aczkolwiek różnice były dość subtelne.

Ano temu, że awersja do rzeczy tanich (iPod kosztuje od 1 do 1,3 kzł w zależności od poj. HDD) i schematyczne myślenie audiofilskie jest konglomeratem mitów i stereotypów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.

Gwoli wyjaśnienia - ja także słyszę sieciówki, co nie wyklucza faktu, że iPod gra dobrze, a niestety dla większości są to tezy (będące wynikiem określonej irracjonalnej postawy) nawzajem znoszące się. Podbnie jak to, że każde DVD za np. 1000 zł musi zagrać gorzej od szrotu z allegro.

A pilota to puzderko ma? Jakbym chciał sobie przewinąć utwory lub wybrać konkretny z danej płytki, to jak z obsługą? Można to z pilota "postawić" w standby? Super by było. Czy szybciej można zmienić płytę w cedeku, czy odnaleźć w puzderku? Wyjście cyfrowe po koaksjalu jest, bo nabyłem fajnego daca właśnie.

Podłączanie zewnętrznego DACa to nie problem, robi to nawet super hi-endowy Krell:

Ukryta Zawartość

Tu pilocik za 50 baksów:

Ukryta Zawartość

Co do obsługi i przewijania to jest 1000000000x prostsze niż w każdym CD.

Zmiana płyty to ruch kciuka po Cleek-wheel trwający 1-2 s. W cedeku trzeba dać "stop", nabożnie otworzyć szufladę lub paszczę (w toploaderze), delikatnie wyjąć płytę, schować, odłożyć na półkę by się nie porysowała, następnie namaszczonym ruchem wyjąć kolejną, włożyć, poczekać aż super hi-endowy cedek odczyta TOC (a to w hi-endzie nie jest pewne, że polubi daną płytę!!!), wrócić na fotel, wcisnąć play, odsapnąć (dłużej bądź krócej - w zal. od odległości fotel-cedek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawa jest kontrowersyjna u mnie piloty leżą i się kurzą bo lubię NABOŻNIE wymieniać płytki cd a do półki z cedekami ide na drugi koniec pokoju(aż 3 metry!)

Ale teraz na serio akurt DCD700 ja maniak Denona, to słabo określam.Ale przyznaję,że często z małżonką do kotleta słuchamy plików MP3 z I-poda podpiętego pod wzmaka...muza sobie brzęczy, a człowiek zajmuje się domowymi bzdurkami.

Po kilku godzinach słuchania krew nie leci nam z uszu czyli da się słuchać.

No to może podjąłbyś się tuningu tego DCD700AE tak aby przynajmniej iPodowi dawał radę?

Pytam serio, bo mi go szkoda. Mogę wydać na tuning ca. 700-800 zł, no chyba że rezultat miałby być zdumiewający, to wtedy nawet 1,5 kzł, ale to już musiałby być terminator in its class.

Niedawno słuchałem DCD2560 - i powiem krótko - myślałem, że będzie analogowo ciepły, tak jak lubię, a wyszedł muł na muły (może ten egzemplarz był walnięty, ki diabeł), sądzę że iPod byłby rozróżnialny z nim, ale niekoniecznie na korzyść 2560.

Pocieszam się, gdyż CA Azur C640 V2 grał wyraźnie gorzej od iPoda i od DCD700AE, o moim Marantzu nie wspominając.

No właśnie taki kabel sobie zakupiłem. Bo cały ambaras polega na tym, że iPod z wyjścia jack (słuchawkowego) gra znacznie, znacznie gorzej. A tak najczęściej ludzie go podłączają.

Kabelek niestety nie jest rewelacyjnie tani - 209 zeta w Saturnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dają też ładowarkę iPodową i końcówkę USB do jednoczesnego ładowania baterii w trakcie odsłuchu?

To się jednak przydaje.

A propos, to Belkin?

Ukryta Zawartość

post-13085-100008029 1204925834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to ciekawe Rolandsinger bo ja porownywalem swego czasu Rio Karme (czesto oceniany i uchodzacy za najlepszy player mp3 w historii) do Denona DCD-980 modyfikowanego troszke przez Piotrka 608 ( przy okazji pozdrawiam) i Denon nie dawal karmie zadnych szans, roznice slyszalne od razu i bez klopotu ( ja i moja dziewczyna).

Zapraszam wobec tego na ślepy test.

Nowy iPod Classic, rzeczywiście skubany gra jak dobry cedek (bo tylko przyzwoite cedeki zjada na śniadanie) Może z wyj. 2 elementów, o których nie chciałbym tu mówić, bo ułatwiłoby to zadanie osobom poddającym się testowi. Na pewno szczegółowość i ogólna charakterystyka brzmienia jest znakomita...tyle póki co mogę powiedzieć.

Jesli zaś idzie o Twoją wątpliwość w świetle doświadczenia z Karmą. Otóż ten plejer gra właśnie jak wszystkie plejery - czyli dodaje coś do dźwięku, koloryzuje, uwydatnia rzeczy przyjemne, maskuje niepożądane. Tak grają wszystkie plejery ze skońnookim rodowodem, z najlepszymi na czele np. V39 czy iRiverem iFP (pierwszego mam, drugiego słuchałem).

iPod zaś nie gra ciepło, jest absolutnie neutralny i rozdzielczy jak diabli, nie szumi wcale. Moim zdaniem to plejer stworzony do grania ze wzmacniaczem, a nie do beżpośredniego napędzania słuchawek (być może stąd tak bogata oferta wzmacniaczy i głośników pod iPoda). Ze wzmakiem i dobrymi słuchawkami bardzo trudno go odróżnić od CD - nawet takiego za 2 kzł.

Aha, jeszcze jedno - podłączyłem kablem Apple iPoda Nano 1G pod wzmaka (materiał AAC Lossless)...i dupa. Nie ta liga z line out, co Classic. A tak dobrze radzi sobie bezpośrednio ze słuchawkami. Jak więc widać różne iPody, różnie grają.

Wchodzisz?

Ale to nie ja poddaję się próbie, tylko ci, co twierdzą, że słyszą wszystko...szkoda tylko, że ta unikalna umiejętność jakoś zanika, gdy nie wiedzą skąd ten dźwięk pochodzi - czy z czegoś, co "nie ma prawa zagrać" czy też z klocka uświęconej audiofilskiej marki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najpierw bylo ze Denon DCD 700 AE gra nie gorzej od cdekow Accuphase i innych za duza kase potem okazalo sie ze Marantz SA 7001 jest od niego lepszy (pewnie przy okazji od Krella KPS 25i) a teraz nagle Denona rozjechal... iPod... Czyli... iPod jest rowny klasa najwyzszemu DCSowi... Tworzy sie nowa legenda...

Tylko Ciebie tu brakowało ;)

Ja myślę, że może zerknij na allegro, tam pewnie mają coś ciekawego z przełomu lat 80/90 tych (bez urazy).

Tobie testu nie ma sensu proponować, bo i tak odmówisz twierdząc, że takich rzeczy się nie słucha - "to się wie".

Najlepiej pozostań z tą wiedzą i daj spokój ipodowym wątkom.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluchalem niejednego iPoda i slucham mnostwo wspolczesnego sprzetu i to za duza kase. Denonki i Marantze za grosze mnie nie bawia. Wybacz Seba ale Twoje teksty nie trzymaja sie kupy - staralem sie to udowodnic moze z lekka ironia powyzej. Posluchaj czegos sensownego zamiast marnowac czas i kase na iPody.

Rafał, jaki Ty potrafisz być miły...gdy chcesz :)

Natomiast widzisz, ja jestem chyba zbyt wygodny na te hi-endowe podniety.

Proste pytanie: gdy siedzisz przed kompem, to jak słuchasz muzyki?

Ano, pewnie powiesz, że na HD600 z Twojego nowego (starego) nabytku z allegro (nie ustawiłeś chyba monitora i klawiatury na linii głośniki - fotel). Oki. Ale widzisz dla mnie różnica brzmieniowa pomiędzy tym czymś z allegro, co podaje sygnał do wzmaka słuchawkowego a iPodem jest drugoplanowa. Innymi słowy mam ją w d. A jak się okazuje - może ona być nawet niesłyszalna dla zapalonego audiofila (koledzy, którzy wtopili w teście).

Być może dlatego ostatnio włączyłem wzmacniacz stereo (głośnikowy) blisko 2 tyg. temu. Zazwyczaj nie mam czasu i nastroju na takie audiofilskie seanse, by siedzieć w sweet spot i delektować się muzyką nie zwracając uwagi na nic innego.

iPod jest w stanie pomieścić żywcem 160 - 320 płyt bez żadnej obróbki - pliki wave (w zależności od poj. HDD), zmiana utworu? klik i i już słuchasz czegoś innego, playlista z utworami z kilku płyt - nie ma problemu - w cedeku to niemożliwe. Rozmiesz o co w tym wszystkim chodzi?

Ja po prostu nie jestem sprzętowym fetyszystą, a ci, co są, zazwyczaj twierdzą, że słyszą różnicę, ale skoro słyszą, niech to udowodnią, a z tym już jest znacznie trudniej, jak widać w tym wątku.

Owszem różnica pomiędzy iPodem a CD (budźetowym) jest, ale tak marginalna, że dla każdej innej osoby z wyj. audiofila całkowicie marginalna, bo w normalnych warunkach (bez sugestii, na co należy w dźwięku zwrócić szczególną uwagę by móc rozróżnić) niezauważalna.

>Owszem różnica pomiędzy iPodem a CD (budźetowym) jest, ale tak marginalna, że dla każdej innej osoby

>z wyj. audiofila całkowicie marginalna, bo w normalnych warunkach (bez sugestii, na co należy w

>dźwięku zwrócić szczególną uwagę by móc rozróżnić) niezauważalna.

Tak, moze masz i racje, pewnie tak, ale to forum dla audiofili wlasnie, a nie dla "każdej innej osoby". Muzyki nie slucha sie przed kompem, tylko wlasnie w sweet spot. Bo to muzyka jest uczta, a nie dodatkiem do kotleta, chyba ze sluchasz chodnikowych the best of. I prawdziwi audiofile podobnie wielkim szacunkiem i zainteresowaniem darza zarowno I-poda, jak i budzetowego cdka, LOL!

Wez te swoje rewelacje opublikuj na jakims forum dla malolatow zakreconych pc-audio, cool gadgetami i mp3, to moze dostaniesz w zwrocie duzo poklasku i szacunku, bo tu co najwyzej podobni tobie frustraci bez grosza uciesza sie z tych odkryc. Widze, ze jestes tropicielem, z uporem godnym lepszej sprawy, genialnych i tanich rozwiazan typu: hi-enowe karty muzyczne, referencyjne aktywne monitory, genialne iPody i inne, tylko po to by smiac sie w kulak z frajerow wydajacych kupe kasy na audiofilskie drozyzny i kity dla nowobogackich, rozjezdzane z latwoscia przez 5x tansze wynalazki.

I nie mowie tu o tandetnym badziewiu w cenie tygodniowki robola z cywilizowanego kraju, ktorym sie tak jarales jeszcze niedawno.

Zastanawia mnie Wasz daleko posunięty starczy konserwatyzm. Nic co nie ma 50 kg wagi, minimum 43 szerokości obudowy i ceny poniżej 5 tys USD nie ma prawa zagrać. Potem nagle okazuje się , że w high-endowym Goldmundzie siedzi tani DVD Pioneera i robi się głupio :-)

P.S. Przypominam tylko wpis jar1 o Playstation 3.

• 4 tygodnie później...

bamarek, 9 Mar 2008, 19:36

>Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolony. Jak Ci sie uda to walnij jakas recenzje porownawcza.

porównanie mam na razie tylko do pierwszego mojego playerka ipod shuffle i tak na gorąco to mogę powiedzieć że jvc jest o kilka klas wyżej, ogromna szczegółowość i naturalność typowa dla kości K2...muszę jeszcze sprawdzić jak odtwarza wave i z ciekawości podłącze go pod wzmak także bardziej szczegółowe info wrzuce za jakiś czas

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-17470-100005520 1207388878_thumb.jpg

post-17470-100005521 1207388878_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale kicha...po co wogole zakladac takie tematy? jesli cos ma wogole grac na sluchawkach wlozonych do ucha to lepiej zagra z walkmana sony kaseciaka niz z tej mphujki wiec o czym temat? zrodlo to zrodlo i jest brednia pisac ze zostalo stworzone do sluchawek czy do glosnikow, bez wzgledu do czego bedzie podlaczone to na rozdzielczym systemie taki dzwiek jest nie do zaakceptowania, nie ma tu porownania do budzetowego cd, radze kupic na allegro cd akai za 200-250 pln, byle jakie , byleby bylo skladane w japonii, w nich sa lasery sony ktore mozna kupic na zapas i po temacie...dzwiek bedzie napewno lepszy niz z mphujki, nieporownywalnie lepszy, natomiast jesli ktos sie godzi na ogromna utrate jakosci w tych urzadzeniach przenosnych to moze to podlaczac nawet do dobrych domowych sluchawek i kolumn natomiast nie widze powody zeby z patologii robic norme, bo to jest portal o dobrym dzwieku, maksymalnie dobrym za dana sume pieniedzy...zreszta jest chyba zakladka pc audio to nie wiem po co wpierdzielac sie z takimi 'sensacjami' w zakladke stereo i zasmiecac i tak juz zjebane do granic mozliwosci forum...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.