Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Jamo Concert 11??

gawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Kupiłam kolumny Jamo Concert 11 i chciałabym dobrać do nich wzmacniacz. Wiem że było na forum już parę tematów na temat Jamo Concert 11 i doboru do nich wzmacniacza ale temat zawsze dotyczył raczej lampy, ale ja wolę tranzystor. Może być ewentualnie końcówka mocy. Muzyka, której słucham to przede wszystkim jazz - wokale, trochę muzyki akustycznej i blues. Kolumny stoją w pokoju około 34 metrów na poddaszu. CD to na razie Marantz 6000ose. Kwota do wydania to granice 6000 -8000 złotych przy czym wzmacniacz może być z drugiej ręki.

Proszę o sugestię

Pozdrawiam.

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/40756-jaki-wzmacniacz-do-jamo-concert-11/

Accuphase im wyzszy model tym lepiej.Mam wprawdzie najniższy model i to starocia ,ale w tym dżwięku można się zakochać.Accu faworyzuje średnicę,przez co wokale są troszkę wysunięte na pierwszy plan.Z Accu dżwięk jest nasycony,barwny,na masę,piękna przestrzeń.Te wzmacniacze nie mają problemów mocowych ani z wydajnością prądową.Jeszcze jedna cecha ważna dla mnie:Accuphase jest tak muzykalny,że nie dyskwalifikuje starych,słabo nagranych płyt.Słuchałem dziś Led Zeppelin i była magia. :))

Odnośnie Accuphase to mam pytanie do posiadaczy czy mają one opcje przełączenia w tryb pracy jako końcówka mocy. Jeżeli Accuphase to jaki model lepiej z nowszych czy starszych - w jakim wieku można bezpiecznie kupić te wzmacniacze. A co powiecie o Luxmanach. Mam teraz starą L-210 i oczywiście z Jamo biedak nie daje rady ale jakoś polubiłem tą firmę:)

• 3 tygodnie później...

Concert 11 maja lekka tendencje ku ostrosci i przesadnej detalicznosci - gora pasma jest jasna i stanowcza. Ja bym pasowal z czyms lagodnym, lampa lub hybryda. A przynajmniej przedwzmacniacz lampowy i jakas silna koncowka. Krell integra to nie jest dobry namiar. Accuphase zdecydowanie lepsza opcja. Ale jest i wiele innych.

To sa swietne kolumny i dobrze by bylo ich nie zmarnowac ;-) Nie kupuj pochopnie bo ktos cos walnal na forum. Trzeba te kolumny naprawde znac by wiedziec co pasuje.

pzdrw

soso

Witam ponownie

Dzięki SOSO za radę, ale najgorsze jest to, że obecnie nie mogę stwierdzić sam aby Jamo grały ostro bo grają z Luxmanem L 210, który z pewnością jeżeli tak jest to to maskuje. Najgorsze jest to, że nienazbyt mam możliwość wypożyczenia jakiegokolwiek sprzętu bo Płock gdzie mieszkam jest pustynią jeżeli chodzi o jakiekolwiek porządny choć jeden sklep. Chyba najchetniej pozostanę przy marcę którą mam i zainwestuję w jakiegoś Luxmana.

Gawlo

Pewnie że nie daleko, więc po to założyłem temat aby wiedzieć przynajmniej w czym wybierać i wstępnie wytypować kilka marek. Jednak nie ukrywam, że raczej wolałbym kupić wzmacniacz z drugiej ręki - zawsze będzie to lepszy model. A tu juz z odsłuchem może być różnie.

Gawlo

Znajdż ogłoszenie z interesującym Cię wzmacniaczem i poproś sprzedającego żeby pofatygował się z nim do Ciebie.Zobaczysz jak zagra w Twoim systemie i pokoju,najwyżej stracisz na zwrot kosztów dojazdu.Moje typy to:Accuphase,Luxman,Quad,Unison Research,Pathos.

Słuchajcie a jak jest z Mcintoshem - brać je pod uwagę?? Bo u na forum bardzo podzielone są zdania,a przecież one z pewnością są po ciepłej stronie. Wiele osób pisze żeby nie zawracać se nimi głowe bo są stanowczo przereklamowane, a rozmawiać można dopiero o dzielonych Macach. Jak jest naprawdę??

Gawlo

• 2 lata później...

Jeszcze raz do użytkowników Concert11.

Mam PM17mkII i wyrażnie nie daje sobie z tymi kolumnami rady. Lepiej rozglądnąć się za innym wzmacniaczem np. Electrocompaniet, czy dokupić SM17?

Bardziej pasowała by mi ta druga opcja. Co myslicie?

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.