Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ma sens kupowanie płyt w Polsce?

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

> dong, 16 Kwi 2008, 08:14

Dzięki za info.

Patrzyłem na cdconnection już wcześniej, z tym że tam nie mają w ogóle płyt winylowych, a zazwyczaj o te właśnie mi chodzi.

Hehe, akurat dzisiaj te dwie płyty, których szukam są w SOS-ie (tyle że CD) :-)

Pozdro

miłośnikom europejskiego jazzu polecam stronkę włoskiej wytwórni Cam Jazz,

jeśli lubicie ECM, pokochacie Cam Jazz,

moim skromnym zdaniem włosi z CJ przebijają zresztą ostatnie wydawnictwa ECM,

dla obu nagrywa np. wybitny pianista John Taylor,

ceny płytek wahają się mniej więcej od 8 do 13 euro, a przy zamówieniu min. 3 sztuk przesyłka do Polski jest DARMOWA!,

polecam i zapraszam do sprawdzenia: www.camjazz.com

Włśnie złożyłem zamówienie na CDC na 4 cd, pusciłem je jako gift, przesyłka 8$. Zrobiłem to z ciekawości, zobaczymy jak proces przebiegnie bo ceny mocno zachecające. Nawet z cłem i podatkiem wyjdzie za płyte ok 38 zł (wiekszośc zamówionych przeze mnie płyt w Polsce kosztuje powyżej 60 zł)

• 3 miesiące później...

Jaki ma sens kupowanie płyt w Polsce?

Bill Evans "Sunday at the Village Vanguard" (wydanie XRCD)

CCD.pl - 144 zł (bez przesyłki)

CDConnection.com - 25,98$ + 2,50$ (przesyłka) = 28,48$ = 61,52 PLN (77,30 PLN, jeśli zostanie, w co wątpię, oclona)

W najgorszym razie w kieszeni zostaje jakieś 70-80 zł. Wystarczy na zakup jeszcze jednej płyty. Choć nie w CCD.pl.

Warto kupowac plyty z: www.gemm.com

Global Electronic Music Marketplace to parasol dla mnostwa sklepow rozsianych po calym swiecie. Gemm bierze 10% za posrednictwo. Wiekszosc "klasykow" rock'a wiele sklepow sprzedaje ponizej US$10. Jest pare dobrych sklepow w Rosji specjalizujacych sie w starym rock'u. Najnowsze nagrania w roznych cenach. Ceny wysylania sa zupelnie przystepne w wiekszosci wypadkow.

pozdrawiam,

kane, 16 Kwi 2008, 19:46

>Włśnie złożyłem zamówienie na CDC na 4 cd, pusciłem je jako gift, przesyłka 8$. Zrobiłem to z

>ciekawości, zobaczymy jak proces przebiegnie bo ceny mocno zachecające. Nawet z cłem i podatkiem

>wyjdzie za płyte ok 38 zł (wiekszośc zamówionych przeze mnie płyt w Polsce kosztuje powyżej 60 zł)

Witam

I jak przesyłka, dotarła?

ostatnio ktoś wspominał że jeden empik wycofał się ze sprzedaży płyt CD, 1 grudnia 2008 prawdopodobnie wycofają się kolejne empiki:-)) jako że z dniem 1 grudnia 2008 zostanie zmieniona wysokość kwoty wolnej od cła z 22 Euro na 150euro, także z amazona będzie można kupować do woli, o ile oczywiście w międzyczasie nie wybuchnie III wojna światowa...

kupowanie plyt w PL nie ma zadnego sensu...

ja postepuje wg nastepujacego systemu:

1. sprawdzam wydawnictwo na iTunes

2. zamawiam z Amazon lub CDuniverse.

3. kupuje na amerykanskim ebayu (zwlaszcza japonskie wydawnictwa) - eiselvis ladnie je pakuje, doklada kartke z zyczeniami i wysyla jako prezent lub uzywki:)))

koszt transakcji wraz z przesylka i nawet clem jest nizszy niz cena w polskich sklepach.

nie widze ZADNEGO powodu, zeby tu kupowac plyty.

oczywiście, że nie ma sensu, znalazłem (i zamówiłem) taki przykład - amazon.com, Metallica "Death Magnetic" 9,99$ (wersja podstawowa). Poza tym korzystam jeszcze z cdconnection.com, polecam!

witek0987, 22 Sie 2008, 12:30

>Ciekawe miejsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też polecam. Zamawiałem tam tylko raz, ale przesyłka doszła w 6 dni. A jako nowy klient dostałem 6$ rabatu (kupowałem tylko 1 płytę). Warto zatem choćby spróbować.

Ukryta Zawartość

Witek0987, dzięki za ciekawą stronkę.

Zamówiłem kilka płyt w cdconnection 6 sierpnia i do dziś jeszcze do mnie nie dotarły. Dziwne, bo zwykle dochodzą w 10-12 dni.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jestem właśnie po zrealziowaniu pierwszego zamówienia w "cdjapan".

Dwie płyty dotarły bez problemów w ok. 10dni.

Co do poczty polskiej - szkoda gadać, też w niejasnych okolicznościach straciłem kilka przesyłek. Najgorsze jest to, że w przypadku przesyłki zagranicznej niezwykle trudne jest wyegzekwowoanie czgokolwiek, czy to od krajowego, czy też obecego dostarczyciela.

dong, 16 Kwi 2008, 08:14

>^amazarak

>

>zanim zamówisz w CDUniverse, sprawdź wcześniej jeszcze CDConnection:

>

Ukryta Zawartość

>

>ceny wysyłki znacznie bardziej przyjazne (nie ma reguł, bo zależą od wagi, ale przed zamówieniem

>można dokładnie sprawdzić) - za dwie płyty ok. 6$, za trzy 7,5 - 8.

>ceny płyt na ogół też o włos niższe, a dodatkowo fajna akcja S.O.S. - regularna losowa redukcja o

>5-10% wybranych tytułów, trwająca 1-2 dni. warto założyć sobie stały koszyk zakupowy i czekać, aż

>pozycje z listy załapią się na obniżkę.

>

>sklep ma mniej bajerów, ale wybór również ogromny - choć nieco trudniejsze wyszukiwanie.

>

>polecam - zamawiam regularnie i nie miałem nigdy problemów, płyty docierają sprawnie (mój rekord to

>tydzień od zamówienia). ja wolę zamawiać 2-3 pozycje, ale przy większej liczbie można rozważyć

>dostępną w CDC opcję gift - bez podanej wartości przesyłki.

właśnie zamówiłem od nich 2 płyty SACD, tanie jak barszcz:-)) coś czuje że będę od dzisiaj ich stałym klientem....

pytanie tylko, zwróciłeś może uwagę czy na paczce naklejają cenę samych płyt (tak jak robi cduniverse) czy cene płyt razem z kosztami przesyłki??

Ukryta Zawartość

>pytanie tylko, zwróciłeś może uwagę czy na paczce naklejają cenę samych płyt (tak jak robi

>cduniverse) czy cene płyt razem z kosztami przesyłki??

Podają cenę samych płyt.

Pozdrawiam

haszu

dzięki za info, w takim razie jest to najlepszy sklep z tego co widzę bo i ceny płyt najtańsze, niski koszt wysyłki i do tego nie wykazywany na paczce

*udaje się z powrotem na cdconnection.com*

• 2 miesiące później...

Ale to troszkę boli, prawda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po prostu teraz jest krótki dobry moment na robienie zakupów w Polsce, bo za chwilę ceny krajowe zostaną wyrównawczo podniesione i znowu będzie się opłacać szukać w świecie. ;-)

dolar już spada :) obecnie 2,72 a było już bardzo nieciekawie bo kosztował już przecież 3,15 miejmy nadzieję że za miesiąc czy dwa dolar wróci na swoją odpowiednią wartość tj max 2 zł, oby do świąt :) trzeba będzie kupić box płytowy Blue Note Jazz 25 SACD...

Nawet przy takiej cenie dolara na cdc zakupy wychodza taniej niz w pl. Mój ostatni zakup Thievery Corporation i But For Lashes (śweitna płyta, piękny damski wokal,wychwalał pod niebiosa Tom York)cena z przesyłką 23 $, w polsce 120 zł, czekałem 13 dni, bez cła, wybór prosty.

Przy obecnej aprecjacji dolara ciekawym kierunkiem może być Anglia bo funt wciąż słaby. Ostatnio kupiłem w Amazon.uk Planet Earth za 15 funtów, ok. 3 razy taniej niż w kraju, choć wysokie opłaty za pakowanie/transport circa 5 funtów od produktu... Z Amazon.usa kupowałem koncerty na dvd, 2-3 razy lepsza cena niż w Polsce (jazzowe starsze jak Coltrane nie sa kodowane regionalnie, zresztą mam odtwarzacz na wszystkie regiony) - oczywiście zawsze w ramach limitu bezcłowego 22 euro. W tej chwili są tam oferowane np. za bagatelne 17 dol. 3 płyty cd Billa Evansa kompletne nagrania z VillageV, w Polsce chyba nawet nieobecne więc nie można nawet napisać że u nas 100zł etc

Godny polecenia jest niemiecki JPC.de - starają się (prezent na urodziny), dobre promocje i najniższe opłaty za transport (tylko 6 euro niezależnie od wielkości paczki).

• 3 miesiące później...

To pisanie o ccd.pl robi się już nudne. Ale kiedy kurs $ spadł na łeb, ceny u nich ani drgnęły, a zagadnięci o ten fenomen, opowiadali o VATach, ZUSach i cłach. Na wzrost kurs zareagowali za to błyskawicznie i ceny fiuuuu, poszybowały. Pomyślałem, że może coś w tym jest, skoro dolar kosztuje 3,60 zamiast 2,20.

Sam zresztą zarzekałem się, że nie zamówię nic w Stanach, nim kurs $ nie spadnie poniżej 2,80 (no, niech będzie 3,00), bo wydawało się to progiem opłacalności. Jednak ccd.pl i tym razem mnie nie zawiodło. Wydania XRCD dostępne w Stanach za mniej niż 15$, u nich można zamówić już za 109,- PLN. Nawet przy obecnych kursach to 2x drożej. Brawo, tak trzymać!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.