Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

panowie ja wiem ze poklocicie sie juz na stapie która metoda jest pewna.Ale jak wybieracie te kabeli to nie stosujecie tej metody.Moze test bedzie polegał tylko na tym który jest najlepszy kabel.Dla słuchajacego.Dajmy na to czterech.A jak sie okaze ze dla kazdego inny.To trzeba zrobic wstępna weryfikacje zawodników.czy oni generalnie cos słysza .Ale jak na razie nie ma zawodników.Mocni w gebie????Bartek ,sztempur,elboreth ......kuz widze te ...opinie.ja juz sie cieszę.Ze słyszycie to pewne.Bo ja też.Ale co i kiedy???

no i disco.ja wiem ze nie dojdzie sie do wyniku dyskutujac czy butelka jest w połowe pusta.Ale przeciez dokonujecie wyboru.Mozecie wybrac kable DIAMETRALNIE rózne.Ja je tylko wstepnie sprawdze czy diametralnie nie zmieniaja pracy wzmacniacza ,cdka.zapomnjicie o statystyce.Przeciez w sklepie nie uzywacie statystyki ale chyba emocjji.to co wam szkodzi zrobic to jeszce raz.Bez tygodniowych odsłuchów.Bo jesli tydzien mam dochodzic do wyników no zreszta jak tam chcecie.Ale najpierw... zgłoście się.

rafal,

cyt. " Może częściowo ulegnie autosugestii, a może coś znajdzie, co faktycznie

poprawi brzmienie jego systemu. W jednym i w drugim przypadku efekt jest pozytywny"

Gwarantuje Ci, że jak test zdasz w 100% to o Żadnej Autosugestii nie może być mowy.

Ja tylko mówię o wychwyceniu każdej próby, kiedy gra kabel słuchacza. Po prostu.

Tu nie ma miejsca nawet na ślepy traf.

1- kabel słuchacza, 2,3,4 obce kable, gorsze ( np. max 50% ceny kabla słuchacza)

Próba ok. 10-15 minut. Z tym samym materiałem dźwiękowym.

Zmieniamy kable, np. mamy sekwencje [2-3-4-1-3-4-2-1-3-2]

I słuchacz mówi: mój kabel grał jako 4 i 8. Jak zgadł?

Wiem na pewno, że wielu zda taki test.

Po prostu to słychać.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

to może coś od drugiej strony.. zamiast poszukiwać dobrego, lepszego, super poprawnie "grającego" przewodu pewien osobnik poszedł w drugą stronę... posiadając przewód AQ Type 8 poszukiwał najgorszego przewodu i cóż się stało? Poczytajcie sami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

buble_corp

>'starym' idealistą, skoro nie odpowiedziałeś na wyzwanie Elberoth'a?

ależ odpowiedziałem, jest już paru chętnych którzy mnie zastąpią u niego :) W końcu to on będzie słuchał, nie ja ;)

>na tutejszym forum ludzie

>jednak preferują ucho nad oscyloskop.

super, ale w ślepym teście nie bierze udział oscyloskop, tylko złotousi...

Przeczytaj sobie ten test z cyną, świetny przykład "Co" słyszą audiofile...

Widziałeś kiedyś sprzęt zaprojektowany na ucho ?

Zamieszkałbyś w wieżowcu zaprojektowanym na oko, przez architektofila ? ;)

A zwalczam, bo kiedyś wierzyłem w kable... I teraz mi głupio i chcę odpokutować. Nawet już nie chcę być nazywany audiofilem, brzmi mi to już pejoratywnie.

pozdro

Paweł

XYZ

cyt.:

"Przeczytaj sobie ten test z cyną, świetny przykład "Co" słyszą audiofile..."

Test? Przecież ten tekst to śmiecie.

Na podstawie takich śmieci ktoś ma wyciągać jakieś wnioski?

Test ma być na jasnych kryteriach, ma być właściwie opisany, z

zastosowaną metodyką, środowiskiem odsłuchu, uczestnikami, opisem

sposobu realizacji prób, prezentacją wyników.

Wiarygodny test może być przeprowadzony wg. propozycji przedstawionej

przeze mnie. Można potem robić jego modyfikacje. Test u Słuchacza i z

jednym uczestnikiem- Słuchaczem. Osoby wspierające ze środowiska anty- i

kablarzy (po 1 osobie).

Najpierw należy przygotować dokumentację sposobu wykonania testu, potem przedstawić

raport z jego realizacji.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Muls???

Jak dalej będziesz produkował takie wykwity- nie będę chciał z tobą wypić!

Wszak sam niedawno stwierdziłeś,że kable są ponad twoje siły i nie zamierzasz się nad nimi użerać!

A teraz proszę! Jaki nam antykablarz wyrósł!

Gdzie tu jest zachowana elementarna logika Muls? Studiowałeś kiedyś opoju logikę?

gus- immecylu- kabli nie mierzy się na wykresie, kartce, z kalkulatorem w ręku. Kable mierzy sie słuchem - tak samo, jak każdy inny element toru - względem jego przydatności. Każdy testowany przez ciebie kabel powinien znaleźć się w elemencie toru jaki - imbecylu - testujesz!

Nie testujesz akurat żadnych?

Ło Matko jak mi przykro, na Onkyo faktycznie nie ma czego testować.

Czereśniak, ładne kreseczki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile razy bałwanie mam ci mówić- idź, posłuchaj!

Czy to jest zbyt trudne?

Czy myślisz, że podłączając Klotza do Meridiana, Primare osiągniesz nirwanę?

Klotz gra ostrym, twardym dźwiękiem, ma punktowy bas, niemiłosiernie spłaszcza średnicę. Podłączając Klotza do Meridiana, nie dowiesz się co Meridian ma do powiedzenia...To jest głupota...Dobre klocki wymagaja dobrych kabli. I przede wszystkim kolumn...To już jest natomiast zagadnienie wykraczające poza horyzont antykablarzy.

Oni traktują kable tak - kablarz myśli, że podłączy sprzęt za 4 kzł. i sprzęt będzie grał lepiej!:)))))

B.B.C juz robiło takie testy i wynik był negatywny.

Jest tutaj ktoś kto ma wiecej kasy ,doświadczenia i lepsze warunki do badań.Możecie się mierzyć z taką instytucją?

Przestańcie się osmieszać,bo trudno jest uwierzyć ,ze mieliście fizykę w swoich szkołach.

Zgodnie z teorią Czereśniaka, jeśli ktoś na wklejonym wyżej obrazku nie widzi równoległych kresek, to:

- za mało w życiu oglądał kresek, powinien się nauczyć je widzieć

- ma za mało hajendowy monitor (szkoda że Unitra nie robiła) i za tani. Na takim monitorze nie zobaczy dobrze kresek

- nie umie odróżniać kresek równoległych od nierównoległych, bo jest głupi i nie wie co w ogóle znaczy że coś jest równoległe

Bo absolutnie nie jest to wina złudzenia optycznego, prawda? Badamy wszystko tylko za pomocą naszych organów percepcji, które absolutnie nie mogą oszukiwać i są jedynym kryterium.

Jeeynym kryterium badania kabli jest ich przejrzystość. Niestety przejrzyste kable są bardzo drogie. Twoja Diora w porównaniu z drogimi kablami wypadnie fatalnie bowiem elektronika w niej zastosowana nie jest w stanie obronić się przed - ani dobrej klasy kablem, ani przede wszystkim kolumną. Masz w domu badziewie i nawet nie dopuszczsz myśli, że może być inaczej.

Twoje uszy Cię oszukują tak samo jak oczy (a tak naprawdę - mózg) i nawet nie dopuszczasz myśli, że może byc inaczej.

Bo co do mnie to (powtórzę po raz kolejny) nie neguję jakiegoś wpływu kabli na dźwięk. I nie robię odsłuchów na Diorze. Nawiasem mówiąc, nie mam żadnej Diory w domu.

Panowie, bardzo źle ze mną !

Słyszę sieciówki ... chyba powinienem iść do jakiegoś lekarza. Bo wg prawideł fizyki sieciówka absolutnie nie wpływa na dźwięk ? Tak ?

Opętało mnie jakieś voodoo, voodoo, voodoo ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Rafałku -" słyszałem kable, ale kiedy zobaczyłem wyniki ślepych testów, przestałem słyszeć"! Znakomite! Mów mi tak jeszcze!!!

Trzeba to było wyrazić bardziej obrazowo, np.

Waliłem sobie gruchę, kiedy mama nagle wtargnęła do pokoju. Schowałem z powrotem gruchę, jednak nie zdołałem dogonić mamusi. Kiedy juz odnalazłem mamusie i zacząłem tłumaczyc się ze swojego zachowania, ona rzekła:

- synku, przecież ty nie waliłeś żadnej gruchy. Coś ci sie przewidziało....

I tak, gdyby nie mamusia, byłbym w stanie uwierzyć, że rzeczywiście waliłem sobie gruchę, kórą istotnie sobie waliłem...

Rafał,

ten obrazek jakis cienki, widze dwa triplety rownoleglych lini. ale z intencja sie zgadzam. wiele ze złudzeń optycznych jest fenomenalnie wiarygodnych "na oko"

hehe architektofil... dobre:D

nie podoba mi sie udział w tescie osoby wspierającej audiofila - coz ona miałaby robic? chrzakac jak podepniemy własciwy kabel?

no a ja wlasnie sciagnalem programik (analizator czestotliwosci, generator sygnałów, oscyloskop itp) i tak jak moglem przystapiłem do badan - jak ja lubie Pogromców Mitów:D

Na razie pusciłem sinusoidalne przebiegi o różnych częstotliwościach 30Hz-20000Hz przez dwa kable -jack/jack

jeden - creativa drugi irivera.

znacznie sie róznia długością i gruboscią, wiec pomimo ze to jak powiecie low end, liczyłem na widoczne róznice. i na razie cienko, ale szczegółowo analizowac zrzuty ekranów bede jutro.

poniewaz laptop nie ma wejscia liniowego wykorzystałem wejscie mikrofonowe wiec poziom sygnału był niewielki w porównaniu z IC - dla testu to chyba lepiej, dla laptopa tym bardziej;).

ale szukam ochotnika dysponujacego solidna karta dzwiekową umozliwiającą zapętlenie wejścia z wyjsciem najlepiej od razu na cinchach (chyba sa takie?) ew dobra przelotka który by zechciał przetestowac kilka IC.

na pierwszy rzut oka brak problemów z czestotliwosciami akustycznymi,

widoczna nieliniowość poziomu sygnału ale już sama karta zapetlona wewnętrznie bez kabla daje nierówny sygnał w zależności od częstotliwości

Generalnie róznic pomiedzy kablami brak.

szkoda ze nie mam 2 redukcji duzy mały jack bo zbadałbym dwa kable gitarowe 3 i 5 metrów - moze tam by cos wyszło?

Gdzie ja napisałem, że przestałem słyszeć?

A Ty zamiast ględzić bez sensu lepiej poświęć trochę swojego cennego czasu i wpatruj się w te kreski na monitorze. I tak pewnie nie skojarzysz faktów, bo do tego trzeba być cokolwiek mniej twardogłowym. Ale może kiedyś wreszcie jakaś odkrywcza myśl do Twojego mózgu zawita. Choć wątpię.

To było oczywiście do Czereśniaka.

Nawiasem mówiąc te teksty o "waleniu gruchy" i mamusi... ile Ty masz lat, że Cię takie tematy kręcą?

A obrazek faktycznie nie jest najlepszy, ale na szybko tylko taki znalazłem ;) Ale chodzi o samą analogię.

W co? Gorszej kompromitacji, niż ty BAŁWANIE, nie można już popełnić!!

Idźcie i słuchajcie- mam takie proste przesłanie do antykablarzy.

Jak już te swoje sznurówki za 2zł/m i 3 zł/m przetestujecie na dobrej klasy kolumnach.:)))Te swoje Diory, Technicy, Onkyo....Łoj nie chce mi się... Co ja tam będę komus tłumaczył....Idiota i tak zawsze pozostanie idiotą....

Cześć Byca!

Tutaj Szanowny Kolego nawet i nie o to chodzi.

Oni w ogóle nie rozumieja zastosowania kabli audiofilskich, oni w ogole nie pojmuja po co takie kable są wytwarzane. I to jest tragiczne!

Zanim ten jeden głup z drugim zrozumieja, jak bardzo sa głupi, jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie.

Na razie natomiast nie ma po co dyskutować z durniami.

Pozdrawiam szanownegę Kolegę!

Zycze najlepszego!

Marek-41

Fajny masz sprzęt!

Jeszcze interunkcji się naucz i posłuchaj czegoś naprawdę dobrego:)))

I czegoś fatalnego. Tutaj akurat nie musisz wychodzić z domu.

Dlaczego jeszcze na tym etapie watku nie rozmawiamy o sieciówkach?

Może sieciówki też "nie grają"?

czresniak jak bedziesz kupował w sklepie kabelek to rób test statystyczny.siadz z włascicielem i trafiajcie.Jak trafiasz 70 % to kupujesz.Zainstaluj do tego sprzedawce .jak on trafi 70% to kup jego najlepszy.A jak to beda rózne ...to losujcie.Taka zabawa za 100000zł.Alez oczywiscie czeresniak ze graja- tak jak tobie w duszy gra ,a wiatr wieje.

w miedzyczasie czresniak może popierdolić,wyruchać,dolić ,dodupić,wy***rdolic a nade wszystko wiosna idzie czeresniak i MUSISZ puscic pady.W miedzyczasie.No to co to jest ta przezroczystośc czerensiak i jak ją słyszysz i do czego porównujesz.Kiedy biedaku wiesz że jest przezroczystośc jasna?

aaaa czeresniak zanim puscisz pedy napisz który jest NAJPREZRoooczystszy i jaki jest na to dowód i skad ten dowód przybył.czy to jest dowód statystyczny gdzie dwóch facetów obrabia wyniki które im Sie ZDAJE ze nastapiły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.