Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre monitory do 5000zł

audioholik

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie polecić jakieś dobre monitorki do 5000zł za parę (jeśli jest coś dramatycznie lepszego do 7kzł to też proszę o propozycje z tego przedziału) ...obecnie jestem po lekturze kliku gazetek audio i stron www i niestety z tego co czytam to większość monitorów z tego przedziału ma jednak poważne minusy...

...chociażby takie Dali Helicon 300mk2

Against:

* Can sound a little lacking in definition

* Some colouration through the mid-bass region

* Prefers lots of power

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

^WTF monitory za taką kasę i wciąż czytam "can sound a little lacking in definiton"??

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41219-dobre-monitory-do-5000z%C5%82/

audioholik

>^WTF monitory za taką kasę i wciąż czytam "can sound a little lacking in definiton"??

Wszelkie oceny definiowane są w relacji do ceny, toteż nie zdziw się, gdy nawet kolumnom dwadzieścia razy droższym jeden czy drugi recenzent coś zarzuci.

BTW, nie masz chyba zamiaru wybierać kolumn na podstawie recenzji??

Teo, 21 Mar 2008, 20:26

>audioholik

>

>>^WTF monitory za taką kasę i wciąż czytam "can sound a little lacking in definiton"??

>

>Wszelkie oceny definiowane są w relacji do ceny, toteż nie zdziw się, gdy nawet kolumnom dwadzieścia

>razy droższym jeden czy drugi recenzent coś zarzuci.

>

>BTW, nie masz chyba zamiaru wybierać kolumn na podstawie recenzji??

jako że cena za monitory (5do7kzł)jak dla mnie jest bardzo wysoka chcę podjąć decyzje w oparciu o możliwie dużo czynników ...recenzje, testy, opinie forumowiczów, no i oczywiście ostatecznie własny odsłuch, o ile taki jest możliwy... rozważam też zakup monitorów jvc sx-wd500 których przed ewentualnym zakupem niestety nie będę mógł posłuchać:-(...

PS jeśli ktoś zarzuci coś kolumnom za 20xtyle to albo recenzent ma coś z uszami, albo inżynierowie danej firmy spartolili robotę:-)....rozumiem że ocenia się w stosunku do danego przedziału cenowego, dlatego szukam właśnie konstrukcji która w swoim przedziale cenowym nie ma sobie nic do zarzucenia

audioholik:

>PS jeśli ktoś zarzuci coś kolumnom za 20xtyle to albo recenzent ma coś z uszami, albo inżynierowie

>danej firmy spartolili robotę:-)

Nie. To znaczy mniej-więcej tyle, że nie ma brzmienia uniwersalnego, i że kolumny o wartości dobrego samochodu też różnią się brzmieniem. A to może komuś odpowiadać, lub nie.

>dlatego szukam właśnie konstrukcji która w swoim przedziale cenowym nie ma sobie nic do zarzucenia

Prościej chyba znaleźć Graala. Albo Bursztynową Komnatę ;)

Teo, 21 Mar 2008, 21:39

>>dlatego szukam właśnie konstrukcji która w swoim przedziale cenowym nie ma sobie nic do zarzucenia

>

>Prościej chyba znaleźć Graala. Albo Bursztynową Komnatę ;)

powoli zaczyna to do mnie docierać, aczkolwiek trudno się z tym pogodzić:-)

obecnie mam B&W685 które mają np. bardzo dobro dynamikę ale już gorszą mikrodynamikę...ale tutaj jestem to w stanie zrozumieć, gorzej jak mam wydać 2 lub 3x tyle godząc się wciąż na jakieś kompromisy, a to szczegółowości a to średnich, nienajlepszego basu itd:-)

>audioholik

>PS jeśli ktoś zarzuci coś kolumnom za 20xtyle to albo recenzent ma coś z uszami, albo inżynierowie danej firmy >spartolili robotę:-)....rozumiem że ocenia się w stosunku do danego przedziału cenowego, dlatego szukam właśnie >konstrukcji która w swoim przedziale cenowym nie ma sobie nic do zarzucenia

Jest jeszcze inny czynnik - to jak kolumny zgrają się z danym systemem. Trzeba pamiętać, że kolumny nie grają SAMODZIELNIE bez sprzętu towarzyszącego i kabli. Pozostaje też kwestia charakteru brzmienia jakiego oczekujesz. Bo czy są kolumny uniwersalne które wszystkie cechy będą miały na najwyższym poziomie? Np muzykalność i analityczność, ... , .... i to w cenia 5kzł?

Jeszcze należłoby sięwpierw popytać, czy tego Pioneera nie można by zamienić na coś, co by bardziej odpowiadało uszom. W końcu chyba to dość tani sprzęt. Nie wiem jak gra, może akurat wybitnie ale piszę tak tylko podsuwając temat do zastanowienia.

clo2, 21 Mar 2008, 21:51

>Jest jeszcze inny czynnik - to jak kolumny zgrają się z danym systemem. Trzeba pamiętać, że kolumny

>nie grają SAMODZIELNIE bez sprzętu towarzyszącego i kabli. Pozostaje też kwestia charakteru

>brzmienia jakiego oczekujesz. Bo czy są kolumny uniwersalne które wszystkie cechy będą miały na

>najwyższym poziomie? Np muzykalność i analityczność, ... , .... i to w cenia 5kzł?

szukam czegoś pod przyszły zakup Pioneera PD-D9 i A-A9 (obecnie słucham na PD-D6, A-A6 i B&W685)... to byłby taki upgrade nowe klocki + monitory. Szukam jednak kolumn które będą uniwersalne, jeśli takich nie ma w tym przedziale cenowym to pewnie się wstrzymam z zakupem...a to dlatego że słucham różnej muzyki i jak słucham np. muzyki poważnej na woodconach to potem przechodząc na B&W685 widzę że te monitory nie są w stanie przenieść tyle pasji, emocji, takich drobnych ale kluczowych szczegółów (to właśnie imho ich nie najlepsza mikrodynamika i wolniejsza propagacja fal dźwiękowych), z kolei na B&W mam większą dynamikę i ogromny bas, których nie jestem w stanie uzyskać na drewnianych membranach. Szukam dlatego czegoś możliwie uniwersalnego, dobrego pod każdym względem... w danym przedziale cenowym:-)

B&W 805S - za 4-5 można kupić używane, potrzebna jest dobra elektronika żeby pokazały swój potencjał.

Ewentualnie jakiś projekt akustyka na scan-speak revelator.

Pamiętaj - system zagra jak jego najsłabsze ogniwo ... a bez wątpienia jest nim elektronika.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 21 Mar 2008, 22:19

>Pamiętaj - system zagra jak jego najsłabsze ogniwo ... a bez wątpienia jest nim elektronika.

racja aczkolwiek co ci przyjdzie z dobrej elektroniki jeśli masz monitorki za np 1kzł...

>audioholik

No, Ken Ishiwata podłączał pod jakieś wysokie Marantze Tannoie R1 (praktycznie M1 tylko inna zwrotka) i ponoć wprawił wielu w zdumienie co te głośniczki potrafią;) (m1 kupiłem kiedyś nowe, wyprzedaż w sklepie - 425zł/para;)).

aTom, 21 Mar 2008, 22:44

>audioholik, 21 Mar 2008, 20:09

>

>>...chociażby takie Dali Helicon 300mk2

>

>A gdzie je można kupić za 5000 zł? Chyba za 1 sztukę, i to w promocji...

własnie dlatego powiedziałem w pierwszym poscie, że ostatecznie może być przedział do 7kzł, za 7000zł można chyba juz je dostać...

audioholik,

napisałek:"obecnie mam B&W685 które mają np. bardzo dobro dynamikę ale już gorszą mikrodynamikę...ale tutaj jestem to w stanie zrozumieć, gorzej jak mam wydać 2 lub 3x tyle godząc się wciąż na jakieś kompromisy, a to szczegółowości a to średnich, nienajlepszego basu itd:-)"

Zaręczam Ci, że każdy musi się pogodzić z kompromisami, nawet właściciel sprzętu za 50 czy 200 tysięcy. I nie ma rzeczy absoolutnie uniwersalnych.

Napisz, czego szukasz w kolumnach, jakie aspekty dźwięku są dla Ciebie najważniejsze. Bez tego nic nie poradzimy. I czy zakup nówek czy druga ręka.

Pozdrawiam Stempur

audioholik, 21 Mar 2008, 22:50

>własnie dlatego powiedziałem w pierwszym poscie, że ostatecznie może być przedział do 7kzł, za

>7000zł można chyba juz je dostać...

Może można a może nie można... w każdym razie oficjalna cena to zdaje się coś koło 10kzł.

aTom, 21 Mar 2008, 23:04

>audioholik, 21 Mar 2008, 22:50

>

>>własnie dlatego powiedziałem w pierwszym poscie, że ostatecznie może być przedział do 7kzł, za

>>7000zł można chyba juz je dostać...

>

>Może można a może nie można... w każdym razie oficjalna cena to zdaje się coś koło 10kzł.

polski dystrybutor zdaje się zdeczko zawyżył ich cenę także albo trzeba by liczyć u niego na jakąś promocję :-)albo kupić z pominięciem polskiej dystrybucji...

Ułatwimy Ci wybór ;)

Dynki z serii Contour: 1.1 oraz 1.3mkII a i z nowszych serii w tym budżecie coś znajdziesz

Totem Model One (prawda Stempur?)

Sonusy moje ukochane: Minima Amator, Signum, Concerto,

Focale z serii Electra 906, 907, 1007 be

ProAc Studio 100 oraz 110 i świetne z serii Response - 1sc

Spendory i Harbethy

Elac 510 Jet

Polskie Harpie, Rls'y

i kilkanaście innych.

Ze wszystkimi da się żyć.

tak w ogóle jeśli chodzi o uszczegółowienie wymagań to pokój 18mkw... dźwięk jak mówiłem najlepiej gdyby był universalny, ale jeśli miałbym wskazać na jakąś główną cechę, bez której poprostu dane monitorki przekreślam na starcie to jest ich akustyczność i otwartość która pozwala stać się uczestnikiem "przedstawienia muzycznego", zatopić się w odsłuch........ przede wszystkim jazzu i poważnej...

pozdrawiam

Argosy Beta :-)

Rowne brzmienie bez jakiegos przesadzania w gore czy dol do tego barwa, budowanie sceny za kolumny, mocny (subiektywnie), dobrze zroznicowany i krotki bas, naprawde warto posluchac. My tez robimy bardzo dobre rzeczy :-]

pozdrawiam

I coś jeszcze sobie przypomniałem. Na stronie pemark audio przez dłuzszy czas można było znalezc ex-demo Chario Academy Millennium 2. Nie dość, że mistrzostwo świata pod względem wykonania to na dodatek przepiękne barwowo i potrafiące zagrać z rozmachem. Nowe okolo 12000, sprzedawali je za 6000.

za 5kzł masz duży wybór. Ja osobiście rozglądałbym się za Harbethami, nawet z drugiej ręki.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 22 Mar 2008, 00:33

>za 5kzł masz duży wybór. Ja osobiście rozglądałbym się za Harbethami, nawet z drugiej ręki.

hmm...spróbuje posłuchać wymienianych przez Was modeli żeby po pierwsze zobaczyć jak dużego skoku jakościowego moge sie spodziewać w stosunku do bw685

Jako zadowolony użytkownik,polecam odsłuch Argos Beta.To bardzo przejrzyste monitory,zagrają tak pozwoli elektronika.Z Denonem PMA S10 miałem dynamit,ale było klinicznie.Z Accu E-206 czarują barwą i przestrzenią.

Mam trudny,kwadratowy pokój 18m2 i bas z oz jest znakomity.Potrzebne solidne podstawki,jedna kolumna waży ponad 40 kg.Udanych wyborów.

kyuss podał bardzo sensowne zestawienie monitorów do 5tys. Mysle, ze z tej grupy powinienes wybrac. Okreslenie konkretnego modelu, mogłoby byc mozliwe po poznaniu elektroniki towarzyszacej i Twoich oczekiwan.

Ja jak zwykle obsawiam ProAc:)

xatt, 22 Mar 2008, 00:53

>a) focal chorus 807v

>b) KEF XQ20

na pewno posłucham tych Focali...nie wiem nawet czy Pioneer nie wykorzystał ich w poniższej konfiguracji :-)...ciekawe jak razem zagrają...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.