Skocz do zawartości
IGNORED

jaki gramofon do 10K?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm.... osiołkowi w żłobie.... widać, że w tym przedziale cenowym wszystko "pasi"... a może VPI Scoutmaster? Plusem dla mnie byłoby to, że mam dvd pokazujące dokładnie set-up tego gramofonu...

->adamgdańsk,

VPI Scoutmaster to też dobra maszyna, dostępna w HiFi Clubie. Proponuję Ci abyś sobie zafundował imprezę objazdową i przejechał się do kilku warszawskich sklepów, salonów w celach odsłuchowych. Wiadomo, salon to nie Twój własny pokój a i sprzęt towarzyszący inny ale zdobędziesz doświadczenie, którego my Ci tutaj na tacy nie podamy, bijąc peany na cześć takich czy innych gramofonów.

Usłyszysz jak grają różne konstrukcje, miękko zawieszone i mass loadery, różne ramiona, rozwiązania konstrukcyjne, wkładki. Zobaczysz, wybierzesz sam, bez nas :-)

A, że można zestawić coś w salonie niech przykładem będzie np. Audioforte, gdzie swego czasu, szukając gramofonu umówiłem się na odsłuch Acoustic Solida Small Machine.

Na początku odsłuchu system grał z podłogówkami Totema - modelem Hawk i słabszą integrą Moona. Nie byłem zadowolony, grało to jakoś, ale na poziomie budżetowego lub średniego CD. Nie pomógł nawet kultowy phono - Graham Jazz Club. Zniechęcony zapytałem czy można zamiast Hawk-a postawić Totem Mani-II i zamienić integrę Moona na silny, dzielony zestaw. Nie było problemu i na moje szczęście dzielony Moona był cały czas pod prądem co w przypadku wzmacniaczy tego producenta ma znaczenie.

Zagrało, pięknie, ujmująco z czarnym tłem, wykopem i spokojem zarazem, i Panią Jacinthą muskającą mnie aksamitną rękawiczką po wystającej ze zdziwienia brodze. Tak, tak wrażenie było a żeby było śmieszniej to system grał z ramieniem Rega250 i wkładkę Benz MC20EII.

Minęło już trochę czasu, słuchałem różnych zestawów ale tamto, pierwsze wrażenie z odsłuchu mass leadera pozostało do dziś. Tak naprawdę, dopiero wtedy zrozumiałem jak bardzo się męczyłem z Goldringiem, który wydawał mi się straszną klasą po Adamach Fonikach i innych wynalazkach.

Pozdrawiam i życzę owocnych decyzji.

a może przekroczyć budżet o 60% i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostałem zdjęcia na maila - looks veeery nice, tylko jak zweryfikować czy to nie jakiś oszust - feedbacków dużo i pozytywnych....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->adamgdansk,

Chcesz tanio i wysoko, to całkiem normalne ale pamiętaj, ciągnąc taki zestaw z zagranicy, kupiony z 2 ręki na ebay-u narażasz się na niebezpieczeństwo kupienia bubelka. Często sprzedawcy nie piszą, że ich świetne ramię, w ich świetnym gramofonie miało mały accident. Uszkodzenie, niewidzialne gołym okiem a strata wielka.

Piszę tu świadomie o nieuczciwych sprzedawcach na ebay-u, żerujących na naiwności a troche i chciwości kupujących. Oczywiście nie wszyscy są tacy ale masz do wydania parę złotych i zanim kupisz coś od nieznajomego handlarza dobrze się zastanów.

V-ka SME to świetne ramię, jeśli cena za wsio jest przyzwoita to na pewno będziesz zadowolony. No ale żeby to jeszcze zagrało trzeba pamiętać o wydatku związanym z wkładką i phono. Niemniej, wszystko to można dobrać małymi kroczkami później.

na ebay'u facio z UK sprzedaje 5miesięcznego Gyro + SMEV, pies z kulawą nogą nie licytuję (może czekają na koniec) - samo ramie jest nowe, nieodpakowane... wyliczyłem 10K z przesyłką...

Na audiogonie SME V poszlo za 2500$ - wiec cena z Gyro ok 10 tys nie jest taka zla :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest bardzo ciekawa propozycje, acz pozostaje kwestia kosztow wysylki, no i raczej nie uda sie uniknac cla i VATu.

Ukryta Zawartość

"http://cgi.ebay.com/VPI-Aries-SME-IV-Vi-arm-Lyra-Lydian-MC-cartridge_W0QQitemZ25... to jest bardzo ciekawa propozycje, acz pozostaje kwestia kosztow wysylki, no i raczej nie uda sie uniknac cla i VATu."

i chyba silnik na 220V trzebaby kupić?

no właśnie się waham czy wejśc w to.. czy w używanego ślicznego Bluenote Bellavista Signature (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) za połowę tych kosztów....

Ukryta Zawartość

->adamgdansk,

A tak na marginesie, słuchałeś już jakiś zestawów z patefonem, masz może swojego faworyta?

Jeśli nie, daj na wstrzymanie, kasę zdążysz jeszcze wydać. Obecnie znajomy, który ma, miał i słyszał bardzo dobre patefony chwalił nowego Pro-jecta 9 z nowym ramieniem węglowym, który według niego zagrał bardzo fajnie przy koszcie bodajże 4800 bez wkładki. No a jest jeszcze Pro-ject numero 10, który dostał bdb recenzje i którego sam oceniam na bardzo dobrze.

Adam, naprawdę warto najpierw odsłuchać kilka sztuk zanim zaczniesz polować na markę.

ale ja chcę już, już, już ;)))))

Pro-Ject jakoś mi się nie podoba. Cholera wie czemu. O Bluenote słyszałem już trochę dobrego off-line, podobno b. muzykalny przekaz. Trochę inna półka niż MichellGyro. Z kolei Michell ma plusy możliwości znacznego upgrade...

Arek - jak widac Adam chce wszystko bardzo szybko - a jednak nawet swietny gramofon, z jeszcze lepszym ramieniem, nie bedzie gral nadzwyczajnie z wkladka za 500 pln i phono za tysiac. Upgrady sa bardzo fajne, ze caly zestaw musi od poczatku pokazywac powiedzmy 80% swojej klasy, a potem gonimy kroliczka, zeby dojsc do 100%. Wydanie 10 tys zeby miec 40% mozliwosci zestawu chyba troche mija sie z celem - ale moze sie myle :) Rzecz w tym, zeby nie bylo sytuacji, gdzie po wydaniu 10 tpln okaze sie, ze to w zasadzie nie gra specjalnie lepiej niz gral poprzedni gramofon.

• Redaktorzy

"Tego LP12 (nowego) to bym odpuścił, przestarzała konstrukcja. Niejaki Alek Rachwald mając LP12 kupił sobie VPI ..więc to o czymś świadczy .."

Ale jednak jest różnica w cenie :-)

W sumie, chyba masz słuszność, Adam chce wszystko bardzo szybko, chce efektu w postaci drogich marek i tego chyba szuka. Niemniej odpowiadam mu tak, jak bym sam zrobił, gdybym raz jeszcze wybierał gramofon. No ale ja już wiem, że archaiczny analog jest dla mnie numer 1 jako napęd i kupując go po raz drugi poszedłbym właśnie w takie rozwiązanie, maks dobrze na verk i ramię a wkładka i phono później, jeszcze spokojniej bo właśnie dobór wkładki i phono wymaga moim zdaniem wielu przymyśleń a także trochę praktyki.

A więc Adamie, mierz siły na zamiary i wybieraj uchem a nie okiem. Tego Ci życzę.

Profil ma rację.

Najpierw napęd - 5/7kzł to już bardzo dobre rzeczy, reszta ... to takie cekinki cygńskie.

Jak już jest dobry napęd to ramię - wcześniej pisałem 12" .... 9ka nie ma przy nich startu i to słychać. Dalej wkładka i pre - tutaj jestem zwolennikiem takiego, który zawiera jak najbardziej przemyslaną KONSTRUKCJĘ i możliwości REGULACJI/DOPASOWANIA a jak najmniej bełkotu audiofilskiego i teorii spiskowych.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jesli ktos szuka rozwaza zakup Gyro SE zdjecia montazu znajdzie tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w weekend miałem w domu (dzięki olbrzymiej uprzejmości p. Krzysztofa z mojeaudio.pl) gramofon Bluenote Bellavista Signature, z ramieniem B-7 i wkładką mc tejże firmy. Ech - piękny gramofon, dzieło sztuki, wysoki WAF ("oj! a to ładne takie!!!"). Dźwięk koherentny, przestrzeń, ciepło, spójność, głeboki bas, góra poprawna ale nie narzucająca się, podkreślona średnica. Dużo, dużo cholernie przyjemnego słuchania... póki co zaprzestałem poszukiwań ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.