Skocz do zawartości
IGNORED

Tzadik-ulubieni wykonawcy i płyty.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ukrywam,że wytwórnia ta od lat należy do moich ulubionych.Prezentuje ona współczesną,tradycyjną muzykę żydowską jak i muzykę jazzową ( bardziej lub mniej awangardową) powiązaną w różnym stopniu z muzyką żydowską.

Proponuję temat do dyskusji: ulubieni artyści z kręgu tzadikowego oraz ulubione tytuły.

https://www.audiostereo.pl/topic/41328-tzadik-ulubieni-wykonawcy-i-p%C5%82yty/

Swietna plyta, polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam tylko trzy płyty tej wytwórni i przyznam, ze je bardzo lubie i często słucham. Stanowią niewątpliwie jakąś odmianę. Są to : CKB "Bereshit" , Steven Bernstein "Diaspora Soul" oraz "Diaspora Hollywood". Szczególnie te dwie ostatnie, a zwłaszcza "Diaspora Soul" przypadły mi do gustu. Mają swój klimat i jakąś tajemnicę. Pozdrawiam

jak Tzadik to napewno Zorn i jego MASADA, bardzo lubie, genialna muzyka!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje ulubione płyty Tzadika to niekoniecznie nagrania "muzyków z kręgu" - ale wydane pod tym labelem:

Satoko Fujii "Kitsune-bi"

Derek Bailey, Jamaladeen Tacuma, Calvin Weston "Mirakle"

Wadada Leo Smith "Lake Biwa", "Golden Quartet"

tomekkk, 25 Mar 2008, 08:28

>Witam.

>Mam tylko trzy płyty tej wytwórni i przyznam, ze je bardzo lubie i często słucham. Stanowią

>niewątpliwie jakąś odmianę. Są to : CKB "Bereshit" , Steven Bernstein "Diaspora Soul" oraz "Diaspora

>Hollywood". Szczególnie te dwie ostatnie, a zwłaszcza "Diaspora Soul" przypadły mi do gustu. Mają

>swój klimat i jakąś tajemnicę. Pozdrawiam

Ja zakupilem niedawno "Diaspora Suite" i nie mam pojecia co Steven chcial stworzyc. Jest to gdzies na pograniczu bluesa ale to nie jego terytorium i zwlaszcza krotkie imporiwzacje brzmia mizernie. Obok "Diaspora Soul" ta nowa plyta nie powinna nawet lezec. Poza tym lubie CKB z czasow gdy sie jeszcze tak nazywali.

Kiedys slyszalem w radio super solowy numer jakiegos trebacza, ktory grywal z CKB. Tak przynajmniej twierdzil prowadzacy, ale tam nie ma trebacza... Wiecie moze o kogo chodzi? Moze on tez gra dla Tzadika.

Tzadik to temat rzeka, w zasadzie mozna mu poswiecic zakladke na tym forum.

Poza wydaniami z serii Radical Jewish Culture i Archival series, ktore sa najbardziej rozpoznawalnym

polem aktywnosci tej wytworni osobiscie jestem fanem serii New Japan - kilka swietnych plyt

i Oracles poswieconej kobietom poslugujacym sie awangardowym jezykiem. Uwielbiam ten projekt,

bo wniosl wiele swiezosci do katalogu tej wytworni. Polecam Ksiege Aniolow!

^mc iek, 26 Mar 2008, 00:58

>Wadada Leo Smith "Golden Quartet"

>Jedno z moich największych rozczarowań z tej wytwórni.

też miałem takie wrażenie... po dwóch pierwszych przesłuchaniach.

przy trzecim "zaskoczyło" - to nie jest wielka, ale na pewno dobra płyta i słucham jej z przyjemnością.

a "Year of the Elephant" jeszcze lepsza - ale to już nie Tzadik.

bamarek, 25 Mar 2008, 22:02

>Kiedys slyszalem w radio super solowy numer jakiegos trebacza, ktory grywal z CKB. Tak przynajmniej

>twierdzil prowadzacy, ale tam nie ma trebacza... Wiecie moze o kogo chodzi? Moze on tez gra dla

>Tzadika.

trębaczem, który gościnnie grywał z CKB (byłem nawet na ich wspólnym koncercie) jest frank london. udziela się w różnych zornowsko-klezmerskich składach i jak najbardziej nagrywa dla tzdika. być może o niego chodzi.

Moje tzadikowskie typy to:

oczywiście Masada Bar Kokhba i Masada Chamber Ensembles, nagrania live z Jerozolimy,Sevilli i Tonicu

David Krakauer Klezmer Madness,Frank London Scientist Work,Jenny Scheinman The Rabbi's Lover i Shalgaster,Steven Bernstein Diaspora Blues,Paul Shapiro Midnight Mingan,Ned Rothenberg Ghost Stories i płyty Cracaw Klezmer Band.

Moje typy.

Masada Bar Kohba

Satlah "Children of Israel"

Otomo Yoshihide "Cathode"

Otomo Yoshihide' New Jazz Ensemble "Dreams"

Hoahio "Ohayo ! Hoahio !"

Tiaa... Przepraszam autora za odejscie od tematu ale skoro juz jestem przy Yoshihide, to od dlugiego czasu poluje bez skutku na jego plyte z Yuki Saga "See You in a Dream" - wydana przez FMS Sound Factory. Czy ktos z szanownego towarzystwa wie gdzie mozna dostac to urocze dzielo ?

Champignon, 26 Mar 2008, 21:19

>

>Tiaa... Przepraszam autora za odejscie od tematu ale skoro juz jestem przy Yoshihide, to od dlugiego

>czasu poluje bez skutku na jego plyte z Yuki Saga "See You in a Dream" - wydana przez FMS Sound

>Factory. Czy ktos z szanownego towarzystwa wie gdzie mozna dostac to urocze dzielo ?

rzeczywiście urocza płytka (a nawet dwie :-))

jeżeli chodzi o sklepy w polsce to nie wiem, niestety.

natomiast jeśli nie straszne ci zakupy przez internet to może spróbuj tu:

Ukryta Zawartość

(nigdy nie kupowałem od nich, więc nie wiem jak z wiarygodnością, dostawą, ect...)

wracając do głównego wątku:

nie słuchałem zbyt dużo tzadikowych wydawnictw (rzeczywiście, jak ktoś napisał wyżej - temat rzeka), ale z tych które posiadam najczęściej wracam do:

john zorn "filmworks xi: secret lives"

john zorn "filmworks, vol. 14: hiding and seeking"

john zorn (marc ribot?) "the gift"

bar kokhba

jednym z moich najbardziej ulubionych instrumentalistów z tej stajni jest marc ribot

Ukryta Zawartość

miszczur

A - faktycznie, maja ta plyte. Jakos nie pomyslalem zeby poszukac "u zrodla". Japanimprov wyglada solidnie. Kiedys sluchalem tej plyty w sklepie i nie kupilem jej od razu. Kiedy juz puknalem sie solidnie w glowe i przycwalowalem nastepnego dnia do sklepu rzucajac w progu nazwe plyty, mily sprzedawca oznajmil mi, ze dzien wczesniej sprezentowal ja swojej dziewczynie :)

pozdrawiam

dong, 25 Mar 2008, 10:31

>moje ulubione płyty Tzadika to niekoniecznie nagrania "muzyków z kręgu" - ale wydane pod tym

>labelem:

>

>Satoko Fujii "Kitsune-bi"

>Derek Bailey, Jamaladeen Tacuma, Calvin Weston "Mirakle"

>Wadada Leo Smith "Lake Biwa", "Golden Quartet"

Dong, rowniez te plyty zaliczam do must have Tzadikowych. Jesli lubisz Kitsune-bi ale chcialbys sprobowac Satoko w bardziej energetycznym i wybuchowym skladzie polecam "Vulcan" z popisami basisty

Takeharu Hayakawy. Mocna rzecz.

^tungsol

tak, znam Vulcan, bardzo ciekawa płyta - rzeczywiście energetyczna.

w ogóle przepadam za Satoko, w różnych wcieleniach, małe składy, duże, japońskie, amerykańskie... - Illusion Suite, Toward To West, FUjiN RAijiN, Double Take, April Shower... ale odbiegamy od tematu wątku ;-)

>dong

>^tungsol

>

>tak, znam Vulcan, bardzo ciekawa płyta - rzeczywiście energetyczna.

>w ogóle przepadam za Satoko, w różnych wcieleniach, małe składy, duże, japońskie, amerykańskie... -

>Illusion Suite, Toward To West, FUjiN RAijiN, Double Take, April Shower... ale odbiegamy od tematu

>wątku ;-)

To mamy podobne upodobania:) Mam wszystkie, ktore wymieniles a nalezy pamietac o jeszcze

jednym swietnym albumie Tzadika: ERANS. Dla mnie osobiscie Satoko nie wydala slabej plyty,

hmm moze gozej mi wchodzi Zephyros, ale juz "krakowski" album jest klimatyczny.

Bardzo rowne albumy, przede wszystkim swieze bo i sklad sie zmienia dosc diametralnie.

pozdrawiam

champignon

japanimprov są bardzo solidni. kupiłem u nich dużo, zawsze szybko, solidnie zapakowane, miłe maile z niejaką Cathy:), bez cła, gorąco polecam

Aki Onda polecał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Saga Yuki tam nie ma ale jest dużo innych ładnych rzeczy. tak jak powyżej - przetestowane, jest okay

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Wznawiam wątek aby zaanonsować trzy arcyciekawe tegoroczne pozycje wytwórni Mistrza Jana.

A więc po pierwsze płyta "Secrets" M.Feldmana,U.Caina,G.Cohena i J.Barona czyli pieśni chasydzkie na jazzowo.

Po drugie Borah Bergman Trio "Luminescence" B.Bergman,G.Cohen i K.Wollesen z niewielkim udziałem Zorna czyli mroczna muzyka z klimatami żydowskimi.

I po trzecie "America" niezwykły duet Wadady Leo Smitha z Jackiem DeJohnnettem!

wczoraj przyleciało, żona uśmiała się setnie: pieśni miłosne Johna Zorna

a jednak... love by John Zorn to z pewnością nie taka zwykła love, ale nawet sceptyczna kobieta wysłuchała z przyjemnością

ja też

zachęcam

Ukryta Zawartość

post-10163-100003877 1243365521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wczoraj przyleciało, żona uśmiała się setnie: pieśni miłosne Johna Zorna

a jednak... love by John Zorn to z pewnością nie taka zwykła love, ale nawet sceptyczna kobieta wysłuchała z przyjemnością

ja też

zachęcam

Ukryta Zawartość

post-10163-100003875 1243365606_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.