Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Części są na pewno oryginalne.

Kondensatory foliowe nie zmianiają swojej pojemności, natomiast MKT nie jest najszczęśliwszym pomysłem na filtr tweetera. Od siebie polecam Clarity Cap, seria PX będzie dla Ciebie okej.

Rezystory to zwykłe drutowe - czyli najniższy sort:)

Buduję nowy system od zera i póki co teoretycznie punktem zaczepienia są Focus 220II ew X32/36. Chętniej te pierwsze, ze względu na preferencje brzmieniowe (estetyczne również), lubię cieplej niż zimniej, dokładnie na górze i wyższej średnicy ale niemęcząco, z solidną podstawą basową, salon 35m.

I na wstępie takie oto dylematy, jeśli tak trudno napędzić 220stki to jakiego towarzystwa dla nich szukać, żeby nie wydać fortuny. Pierwsze skojarzenie S300i, chociaż w pewnej 'gazetce' napisali o osuszeniu średnicy w tym połączeniu co mnie nieco zdziwiło i zbiło z tropu. Piszę tu, bo pewnie ktoś z czymś to sensownie już łączy/ł/?

Nieco taniej seria X ale charakter brzmienia inny? Z czym tego próbować żeby spełniało kryteria wspomniane wyże.

Na koniec dodam tylko ze słuchałem 10 minut w przelocie DM 3/7 spięte z jakimś Accu i niczego dobrego o tym dźwięku powiedzieć nie mogę, ale był to raczej 'podsłuch' niż miarodajny odsłuch.

Ja mam dwa typy, które warto przetestować. Sugerując się z twojej strony wzmacniaczem zintegrowanym spróbowałbym Simaudio Moon lub Classe. Oba modele wzmacniaczy zintegrowanych to myślę że ciekawe propozycje.

Pozdrawiam

Części są na pewno oryginalne.

Kondensatory foliowe nie zmianiają swojej pojemności, natomiast MKT nie jest najszczęśliwszym pomysłem na filtr tweetera. Od siebie polecam Clarity Cap, seria PX będzie dla Ciebie okej.

Rezystory to zwykłe drutowe - czyli najniższy sort:)

Dzięki eMiL

To są kolumny w obudowie zamkniętej i pomieszczenia 30m2 wchodzą jak najbardziej w rachubę.

Dynaudio to trudne do wysterowania kolumny(wszystkie)i czym wydajniejszy piec tym większe właściciel

będzie miał zadowolenie z posiadania ich.

No nie zgadzam się z tym wpisem.

Piszesz,że nie są dokładne i szczególowe a to właśnie wynika ze słabego Accu...niestety.

Posiadam te kolumny od 19 m-cy i podobne wrażenie odniosłem,przy Pass XA 60.5

Po przejściu na EC AW 400 zrozumiałem co to znaczy prądożerność.

Jest jeszcze inny powód dla którego możesz odczuwać zbyt dużą ilość basu-pokój...moim zdaniem za mały.

U mnie grają w 60m2 przy wysokości 2.90m i jest w sam raz.

Witam !Po małej przerwie na narty ,zobaczyłem Twój wpis. Pewnie masz rację, bo faktycznie w tym systemie nie sprawdzałem silniejszego wzmacniacza, ale... wielokrotnie przekonałem się że E-550 jest naprawdę "mocarnym " klockiem. ( np w poprzenim systemie mogłem go bezpośrednio porównywać z Meritami i przy cichym i mieszkalnym poziomie głośności wielkich różnic ne obserwowałem ) W takim pomieszczeniu jak twoje pewnie bym nie zaryzykował, ale w mojej kubaturze spokojnie wypełnia pokój dzwiękami. Receptą na dobry dzwięk jest ustawienie w moim pokoju kolumn w odległości 1,5 m od tylniej ściany i jest naprawdę ok. ( a bas to również kwestia własnych preferecji) Ale nie powiem że tez jestem jak by się zachowały C-2, gdyby im dodać więcej prądu i chodzi mi po głowie np. dodanie do E-550 ...A-30 i zmostkowanie (co ty na to?)A kwestia muzykalnościprzekazu może być zwiększona przez kable czyli set SW Crescendo.( ale zazwyczaj większość modeli Dynaudio słuchanych w Nautiliusie tak odbierałem(S3.4, C-1, 25, Szafiry)

Przy zakupie Focusa 220 (″A″) trzeba koniecznie powiedzieć także ″B″ i kupić naprawdę mocny wzmacniacz. Mocny w sensie wydajności prądowej, niekoniecznie mocy ″na papierze″. Z integr można rozważać Gryphona Callisto 2100/2200, Supernaita, Pliniusa 9200, Krelle, Audioneta G2. Niżej nie ma sensu schodzic bo nie wydobędzie się potencjału tych głośników.

Co do Krella i tego testu z AV - to przejrzysta szkoła dźwięku, niestety/stety, toteż trzeba mieć świadomość że wzmacniaczowi trzeba zapewnić klasowe, synergiczne źródło (powyższe jak sądzę dotyczy w mniejszym lub większym stopniu także reszty ww. wzmacniaczy). To co na wejściu, to i na wyjściu, Krell wiele od siebie nie doda.

Jakies 3 lata temu kupilem nowe Focus 220 za 6,6 tys. zl o ile pamietam; jak widac inflacja w branzy audio grubo przekracza 10% rocznie:). Niemniej 20 tys. to jest przyzwoity budzet i przy uwaznym wyborze mozna zlozyc ladnie grajacy zestaw.

Pytanie do Forumowicza <modrzew47>:

Co sądzisz o umieszczeniu w pokoju 17,5 m2 (4,4 x 3,9 x 2,60 m) kolumn Confidence 5?

Czy nie przyduszą się w tym małym pomieszczeniu i czy nie będzie nadmiaru basu?

Wzmacniacz Krell KSA-150 (ew. mogę pomyśleć o drugiej końcówce KSA-150 i przełączeniem ich na monobloki), dedykowana linia zasilająca 230V AC.

Pozdrawiam,

Jarek

Ja jestem po odsłuchu Confidence 5(pewnie chodzi Ci o te same)w 20m pomieszczeniu sprzedającego i jak na mój gust było trochę za dużo basu i nie schodził za nisko, ale tu jeszcze raz podkreślę jest to moje zdanie.

wg mnie bez przesady z tym wzm

Owe F220 II grały z Arcamem 350 i jakoś sobie radził pewnie ze im lepszy tym lepiej.

Ale kazdy wzm z solidnym zasilaniem i koncówką powinien sobie poradzić (należy pamiętać że wszystkie dynki schodzić lubią ponizej 4 Om więć wzm musi z tym sobie radzić.

Witam !Po małej przerwie na narty ,zobaczyłem Twój wpis. Pewnie masz rację, bo faktycznie w tym systemie nie sprawdzałem silniejszego wzmacniacza, ale... wielokrotnie przekonałem się że E-550 jest naprawdę "mocarnym " klockiem. ( np w poprzenim systemie mogłem go bezpośrednio porównywać z Meritami i przy cichym i mieszkalnym poziomie głośności wielkich różnic ne obserwowałem ) W takim pomieszczeniu jak twoje pewnie bym nie zaryzykował, ale w mojej kubaturze spokojnie wypełnia pokój dzwiękami. Receptą na dobry dzwięk jest ustawienie w moim pokoju kolumn w odległości 1,5 m od tylniej ściany i jest naprawdę ok. ( a bas to również kwestia własnych preferecji) Ale nie powiem że tez jestem jak by się zachowały C-2, gdyby im dodać więcej prądu i chodzi mi po głowie np. dodanie do E-550 ...A-30 i zmostkowanie (co ty na to?)A kwestia muzykalnościprzekazu może być zwiększona przez kable czyli set SW Crescendo.( ale zazwyczaj większość modeli Dynaudio słuchanych w Nautiliusie tak odbierałem(S3.4, C-1, 25, Szafiry)

Jeżeli Accu jest nie do zastąpienia u ciebie,to niczego więcej się nie dowiesz.Osobiście uważam,ze Accu i Dynki to nie najlepsze połączenie.Nautilus jest dystrybutorem obu tych marek i będzi ci polecał tylko to co ma twierdząc,że to najlepsze rozwiązanie.Poprzedni dystrybutor nie łączył Dyń z Accu i nie polecał i niech to będzie przykładem daziałania dystrybutorów.Wracając do ustawienia kolumn to u mnie stoją 0,8m od tylnej ściany i nie mam problemów.

Pytanie do Forumowicza <modrzew47>:

Co sądzisz o umieszczeniu w pokoju 17,5 m2 (4,4 x 3,9 x 2,60 m) kolumn Confidence 5?

Czy nie przyduszą się w tym małym pomieszczeniu i czy nie będzie nadmiaru basu?

Wzmacniacz Krell KSA-150 (ew. mogę pomyśleć o drugiej końcówce KSA-150 i przełączeniem ich na monobloki), dedykowana linia zasilająca 230V AC.

Pozdrawiam,

Jarek

Nie jestem przekonany do zapakowania tych kolumn do 17m2.Po co?Nie ma fajnych monitorów?Np.Focal Mini Utopia,Dynaudio C-1?

Gość intenser

(Konto usunięte)

Osobiście uważam,ze Accu i Dynki to nie najlepsze połączenie.

zupełnie się nie zgodzę ( jak i dziesiątki innych znanych mi osób)

mam teraz na odsłuchach Special 25 (wcześniej gościnie na kilka tyg. C1) i zestawienie z elektroniką accu to fantastyczne połączenie

a to , że Jasik nie łączył tych dwóch marek - to chyba oczywiste i raczej nikogo nie dziwi

zupełnie się nie zgodzę ( jak i dziesiątki innych znanych mi osób)

mam teraz na odsłuchach Special 25 (wcześniej gościnie na kilka tyg. C1) i zestawienie z elektroniką accu to fantastyczne połączenie

a to , że Jasik nie łączył tych dwóch marek - to chyba oczywiste i raczej nikogo nie dziwi

To fakt wynikający również z mojego wpisu.(Trzeba czytać ze zrozumieniem)To,że nie łączył lub następny łączy,to wynika z prowadzonego biznesu a nie z faktu synergicznego połączenia.

Ja słuchałem Accu i Dynaudio łączone(u siebie w domu)i nie grało to rewelacyjnie a jedynie po Japońsku czyli Jakotako.Trzeba podpiąć Dynki do prądowej końcówki,żeby zrozumieć integra Accu ma 30W przy 8 ohm a my rozmawiamy o Dynaudio C-2,nie C-1 chociaż i te ostatnie zagrają lepiej z wydajniejszą końcówką.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Trzeba podpiąć Dynki do prądowej końcówki,żeby zrozumieć integra Accu ma 30W przy 8 ohm a my rozmawiamy o Dynaudio C-2,nie C-1 chociaż i te ostatnie zagrają lepiej z wydajniejszą końcówką.

ta.. czytanie ze zrozumieniem to cecha nie tylko mi obca :D bo przecież

nigdzie nie napisałem , że słuchałem , ich ze 30W interą ( a tak naprawdę 100 przy 4omach) - to na marginesie

a po prawdzie C1 zestawione było z cd+pre accu + końcówka Levinsona

(s25 zaś dla 550-tki nie są najmniejszym nawet wyzwaniem - to oczywiste )

ta.. czytanie ze zrozumieniem to cecha nie tylko mi obca :D bo przecież

nigdzie nie napisałem , że słuchałem , ich ze 30W interą ( a tak naprawdę 100 przy 4omach) - to na marginesie

a po prawdzie C1 zestawione było z cd+pre accu + końcówka Levinsona

(s25 zaś dla 550-tki nie są najmniejszym nawet wyzwaniem - to oczywiste )

Widać,że masz rzeczywiście problem.Rozmawiamy o Accu E-550,to po pierwsze

po drugie napisałeś,że Dynaudio C-1 zestawione było z elektroniką Accu,nie ma tam wzmianki o Levinsonie,

gdyby była to nie napisałbym,że to złe połączenie.Dynaudio potrzebuje prądu...większość to wie.E-550 to integra...tylko.

A do tego,ta integra E-550 ma napędzać C-2,bo to już pominąłeś ale wciąć się do rozmowy...to wciąłes.

Gość intenser

(Konto usunięte)

A do tego,ta integra E-550 ma napędzać C-2,bo to już pominąłeś ale wciąć się do rozmowy...to wciąłes.

co racja to racja :D

inne słowa były w głowie , inne napisano w temacie

by zaś być bardzo precyzyjnym to:

"Osobiście uważam,ze Accu i Dynki to nie najlepsze połączenie" to chyba Twe słowa ??

zbyt ogólnikowe nieprawdaż?

to raz , a dwa - w przypadku wspomnianych C1 końcówka Levinsona nie ukazała żadnych cech wybitnych w napędzeniu tychże względem 550-tki - to tyle na marginesie często naciąganego i rozdmuchiwanego do granic przyzwoitości stereotypu co do trudności "pędzenia" Dynaudio ( rzadko kiedy schodzą poniżej 4ohm a przebieg nie przypomina sejsmografu)

owszem - buła z masłem to nie jest - wydajny prądowo piec oddający uczciwe waty załatwia sprawę i nie potrzeba tu mega elektrowni

słuchałem w Nautiliusie C2 podpiętych pod A45 i brak prądu to ostatnia rzecz o jaką bym to zestawienie podejrzewał

dla mnie EOT

a dla kolegi Krzyska- pożycz "mocniejszy" piec i na własnej skórze, we własnym pomieszczeniu przekonaj się "nausznie" czy warto

Co dla ciebie to mi wisi...EOT czy PŁOT.Rozmawiamy cały czas o napędzeniu C-2 i osobiście na własnej skórze sprawdziłem,że integra Accu E-550 napędzić się nie da...porządnie.A zatem nie warto.Accu A-45 to już końcówka i inne zasilanie i do niej inne pre niż w integrze.

To jak widać za trudne dla ciebie więc nie wypisuj bzdur bo czytają to ludzie i potem na podstawie takich opinii,wydają cieżko zarobione pieniądze.Poza tym to zakładka kluby a w twoim o mnie nie widzę Dynek.Czyżbyś był znawcą tej marki i wielbicielem a ich nie posiadał?

Gość intenser

(Konto usunięte)

Poza tym to zakładka kluby a w twoim o mnie nie widzę Dynek

co do moich preferencji - są poza Twoim zainteresowaniem

Dynaudio zaś znam dobrze bo i je dość lubię i dość cenię - choć to nie moje granie

zresztą jak przeczytałeś (wnikliwie jak sądzę) to zaproponowałem Krzyskowi odsłuch we własnym pomieszczeniu i podjęcie samodzielnej decyzji

z mojej strony KONIEC

Co znaczy-obiektywny?Zawsze opis będzie subiektywny...warunki akustyczne,percepcja,tor wzmacniający itd.Do lampy(masz w o mnie)sie nie nadają...chyba,że jakaś mocarna.Próbowałem podpiąc C-2 do Cary Audio CAD 805AE(potężne monosy)i lepiej nie będe opisywał dźwięku.Lipa.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Co znaczy-obiektywny?Zawsze opis będzie subiektywny...warunki akustyczne,percepcja,tor wzmacniający itd.Do lampy(masz w o mnie)sie nie nadają...chyba,że jakaś mocarna.Próbowałem podpiąc C-2 do Cary Audio CAD 805AE(potężne monosy)i lepiej nie będe opisywał dźwięku.Lipa.

Słuchałeś?opisz,nie słuchałes?nie ględź.

P

Edytowane przez Paweł Skurzewski
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

No skoro tak,to sobie posłuchaj i opisz..też nie ględź.

Jak zwykle nic do powiedzenia.modrzew47 jeśli miałes okazję z 25 SE to poprostu opisz wrażenia miast czepiac się słówek-nic więcej,jak za trudne to sobie odpuść.Proste sprawy są najtrudniejsze.

P

Jest prośba żeby w tym wątku utrzymać dotychczasową atmosferę koleżeńskiej życzliwości i unikać niepotrzebnych personalnych zaczepek.

Z cyklu "archiwalia" - recenzje z Audio poprzedniej serii Contour (1.1, 1.8 Mk. II, 3.0), wciąż zdaje się cieszącej się sporym powodzeniem na rynku wtórnym:

post-8726-013105200 1298367889_thumb.jpg

post-8726-089078800 1298367911_thumb.jpg

Ja się dziś zetknąłem z F140 dla przypomnienia cena powyżej 6 kPLN

Oto wnioski zacznę od tyłu a więc oceny brzmienieniowej: DOSTATECZNA

Stosunek Cena jakość : Mierna

Co się stało ? Głośniki Dynaudio za ponad 6 klocków i kicha ? niestety na to wygląda .... Na początki zaczęło się nieźle scena w prostych utworach gdzie występowały pojedyncze skrajnie rozmieszczenie instrumenty nie była zła wokale też wydawały się dobre ... Jednak już zauważyłem problemy z przenoszeniem niskich częstotliwości bas dość płytki słabo kontrolowany. Kolejne utwory i bardziej skomplikowane sceny i coraz gorzej owszem precyzja dźwięku nie była zła ale lokalizacja instrumentów juz co najmniej słaba ... a głośniczki okazały się trochę krzykliwe.

Gdzie tu błąd ? Przecież przetworniki są topowe a F220 grają bardzo dobrze ? Myslę że błędem jest zwrotnica .. popatrzmy na ciut mniejsze F110 tam przy mniejszym głośniku NS - tonowym i takiej samej kopułce mamy częstotliwość podziału 1600 Hz tu 2400 przy większym przetworniku NS ? Rozumiem celem Dynaudio było umożliwienie przenoszenia przez głośnik większych mocy ? To dlaczego przy F220 ta częstotliwość jest mniejsza ?

Zagadka ?

F140 może były by dobre głośniki jak by podział nie przekraczał powiedzmy 1900 Hz może mniej (nie wiem też czym się w poszczególnych modelach zwrotnice różnią mogą gdzieś być jeszcze jakieś niepotrzebne wtrącenia ...

Kazdy ma prawo do wlasnej opini, i ja to szanuje, wiec dodam tylko moja- focusy 140 to glosniki wybitne, jeszcze raz-WYBITNE, czekam na zmiane pomieszczenia i o zadnych innych nie mysle,

jedno jest pewne- to sa bardzo trudne glosniki- bylo o tym ale powtorze- to sa glosniki do duzych pomieszczen i do mocnych sprzetow

ps. na czym sluchales i gdzie jesli mozna

rs

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.