Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy Heeda Obeliska ,Music Halla 35.2 i czasem sa u nas kolumny Dynaudio ,teraz DM 2/8 ,beda DM 2/6 i X12. Kupuje je z sentymentu ,czasem modyfikuję ,mają potencjał ,jezeli ktoś zna same głosniki .

Możesz zdradzić co modyfikujesz w konkretnych modelach dynek? Najbardziej interesuje mnie excite:)

Edytowane przez eMiL

DJ LUCAS

Grałem na Denonie 1500AE i okablowaniu Supry. Mogę tylko powiedzieć, że Supra napewno wypełnia i uprzyjemnia. A teraz gram na interkonekcie Chord Chameleon Silver Plus i to zupełnie inna strona medalu. Chord do Denona - uważam - jest nie wskazany. W ogóle srebro.

Studio16Hertz

Miałem wypożyczyć Dm 2/7 w maju, ale trochę wszystko się przesunęło w czasie. Ale co się odwlecze to nie uciecze.

Widzę jednak, że pojawił się na tym forum fachowiec więc może mi pomoże i wypowie się czy te DM-y można łączyć z Creekiem Evo2. Czy to może sensownie zagrać? Czy Music Hall różni się bardzo od Creeka?

Studio16Hertz

Swoim wpisem wprowadzasz w błąd człowieka,ponieważ najpierw zanim cokolwiek zrobi,musi sprawdzić źródło.Komputer nie jest dobrym źródłem i zdecydowanie to on odpowiada za dźwięk.Potem akustyka a dopiero wzmak,ja rozumiem,że branżyści się popierają ale myśle,że taki sposób nie jest najlepszy.Równie dobrze można zaproponować człowiekowi wymiane domu lub mieszkania,bo akustycznie nie odpowiada wzmacniaczowi.Z szacunkiem dla twojej wiedzy o Dynkach z którą w całej rozciągłości się zgadzam,nie polecam żadnego innego wzmaka dopuki nie sprawdzi dobrego źródła.Świeży produkt nie zawsze znaczy świeży...u tego dystrybutora.

Koledzy ;

Moje wpisy w Waszym klubie są /będą bardzo rzadkie .Nie politycznie mi jest pisać tutaj. Jeżeli już pisze w Waszym wątku i rozpatruję brzmienie kolumn Dynaudio to wyłącznie jako gotowe produkty ,całe skończone. Nigdy tutaj nie napiszę jak modyfikować Dynaudio,to nie będzie przedmiotem moich wpisów. Tak sie składa iz koniec lat 80 tych i poczatek 90 tych to w 50% zestawy do montażu Dynaudio ,których składaliśmy sporo.Taki był rynek wówczas,gotowe produkty rzadko które grały ,a Dynaudio zamkniete w swej technologii membran polipropylenowych i kopułek 1 i 1/4 cala prezentuje niemal te same głosniki do dziś ,czasem korygując nieco parametry. To były wówczas brzmienie zdecydowanie lepsze niz konkurentow. Dzisiaj konkurentów przybyło.Jak w kazdej branży jest ciasno ,tylko te najlepsze bronią sie stale. To taka konsekwentna polityka kontynuowania tego co zostało raz opracowane W Dynaudio . Wiele firm produkuje sama głośniki ale zmieniają technologie jak Focal (papier,polikewekar a teraz diagram W -choc ten ostatni przez wielu uwazany jest za gorszy material membrany) ,podpisuje sie pod tym ,stoja u nas Focale za 9,2 zł a dzwiek ,coz to tylko reklama naszych produktów przy Focalu)

--------------

Nie dane było mi porozmawiac z konstruktorem nowej serii Focus , a był w Nautilusie niedawno , to teraz partner handlowy Dynaudio.Ryszard Jasik HiFi Sound Studio raz na zawsze stracił dystrybucje szanowanej firmy. Znam tylko zadane pytania i odpowidzi od sprzedaców ,zresztą sa tam znający sie na rzeczy ludzie,bo i takich sie dobiera do promowania zalet produktu.

-----------------

Nowa seria Focus to przede wszystkim karkas z czarnego kaptonu w glosnikach 17W75 XL .Nie ma aluminium. Te same głosniki oglądałem z Confidence C2 spalone zresztą ,klient robił chyba dyskotekę ,trzeba sie mocno uprzec żeby drut stopił karkas !

Nowy front głośnika wysokotonowego ala Peerless DT100 ,podobno mniejsza dyspersja. Morel robi podobnie.

------------------

Jezeli wchodzę do Nautilusa to na dzieńdobry dostaje serię pytań o głosniki ,technologię itd.Ciesze się że mogę słuzyć pomocą w ramach wiedzy którą posiadam,a przeciez wszystkiego nikt nie wie.Ja także.

Oglądałem średniotonowy glosnik z kolumn Avangarde -modyfikowany Davis 17KLV ,tez sie ktoś uparł i spalił!

-----------------------------

Co do wypowiedzi modrzew47-dla mnie to oczywiste iz dzwiek powinien dobiegac z dobrego źródła lub daca ,jezeli mówimy o źródle cyfrowym.Moze ja to tez inaczej rozpatruje poniewaz wzmacniaczy przewinęło sie set sztuk w róznych zestawieniach ,a poniewaz audio to moja pasja to brzmienia całych systemów jaki poszczególnych komponentów sie nie zapomina.

------------------------

Inaczej tez rozpatruję kolumny ,wyłącznie na podstawie tego co w kolumnie "siedzi" i jaki to ma potencjał w całosci bądz do rozbudowy.

------------------

Gdybym chciał dla siebie zakupic produkt Dynaudio ,nie mając zaplecza technicznego i nie mając wiedzy w konstruowaniu i produkcji kolumn tez celował był w Focusa -zdecydowanie.

--------------------

DM 2/6 połączone z CREEK Evo2 to dobre połączenie z DM 2/7 Creek jest za słaby (ładny barwą ,Creek to naprawdę nie masówka z firm tu padającyh juz nie będę ich wymieniał to fajny dzwiek .Taki Destiny do DM 2/7 nadał by sie .Droższy jest od kolumn ale jak pisałem Dynaudio zaczyna dobrze grać kiedy doda się prądu i napięcia w kierunku kolumn .

-----------------

Opuszczam Wasz klub idę do swoich zajęć ,zawsze można do mnie napisać ,jezeli ktoś ma problem typu zespsuło sie ,nie gra ,nie " oleję " nikogo z Waszych klubowiczów , życzę wszystkiego dobrego nowym nabywcą kolumn. Niebawem nowe Focusy ,pewnie będą nowi nabywcy F160 (ten model przyjmie sie pewnie najlepiej jak poprzednik 140) i F 260 zatem chętnie przeczytam Wasze opinie ,oraz z czym to łączycie.F 380 zapewne nikt szybko nie kupi jak i poprzednika 360 choc tu jest prawdziwy ESOTAR+.

I chyba przyznacie w tych czasach to rzadkość pisać dobrze producentowi kolumn o innych producentach kolumn -interes handlowy żaden.Ale w mojej naturze nigdy nie było zawziętości.

pozdrawiam

Grzegorz

Koledzy ;

Moje wpisy w Waszym klubie są /będą bardzo rzadkie .

pozdrawiam

Grzegorz

Błąd! Błąd! Błąd!

Twoja wiedza na temat głośników Dynaudio jest bezcenna. Oby jak najwięcej wpisów.

Wracając do tematu to moze spróbuję z okablowaniem. Jakie okablowanie bardziej by pasowało do mojego zestawu chcąc uzyskac więcej miękkiego basu, wypełnienia, detaliczności dosc duzej ale nie męczącej. Zastanwiam się nad okablowaniem calego systemu Supra bądz VDH. Proszę o konkretne propozycje modeli - oczywiście cenowo w granicach rozsądku.

Wracając do tematu to moze spróbuję z okablowaniem. Jakie okablowanie bardziej by pasowało do mojego zestawu chcąc uzyskac więcej miękkiego basu, wypełnienia, detaliczności dosc duzej ale nie męczącej. Zastanwiam się nad okablowaniem calego systemu Supra bądz VDH. Proszę o konkretne propozycje modeli - oczywiście cenowo w granicach rozsądku.

Jak Ci brzmienie nie pasuje to kabelki nic tu nie zmienią...

Generalnie jest ok, chodzi mi o to żeby trochę ocieplić przekaz (zeby było bardziej lampowo) . Wydaje mi się, że można jakoś delikatnie wpłynąć na dźwięk.

Edytowane przez DJ LUCAS

Jak widać nic nie zrozumiałeś...kabelkami nic nie zwojujesz(to tylko szlif ostateczny)należy zacząć od źródła,ono da ci odpowiedź.Następnie wzmak...dopiero i reszta.

->Studio 16Hz, nie krępuj się, ciekawe co piszesz. Nb. wydaje mi się że w tym wątku owszem ceni się Dynaudio ale bez jakiegoś fanatycznego zamykania się na resztę świata bo nie o to przecież chodzi.

-> DJ Lucas kol. Modrzew pisał już o źródle, wypróbuj ten temat. Co do wzmaka, to ja osobiście uważam, że Denony serii PMA lepiej zgrywały się ze starą serią Audience. W każdym razie jeśli szukasz wypełnienia i miękkiego basu to 200AE może nie być optymalnym wyborem, on nieco podbija środkowy bas a potem jeszcze ma "górkę" na wyższej średnicy, natomiast odpowiedzialna za tzw. wypełnienie dźwięku "niższa średnica" nie jest jakoś szczególnie dopieszczana imo.

Zrób może próbę z opcją włączonej kontroli tonów, jeśli wyjdzie Ci tak jak mi (optymalne zestawienie dla mnie to treble -5 na maxa oraz bas plus 3) to trzeba zastanowić się nad tym czy to jest właściwy wybór amplifikacji w stosunku do oczekiwań dźwiękowych.

W klubie Primare ktoś dawał ogłoszenie o sprzedaży combo A32/pre30, w klubie Naima oglaszano Supernaita, warto tez spróbować np. Caspiana, jakaś końcówkę Krella czy Passa, coś musi "zaskoczyć"...

mam jeszcze jedno pytanie

http://www.dynaudio.com/relaunch1/home_loudspeaker_systems/focus/focus_160.php

http://www.dynaudio.com/relaunch1/home_loudspeaker_systems/excite/excite_x16.php#tech

i czy obniżenie wagi 160 vs x16 nie wpływa na jakość basu?

czy rozciągnięcie basu i kontrola 140 jest zbliżona do x16?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

emil , x16 nagłośnią 25m2 bez wyraźnego poczucia braku basu? czy ich optimum to maks 20m2?

x16 to raczej 20m metrów max, to przecież tylko 12 litrowe monitory strojone na jakość basu a nie jego ilość... przy 25m2 to już można z 3way kombinować. Jakość basu, o ile będzie to 3way nastawione na jakość basu a nie ilość, będzie zupełnie inna.

Kilka dni temu miałem okazję słuchać u kolegi niewielkich monitorów (bodajże 11 litrów netto) strojonych na 35Hz membraną bierną.

Nawet w przypadkowym ustawieniu - blisko ściany, bas był świetny, żadnych rezonansów od pokoju. Jak widać nawet w niewielkich pokojach można cieszyć się doskonałym basem o ile konstruktor chciał to osiągnąć.

mam jeszcze jedno pytanie

http://www.dynaudio.com/relaunch1/home_loudspeaker_systems/focus/focus_160.php

http://www.dynaudio.com/relaunch1/home_loudspeaker_systems/excite/excite_x16.php#tech

i czy obniżenie wagi 160 vs x16 nie wpływa na jakość basu?

czy rozciągnięcie basu i kontrola 140 jest zbliżona do x16?

U siebie nie miałem f140, kilka lat temu był wysyp tych kolumn w ogłoszeniach - w większości pokoi do 20m2 bas będzie niemiłosiernie dudnił. Dlaczego tak się dzieje wystarczy popatrzeć na wykres z audio lub stereophile'a:)

Przy planowanej cenie f160 dużo lepszym wyborem będą s1.4.

Rożnica pomiędzy x16 a f140 to przede wszystkim technologia woofera. x16 ma klasycznej wielkości cewkę, taką jak w wooferach seasa czy scan speaka. Parametry (wysoka impedancja) sprzyjają słabszym wzmacniaczom. Woofer f140 to klasyk, ale u dynaudio:)

W x16 widać oszczędności na zwrotnicy, po modzie jest dużo lepiej.

http://nautilus.net.pl/?news=62

7tys za nowe 160 to chyba dosyć rozsądnie

jak myślicie? słuchał może ktoś?

"Dosyć" to dobre określenie. Nowe s1.4 można spokojnie dostań za niewiele więcej. Pamiętam czasy gdy nowe focusy 140 kosztowały 3800zł...

"Dosyć" to dobre określenie. Nowe s1.4 można spokojnie dostań za niewiele więcej. Pamiętam czasy gdy nowe focusy 140 kosztowały 3800zł...

faktycznie tak było jak pln był mocny , a potem jakiś szok cenowy zrobili

a ktoś grał na focusach 140 z ayonem orionem?

Focal + Naim

Chord Electronics SPM 1400e mono power amplifiers. CPA 3000 preamplifier QBD 76 HD DAC, Blu CD transport and a Chordette Mogul Windows 7 PC.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.