Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

ale faktycznie dynki potrzebuja powera :)

W Monitorach mialem na godzinie 9 i bylo glosno a tutaj jednak musze isc na 10 czasami na 11

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No i całe szczęście. Bo gdyby różnica plus/minus 5000 zł nie powodowała takiego przeskoku to by było "nie teges".

Gratulacje! Niech się spisują! Grzej aby recka szybciej była.

Z wygrzaniem nie bedzie problemu, bo kupilem exdemo za 1200 euro sadze ze dobra cena. Juz 4 h i moge powiedziec ze maja duzo basu , rx8 to przynich pierdziochy. Gora jest delikatniejsza hmm czy wiecej informacji nie wiem ale nie jest tak analityczna jak w MA, srednica nie ma co porownywac dynki zmiotly MA.

Ciekawe ktos napisal ze Dynki nie zagraja ze slabym wzmakiem ze moga buczec a tutaj piekna kontrola z glebokim basikiem WOW

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ciekawe ktos napisal ze Dynki nie zagraja ze slabym wzmakiem ze moga buczec a tutaj piekna kontrola z glebokim basikiem WOW

Wiesz,chyba chodziło w tej opinii o starsze modele(Audience)...

Sam mam 42 i dopiero z "bestyjką"(Xindak) rozwinęły skrzydła...

Cieszę się ,że trafiłeś swój dżwięk...

Pozdrawiam ;)

P.S.Powiedz,jeśli można na jakich "drucikach" masz to wszystko spięte?

Edytowane przez daras66

N IC VDH bay 5 i glosnikowe atlas hyper 2

Witam,

zwracam sie do Was klubowiczow bo to chyba jedyne odpowiednie miejsce gdzie bede mogl uzyskac satysfakcjonujaca mnie odpowiedz. Przymierzam sie do pierwszego zestawu Hi-Fi w zyciu. Bylem na odsluchu i zaczalem od MA M6, potem MA BX 6, Focal 714V i juz chcialem wychodzic gdy poprosilem sprzedawce o podpiecie Dynkow DM 2/7 i z racji iz jestem laikiem jeszcze w tych sprawach to kopara mi opadla co te male monitorki zrobily w porownaniu do powyzszych zestawow. Stwierdzilem ze musze miec cos z Dynaudio i tyle. Mialem jeszcze okazje posluchac DM 2/8 i to niestety tyle z mojego doswiadczenia. Odsluchiwalem powyzszych zestawow na NAD C316. Prosze drodzy uzytkownicy Dynkow wyjasnijcie mi czym sie roznia serie DM, Excite oraz Focus od siebie poza oczywiscie cena. Niestety na stronie producenta to wszystko jakos poukrywane i ciezko znalezc jednoznaczna odpowiedz.

Z tego co wyczytalem to seria DM ma dobry stosunek ceny do jakosci ze wzgledu na slabej jakosci okleiny i obudowe. Zastanawiam sie nad kupnem DM 2/7 ; DM 2/8 ; Excite x16 ; Focus 110 bede niezmiernie wdzieczny wszystkim za pomoc.

Jesli chodzi o wzmacniacz to ze wzgledow na ograniczony budzet celuje w NAD c355 badz c356.

Gali: skoro podobały Ci się DM2/7 to idź do sklepu i je kup, proste. Ja tak zrobiłem i każdego dnia cieszę się słuchaniem muzyki!

Co do wyższych modeli, to nie wiem, czy nie potrzebują wydajniejszego prądowo wzmacniacza. Modele DM akurat nie potrzebują.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Krzysiek: najprawdopodobniej tak zrobie :) ale to juz chodzi o sama ciekawosc, no chyba ze rzeczywiscie Excite albo Focus sa warte swych pieniedzy wiec moze odzaluje troche $$$ i bede jadl suchy chleb przez najblizsze dwa miechy

Witam

Dolaczam do klubu ,zacnie grajacymi Focusami 220 :)

post-23552-0-98727300-1314296017_thumb.jpg

post-23552-0-63646900-1314296025_thumb.jpg

Krzysiek: najprawdopodobniej tak zrobie :) ale to juz chodzi o sama ciekawosc, no chyba ze rzeczywiscie Excite albo Focus sa warte swych pieniedzy wiec moze odzaluje troche $$$ i bede jadl suchy chleb przez najblizsze dwa miechy

do tańszej elektroniki jak wymienione przez Ciebie NAD'y seria DM pewnie okaże się lepsza. Napisz jakiej wielkości jest pokój.

ps. żaden wzmak nie jest wart jedzenia przez 2 miesiące suchego chleba;)

Pokoj ma ok. 20 m2, jest w prostokacie o wymiarach 3,3 x 6 m tak w przyblizeniu. Niestety ale nie uda mi sie postawic kolumn na krotszej scianie, beda na dluzszej sciane wiec odleglosc monitorkow od sluchacza bedzie jakies 2,5m.

Dzisiaj na portalu aukcyjnym alle... pojawila sie aukcja Focusów 140 za calkiem niezla cene, ale z tego co czytalem to po pierwsze sa to wymagajace monitorki i potrzebuja przestrzeni, wiec raczej sobie odpuszcze.

Pokoj ma ok. 20 m2, jest w prostokacie o wymiarach 3,3 x 6 m tak w przyblizeniu. Niestety ale nie uda mi sie postawic kolumn na krotszej scianie, beda na dluzszej sciane wiec odleglosc monitorkow od sluchacza bedzie jakies 2,5m.

Dzisiaj na portalu aukcyjnym alle... pojawila sie aukcja Focusów 140 za calkiem niezla cene, ale z tego co czytalem to po pierwsze sa to wymagajace monitorki i potrzebuja przestrzeni, wiec raczej sobie odpuszcze.

Przy podobnym ustawieniu sprawdzały mi się kiedyś pianocraftowe monitorki, przestrzeń była świetna:) Postaraj się wypożyczyć x12 lub dm2/6 (oba modele są na lepszych głośnikach niż dm2/7 z blaszanym koszem) i posłuchać u siebie w docelowym ustawieniu.

Przy tak specyficznych warunkach mniejsze modele będą na 99% lepsze.

Postaraj się wypożyczyć x12 lub dm2/6 (oba modele są na lepszych głośnikach niż dm2/7 z blaszanym koszem)

Dzieki EMiL za odpowiedz, wlasnie o to chodzilo mi w moim pierwszym pytaniu. Bo gdzies cos slyszalem, ze sa roznice w zastosowanych glosniach w roznych modelach DM. Mozesz mi cos powiedziec badz ktos inny o modelu DM 2/8, jakie sa tam zastosowane glosniki. Zastanawiam sie jeszcze o Excite X16 oraz Focusach 110.

Jest ktos w stanie mi powiedziec o roznicach pomiedzy wyzej wymienionymi glosnikami ?

Dzieki EMiL za odpowiedz, wlasnie o to chodzilo mi w moim pierwszym pytaniu. Bo gdzies cos slyszalem, ze sa roznice w zastosowanych glosniach w roznych modelach DM. Mozesz mi cos powiedziec badz ktos inny o modelu DM 2/8, jakie sa tam zastosowane glosniki. Zastanawiam sie jeszcze o Excite X16 oraz Focusach 110.

Jest ktos w stanie mi powiedziec o roznicach pomiedzy wyzej wymienionymi glosnikami ?

miałem 2/6 i słuchałem u siebie 110 i 2/8 x12

2/8 są wulkanem dynamiki moim zdaniem do pomieszczeń nawet powyżej 18m2

110 mają fajnie rozciągnięty bas ale szybko się urywa nie jest podbity trzeba je odsunąć sporo od ściany reszta pasma najlepsza z grupy

x12 są troszkę detaliczniejsze od 2/6 w całym paśmie ale nie miałem wrażenia że bas jest diametralnie różny od 2/6 może bardziej zwięzły

do 20m2 najpierw bym celował w 2/8 potem w 110 dla ciekawości przetestował bym pozostałe jak możesz najlepiej u siebie w pokoju!

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Najlepsze głośniki są w DM2/6. W większych modelach woofery mają blaszane kosze (poza dm3/7). W serii excite zastosowane już zostały lepsze głośniki i tu oszczędności nie ma.

Warunki masz na tyle specyficzne, że warto posłuchać x12, x16 z 2,5 metra (a więc b. blisko i przez to cicho jak na swoje możliwości) zagrają raczej gorzej - za spokojnie. Z kolei focusy 110 są 4-omowe i mają niską efektywność, planowany NAD się z nich nie ucieszy;)

ps. z bliskiej odległości od słuchacza bardziej podobają mi się monitory na wooferze 15cm niż klasycznej 18-stce, wtedy strojenie bass refleksu jest automatycznie wyższe i całość gra w sposób bardziej "wciągający" i żywy przy danym (niskim) poziomie głosności.

Jeżeli chcesz, aby Ci fajnie zagrało w tych warunkach wytłum ścianę za kolumnami i za swoją głową.

generalnie dynek lepiej do ściany nie przysuwać dosyć mocno pompują br muszą mieć oddech za plecami,

posłuchaj każdej jak możesz u siebie , ja tak zrobiłem i sporo się wyjaśnia i z akustyką i z elektroniką która je napędza.

co do blaszanych koszy to tylko siedzi w 2/7 nie wiadomo dlaczego

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Skoro już mowa o Special 25 ....

W roku 2008 wypożyczyłem model Special 25. Wtedy ten model nie cieszył się chyba zbytnią popularnością, w Niemczech łatwo było kupić używane w bardzo dobrej cenie. Okazały się dość wybredne w stosunku do wzmacniacza i wymagały pomieszczenia 30m2.

W roku 2010 pojawił się odnowiony model też o nazwie Special 25 ( bardziej luksusowa obudowa ).

Zastanawiam się czym różnią się te dwa modele ?

Zastanawiam się również czy połączenie kolumn Dynaudio ze wzmacniaczami Accuphase jakie sugeruje dystrybutor to dobry pomysł. Miałem wzmacniacz Accuphase 550 i nie był to wzmacniacz który twardo "trzymałby za mordę" membrany głośników przy głośnym graniu - a Dynki takiego "trzymania za mordę" potrzebują . Co myślicie ?

TUX

W roku 2010 pojawił się odnowiony model też o nazwie Special 25 ( bardziej luksusowa obudowa ).

Zastanawiam się czym różnią się te dwa modele ?

Zastanawiam się również czy połączenie kolumn Dynaudio ze wzmacniaczami Accuphase jakie sugeruje dystrybutor to dobry pomysł. Miałem wzmacniacz Accuphase 550 i nie był to wzmacniacz który twardo "trzymałby za mordę" membrany głośników przy głośnym graniu - a Dynki takiego "trzymania za mordę" potrzebują . Co myślicie ?

TUX

Ponoć zmiany konstrukcyjne pierwotnej wersji S25 względem aktualnej edycji są kosmetyczne i sprowadzają się w zasadzie do zastąpienia jednego z nieprodukowanych już komponentów w zwrotnicy (kondensator?) innym, o identycznych parametrach. Co oczywiście może rodzić różne spekulacje i pokusę sprawdzenia czy to słychać. Posiadacz najpierw pierwotnej, a teraz aktualnej edycji S25 ocenił, że na jego ucho słyszalnych różnic w brzmieniu nie ma.

Oczywiście są różnice w designie – zastosowanie luksusowego lakieru ″glossy″ podrasowało wygląd tego głośnika, chociaż gwoli ścisłości lansowana ostatnio wśród producentów audio moda na stosowanie różnych świecących lakierów jest przyjmowana przez część audiofili z mieszanymi uczuciami. Bez dwóch zdań jednak nowe S25 wyglądają bardziej efektownie (może nawet efekciarsko?) niż pierwotna wersja, no ale też jednak ich cena jest wyższa.

Poprzedni dystrybutor jakoś szczególnie S25 nie promował, o ile pamiętam. Były chyba ze dwa testy w prasie na na samym początku i to wszystko. Tradycyjnie zestawiał wyższe modele Dynaudio głównie z elektroniką Passa i Wadii, z pewnością była w tym synergia. Co do Accuphase, to jest to oczywiście jedna z opcji bo Nautilus proponuje także wzmacniacze Ayona (lampowe), a na życzenie również Lebena oraz niepozorne ale dziarskie Heedy (te raczej do monitorow D. z dolnej czesci cennika).

Zaryzykuję stwierdzenie, że Accuphase E-550, pomimo swej uznanej klasy, nie wyciśnie pełni możliwości z S25. Mi o dziwo z dwóch topowych integr Accu bardziej do gustu przypadła E-450, a najnowsza E-460 jest, jak mi się wydaje, jeszcze krokiem naprzód względem E-450 pod względem zwartości i prowadzenia basu. Niemniej dopiero dzielone Accu to jest ″kropka nad i″, słuchałem A-klasowych A45 i A50 i poczucie większej i swobody grania i muzykalności tych końcówek mocy względem integr jest znaczące. Wzrost ceny niestety również:). Niemniej klasa głośnika S25 sprawia ze upgrade'y w obszarze elektroniki są jak najbardziej sensowne.

Przy okazji, nawiązanie do pierwszej wersji S25 skłoniło mnie do wyszperania archiwalnego testu z ″Audio″, i jeden fragment wydał mi się szczególnie celny, w każdym razie mocno zbieżny z moimi obserwacjami:

″...to, co odróżnia [s25] od innych kolumn, to trudna do precyzyjnego opisu i bardzo rzadko spotykana zgodność... wszystkiego ze wszystkim. To mętne określenie można interpretować jako umiejętność wytworzenia wrażenia bycia w sali nagraniowej. Warto zauważyć, że cecha ta to coś więcej niż umiejętność wytworzenia prawidłowej sceny dźwiękowej. Wrażenie realizmu kreowane przez “Speciale” jest klasą samo dla siebie.″ (podkreślenia moje)

@JarlBjorn

Czy jest Twoim zdaniem sens wstawiania S25 do niewielkich pomieszczen (rzedu 15m2)? Mialem spore problemy z okielznaniem dudniacego basu z moich Contour S1.4, dopiero odsuniecie od sciany i zatkanie jednego z otworow bass-reflex (przy trudniejszym akustycznie rogu pokoju) czesciowo rozwiazalo problem i wyrownalo brzmienie (jednoczesnie nie amputujac basu). Zastanawiam sie czy okielzanie niskich czestotliwosci jest trudniejsze/latwiejsze/podobne w przypadku S25...

PS. Nie udzielales sie przypadkiem swojego czasu na francuskiem forum homecinema-fr?:)

Witaj, Saku, za mało poznałem S25 żeby jednoznacznie wyrokować, ale wydaje mi się że, o ile tych 15 m2 nie zostało mocno zaadaptowanych akustycznie, to może być problem z wtłoczeniem tam S25. Tzn. być może się uda, ale sądzę że głośnik ten nie rozwinie tam skrzydeł, nie wykorzysta w pełni potencjału. Ja mam Contoura 1.4 w 18,5 m2 i przy wyższych poziomach głośności problemy z basem, a co dopier S25 z midwooferem 20 cm… Ale spróbować można…

a w focusach 220? @EMiL? ..

W focusach 220 na oko są te same woofery co w dm3/7, tweeter natomiast to esotec z magnesem neodymowym. Co ciekawe focus 220 to układ dwudrożny, dynaudio jakoś nie rozdrabnia się na 2.5 drogi, albo 2way albo od razu 3way.

W focusach 220 na oko są te same woofery co w dm3/7, tweeter natomiast to esotec z magnesem neodymowym. Co ciekawe focus 220 to układ dwudrożny, dynaudio jakoś nie rozdrabnia się na 2.5 drogi, albo 2way albo od razu 3way.

raczej te same co w 140 ?

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.