Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie kompletowania swojego pierwszego systemu audio. Prosze o wypowiedz szanownych wlascicieli Dynek.

Swoj sprzet chcialbym a raczej napewno oprę o kolumny Dynaudio. Aktualnie mozna dostac w podobnej cenie Contour 1.8 MK II (uzywane), Audience 72 SE (uzywane) oraz DM 3/7 (nowe).

Pierwsze pytanie czy w tym przypadku jest sens kupowania wyzszej serii, lecz uzywanej, bo z tego co czytalem to sa bardzo podobne konstrukcje.

Drugie pytanie czy Heed Obelisk SI pociagnie wyzej wymienione kolumny? Jesli nie to co byscie polecili w cenie do 2,5k zl.

Oraz ostatnie pytanie, ktore mnie gnebi tak jak w przypadku wszystkich elementow audio, czy jest sens kupowac uzywany sprzet, kolumny, wzmacniacz, kable, itd. Jak to ma sie do jakosci, awaryjnosci?

Wiem ze pytanie rozlegle ale prosze o Wasze przemyslenia poniewaz aktualnie po podwyzkach, ktore srednio wynosza 20-25% nie widze chyba mozliwosci zakupienia nowego sprzetu (ceny a raczej dystrybutorzy oszaleli w mojej opinii)

Wszystko zależy od tego jak było używane. Są różni magicy, przy używanych kolumnach sprawdź czy głośniki nie były powgniatane ( kopułki bardzo łatwo uszkodzić ), przy elektronice bez rozkręcenia nic raczej nie będziesz wiedział, natomiast co do kabli to tutaj bł bym najbardziej ostrożny bo nie dość że krążą podróbki popularnych firm za okazyjną cenę to jeszcze zależy jak ktoś używał przewód. Jak go wyginał za bardzo to z niego już nic raczej nie będzie itd. Osobiście radził bym uważać na okazje, bo takich nie ma. Jak ktoś sprzedaje coś pewnego to chce za to cena rynkową i raczej bym tu szukał, choć i to nie zagwarantuje Ci w 100% pewności. Mogę Ci powiedzieć tylko że swój system też mam z drugiej ręki i jest super. Jednak kolumny i cd miałem od kolegi więc wiedziałem co kupuje, wzmacniacz z ogłoszenia ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Z mojej strony polecam ale z lekką ostrożnością.

Pozdrawiam

PS. kiedyś kupowałem wszystko nowe, ale gdy doszedłem do około 4000 za element, a nie jestem zamożnym człowiekiem, byłem zmuszony skorzystać z rynku wtórnego, czego wcale nie żałuje.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Co do tych Contourow to sie powaznie nad nimi zastanawiam. Caly czas sie zastanawiam nad tymi Contourami 1.8 MK II, kotre sa na allegro i teraz moje pytanie. Czy to moze ktos z klubowiczów probuje sie ich pozbyc ? Zawsze byloby pewniej niz od obcej osoby z allegro tym bardziej ze aukcja jest z malopolskia a ja niestety WLPK :/ wiec niezly kawalem zeby sie przejechac i obejrzec w jakim sa stanie

Zerkąłem na tą aukcje z allegro. To jest starsza wersja tak że kolumny maja trochę lat, przynajmniej 10, ale pewnie więcej, choć wyglądają bardzo ładnie. Poproś o dokładne zdjęcia głośników jak byś poważne myślał o nich. Ostatnie wersje różniły się z zewnątrz terminalem do podłączana kabli, nie był okrągły tylko bardziej prostokątny i miał znacznie leprze gniazda, prawdopodobnie WBT.

Pozdrawiam

Moja rada- skontaktuj sie ze sprzedawca i popros o bardzo dokladne zdjecia-ze stope od kolumn-zwlaszcza przod, ale tez i zaciski.

druga sprawa(ja tak zawsze robie), czyli telefonicznie rozmawiam z gosciem, przygotowawszy sobie pytania, np ilu wlascicieli ,jakie stare ,z czym graly etc,oczywiscie jaki prawdziwy stan, i powiem Ci,ze same odpowiedzi sa wazne, ale rowniez sproboj wyczuc osobe,czy nie kreci etc, .

ja w jednym przypadku mialem wtope z dynaudio focus 140, znaczy nie do konca wtope, bo po calym wywiadzie telefoniczno-mailowym(ogloszenie na audiogonie bylo "mint condition" znaczy idealne),zaproponowalem pojechac- ode mnie mniej niz dwie godziny, i po zdjeciu oslonek jeden tweeter byl wgiety, a hindus sam

sie zdziwil i zwalil na sprzataczke. ja bylem tak wkurzony,ze bym goscia za..bal, ale po paru dniach stwierdzilem ze i tak mialem od groma szczescia ,ze mi ich nie wyslal- fakt ,stracilem kilka godzin-kase za mosty i bramki(wjazd do nowego jorku to 15 dol ,nastepny 7.5 i tak dalej, to sie uzbiera 30dychy),ale to doskonale doswiadczenie, tym bardziej ze za bardzo podobna kase(300dol wiecej) kupilem nowki nigdy nie uzywane

tak apropo to teraz porownuje do s1.4, i niestety to co mowili czesto przedmowcy, pomieszczenie i system decyduje w bardzo duzej mierze o tym,jak sie zaprezentuja dane kolumny, u mnie wyraznie focusy pasuja mi lepiej, zywiej, ale o tym napisze jak juz poslucham wiecej.

wracajac do tematu- ja mam duzo sprzetu uzywanego, i jak ktos ma ograniczony budzet, to bardzo polecam taki zakup, ale wysil sie na maxa, i daj jak najwiecej mozesz od siebie,aby miec calkowita(99%) pewnosc co do zakupu- to nadal duza kasa,

pozdrawiam

milych i udanych zakupow

rs

Bardzo cenne uwagi, ktorych nie omieszkam wyorzystac w najblizszym czasie.

Powiedzcie koledzy czy ktos mial mozliwosc porownania Contour 1.8 MK II, Focus 220 oraz DM 3/7. Podobno glosniki w DM 3/7 sa takie same co w Focus 220, ktory podobno z czytanych opinii na forum jest bardzo podobny do Contourow 1.8 MK II.

Podsumowujac Contour 1.8 MK II = Focus 220 = DM 3/7 (ceny odpowiednio ok. 4000 uzywki, 8000 oraz 4000 nowki).

W zwiazku z powyzszym uwazacie DM 3/7 za dobry wybór, poniewaz caly czas sie waham pomiedzy uzywkami Contourami a DM.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, iz glosniki to nie wszystko i sa jeszcze inne elementy, ktore wplywaja na dzwiek i cene kolumn, lecz chcialbym podjac jednak dyskusje w tym temacie

Edytowane przez gali1987

Głośniki może i są takie same, ale zwrotnice i strojenie obudowy już nie. Najlepiej jakbyś poszukał na rynku SH focusów 220II. Tylko czy masz dostatecznie kompetentny wzmacniacz, aby je napędzić?

Do romanek05.

W jakich cenach da radę w USA znaleźć kabelki głośnikowe Tara labs RSC Air 1 series 2

Daj jakieś namiary na komisy, sklepy lub giełdy gdzie można kupić używane. Oczywiście jak masz.

Pozdrawiam

Głośniki może i są takie same, ale zwrotnice i strojenie obudowy już nie. Najlepiej jakbyś poszukał na rynku SH focusów 220II. Tylko czy masz dostatecznie kompetentny wzmacniacz, aby je napędzić?

No niestety na wzmacniacz pragne przeznaczyc max. 2500 zl ---> i pewnie ta kwestia bedzie determinowala w moim przypadku wybor kolum, no chyba ze koledzy doradza jakis wzmacniacz, ktory dalby rade wysterowac na przyzwoitym poziomie Contoury 1.8 MK II badz Focus 220. W innym przypadku pozostanie DM 3/7, ktore podobno maja mniejsze wymagania odnosnie wzmacniacza

ok. 18 m2 o wymiarach 3m x 6m z czego caly system bedzie stal na dluzszej scianie i niestety nawet nie centralnie na dluzszej scianie tylko przy jednej z krotszych scian.

Wiem, ze zaproponujecie mi jakies monitory (np. DM 2/8), ale one de facto kosztuja razem z podstawkami w granicach DM 3/7.

Pragne zaznaczyc, iz nigdy nie mialem jeszcze zadnego zestawu hi-fi i swoja wiedze opieram tylko i wylacznie na polrocznym przegladaniu roznych forow m.in. tego

Edytowane przez gali1987

No niestety na wzmacniacz pragne przeznaczyc max. 2500 zl ---> i pewnie ta kwestia bedzie determinowala w moim przypadku wybor kolum, no chyba ze koledzy doradza jakis wzmacniacz, ktory dalby rade wysterowac na przyzwoitym poziomie Contoury 1.8 MK II badz Focus 220. W innym przypadku pozostanie DM 3/7, ktore podobno maja mniejsze wymagania odnosnie wzmacniacza

Polecam Electrocompaniet ECI2 lub 3 jak byś znalazł, u mnie grał z Contourami 1,3 mk2 i spasował się idealnie. Jak dobierzesz dobrze kabelki to może być to wzmacniacz na dłużej. Ma super dynamikę, barwę, przestrzenność. Moja ocena odbiega niemal całkowicie od tego co wielu pisze o tym wzmacniaczu, moim zdaniem mieli źle skonfigurowany system. Wzmacniacz gra znacznie lepiej niż kosztuje. Obecnie ma go mój brat z głośnikami Avance. Radzi sobie też wyśmienicie. Ja go kupiłem w ciemno bez odsłuchu, no i nie żałowałem. Obecnie zastąpił go niepozorny Pathos, który radzi sobie z Contour 3,0 bez problemu. Tak że z mojej strony Electrocompaniet i Contour 1,8 i nie będziesz żałował.

Widze ,ze pokoj podobny do mojego, nawet troche mniejszy, wiec te podlogowki to chyba niezbyt dobry pomysl???

ja bym celowal w te nowe dm, lub focusy, niestety nigdy nie sluchalem serii dm, ale opinie przemawiaja za focusami.

a moze x 16 bardzo chwalone tu na forum???

co do kabli to na prawde nie mam duzego doswiadczenia, oczywiscie nie kupowalbym na ebayach etc, bo to sliski temat, raczej juz na audiogonie-rowniez mozna wytargowac cos-ale tez trzeba byc ostroznym. druga sprawa,ze wiele sklepow oferuje duze upusty, tak np.kupilem focusy-1500$, rowniez manleya mahi kupilem nowe

za dokladnie pol ceny, ale trzeba trafic.

pozdrawiam

przy okazji mam pytanie, czy w preampie lampowym mozna samemu sprawdzic jakosc lamp, czy czasem nie sa do wymiany???

rs

ok. 18 m2 o wymiarach 3m x 6m z czego caly system bedzie stal na dluzszej scianie i niestety nawet nie centralnie na dluzszej scianie tylko przy jednej z krotszych scian.

Pokój masz niewielki a do tego będziesz słuchał około 2 metry od kolumn i chcesz kupić kolumnę podłogową na dwóch wooferach? To bardzo słaby pomysł... pomijam fakt, że nie dysponujesz odpowiednią kwotą na wzmacniacz do takich kolumn.

Pokój masz niewielki a do tego będziesz słuchał około 2 metry od kolumn i chcesz kupić kolumnę podłogową na dwóch wooferach? To bardzo słaby pomysł... pomijam fakt, że nie dysponujesz odpowiednią kwotą na wzmacniacz do takich kolumn.

No wlasnie tez sie tak po cichu tego obawialem, ze jednak w mojej sytuacji bede musial pojsc w strone monitorow.

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z klubowiczow widzial juz moze oferty badz nawet chce sprzedac (uzywane) Focusy 160? Oczywiscie pytam o uzywki (jesli mozna je tak nazwac z racji, iz jest to swiezutki model ze stajni Dynaudio) poniewaz nie stac mnie na nowki.

Edytowane przez gali1987

Na kolumny mam przeznaczone ok. 4000 zl przy wyjatkowej okazji max 5000 zl a na wzmacniacz mam przeznaczone 2500 zl. Poki co zaczynam kompletowac dopiero sprzet. Udalo mi sie jak narazie tylko kupic Arcam rDac z racji, iz zrodlem bedzie laptop oraz PlayStation 3 a w przyszlosci mozliwa rozbudowa o jakis lepszy transport. Co do kabli chcialbym przeznaczyc ok. 1000 zl i w zamysle mam cos ze stajni CHORD-a a dokladnie to glosniokowe Carnival Silverscreen a interkonekt Silver Chameleon Plus.

Dlaczego akurat Focus 160? Podobno lepsze od Focus 140 a po drugie marketing zrobil swoje :) tylko pewnie za 5k zl nie uda sie ich wyrwac jako uzywek, ktorych de facto chyba nawet nie ma jeszcze na rynku wtornym

Edytowane przez gali1987

Potarguj się z tym gentlemanem:

http://allegro.pl/roksan-caspian-m1-new-generation-i1938733127.html

i będziesz już miał doskonały wzmacniacz. Wzmacniacz, który nie zrobi Ci dźwiękiem krzywdy po podłączeniu słabego źródła czyli rDACa.

Za resztę kwoty kup używane x16 lub focus 110 (tak, to nie pomyłka przy takim ustawieniu będzie ok). Standy kosztują 600zł i nazywają się sfinx.

Jeżeli masz 1000zł na kable to przeznacz je na to co realnie słychać czyli na kolumny lub wzmacniacz.

Podobno lepsze od Focus 140 a po drugie marketing zrobil swoje :)

to niestety widać, że marketingowcy mają na Ciebie spory wpływ - bez obrazy;)

to niestety widać, że marketingowcy mają na Ciebie spory wpływ - bez obrazy;)

Spokojnie, nie chowam urazy. Zdaje sobie sprawe, ze nie mozna byc we wszystkim ekspertem, dlatego pytam sie Was posiadaczy Dyniow co i jak zeby nie zrobic wtopy z ciezko zapracowanymi pieniazkami

A co powiecie na Heed Obelisk Si? Jest w dobrej cenie na allegro uzywka a w przyszlosci jest mozliwosc dokupienia zewnetrznego zasilacza. Takie rozwiazanie bardziej by mi odpowiadalo, wole koszty rozlozyc w czasie a tak propozycja Caspiana m1 wykracza ostro ponad moj budzet

P.S. Ja jakby co moge pomoc w kwestiach badan oraz diagnostyki drog ;-]

Jeszcze jedno, jest ktos moze z szanownych klubowiczow z wielkopolski? Chodzi o kwestie ewentualnego odsluchu w przypadku zblizonego zestawu jaki poszukuje

Edytowane przez gali1987

Na kolumny mam przeznaczone ok. 4000 zl przy wyjatkowej okazji max 5000 zl a na wzmacniacz mam przeznaczone 2500 zl. Poki co zaczynam kompletowac dopiero sprzet. Udalo mi sie jak narazie tylko kupic Arcam rDac z racji, iz zrodlem bedzie laptop oraz PlayStation 3 a w przyszlosci mozliwa rozbudowa o jakis lepszy transport. Co do kabli chcialbym przeznaczyc ok. 1000 zl i w zamysle mam cos ze stajni CHORD-a a dokladnie to glosniokowe Carnival Silverscreen a interkonekt Silver Chameleon Plus.

Dlaczego akurat Focus 160? Podobno lepsze od Focus 140 a po drugie marketing zrobil swoje :) tylko pewnie za 5k zl nie uda sie ich wyrwac jako uzywek, ktorych de facto chyba nawet nie ma jeszcze na rynku wtornym

1000 zl na kable??? Dodaj te kwote do kolumn.

Focusow 160 (naprawde bardzo przyzwoite monitory) niestety jeszcze nie widzialem na rynku uzywek (stosunkowo nowy model).

Edytowane przez saku

No wreszcie napisales cos sensownego, na pewno forumowicze pomoga cos posluchac,zanim napiszesz ,ze chcesz np. special25 lub C1???

a jak juz sie troche osluchasz, to wtedy znajdziesz cos dla siebie. wykorzystaj to ze "stare" focusy traca na wartosci, takie 110 lub 140 sa w zasiegu

twojego budzetu ,a uwierz mi, to wybitne konstrukcje, cokolwiek ludzie ci napisza, rowniez dobra droga by bylo audience 52se(nie mialem ale slyszalem),

co do wzmaka, to tu nie ma kompromisow, jak kupisz cos slabego(czytaj nie odpowiedniego),zaraz bedziesz sie rozgladal za czyms innym, wiec wszystka kase

skieruj na wzmak i kolumny, zwlaszcza w uzywce masz bardzo duze pole, a te 7-8tys to bardzo duzo kasy na pierwsze stereo.

a -koledzy dynaudiowcy- dajcie chlopakowi posluchac dyn!!!

Koledzy szanowni.

Kto z Was posiada Focusy 110 i mieszka w pd-wsch. Polsce ?

Bo ja jestem z Lublina i chętnie bym ich posłuchał, ale niestety w moim wielkim mieście nie mam możliwości ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

A co powiecie na Heed Obelisk Si? Jest w dobrej cenie na allegro uzywka a w przyszlosci jest mozliwosc dokupienia zewnetrznego zasilacza. Takie rozwiazanie bardziej by mi odpowiadalo, wole koszty rozlozyc w czasie a tak propozycja Caspiana m1 wykracza ostro ponad moj budzet

To jest cena cyrusa 8vs2, wolałbym bez dwóch zdań cyrusa.

Goły Heed nawet przez dystrybutora nie jest polecany do większych monitorów dynaudio. Zasilacz katalogowo kosztuje 3k, na prawdę wierzysz że go w przyszłości dokupisz?:D

Caspian nie przekracza Twojego budżetu tylko go reorganizuje;) To nie przypadek, że większość kolegów z klubu dynaudio ma wzmacniacze droższe od swoich monitorów.

Koledzy dobrze radzą - do 18m zdecydowanie monitory a nie podłogówki - tym bardziej z 2 wooferami. Ja na 22m gram w tej chwili DM 2/8 i mam wrażenie, że dałyby radę w jeszcze większym metrażu. Wcześniej miałem małe Contoury 1.1 i też całkiem dzielnie sobie radziły choć niedostatki niższych składowych były już odczuwalne. Tak na marginesie seria DM jest naprawdę niezła, więc nie skreślaj jej od razu. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to gdybyś zdecydował się na monitory z jakiejś starszej serii np. Contour, Audience lub nowe DM to rozważ Exposure'a - używam już od paru lat takiego zestawienia i IMO kolumny o lekko słodkim charakterze z krystalicznie i bardzo dynamicznie brzmiącym wzmakiem dają naprawdę całkiem uniwersalny system.

...

Caspian nie przekracza Twojego budżetu tylko go reorganizuje;) To nie przypadek, że większość kolegów z klubu dynaudio ma wzmacniacze droższe od swoich monitorów.

=> Gali1987

Popieram to całkowicie.

Masz do wydania 7,5kpln, a to ładne pieniądze - 4kpln Caspian M1 (może tam utargujesz), 3kpln lub mniej używki X16 (lub Focus110), reszta kable.

Ja mam zestaw Caspiana M1 z monitorami Dynaudio DM2/7 w pokoju 3x5m. Stoi to na dłuższej ścianie 2,2m od słuchacza, rozstaw 1,7m i uwierz mi - basu nie brakuje.

Kupując Focusy kosztujące katalogowo 8 kpln (160) do wzmaka za 2,5 kpln w 18m2, to tak, jakbyś wywalił kasę na telewizor kolorowy z możliwością odbioru tylko czarno-białego sygnału (i to z szumem ;) ).

pozdrawiam

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Spokojnie, nie chowam urazy. Zdaje sobie sprawe, ze nie mozna byc we wszystkim ekspertem, dlatego pytam sie Was posiadaczy Dyniow co i jak zeby nie zrobic wtopy z ciezko zapracowanymi pieniazkami

P.S. Ja jakby co moge pomoc w kwestiach badan oraz diagnostyki drog ;-]

Jeszcze jedno, jest ktos moze z szanownych klubowiczow z wielkopolski? Chodzi o kwestie ewentualnego odsluchu w przypadku zblizonego zestawu jaki poszukuje

miałem heeda obeliska i testowałem go z 2/6 x12 110 2/8 u siebie w domu ale najlepiej u mnie w 14m2 zagrał właśnie z rls callisto III, to jest zestaw raczej do spokojnego słuchania niż łojenia, sam heed gra masywnym dołem lekko poluzowanym więc wprowadzanie kolumn które mają ocieplenie dodatkowo na dole nie jest dobrym pomysłem raczej coś szybszego do niego albo szybszego dynamiczniejszego do dynek, ale ogólnie bardzo miło heeda wspominam :) bardzo ciekawy wzmak

Focal + Naim

Wiem, ze zaproponujecie mi jakies monitory (np. DM 2/8), ale one de facto kosztuja razem z podstawkami w granicach DM 3/7.

Pragne zaznaczyc, iz nigdy nie mialem jeszcze zadnego zestawu hi-fi i swoja wiedze opieram tylko i wylacznie na polrocznym przegladaniu roznych forow m.in. tego

Teraz zauważyłem że chcesz postawić system na dłuższej ścianie i to jeszcze nie po środku, to nie za ciekawie. Gdybyś mógł ustawić na krótszej w dodatku symetrycznie to mógłbyś brać te 1,8 jak nic ale w tym przypadku raczej tylko monitory choć i tak nie będą grały tak jak powinny. U mnie w pokoju system stał już przy wszystkich ścianach i uwierz mi na każdej grało inaczej. Z doświadczenia wiem że nie osiągniesz dobrej przestrzeni a w zasadzie bardzo kiepską, lokalizacja źródeł pozornych będzie na kiepskim poziomie, trójwymiarowości sceny praktycznie nie będzie a najbardziej będzie Cię drażniło podbijanie z jednej strony.

Cała scena przesunie się w kierunku bocznej ściany która będzie bliżej. Posłuchaj więc kolegów którzy doradzają Ci zainwestować w dobry wzmacniacz który będzie trzymał głośniki w rydzach. Możesz pomyśleć o tym Roksanie plus któreś z monitorów jakie wymieniałeś. Ja polecam Electrocompanieta bo go miałem i wiem że ma charakter, dziesięć lat temu kosztował 5000 zł a to było sporo pieniędzy, w swojej cenie nie miał konkurentów a bił na głowę droższe konstrukcje ale było potrzebne dobre źródło. Z drugiej strony jak na pierwszy Twój system to i tak bardzo wysoko zaczynasz więc co wybierzesz to i tak będzie nie źle. I jeszcze jedno, nie bierz pierwszych z brzegu kabli posłuchaj kilku bo kabel to część systemu jak wzmacniacz czy CD, nie zapomnij przynajmniej z czasem o sieciówkach bo te co dają w zestawie to są jak taki standardowy kabelek(czincze) który znajdziesz w każdym pudełku z CD, sic aż ciarki przechodzą po plecach.

pozdrawiam

Z podłogówek Dynaudio które słyszałem imo jedynie 72SE od biedy dałoby się ustawić w 18 m2. Przy dobrym zasileniu monitor typu 52SE może okazać się całkowicie wystarczający dla takiego metrażu. Sugerowałbym jednak osobiste odsłuchy bo praktycznie każdy z głośników Dynaudio, nawet w obrębie tej samej rodziny modelowej, gra nieco inaczej. Podobnie z elektroniką, tu trzeba samemu słuchać; rekomendowane jest tu zestawienie ze wzmakiem Caspian Mk1, mi jednak on niestety nie "podszedł" ani w zestawieniu z 52SE ani z Contourem 1.4 więc najlepiej samemu ocenić, i najlepiej w swoim pomieszczeniu.

Contoury 1,8 nie do końca były udane jak choćby jego wyższy odpowiednik czyli Contour 3.0 które są genialnie zestrojone i w dobrym systemie grają tak że nie którzy z niedowierzaniem słuchali by tych kolumn.

Contoura 3.0 nie słyszałem jeszcze w akcji, chociaż słyszałem sporo dobrego o tym głośniku. Jednak trudno byłoby mówić o pełnej wymienności Contoura 3.0 względem 1.8 Mk II ponieważ są one dedykowane do pomieszczeń różnej wielkości. Generalnie, opinie o Contourze 1.8 Mk II są bardzo przyzwoite, sądzę że to bezpieczny głośnik i o ile mu się zapewni dobrą elektronikę to może być wyborem na długie lata. Oczywiście zakładam, że jest to głośnik w nienagannym stanie technicznym. Przy czym do 18 M2 brałbym monitor z serii Contour:)

Z podłogówek Dynaudio które słyszałem imo jedynie 72SE od biedy dałoby się ustawić w 18 m2. Przy dobrym zasileniu monitor typu 52SE może okazać się całkowicie wystarczający dla takiego metrażu. Sugerowałbym jednak osobiste odsłuchy bo praktycznie każdy z głośników Dynaudio, nawet w obrębie tej samej rodziny modelowej, gra nieco inaczej. Podobnie z elektroniką, tu trzeba samemu słuchać; rekomendowane jest tu zestawienie ze wzmakiem Caspian Mk1, mi jednak on niestety nie "podszedł" ani w zestawieniu z 52SE ani z Contourem 1.4 więc najlepiej samemu ocenić, i najlepiej w swoim pomieszczeniu.

Contoura 3.0 nie słyszałem jeszcze w akcji, chociaż słyszałem sporo dobrego o tym głośniku. Jednak trudno byłoby mówić o pełnej wymienności Contoura 3.0 względem 1.8 Mk II ponieważ są one dedykowane do pomieszczeń różnej wielkości. Generalnie, opinie o Contourze 1.8 Mk II są bardzo przyzwoite, sądzę że to bezpieczny głośnik i o ile mu się zapewni dobrą elektronikę to może być wyborem na długie lata. Oczywiście zakładam, że jest to głośnik w nienagannym stanie technicznym. Przy czym do 18 M2 brałbym monitor z serii Contour:)

Zgadzam się z twoją opinią że często kolumny z tej samej serii różnią się od siebie. Znam to z bardzo pewnego źródła gdyż kolega sam konstruuje elektronikę i kiedyś właśnie rozmawialiśmy na ten temat, mówił że sam był zaskoczony bo Contoury 3.0 które od niego kupiłem a słuchał na nich kilka lat i znał je doskonale porównał u siebie w domu z Contourami 3.0 innego znajomego który dał mu je do "przeglądu" i właśnie mówił że te co ja mam to po prostu inaczej grają. Można by tak obrazowo porównać że to wygląda tak jak by u mnie były głośniki jakieś selekcjonowane a w drugich nie. Po prostu moje grały wyraźniej lepiej. Ja sam byłem zaskoczony jak je zastąpiłem po Contourach 1,3 mk2, po prostu skrzynka jest tak zestrojona że w pomieszczeniu zachowują się praktycznie jak monitory nie jak typowe podłogówki.

Pozdrawiam

Podobnie z elektroniką, tu trzeba samemu słuchać; rekomendowane jest tu zestawienie ze wzmakiem Caspian Mk1, mi jednak on niestety nie "podszedł" ani w zestawieniu z 52SE ani z Contourem 1.4 więc najlepiej samemu ocenić, i najlepiej w swoim pomieszczeniu.

Wiesz, powodów dlaczego Ci nie zagrało mogło być na prawdę wiele. Caspian, którego miałeś u siebie to najstarsza, być może już pełnoletnia, wersja.

Samemu ocenić zawsze jest najlepiej, z tym że osoba bez doświadczenia nie ma takiej możliwości.

Witam ponownie.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Contour 1.1 :) (zakupionych od jednego z klubowiczów).

Ogólnie mogę powiedzieć, że zdecydowanie bardziej pasują do niewielkiego metrażu niż Excite X16.

Co ciekawe z początku jakoś mi specjalnie nie podeszły, ale z każdym dniem coraz bardziej jestem nimi zauroczony.

Na początku brakowało mi głównie jakby większej wyrazistości i namacalności wokali w porównaniu z Excite.

Co do basu, o dziwo jest on podobny (zwarty, szybki zróżnicowany), z tym że nieco mniejszy i przez to sprawia wrażenie lepszej kontroli.

Nie wiem skąd stwierdzenia że te głośniczki maja szczuplutki basik, odsunięcie 50 cm od tylnej ściany rzeczywiści wskazane. W skrajnych przypadkach przydają się zatyczki basowe (np płyta St. Vincent - Strange Mercy) i tutaj nie mam wrażenia że czegoś brakuje (przy Excite robiło się moim zdaniem nieco płasko).

Co do średnicy i wysokich to rzeczywiście nieco inne brzmienie:) Wydaje się rzeczywiście, że Countory mają nieco bardziej wypełniony środek, a Excite są troszkę jaśniejsze. Góra w Contourach pozbawiona jest wszelkich naleciałości metalicznych ( nie wiem na ile mają w tym udział moje kable głośnikowe Van Den Hula, które i tak zamierzam wymienić na coś bardziej przejrzystego).

Contoury graja nieznacznie ciszej (ale tu róznica jest naprawdę minimalna), ale bardzo dobrze się ich słucha nocą przy niskich poziomach głośności, dlatego moim zdaniem mój Caspian Mk1 nie ma żadnych kłopotów z wysterowaniem Contourów.

Nic na razie nic mądrzejszego nie napiszę, bo za krótko je posiadam i nie jestem do końca z nimi osłuchany :)

Edytowane przez aster_
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.