Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

miałem przed 4tc odysseya,

oba kable są detaliczne , chord bardziej równy,

4tc ma delikatniej więcej basu może ciut bardziej zaokrąglonego przyjemniejszego,, mniej doświetloną średnicę i górę mniej takiej pompowanej przestrzeni

4tc jest dla mnie ciut bardziej analogowy w brzmieniu przyjemniejszy , ale nie oznacza że chord jest zły mi mniej pasował

Focal + Naim

Jaj pewnie wiecie, chciałbym jeszcze poprawić (ciut rozjaśnić) górę i troszkę bardziej przytemperować górę i nie wiem, który by się lepiej sprawdził, a żadnego nie mam możliwości posłuchać.

Pytam, bo szukam używki Odysseya 2, ale mogę kupić za 400pln używkę 4TC w wersji czarno-niebieskiej.

Czy to dobra cena na 5-letni ?

Znacie tę wersję ?

P.S. Za 450 pln wersja czarno-niebieska oryginalnie konfekcjonowana z alledrogo, za 400pln taka wersja konfekcjonowana zaciskowymi Qedami i koszulkami termokurczliwymi przez właściciela.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

To poprzednia wersja tego kabla.

Czy ten kabel rozjaśni Ci górę i przytemperuje bas? U mnie góry z całą pewnością nie rozjaśnia ani nie przytemperował basu, ale sam wiesz jak to jest z radami na odległość:)

Zatem chyba bardziej jestem skłonny czekać na tego Chorda.

Zresztą również według opinii Miksona może mi bardziej dać to, czego chcę.

Mikson, Ty Odysseya przed Kimberem miałeś i porównywałeś już przy Caspianie i Dynkach ?

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

whiter1,

caspian już tak ma, że jaśniejsze kolumny są preferowane. Moim zdaniem nie załatwisz tego kablem, kable to nie regulacja tonów.

Dlatego zanim wydasz pieniądze w ciemno postaraj się posłuchać tych kabli u siebie. Dla świętego spokoju dobrze byłoby gdybyś jeszcze wypożyczył x16.

EMiL,

Ty sie na tym znasz ,to mi powiedz:

Jaki wysokotonowiec siedzi w DM 2/7, a jaki w X16 ?

Bo chyba jakieś Focusy mają taki tweeter jak X16, tak?

whiter1,

pytałeś o to chyba z trzy razy:) W dm2/7 siedzi tańszy (co nie znaczy, że zły na tle produktów innych firm!) d28. W x16, focusach 110 i nowych contourach jest esotec. Ponadto poziom (ilość na charakterystyce przenosznenia w np. Audio) wysokich tonów zależy od L-pada czyli tłumienia w zwrotnicy. Last but not least - jakość elementów zwrotnicy i kabli wewnątrz kolumn bardzo wpływa na percepcję wysokich a na wykresie charakterystyki niczego.

whiter1,

pytałeś o to chyba z trzy razy:) ...

Dzięki Twoim odpowiedziom teraz już obudzony w środku nocy będę mógł podać odpowiedź :)

Witam Szczerze mówiąc ja wymieniłem x16 na DM 2/7 ponieważ ich brzmienie jest bardziej uniwersalne

marcinoss26,

Czy mógłbyś napisać coś więcej o bezpośrednim starciu DM 2/7 z X16 ?

Jakie różnice na basie i wysokich ?

Jaki masz metraż ?

Wnioskuję, że osobiście poznałeś ten zestaw CA i go słuchałeś.

Inaczej przecież, jako dorosły człowiek, nie wysnułbyś takiego wniosku, prawda ?

Z tego co widać to ten cambridge to budżetowy wzmacniacz.Miałem kiedyś cambridge a5

i grał całkiem ładnie ale szybko się znudził.Z budżetowymi kolumnami zagra ok ale

nie wyciągnie z dynaudio wszystkich możliwości.Do 2/6 przydałaby się jakaś dobra lampka.

Witam wszystkich bardzo serdecznie

To mój pierwszy wpis. Po miesiącach śledzenia tego zacnego klubu podjąłem decyzję o zakupie Focusów 140. Gra to wszystko na wzmacniaczu Integra 8870(bodaj najwyższy Japończyk). Nie ma problemu z zasileniem tego sprzętu. Filozofia dzwięku Dynek jest mi na tyle bliska że postanowiłem się przedstawić tak zacnemu gronu :)(wcześniej miałem audiency 52)

I najważniejsze...mimo wielu zastanawiąco umiarkowanych opini na temat tych kolumn jakie tu wyczytałem, chciałbym wyraźić swoje zdziwienie jak w rzeczywistości owe kolumny grają w pomieszczeniach poniżej 20 m2. Ja mam 19 m2 i bas nie dudni ani nie jest przygrubawy(reszta pasma jak wiemy-wybitna). Wszystko zależy według mnie od akustyki pomieszczenia i dobraniu pozostałych elementów toru. Kto jak kto ale wiecie to pewnie lepiej niż ja :) drodzy przyjaciele.

ditu może nie wybitna, ale bardzo fajna plastyczna i przyjemna dla ucha.

Z uwagi na świeżość zakupu tylko takie określenia przychodzą mi do głowy. To piękny "hipersubiektywny" stan. Potem to przemija i gonimy króliczka od nowa. Czyż nie? Na razie jest super. Nie sposób się nie zgodzić że do S25 im trochę brakuję ale tak się jakoś cholera złożyło że nie miałem ponad 20 patyków pod ręką ;)

P.S dodałbym jeszcze dość szczegółowa...oczywiście bez przesady ale jednak ;)

Otóż to,nie wybitna a plastyczna i przyjemna dla ucha.

Jakby ta była wybitna to wyższe modele musiałyby być spektakularne...minimum.

Racja :) wyższe modele są zatem spektakularne ;). Wierzę choć niestety mierzę swoją miarą to co słyszę...a nie słyszałem niestety contourów i wyżej. Nie miałem takiej możliwości i bardzo żałuję.

do Ditu-

otoz wcale sie nie mylisz, bo dla mnie focusy sa w moim systemie duzo lepsze niz contoury s1.4 ktore kosztuja swoje, mialem oba zestawy okolo miesiaca,

z roznymi wzmakami, zarowno lampowymi i tranzystorowymi, contoury s1.4 to troche inne dynie, nie chce za duzo sie wypowiadac, ale mi po prostu nie podeszly,

focusy maja wiecej magii, wiecej muzykalnosci, nie koniecznie dla audiofila sie spodobaja, ale dla melomana zdecydowanie, jest to tylko moja opinia, w moim

pomieszczeniu etc, wiec w innym z innym sprzetem moze zagralyby duzo lepiej od focusow, natomiast cena nie odzwierciedla tego co otrzymujemy.

pozdrawiam

Moje opinie nie sa zbyt mile widziane na tym forum, podwazylem rowniez wmacniacz bat vk-300x se, ktorego mialem u siebie w domu, zaplacilem 3000dol(nowy razy dwa)

i powiem szczerze ,ze chcialem sie jak najszybciej go pozbyc, a sluchalo go u mnie kilka osob, to samo bylo z dynkami, po pierwszym zauroczeniu dotarlo do mnie ze sa niemilosiernie ciemne, niemniej bas z nich jest wyborny- ale za te pieniadze to troche za malo, ot co mialem do powiedzenia,

a co do idiotow, to czy wymienilbym na nastepne dynki, czy raczej inne sposrod tysiecy marek-modeli etc, to juz panie modrzew47 odpowiedz sobie sam

pozdrawiam

rs

romanek

Bo widocznie i według ciebie w Dynaudio pracują...idioci.Wszystko co u nich drogie jest,wcale nie jest lepsze.Większej bzdury nie słyszałem.

Modrzew,

Podaj powód, dla którego wkładasz komuś swoje słowa w jego usta.

Bo nie widzę, aby romanek gdzieś napisał, że "Wszystko co u nich drogie jest,wcale nie jest lepsze."

Wystarczy dokładnie przeczytać, aby wiedzieć, co przekazał.

Podaj powód, dla którego wkładasz komuś swoje słowa w jego usta

A logiczne wyciąganie wniosków to tobie obce jest?Jeśli tak to szybko to zmień.

Otóz linia Contour jest wyższa od Fokusa a nie inna,tak jak linia Confidence wyższą jest od Contour...analogicznie.

Wyobrażasz sobie,że kostruktorzy i projektanci Dynaudio to idioci?Mylą się i lepsza serią będzie linia niższa i tańsza?

To LOGIKA człowieku,nic więcej.

Na marginesie to nikomu nic w usta nie wkładam a przynajmniej...nie czuje.

Moje opinie nie sa zbyt mile widziane na tym forum, podwazylem rowniez wmacniacz bat vk-300x se, ktorego mialem u siebie w domu, zaplacilem 3000dol(nowy razy dwa)

i powiem szczerze ,ze chcialem sie jak najszybciej go pozbyc, a sluchalo go u mnie kilka osob, to samo bylo z dynkami, po pierwszym zauroczeniu dotarlo do mnie ze sa niemilosiernie ciemne, niemniej bas z nich jest wyborny- ale za te pieniadze to troche za malo, ot co mialem do powiedzenia,

a co do idiotow, to czy wymienilbym na nastepne dynki, czy raczej inne sposrod tysiecy marek-modeli etc, to juz panie modrzew47 odpowiedz sobie sam

pozdrawiam

rs

Jesteś pierwszym od którego słysze,że Dynaudio z serii Contour są ciemne.To niemożliwe.

otoz wcale sie nie mylisz, bo dla mnie focusy sa w moim systemie duzo lepsze niz contoury s1.4 ktore kosztuja swoje, mialem oba zestawy okolo miesiaca,

Mnie akurat nie dziwi ta opinia. Contoury mogą wydać się rzeczywiście mniej miłe od Focusa jako głośnik bardziej przejrzysty, bardziej bezwzględny dla materiału i grający mniej "miniującym" basem. Uznanie dla Dynaudio, że już głośnik ze średniej półki Focus oferuje tak wysoką klasę dźwięku. Bo u niektorych poducentów jest tak, że albo się kupuje najwyższą półkę za grube tysiące, albo nie ma sobie co zawracać głowy. Przypominam sobie recenzję red. Pacuły Focusa 140, który stwierdził "bez kładzenia głowy o topór" że góra pasma brzmiała mu fajniej niż z C2. No ale np. u mnie Focus 140 nie zagrał, 220 również, co przecież nie zmienia faktu że to fajne głośniki.

Ciekawe podejście(mnie akurat ta opinia nie dziwi)do u mnie jednak nie zagrał.I tak własnie u nas jest.Ja natomiast nie twierdze,ze Fokusy to złe głośniki ale uważam,że Esotar2 nie jest montowany w Fokusie nie dla widzimisia,któregoś konstruktora a dla hierarchi w firmie.

Słuchałem Fokusa 140 i porównywałem do C-2 ponieważ byłem ich właścicielem i stwierdzam odwrotnie do Pacuły,że C-2 na górze i w innych podzakresach biło na głowe owego Fokusa 140.Co to zmienia?Ano ja nie pisze recenzji i nie mam interesu żeby pisać tak czy inaczej.A to róznica jest.Równie dobrze można potraktować jakiś dziennikarski opis porównawczy,Forda Mondeo do Jaguara,który by pisał,ze Mondeo jest lepszy ale głowy pod topór nie położy i na takiej podstawie dokonać jeszcze zakupu.Ciekawe by było zobaczyć zdziwienie...nabywcy.

Przede wszystkim jak pisał Pacuła recenzję focusów to nie miał do porównania bezpośredniego c2. Tylko kiedyś w przeszłości ich słuchał, a w międzyczasie pewnie słuchał dziesiątek par kolumn. Do wszystkich testów trzeba podchodzić bez emocji, mogą trochę człowieka naprowadzić na wybór sprzętu, ale jednak najlepiej samemu posłuchać

Posiadalem Contoury 1.4 przez pare miesiecy. Niedawno odsluchiwalem Focusy 160. Mimo, ze ciezko o porownanie (zupelnie inne pomieszczenie i sprzet towarzyszacy), mysle, ze wybralbym... Focusy. Trzeba przypomniec, ze obie konstrukcje dzieli ladnych pare lat. Nie chce powiedziec, ze technika glosnikowa tak poszla do przodu, ze teraz mozna taniej i lepiej... ale nie jest to prawdopodobnie ta sama kalkulacja kosztow.

PS. Doszly mnie sluchy, ze w przyszlym roku zostanie wypuszczona nowa seria Contour (cos na zasadzie wersji MKII jak w przypadku nowych Confidence).

Fajnie ,ze sie troche dyskusja ozywila.

Absolunie nie mialem na celu wystawiac zlej opini dynaudio jak i glosnikowi contour 1.4. jednynie wyrazilem swoja opinie o obu glosnikach i ktory podoba mi sie

bardziej(dlatego tez jest u mnie w domu do dzis). co wiecej wczesniej mialem male contourki 1.1 z ktorych bylem nadzwyczaj zadowolony, i zawsze to powiem ze w tym rozmiarze nie znam lepszych glosnikow. jednak przyszedl czas i wiecej miejsca i zmienilem na wieksze contoury, ktore na poczatku faktycznie wydawaly sie koncem poszukiwan, ale trafila sie okazja, kupilem nowe focusy ,wiec analogicznnie posluchalem obu. ktore sa lepsze pozostawiam recenzentom i Wam audiofile, ja nie mialem watpliwosci ktore zostana. poniewaz akustycznie mam bardzo dobre warunki, wiec oba glosniki nigdy nie dudnily etc, ale co podkreslilem wczesniej na dole

contour nie ma prownania do focusa, jest zdecydowanie lepszy, czego niestety nie moge powiedziec o gorze-ale zaznaczam ,to tylko moja opinia, moze jeszcze paru

osob. a to ze kosztuje duzo(ja kupowalem uzywke) to moze rowniez swiadczyc o tym ze sa pieknie wykonane a nie wylacznie o wartosciach sonicznych. byc moze bedzie

mi dane posluchac w lepszym systemie z lepszymi-czytaj odpowiednimi klockami i zmienie zdanie.

a tak na marginesie-wielu ludziom podoba sie bardziej seria excite niz focus-a jest sporo tansza.

prosze bez zlosci i nieuprzejmosci, w koncu tylko wyrazamy swoje opinie.

rs

A logiczne wyciąganie wniosków to tobie obce jest?Jeśli tak to szybko to zmień.

Otóz linia Contour jest wyższa od Fokusa a nie inna,tak jak linia Confidence wyższą jest od Contour...analogicznie.

Wyobrażasz sobie,że kostruktorzy i projektanci Dynaudio to idioci?Mylą się i lepsza serią będzie linia niższa i tańsza?

To LOGIKA człowieku,nic więcej.

...

Inteligentny człowiek zrozumiał, że romanek05, JarlBjorn, stanleypl i saku napisali o swoich osobistych odczuciach, że IM bardziej odpowiada Focus w danych przypadkach.

...

Na marginesie to nikomu nic w usta nie wkładam a przynajmniej...nie czuje.

A ten Twój "rubaszny" żart rozbawi najwyżej kogoś o IQ równym inteligencji dębowego krzesła.

Edytowane przez whiter1

Posiadalem Contoury 1.4 przez pare miesiecy. Niedawno odsluchiwalem Focusy 160. Mimo, ze ciezko o porownanie (zupelnie inne pomieszczenie i sprzet towarzyszacy), mysle, ze wybralbym... Focusy. Trzeba przypomniec, ze obie konstrukcje dzieli ladnych pare lat. Nie chce powiedziec, ze technika glosnikowa tak poszla do przodu, ze teraz mozna taniej i lepiej... ale nie jest to prawdopodobnie ta sama kalkulacja kosztow.

PS. Doszly mnie sluchy, ze w przyszlym roku zostanie wypuszczona nowa seria Contour (cos na zasadzie wersji MKII jak w przypadku nowych Confidence).

Miałem okazje posłuchać w bezpośrednim porównaniu Contoura 1.4 vs. Focus 160 z Ayon 1sc i Accu E-460, i jak na moje ucho Contour górował nad Focusem przejrzystością, detalicznością i doświetleniem góry oraz rozciągnięciem basu i generelnie ″wykopem″, przy czym nie były to w żadnej mierze różnice deklasujące Focusa, raczej niuanse. Natomiast czymś co ujęło mnie w Focusie 160 to wrażenie że zestroił ten głośnik ktoś, kto wie o co w tej zabawie chodzi: głośnik gra w ″zszyty″, poukładany, spójny sposób, żaden zakres nie wychodzi przed szereg, nie wybija się, dźwięk jest ″zrobiony″ w bezpieczny i miły dla ucha sposób. Taki głośnik do słuchania muzy a niekoniecznie wyławiania audiofilskiego planktonu, szmerów, detali czy też upajania się ″megaprzestrzenią″.

Co do przyszłości linii Contour to co jakiś czas pojawiają się pogłoski raz o jej wycofaniu, drugi raz o jakiejś modernizacji (ma już kilka lat na karku), przy czym nie bardzo wiadomo na czym taka modernizacja miałaby polegać. Jeśli dajmy na to Contourowi S 1.4 doda się tweeter Esotara, co w ramach modernizacji byłoby przecież logiczne (Esotar 2 jest przecież już obecny od paru lat w niższej serii Focus), to byłby to cios w plecy monitora C1, który i tak już przecież toczy morderczą rywalizację z S25. Uwzględniając prawie identyczny jak w Contourze 1.4 wkład materiałowy w C1 i generalnie znacznie wyższą marżę na C1 (cena ponad 2x względem Contoura), zbyt daleko idąca modernizacja Contoura mogłaby być dla producenta bezsensowna z czysto finansowego punktu widzenia.

Więc na razie seria Contour trwa sobie jakby z boku, Dynaudio chyba nie ma na nią pomysłu i nie inwestuje w jej marketing, w odróżnieniu od serii Focus i Confidence reklamy i recenzje są rzadkością. Co wymyślą, zobaczymy.

Esotar 2 jest przecież już obecny od paru lat w niższej serii Focus

Tylko w focusach 360 i 380 jest esotar a znalazł się w nich prawdopodobnie tylko z powodu znacząco wyższej obciążalności mocowej względem esoteca.

Innymi słowy: esoteci w tak dużej kolumnie przy niskim podziale 2,2k za często by się paliły:D

Co jak co, ale sprawić żeby poszczególne serie dynaudio (nawet na tych samymch głośnikach) grały inaczej to oni potrafią. Zwróćcie uwagę na chociażby na cewkę w zwrotnicy s25 czy c1 względem s1.4. To nie przypadek:) Przypadkiem też nie jest, ze w contourach pojawia się 3-cm gąbka, w niższych seriach jest 2-cm.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.