Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.dynaudio.com/int/index.php

coś mi się jednak wydaje, że "something xciting" to będzie odnowiona seria excite a nie contour.

Chyba masz rację, EMiL - "Xpect a revolution. X is easy, X is smart, X is game - changing."

Nie mam nic przeciwko temu, może sobie zatem kupię nową X16... albo taniej starą, jeśli będą wyprzedawać :)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

to jak robimy zakłady ? :)

ja stawiam na conturki :)

Za dużo sugestywnych X-ów w zapowiedzi, żeby to były Contoury... chyba

http://www.dynaudio.com/int/launch/

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Jeżeli to będą nowe excite to jestem ciekawy czy zmienią woofer 18cm na coś innego. 15stka z zewnątrz przypomina klasyczne woofery dynaudio, różnice są widoczne dopiero po odkręceniu głośnika. Natomiast 18stka wyglądem membrany mocno odstaje od innych wooferów dynaudio co z marketingowego pkt widzenia nie było specjalnie dobrym posunięciem.

Mocną stroną X12 i X16 jest to, że zostały kompleksowo pomierzone. Pierwsze w stereophile i w soundstage, drugie w naszym audio. X16 o ile nie są ustawione na zbyt wysokich standach (tweeter powinien być na wysokości uszu lub trochę niżej, bez maskownicy) są na średnicy bardzo liniowe pod najróżniejszymi kątami. Duże brawa dla projektanta, że prostymi filtrami udało się osiągnąć taki rezultat!

Pomiary pokazały, że nowa seria excite nie jest zrobiona "na skróty", tweeter jest najprawdziwszym esoteciem a nie głośnikiem wyglądającym na esotec...

Inżynierowie dynaudio mają też świadomość, że klasyczne woofery dynaudio (cewka 75mm, magnez w środku cewki) na tle wooferów z mniejszą cewką (cewka około 40mm, magnez o średnicy 10 - 12cm) mają wyższe zniekształcenia. Te drugie, podobne do seas'ów czy scan speaków są również bardziej odpowiednie do obudów bass refleks, po prostu schodzą niżej z basem w danym litrażu obudowy i mają wyższą efektywność.

Załączam pomiar THD+N @ 90dB, 50Hz - 10kHz (measured @ 2m) focus 110 (wyższe zniekształcenia) i x12.

.

post-2919-0-78023300-1325433046_thumb.gif

post-2919-0-32742100-1325433057_thumb.gif

Jeżeli to będą nowe excite to jestem ciekawy czy zmienią woofer 18cm na coś innego. 15stka z zewnątrz przypomina klasyczne woofery dynaudio, różnice są widoczne dopiero po odkręceniu głośnika. Natomiast 18stka wyglądem membrany mocno odstaje od innych wooferów dynaudio co z marketingowego pkt widzenia nie było specjalnie dobrym posunięciem.

Mocną stroną X12 i X16 jest to, że zostały kompleksowo pomierzone. Pierwsze w stereophile i w soundstage, drugie w naszym audio. X16 o ile nie są ustawione na zbyt wysokich standach (tweeter powinien być na wysokości uszu lub trochę niżej, bez maskownicy) są na średnicy bardzo liniowe pod najróżniejszymi kątami. Duże brawa dla projektanta, że prostymi filtrami udało się osiągnąć taki rezultat!

Pomiary pokazały, że nowa seria excite nie jest zrobiona "na skróty", tweeter jest najprawdziwszym esoteciem a nie głośnikiem wyglądającym na esotec...

Inżynierowie dynaudio mają też świadomość, że klasyczne woofery dynaudio (cewka 75mm, magnez w środku cewki) na tle wooferów z mniejszą cewką (cewka około 40mm, magnez o średnicy 10 - 12cm) mają wyższe zniekształcenia. Te drugie, podobne do seas'ów czy scan speaków są również bardziej odpowiednie do obudów bass refleks, po prostu schodzą niżej z basem w danym litrażu obudowy i mają wyższą efektywność.

Załączam pomiar THD+N @ 90dB, 50Hz - 10kHz (measured @ 2m) focus 110 (wyższe zniekształcenia) i x12.

.

dodatkowo x12 nie obciąża tak wzmaka jak 110 bo x12 ma znamionowo i mierzoną 6 omową impedancję więc zależy jeszcze z czym było łączone do pomiarów,,

Focal + Naim

BTW

Gdyby ktoś szukał X12, to tu jest super cena o ponad 1000pln niższa niż nowa "naszego" dystrybutora

http://www.audioplaza.pl/Dynaudio_Excite_X12_Salon_Poznan/towar/779/#sot

Ja stawiam na Contour X.Może coś wymyślili w nazwie?Excite są za młodą konstrukcją by ją zmieniać w porównaniu np. do Contourów,które już ciągną lata....jakby nie było.

Okaże się za 9 dni. Za młode na zmiany to one by były gdyby się świetnie sprzedawały, to jest główny wyznacznik. Jeżeli nie sprzedają się tak jak chce dynaudio to nadszedł czas na zmiany.

BTW

Gdyby ktoś szukał X12, to tu jest super cena o ponad 1000pln niższa niż nowa "naszego" dystrybutora

http://www.audioplaza.pl/Dynaudio_Excite_X12_Salon_Poznan/towar/779/#sot

w salonie nautiliusa mogłem kupić za 2200 po rabacie nówki na wiosnę :)

Ja stawiam na Contour X.Może coś wymyślili w nazwie?Excite są za młodą konstrukcją by ją zmieniać w porównaniu np. do Contourów,które już ciągną lata....jakby nie było.

też tak myślę że excite są za młode na taki wybieg, w każdym razie zobaczymy bo robi się ciekawie :)

Focal + Naim

Okaże się za 9 dni. Za młode na zmiany to one by były gdyby się świetnie sprzedawały, to jest główny wyznacznik. Jeżeli nie sprzedają się tak jak chce dynaudio to nadszedł czas na zmiany.

EMiL,za młode to jedno a S3.4 i 5.4 nie sprzedawały sie dobrze.....były drogie.Między S5.4 a Confidence C2,niewielka była różnica w cenie a w brzmieniu jednak była....znaczna.

A na marginesie tego co chce producent,to chcieć sobie może Pan Kryzys decydujący...jezd.Co innego droższe produkty,są dla innych ludzi a tych Pan Kryzys nie dotyka.

Mnie się podoba tłumaczenie JarlBjorna....taka cyniczna polityka sprzedawcy...dupka.A potem?Widac ile zostało po takiej taktyce...trupów-firm.

Hmm, dlaczego od razu dupka? Postaw się po drugiej stronie barykady. Niestety, dopóki kursy rządzą gospodarką, rzeczywiście oddziaływanie jest z grubsza takie, jakie przedstawił JarlBjorn. Kursy niekorzystne importowi oznaczają wzrosty, a w sytuacji odwrotnej, czyli zwiększenia siły nabywczej, ceny nie spadaja, a ludzie zaczynają kupować. Niemniej jednak, problem dla dystrybutorów jest obecnie taki, że przy 15-20% podwyżkach sprzęt może nie znaleźć nabywców i w efekcie nie wygeneruje dochodu. A koszty stałe - rosnące z roku na rok zresztą - nie znikną nagle.

Wracając już do samych urządzeń, nie wiem czy zauważyliście, ale wraz z kolejnymi modelami Focusy są coraz chudsze. 140-stka ważyła 8,5kg, a 160-tka 7,6kg. Nic nie sugeruję w kwestii dźwięku, tylko że zaczyna się pościg za wagą jak w samochodach, z tym że tam chodzi także o oszczędność w spalaniu ;-)

Hmm, dlaczego od razu dupka? Postaw się po drugiej stronie barykady. Niestety, dopóki kursy rządzą gospodarką, rzeczywiście oddziaływanie jest z grubsza takie, jakie przedstawił JarlBjorn. Kursy niekorzystne importowi oznaczają wzrosty, a w sytuacji odwrotnej, czyli zwiększenia siły nabywczej, ceny nie spadaja, a ludzie zaczynają kupować. Niemniej jednak, problem dla dystrybutorów jest obecnie taki, że przy 15-20% podwyżkach sprzęt może nie znaleźć nabywców i w efekcie nie wygeneruje dochodu. A koszty stałe - rosnące z roku na rok zresztą - nie znikną nagle.

Wracając już do samych urządzeń, nie wiem czy zauważyliście, ale wraz z kolejnymi modelami Focusy są coraz chudsze. 140-stka ważyła 8,5kg, a 160-tka 7,6kg. Nic nie sugeruję w kwestii dźwięku, tylko że zaczyna się pościg za wagą jak w samochodach, z tym że tam chodzi także o oszczędność w spalaniu ;-)

ale 260 jest cięższa od 220 :)

Focal + Naim

Sama cewka to 0,9kg - 1kg miedzi:) Drut o średnicy 1,8mm aż trudno się go wygina palcami, ale basik mniam mniam.

przy modyfikacji za duzo cyny poszlo;d

Cyna jest lekka:)

Niemniej jednak, problem dla dystrybutorów jest obecnie taki, że przy 15-20% podwyżkach sprzęt może nie znaleźć nabywców i w efekcie nie wygeneruje dochodu. A koszty stałe - rosnące z roku na rok zresztą - nie znikną nagle.

Tylko pokaż dystrybutorów,którzy nie sprzedają w detalu i jaki wtedy mają zysk(marże).Pazerność nie jednego już zgubiła a przysłowia powiadają,że chytry traci dwa razy.Szczęśliwi są ci,co mają na miejscu możliwość odsłuchu i co za tym idzie świadomy wybór,natomiast audiofile z małych miast i miasteczek takich możliwości nie mają a dystrybutorzy nie wszyscy wyślą do odsłuchu kolumne czy wzmak.Nie wszyscy i nie każdemu.Biorąc pod uwage wysokość marż takie postępowanie jest właśnie pazernością.Dystrybutor to hurt,sklep to detal.

Tak długo jak nie będzie w tej kwestii porządku to ceny mogą fruwać dowolnie,bo taki rynek z wolnym rynkiem ma niewiele wspólnego.Brak konkurencji wyzwala............pazerność.

Trochę dziwne są Twoje skargi. Co masz na myśli pazerność? Zgadnij, jakie moja firma ustala marze dla swoich klientow. Pamietaj, ze to wciaz wolny rynek i towar luksusowy - nie czujesz sie na silach, nie bierzesz tego, kup sobie tamto. Mnie tez nieco bola podwyzki, ale staram sie je czesciowo zrozumiec i - jak dojdzie co do czego - bede negocjowal. Z tym lub innym podmiotem. Jezeli bez efektu, straci, lub raczej precyzyjniej, nie zarobi sprzedajacy, a ja obejde sie smakiem do nastepnej okazji. Trudno. To jest "ciezkie" hobby, niestety.

Czy uwazasz takze, ze sklep bedzie wysylal sprzet wszystkim i w kazde miejsce? To brzmi jak utopia. Bedac wlascicielem "geschaftu", sam nie zdecydowalbym sie na takie rozwiazanie, wiedzac gdzie zyjemy. Po co potem miec ciagle problemy?!

Ciekawe, ze ludzie kupujacy samochody jakos nie narzekaja, ze musza sie pofatygowac do dealera / salonu. W branzy audio - wbrew pozorom - dzialaja calkiem podobne mechanizmy.

Ale takie właśnie było założenie - seria Excite otrzymała nowe woofery odbiegające kształtem od typowych dla Audience ponieważ firmie zależało na wprowadzeniu linii kolumn łatwych do wysterowania, które mogłyby być napędzane tak popularnymi w USA receiverami. Excite miało być ukłonem w stronę posiadaczy mniej wydajnych wzmacniaczy czy receiverów.

Bo wiadomo jak było z Audience - niby najniższa w ofercie Dynaudio, takie swego rodzaju "budżetówki", stosowanie do ich napędzenia budżetowej elektroniki kończyło się najczęściej porażką, trzeba było stosować do nich najczęściej wzmacniacze ze znacznie wyższej półki. U mnie wielgachny MF A308 skapitulował przy próbie z niewielkimi (wymiarami, bo nie sercem:) 52SE.

No ale obecność serii DM (w której stosowane są ponoć woofery pozostawione z produkcji Audience), teoretycznie stojącej niżej niż Excite, dodatkowo komplikujecałą tę hierarchię Dynaudio:).

Ale takie właśnie było założenie - seria Excite otrzymała nowe woofery odbiegające kształtem od typowych dla Audience ponieważ firmie zależało na wprowadzeniu linii kolumn łatwych do wysterowania, które mogłyby być napędzane tak popularnymi w USA receiverami. Excite miało być ukłonem w stronę posiadaczy mniej wydajnych wzmacniaczy czy receiverów.

Nowe woofery 18cm są ok, ale wyglądem powinny bardziej przypominać klasyczne głośniki dynaudio. Łatwość wysterowania pozostanie.

18stka powinna mieć wypukłą nakładkę przeciwpyłową (jak x12) - tak aby po wejściu do sklepu potencjalny klient zauważył podobieństwo do "tych drogich" modeli:)

Trochę dziwne są Twoje skargi.

To nie są żadne skargi-to fakt.Ze swojej strony mam to ....wiesz gdzie.Jednak patrząc na to realnie,to gdzie ty widzisz luksus?W Excite 12 lub Focusie?To raczej żart....jest a nie luksus.Producent z dystrybutorem niedługo nazwą luksusem serie DM.Przypomina mi to troche lata minione,gdzie wszystko było luksusem-ale nie dla wybranych.Jak nie znasz definicji luksusu to zapytaj.

. Pamietaj, ze to wciaz wolny rynek i towar luksusowy

Gdzie człowieku ty widzisz wolny rynek?Pewnie też nie wiesz co to znaczy-wolny rynek.

Tu istnieje rynek........wpływów.Komuniści używali też takiego zwrotu"mamy wolny rynek-chcesz kupujesz,nie chcesz nie kupujesz".Tylko co to ma wspólnego z wolnym rynkiem?NIC.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.