Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, ASURA napisał:

Obaj macie rację, mnie nie zdarzyło się     Przez ponad 4 dekady uszkodzić kopułki mechanicznie mimo nawet wychowania w tym czasie do dorosłości dzieci jednak któregoś pięknego dnia gramofon przed dotknięciem rowka w płycie tak mi się pięknie sprzęgł z kolumnami że upaliłem druty no i czyja wina? czyj brak staranności…

Cena części zamiennych jak czytam jest większa niż paskarska jak to mówią: widzisz i nie grzmisz

Swego czasu było to na zasadzie oddajesz uszkodzoną sztukę i zamiennie sztukę z jakąś tam sensowną dopłatą otrzymujesz no ale widać podejście monopolisty i skanalizowanie klientów dokładnie tam… się nam objawiło

Tym razem tak wyszło, że został uszkodzony mechanicznie ale w innych kolumnach miałem przypadek gdzie niskotonowy sie sam z….ł. W Xavianie Ambra tak sie zdarzyło a producent przysłał mi do domu nowy głośnik bez marudzenia. W B&W PM1 tweeter sam odmówił po okresie gwarancyjnym. Wymiana też wtedy nie była tania ale w Dynaudio to już jest przegięcie pały za ten głośniczek.

10 godzin temu, ps39 napisał:

Jak dla mnie piękna muzyka płynie z moich Dynek. Grają już prawie dekadę u mnie i cieszą. Pewnie mnie przeżyją.

Piotr, a Ty słuchasz jeszcze muzyki z Octave? Czy coś się zmieniło w systemie? 
Jakieś źródło, gramofon….

U mnie cały czas bez zmian, Octave i Dynki. Gramofon jest w planie, dokładnie za 4 lata. W szafie czeka ponad setka płyt więc odwrotu nie ma. Na tą chwilę szukam streamera bo Oppo przestało się dogadywać z Tidal. Może ktoś coś podpowie, budżet 2-4 tysięcy. Chodzi o sam streamer, bo DAC zewnętrzny posiadam.

22 minuty temu, ps39 napisał:

U mnie cały czas bez zmian, Octave i Dynki. Gramofon jest w planie, dokładnie za 4 lata. W szafie czeka ponad setka płyt więc odwrotu nie ma. Na tą chwilę szukam streamera bo Oppo przestało się dogadywać z Tidal. Może ktoś coś podpowie, budżet 2-4 tysięcy. Chodzi o sam streamer, bo DAC zewnętrzny posiadam.

U mnie Rose 250 ,ale to prawie dycha. Jednak to super urządzenie. Moim zdaniem Lumin się chowa.

27 minut temu, ps39 napisał:

Można jeszcze Bluesound Node lub IFI Audio Zen, używanego Lumina U1 bardzo trudno trafić za mniej niż 6 tys.

41 minut temu, ps39 napisał:

Za cztery lata ,świat może nie istnieć. Pro-ject za dwa tyś. i po sprawie.

Godzinę temu, ps39 napisał:

Bardzo dobrze, że trzymasz się swojego planu. Pamiętam jak kilka lat wstecz pisałeś do mnie, że jak mam zmieniać system to niech to będzie decyzja na kolejne 10 lat. Miałeś racje. 

• Moderatorzy
12 godzin temu, Silver_85 napisał:

Myślę , że wysokie ceny głośników Dynaudio są tak ustawione żeby zniechęcić innych do budowania na nich kolumn. W przypadku serwisu  jak ktoś odsyła uszkodzony głośnik te ceny mogliby dawać niższe, ale nic z tym nie zrobimy. 

Wysokie? Większość przetworników naprawiana (wymieniania) jest za 100-400 euro, to mniej, niż duża cześć oferty takiego scan speaka. A przecież Dynaudio to droga marka i takie kwoty stanowią symboliczny procent ceny kolumn w których są montowane. Oczywiście dotyczy to naprawy pogwarancyjnej, ale kolumn z normalnej dystrybucji. Jak ktoś ma kolumny ściągane zza granicy albo z dziwnego źródła i na własną rękę ściga od producenta, to wtedy będzie drożej i tu faktycznie możesz mieć rację, że może chodzić o to by nie wypuszczać tych przetrwonikow na rynek i robić sobie samemu konkurencje. Kiedyś Dynaudio sprzedawało głośniki w zestawach dla DIY, dostarczyło tez swoje przetworniki innym producentom, np. Egglestoneworks. 

W dniu 23.03.2023 o 21:51, Marek K. napisał:

Od dystrybucji ale nie w Pl. Ja nie mieszkam w Polsce. Cena podobna będzie. Moze nie aż 4000 za szt. ale coś koło tego

No nie będzie podobna. Dużo niższa. Miałem jakieś 3 lata temu S40, pytałem się z ciekawości, czy gdyby kopułka uległa uszkodzeniu to jest dostępna i w jakich pieniądzach - wychodziło to dużo taniej. I jeszcze póki głośnik był na gwarancji (a ta ma 5 lat) to często było tak ze wymianę głośnika uszkodzonego mechanicznie, robiło się tak, że płaciło się za JEDEN głośnik, a dystrybutor jako gratis fundował DRUGI głośnik, żeby w obu kolumnach mieć do pary. I klient płacił tylko za ten jeden, a wymieniane miał dwa. Nie wiem, czy to standardowa praktyka, ale znam przynajmniej jeden przypadek, gdzie tak to się odbyło. 

-----------------

15 minut temu, plastik1989 napisał:

Wysokie? Większość przetworników naprawiana (wymieniania) jest za 100-400 euro, to mniej, niż duża cześć oferty takiego scan speaka. A przecież Dynaudio to droga marka i takie kwoty stanowią symboliczny procent ceny kolumn w których są montowane. Oczywiście dotyczy to naprawy pogwarancyjnej, ale kolumn z normalnej dystrybucji. Jak ktoś ma kolumny ściągane zza granicy albo z dziwnego źródła i na własną rękę ściga od producenta, to wtedy będzie drożej i tu faktycznie możesz mieć rację, że może chodzić o to by nie wypuszczać tych przetrwonikow na rynek i robić sobie samemu konkurencje. Kiedyś Dynaudio sprzedawało głośniki w zestawach dla DIY, dostarczyło tez swoje przetworniki innym producentom, np. Egglestoneworks. 

No nie będzie podobna. Dużo niższa. Miałem jakieś 3 lata temu S40, pytałem się z ciekawości, czy gdyby kopułka uległa uszkodzeniu to jest dostępna i w jakich pieniądzach - wychodziło to dużo taniej. I jeszcze póki głośnik był na gwarancji (a ta ma 5 lat) to często było tak ze wymianę głośnika uszkodzonego mechanicznie, robiło się tak, że płaciło się za JEDEN głośnik, a dystrybutor jako gratis fundował DRUGI głośnik, żeby w obu kolumnach mieć do pary. I klient płacił tylko za ten jeden, a wymieniane miał dwa. Nie wiem, czy to standardowa praktyka, ale znam przynajmniej jeden przypadek, gdzie tak to się odbyło. 

Bardzo byłbym zadowolony jakby tak to wyglądało. Kupując jeden a mieć w zesawie dwa. Zobaczymy co mi się uda załatwić.

37 minut temu, plastik1989 napisał:

Wysokie? Większość przetworników naprawiana (wymieniania) jest za 100-400 euro, to mniej, niż duża cześć oferty takiego scan speaka. 

Tweeter do S40 kosztuje więcej niż €400 za szt.

10 godzin temu, Marek K. napisał:

Nowy tweeter do Focus 160 kosztował mnie 400€, a nie jest to esotar forty, którego niektórzy recenzenci nazywają tak jak na poniższej fotce…

309866C0-3C1B-4C1F-82F4-31318E8617D4.thumb.jpeg.651bae441f2e24ba2db447cf0199486d.jpeg

9 minut temu, Manic69 napisał:

Nowy tweeter do Focus 160 kosztował mnie 400€, a nie jest to esotar forty, którego niektórzy recenzenci nazywają tak jak na poniższej fotce…

309866C0-3C1B-4C1F-82F4-31318E8617D4.thumb.jpeg.651bae441f2e24ba2db447cf0199486d.jpeg

To też bogato. Do Focusów części zamienne wyjdą więcej niż same kolumny🙂

Gdybym miał wymieniać dwa tweetery, jak mi zasugerował serwis, to prędzej kupiłbym używane Focusy lub SP40

Edytowane przez Manic69
  • Moderatorzy
11 godzin temu, Marek K. napisał:

Ok, mam już garść sprawdzonych informacji. 

Zadzwoniłem do dystrybucji i powiedziałem że w moich głośnikach s40 uszkodziłem wysokotonowe. Koszt nowego Esotar 40 to 450 euro. Faktycznie więcej niż te trzy lata temu, bo pamietam, że wtedy to było coś koło 1200 zł (ale też inny kurs euro…). 

Natomiast to co jest najciekawsze, to zalecenie producenta (nie wewnętrzne dystrybutora, tylko producenta czyli bezpośrednio Dynaudio) jest takie by w przypadku special 40, wymieniać tylko 1szt. 
Głośniki maja tak duża powtarzalność, że parowanie ich nie jest konieczne. 

Natomiast w przypadku S25 wyraźnie widnieje informacja, że każda wymiana głośnika wysokotonowego musi być wykonana w dobranej parze. 

Może dopytaj swojego dystrybutora, czy mogą sprawdzić kwestie wymaganego sparowania tych głośników, w tym konkretnym modelu, tj. S40. Może napisali to z rozpędu, bo większości kolumn trzeba parować. 

-----------------

Racja. A jeszcze pamiętam, że ktoś sugerował jakieś zabezpieczenie na ten tweeter, taki trójkąt metalowy. Muszę się cofnąć wstecz stronami i poszukać.

2 minuty temu, plastik1989 napisał:

Ok, mam już garść sprawdzonych informacji. 

Zadzwoniłem do dystrybucji i powiedziałem że w moich głośnikach s40 uszkodziłem wysokotonowe. Koszt nowego Esotar 40 to 450 euro. Faktycznie więcej niż te trzy lata temu, bo pamietam, że wtedy to było coś koło 1200 zł (ale też inny kurs euro…). 

Natomiast to co jest najciekawsze, to zalecenie producenta (nie wewnętrzne dystrybutora, tylko producenta czyli bezpośrednio Dynaudio) jest takie by w przypadku special 40, wymieniać tylko 1szt. 
Głośniki maja tak duża powtarzalność, że parowanie ich nie jest konieczne. 

Natomiast w przypadku S25 wyraźnie widnieje informacja, że każda wymiana głośnika wysokotonowego musi być wykonana w dobranej parze. 

Może dopytaj swojego dystrybutora, czy mogą sprawdzić kwestie wymaganego sparowania tych głośników, w tym konkretnym modelu, tj. S40. Może napisali to z rozpędu, bo większości kolumn trzeba parować. 

Dzięki. To dobra informacja.

W dniu 23.03.2023 o 22:48, Marek K. napisał:

A co to ma do tego czy uszkodził sie sam czy uszkodzony został mechanicznie? Mówimy o cenie.  Ciekawe czy wiedząc ile kosztuje wymiana tweterów świadomie kupiłbyś Dynaudio np.

Takie gadanie głupot

Idąc tym tokiem myślenia to powinniśmy prać ubrania ręcznie bo naprawa pralek też jest nieopłacalna.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, horak napisał:

Idąc tym tokiem myślenia to powinniśmy prać ubrania ręcznie bo naprawa pralek też jest nieopłacalna.

Pralki to nie Dynaudio a B&W 801 series...😆...kiedyś chciałem je kupić, ale sprzedający zrezygnował, miały bardzo czytelny bas.

1 godzinę temu, horak napisał:

Typowa polska mentalność „drogie jest bo wszystko drożeje”👍

Polityka koncernu Dynaudio w kwestii kolumn  aktywnych dziwna jest. Zarzucają rynek coraz nowszymi modelami. Posiadacze poprzednich generacji zostają z przysłowiową ręką w nocniku bez możliwości aktualizacji oprogramowania, chociaż takowa istnieje.

pozdr 

18 minut temu, cezary napisał:

Polityka koncernu Dynaudio w kwestii kolumn  aktywnych dziwna jest. Zarzucają rynek coraz nowszymi modelami. Posiadacze poprzednich generacji zostają z przysłowiową ręką w nocniku bez możliwości aktualizacji oprogramowania, chociaż takowa istnieje.

pozdr 

Co masz na myśli? Przy starych focusach był update (200xd, 600xd zostały zaktualizowane do 20xd,.60xd etc.)

Chyba, że masz na myśli Dirac w najnowszej serii... To tak.

Edytowane przez baran
Godzinę temu, shiver07 napisał:

Miało być kurzące się kopułki hehe.

Chyba nie ma. Ja ściągam maskownice tylko na czas odsłuchu a i tak się jakiś pyłek przyczepił. Dodatkowo jak nie słucham ,mam przykryte kolumny delikatnym materiałem.

W dniu 23.03.2023 o 19:21, Marek K. napisał:

Na te używki Dynaudio to uważajcie. ja mam S40 i pech trafił ze mialem wciśnięty wysokotonowy. Jak się dowiedziałem ile kosztuje 1 szt.to sobie usiadłem. Nie chce pisać tu na forum ile ale mogę powiedzieć tylko ze jest dużo droższy od SS rewelatora. Dynaudio pozbawiło nas dostępności części zamiennych ogólnodostępnych i teraz moga zrobić co tylko chcą stawiając nas w sytuacji bez wyjścia. Ten głośnik jest warty może polowe tej ceny. Dzisiaj jakbym miał kupować kolumny napewno rozglądałbym się za paczkami z którymi serwis w przyszłości nie będzie problematyczny. Bo tutaj producent nie podchodzi rzetelnie do klienta tu się liczy tylko cel, jeden cel - kasa.  

Wracają do tematu drogich tweeterów to jestem właśnie po rozmowie z dystrybutorem i koszt pary tweeterów do s40 to 900 euro czyli jakieś 4200 zł za parę, nie za sztukę jak kolega twierdził. Sprzedawane są parami. 

Edytowane przez horak
5 minut temu, horak napisał:

Wracają do tematu drogich tweeterów to jestem właśnie po rozmowie z dystrybutorem i koszt pary tweeterów do s40 to 900 euro czyli jakieś 4200 zł za parę, nie za sztukę jak kolega twierdził. Sprzedawane są parami. 

Czyli połowa ceny S40. To jakaś poranoja chyba. 

Bliżej 1/3 ceny ale produktów gdzie wymiana 1 elementu to wartość połowy ceny czy 1/3 jest cała masa więc jeśli już o tym mowa to wszyscy nas robią, a nie tylko Dynaudio. Tak zarabia się pieniądze. 

42 minuty temu, shiver07 napisał:

Czyli połowa ceny S40. To jakaś poranoja chyba. 

Połowa ceny używanych, a nowych 30% (najtaniej 12 tys. bez rabatu). A co powiedzieć biorąc pod uwagę Focusy 160 (400€ za jeden tweeter) ? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.