Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Leszek_52381 napisał:

Cześć, napisz do Dynaudio na profilu FB. Powinni pomóc.

Cześć, czy może ktoś podpowiedzieć w kwestii różnic Focus 260 a Evoke 30?

U mnie grają F260, porównywałem je u siebie z Evoke 20. Evoke 30 słuchałem tylko w salonie. Dla mnie Evoke mają podbity średni bas. Może się to podobać. Dla mnie zdecydowanie lepiej grają F260. Wzmacniaczem napędzającym oba głośniki był Octave V70SE. Obecnie podpięte są do wzmacniacza Spec V11 i też jest wspaniale choć oczywiście trochę inaczej.

1 godzinę temu, ps39 napisał:

U mnie grają F260, porównywałem je u siebie z Evoke 20. Evoke 30 słuchałem tylko w salonie. Dla mnie Evoke mają podbity średni bas. Może się to podobać. Dla mnie zdecydowanie lepiej grają F260. Wzmacniaczem napędzającym oba głośniki był Octave V70SE. Obecnie podpięte są do wzmacniacza Spec V11 i też jest wspaniale choć oczywiście trochę inaczej.

Dziękuje za info. Mam obecnie Evoke 20 , kilka miesięcy temu przesiadłem się z X18.  Z Evoke jestem mega zadowolony, różnica w scenie i detalach w porównaniu z X18 jest znaczna. Kilka lat temu miałem Focus 260 przez miesiąc i ten trzeci głośnik  trochę wniósł w muzyce której słucham. 

12 minut temu, RCD napisał:

MK2 to właśnie były signature, dla mnie najsłabsze

no właśnie była wersja 1,  wersja mk2 , signature i Platinium - nawet W.P w którymś teście tak opisuje

ale i tak głośniki pożegnałem bo nie odpowiadał mi ich lekko napompowany charakter średniego basu, słuchałem również  wersji 1 ale była zbyt nachalna na wysokich

https://highfidelity.pl/@main-1488&lang=

Edytowane przez feluś

Muszę podzielić się z Wami pewna dziwna sytuacja , ostatnio z żoną przemeblowalismy salon tak aby zachować jego funkcjonalność przy jednocześnie maksymalnie najlepszym ustawieniu mojego audio. Nowy gruby dywan, kwiaty, póki,  miałem troszkę za duży pogłos,  obecnie jest idealnie. W nowym miejscu odsłuchu miałem pewnie problem , kolumny wysunięte na 115cm od sciany tylnej , baza między kolumnami 210cm , miejsce odsłuchu 230cm, zauważyłem że kiedy wygodnie się rozłożę na kanapie słyszę podbicie basu , wystarczyło się wyprostować i dźwięk był idealny , zmartwiło mnie to ponieważ tyle pracy i zmian I generalnie na marne. Wpadłem na pewien pomysł,  z podstaw akustyki wiem że nie powinno się ustawiać kolumn w 1/2  bądź 1/4 dlugosci lub szerokości pomieszczenia , kolumny celowo przesunąłem na 100cm zamiast wcześniejszych 115cm i problem zanikł , tylna obudowa jest 63cm od sciany tylnej , przednia ścianka dokładnie 100cm czyli w miejscu niekorzystnym , ale tak brzmi najlepiej , mieliście może coś podobnego w swoich audio historiach? 

Regularnie. Zbliżenie kolumn do ściany może i wybija niektóre częstotliwości, ale jednocześnie pomaga powalczyć z dziurami w paśmie. Poczytaj o efekcie SBIR. 

Masz mikrofon pomiarowy? Nawet w telefonie będzie ok, bo chodzi nam o różnicę a nie pomiar absolutny. Spróbuj zmierzyć, to może pomóc w zrozumieniu dlaczego podoba się bardziej.

3 godziny temu, Valghor89 napisał:

Muszę podzielić się z Wami pewna dziwna sytuacja , ostatnio z żoną przemeblowalismy salon tak aby zachować jego funkcjonalność przy jednocześnie maksymalnie najlepszym ustawieniu mojego audio. Nowy gruby dywan, kwiaty, póki,  miałem troszkę za duży pogłos,  obecnie jest idealnie. W nowym miejscu odsłuchu miałem pewnie problem , kolumny wysunięte na 115cm od sciany tylnej , baza między kolumnami 210cm , miejsce odsłuchu 230cm, zauważyłem że kiedy wygodnie się rozłożę na kanapie słyszę podbicie basu , wystarczyło się wyprostować i dźwięk był idealny , zmartwiło mnie to ponieważ tyle pracy i zmian I generalnie na marne. Wpadłem na pewien pomysł,  z podstaw akustyki wiem że nie powinno się ustawiać kolumn w 1/2  bądź 1/4 dlugosci lub szerokości pomieszczenia , kolumny celowo przesunąłem na 100cm zamiast wcześniejszych 115cm i problem zanikł , tylna obudowa jest 63cm od sciany tylnej , przednia ścianka dokładnie 100cm czyli w miejscu niekorzystnym , ale tak brzmi najlepiej , mieliście może coś podobnego w swoich audio historiach? 

U mnie jest podobnie, gram na X34. Kiedy się rozłożę na kanapie słyszę lekkie podbicie, w momencie kiedy się wyprostuję jest idealnie.

• 3 tygodnie później...

Panowie pytanko , czy unison research s6 poradzi sobie z dynaudio confidence c1 ? Pytam ponieważ pojawiła się możliwość zamiany,  kinki za unisona.  Skąd taki pomysł?  Generalnie brzmienie kinki mi odpowiada , jest fajna barwa dzięki cd lampowemu i dynamika natomiast zawsze marzyłem o lampie , podpytam jeszcze w klubie unisona ale ciekaw jestem Wasych opinii , co do octave 70vse o którym pisaliśmy tu co do tego nie było wątpliwości natomiast ciekaw jestem jak by wypadł unison . Pozdrawiam

Wg niemieckich testów  starych które znalazłem w sieci  impedancja nie spada poniżej 3.8ohm , więc i 10w lampa powinna spokojnie dac rade jeśli będzie na porządnych transformatorach glosnikowych , ale ok może jednak nie warto ryzykować 

15 godzin temu, Tal napisał:

Lampa do C1 🤣 dla przypomnienia 85db 4ohm

A odczepy na trafach 4 ohm do czego służą? 

Grałem kiedyś na c1 z monoblokami na diabełkach w se. Po jednej lampie na kanał, w okolicach 15 watt i o zgrozo... to było jedno z moich ulubionych połączeń. 

Zdechłego kota nie czułem. 

Myślę, że zamiast teoretyzować warto próbować...

Unison jest na lampach kt77 single ended 33w , generalnie nie mam mozliwosci sprawdzenia , zamiana w ciemno , s6 ma 9 lat komplet dokumentów dowod zakupu itp wydruk z mierzenia lamp 70% , mój kinki 3 lata 

2 godziny temu, jbmar napisał:

Zdechłego kota nie czułem. 

Myślę, że zamiast teoretyzować warto próbować...

Jak się słucha plumkania i wokali to wiele nie trzeba, ale rock, elektronika, klasyka, i nie ma szans żeby C1 ze slabą lampą zagrały pełnym pasmem, wiem bo łączyłem C1 z KT88 Cayin i A klasa Sugden A21a, niestety C1 grały na pół gwizdka, dlatego ludzie piszą że mają rezonans lub sprzedają bo im nie grają tak jak myśleli, C1 grają skala dźwięku podłogówki i nic im nie brakuje jeśli są odpowiednio wysterowane, ale każdy robi jak uważa 

23 minuty temu, RCD napisał:

Sugden A21a, niestety C1 grały na pół gwizdka

Tu się zgadza, miałem nieprzyjemność podłączyć je do Sugdena. 

W którym miejscu napisałem, że słucham  plumkania i wokali? 

Mam wrażenie, że za bardzo podniecasz się tymi tymi kolumienkami...

1 minutę temu, jbmar napisał:

Tu się zgadza, miałem nieprzyjemność podłączyć je do Sugdena. 

W którym miejscu napisałem, że słucham  plumkania i wokali? 

Mam wrażenie, że za bardzo podniecasz się tymi tymi kolumienkami...

To masz złe wrażenie.

Na co je wymieniłeś?

W trakcie i po c1  miałem kilka innych monitorów, klasyczne spendory, xaviany, sonusy i kilka podłogówek. 

Nie przywiązuję się do kolumn na całe życie.

C1 to fajne monitory ale nie najlepsze na świecie i nie dla każdego.

Godzinę temu, RCD napisał:

Jak się słucha plumkania i wokali to wiele nie trzeba, ale rock, elektronika, klasyka, i nie ma szans żeby C1 ze slabą lampą zagrały pełnym pasmem, wiem bo łączyłem C1 z KT88 Cayin i A klasa Sugden A21a, niestety C1 grały na pół gwizdka, dlatego ludzie piszą że mają rezonans lub sprzedają bo im nie grają tak jak myśleli, C1 grają skala dźwięku podłogówki i nic im nie brakuje jeśli są odpowiednio wysterowane, ale każdy robi jak uważa 

Dokładnie, im więcej dostają prądu, tym lepiej grają, tak usłyszałem wiele lat temu od dystrybutora i to się sprawdza. Łączyłem Dynaudio ze wzmacniaczami 50, 100, a teraz hybryda 150W i zawsze to był wyraźny krok do przodu.                                            Mocna hybryda, z lampami na wejściu i świat będzie piękny 😊 

Obecne połączenie to cd lampowy unisona  i kinki który ma 215W przy 8 Ohm,  słucham tylko z CD , nie narzekam żeby c1 grały słabo,  jest wykop mimo iż słucham w 90% plumkania chociaż kilka rockowych Płyt mnie bardzo zaskoczyło pozytywnie  jak to teraz brzmi , wcześniej miałem sonus faber minima amator i jednak przesiadka na c1 to skok to przodu spory. Lampa to tak tylko z ciekawości mi chodzi po głowie już od bardzo dawna 🙂

16 minut temu, Valghor89 napisał:

kinki który ma 215W przy 8 Ohm

215 przy 8ohm to całkiem sporo 

Najlepiej wypożycz od jakiegoś znajomego lampę lub ze sklepu, wypożycz też od kogoś jeszcze mocniejszy tranzystor, będziesz miał porównanie 

11 minut temu, Valghor89 napisał:

Obecne połączenie to cd lampowy unisona  i kinki który ma 215W przy 8 Ohm,  słucham tylko z CD , nie narzekam żeby c1 grały słabo,  jest wykop mimo iż słucham w 90% plumkania chociaż kilka rockowych Płyt mnie bardzo zaskoczyło pozytywnie  jak to teraz brzmi , wcześniej miałem sonus faber minima amator i jednak przesiadka na c1 to skok to przodu spory. Lampa to tak tylko z ciekawości mi chodzi po głowie już od bardzo dawna 🙂

Też słyszałem, że Kinki ma dołek w średnicy, ale jak widać w Twoim systemie to się nie sprawdza 👍 Z pewnością lampa w torze pomaga. A w przypadku Dynaudio ich potencjał kryje się w mocy końcówek wzmacniacza. Słucham zarówno plumkania jak i rocka i nie brakuje mi niczego, a co najważniejsze, mogę słuchać długi czas bez zmęczenia.

Od kilku dni jestem posiadaczem c1 z octave v70 +bb.Setów nie słuchałem z c1,  natomiast jeśli lampa pp to tylko z dobrą wydajnością prądową.Moim zdaniem świetne połączenie.Słuchałem wcześniej 200w hybrydy Lar-a z focusami 160,niestety nie dawała rady ich poprawnie wysterować.

Nie generalizuję oczywiście. ..Copland może mieć dobrą wydajność prądową. Bardziej chciałem zwrócić uwagę, że same waty nie zagrają. Po larze miałem octave ,która ma coś ok.85 w przy 4 ohm i robiła z focusami ,co chciała. Oczywiście nie będziemy mieli takiej szybkości basu jak z mocnego trana,ale to już kwestia wyboru.

Jasne. W całej tej zabawie bardzo dużo zależy od doboru poszczególnych elementów i uzyskaniu synergii. Subiektywnie, mnie udało się to odnaleźć, co potwierdziło kilku znajomych, ale to oczywiście nie znaczy, że większość mogłaby stwierdzić, że to nie jest ich klimat i nie tego poszukują.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.