Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem XEO 3 i naprawdę grają super jak na takie małe skrzynki ale jak na złość mam ofertę nowych Focusów 160 z pełną gwarancją za 5000zł i chyba się skuszę chociaż jeszcze się zastanawiam.

Jeśli byłby ktoś chętny z forum na Xeo 3 to polecam, stan idealny kupione w kwietniu 2015.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Focusy fajna sprawa. Tylko pamiętaj, że byle czym ich nie napędzisz. Według mnie optymalnie grają otrzymując 200W/4 Ohm z wydajnej prądowo integry. Wedle opini o łatwiejszym wysterowaniu względem starszych dynek, wcale nie są łatwe.

Focusy fajna sprawa. Tylko pamiętaj, że byle czym ich nie napędzisz. Według mnie optymalnie grają otrzymując 200W/4 Ohm z wydajnej prądowo integry. Wedle opini o łatwiejszym wysterowaniu względem starszych dynek, wcale nie są łatwe.

Wiem że lubią prąd :-) Ale niestety kilka miesięcy będą musiały sie zadowolić czymś słabym bo budżet i tak mocno naruszony i żona krzywo patrzy :)

Edytowane przez marecki28

Wiem że lubią prąd :-) Ale niestety kilka miesięcy będą musiały sie zadowolić czymś słabym bo budżet i tak mocno naruszony i żona krzywo patrzy :)

Rozumiem, jak mus to mus :)

Moja żona tak się wkręciła w dobre brzmienie, że już krzywo przestała patrzeć - wręcz robi to z entuzjazmem :)

A propos wzmacniaczy; w związku z tym iż jestem na etapie odsłuchów, testów domowych, gdyby ktoś z klubowiczów sprzedawał integrę (dzielonka też do zaakceptowania) grającą z Focusem 160 to poproszę o cynk na PW. Dzięki.

Polski LAR hybryda lub lampa?

Paradoksalnie teraz 10k nową integrę to wcale nie dużo. Tyle katalogowo kosztują naim xs2 czy caspian.

Moon 340i DPX v2:

http://www.tophifi.pl/Czyscimy-Magazyny/komponenty_hi-fi.html

albo 330A + lampowe pre lub dobry DAC z regulacją głośności.

Emil, miałeś może okazję słuchać hybrydy LAR? Wiele pozytywnych opinii przeczytałem na jej temat, do tego stopnia, że gra lepiej od wielu droższych, zagranicznych konstrukcji.

Witam po raz pierwszy w klubie Dynaudio i proszę o poradę: do Audience 10 poszukuję wzmacniacza (raczej nowego) do 2500 zł. Zestaw ten będzie grał na co dzień z kablówką :) oraz do wszelkiego rodzaju muzyki - źródło DVD Philips 963SA.

Moje typy to NAD 326 lub 356, Marantz PM6005, Yamaha A-S501 lub 701.

Witam po raz pierwszy w klubie Dynaudio i proszę o poradę: do Audience 10 poszukuję wzmacniacza (raczej nowego) do 2500 zł. Zestaw ten będzie grał na co dzień z kablówką :) oraz do wszelkiego rodzaju muzyki - źródło DVD Philips 963SA.

Moje typy to NAD 326 lub 356, Marantz PM6005, Yamaha A-S501 lub 701.

Pomyśl o tym, będziesz miał do kompletu :)

http://allegro.pl/philips-306-super-stan-60w-amplifier-vintage-i5897442475.html

Chyba powrócę do klubu z dm 2/6 ( zamówione ) ale już w ofercie jest Emit M10 wszystko to samo co 2/6 tylko do częstotliwości podziału nie mogę się dokopać - nie wiem czy nie wstrzymać zakupu

Bardzo śmieszne, nie potrzebuję sprzętu do klozetu.

Bardzo śmieszne, nie potrzebuję sprzętu do klozetu.

Powyższe klocki, które wymieniłeś wcale niekoniecznie są lepsze :)... No może poza C356, choć uważam,że Nad z szarej serii i dynki to średni pomysł.

Chyba powrócę do klubu z dm 2/6 ( zamówione ) ale już w ofercie jest Emit M10 wszystko to samo co 2/6 tylko do częstotliwości podziału nie mogę się dokopać - nie wiem czy nie wstrzymać zakupu

Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał i posłuchał Emit vs DM. Może coś poprawili mimo tych samych parametrów. Dla przykładu w X18 jest poprawiony tweeter i woofer od Focusa...

<br />X18 jest poprawiony tweeter i woofer od Focusa...<br />

ciekawe czy tweeter będzie lepszy niż w Focus 160 - tzn. np. z jeszcze lepszą rozdzielczością?

ciekawe czy tweeter będzie lepszy niż w Focus 160 - tzn. np. z jeszcze lepszą rozdzielczością?

Nie będzie lepszy niż w F160 będzie precyzyjniejszy niż w dotychczasowych Excite to fakt. Ale nadal pozostanie to neutralne brzmienie. Może to będzie to czego szukasz na górze po przesiadce z Focali? ;)

Nie będzie lepszy niż w F160 będzie precyzyjniejszy niż w dotychczasowych Excite to fakt. Ale nadal pozostanie to neutralne brzmienie. Może to będzie to czego szukasz na górze po przesiadce z Focali? ;)

miałem też pół roku Focus 160 i jak dla mnie to góra mogłaby być bardziej otwarta i rozdzielcza

miałem też pół roku Focus 160 i jak dla mnie to góra mogłaby być bardziej otwarta i rozdzielcza

Tutaj się z Tobą zgodzę. O ile do rozdzielczości można przywyknąc i poprawić ją elektroniką, to z otwartością już gorzej. W serii Excite wygląda to dużo lepiej kosztem innyc cech. Coś za coś,niestety.

Wygląda na to, że mamy obydwaj podobne spaczenie po Focalach w kwestii góry :)

Edytowane przez Whyduck

Sam już nie wiem a może dołożyć i nabyć X 14 ? bo te atc 7 znowu podrożały - doradzi ktoś ? uwielbiam monitory ale czy ten metr od ściany się znajdzie ? szczerze wątpię lubię też słuchać cicho a nie każdy rozpędza się na niskich poziomach (x14 oceniane wyżej od atc 7 przez chyba czeski portal excelia )

Sam już nie wiem a może dołożyć i nabyć X 14 ? bo te atc 7 znowu podrożały - doradzi ktoś ? uwielbiam monitory ale czy ten metr od ściany się znajdzie ? szczerze wątpię

Dynaudio to dmuchawce i jeżeli nie zapewnisz im przestrzeni z tyłu to będzie dudniło niemiłosiernie. Stare Contour 1.1 na przykład mogły stać blisko tylnej ściany i było dobrze.

Na twoim miejscu poszedł bym w kierunku ATC.

Do Marcepan.

Mam odsunięte X 14 na równe 0,5m od br i to jest ABSOLUTNE minimum dla nich, żeby nie było okrutnego buuuuumienia a i tak przydałoby się więcej, one bardzo mocno pracują br. A co do różnic między serią dm a excite to sam słuchałeś i ... sam musisz wybrać na czym bardziej Ci zależy, tak samo ma się z wyborem np. ATC. Pochwal się jak już dokonasz wyboru!

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Sam już nie wiem a może dołożyć i nabyć X 14 ? bo te atc 7 znowu podrożały - doradzi ktoś ? uwielbiam monitory ale czy ten metr od ściany się znajdzie ? szczerze wątpię lubię też słuchać cicho a nie każdy rozpędza się na niskich poziomach (x14 oceniane wyżej od atc 7 przez chyba czeski portal excelia )

Miałem pół roku X14. Bardzo uniwersanle kolumny, świetna neutralność, przejrzystość, drive, znikają momentalnie w pomieszczeniu. Pod pewnymi wzglągami podobały mi się nardziej niż obecne Focusy. Miałem je góra 20cm od ściany, bez zatyczek w pomieszczeniu paręnaście metrów. X14 grają bardziej otwartym dźwiękiem niż DM, które są przygaszone, dużo mnjej czytelne niż Excite. Moim zdaniem warto dołożyć do X14. Idź posłuchaj, jeśli Ci pasują to bierz jak masz możliwość :)

Może ktoś z forum miał okazję porównać brzmienie Xeo 3 i Focusów 160. Obecnie posiadam Xeo ale już zamówiłem Focusy mają być do odbioru we wtorek i mam teraz dylemat czy dobrze zrobiłem.

Żadna zaliczka nie wpłacona więc mógłbym zrezygnować, czy poprawa dźwięku jest na tyle znaczna żeby dopłacać do focusów + koszt wzmacniacza ?

Czy np. Focusy 160 + wzmacniacz używany za około 2000zł zagrają lepiej od Xeo 3. W przyszłości na pewno byłoby coś lepszego, marzy mi się jakiś Hegel podobno dobrze sie zgrywa z Focusami.

A może są jakieś inne aspekty przemawiające na korzyć zestawów pasywnych.

Przy odsprzedaży Focusów raczej dużo bym nie stracił bo rzadko się pojawiajż oferty z "drugiej ręki".

Może ktoś z forum miał okazję porównać brzmienie Xeo 3 i Focusów 160. Obecnie posiadam Xeo ale już zamówiłem Focusy mają być do odbioru we wtorek i mam teraz dylemat czy dobrze zrobiłem.

Żadna zaliczka nie wpłacona więc mógłbym zrezygnować, czy poprawa dźwięku jest na tyle znaczna żeby dopłacać do focusów + koszt wzmacniacza ?

Czy np. Focusy 160 + wzmacniacz używany za około 2000zł zagrają lepiej od Xeo 3. W przyszłości na pewno byłoby coś lepszego, marzy mi się jakiś Hegel podobno dobrze sie zgrywa z Focusami.

Przy odsprzedaży Focusów raczej dużo bym nie stracił bo rzadko się pojawiajż oferty z "drugiej ręki". Kumpel ma te monitory i gra z Baltlabem.Jest cholernie dobrze.

Przy odsprzedaży Focusów raczej dużo bym nie stracił bo rzadko się pojawiajż oferty z "drugiej ręki".

Za ile masz kupić te 160?

Do 160 potrzeba tranzystor który kosztuje więcej niż 2 tyś PLN. Najlepiej jakaś integra Krella a to przynajmniej z 3500...za 300...

nie idż tą drogą , jak budżet nie pozwala to kup sobie używane kolumny i zainwestuj wiecej w piec , inaczej to będzie pomyłka i szkoda kasy i nerwów

nie idż tą drogą , jak budżet nie pozwala to kup sobie używane kolumny i zainwestuj wiecej w piec , inaczej to będzie pomyłka i szkoda kasy i nerwów

O

Wiem że wzmacniacz musi być tej samej klasy lub nawet lepszy od kolumn. Więc ten wzmacniacz byłby przejściowy za jakieś pół roku kupił bym coś bardziej odpowiedniego , np. Hegel H100.

O

Wiem że wzmacniacz musi być tej samej klasy lub nawet lepszy od kolumn. Więc ten wzmacniacz byłby przejściowy za jakieś pół roku kupił bym coś bardziej odpowiedniego , np. Hegel H100.

Daj sobie spokój z tym Heglem. Poczekaj kolejne pół roku i kup coś na serio...nie od razu trzeba mieć cały system..na razie zainwestj w 160 i niech grają z czymś tam...jak znajdziesz za kilkaset PLN wzmak sprzed 20 lat w dobrym stanie Piooneer 400x to kup go i graj aż do momentu uzbierania ok. 5000 PLN. Ten Pionner gra super z Dynkami...

http://www.hifi.pl/recenzje/modyfikacje/pioneera400x.php

Potem kup sobie Krella 400xi i masz problem z głowy...

tu masz oferty wyglądające na porządne...

http://allegro.pl/pioneer-a-400x-i5922674693.html

http://allegro.pl/pioneer-a-400x-i5895406650.html

Kilkaset złotych i masz świetny wzmak do Dynek. Ja miałem taki przez wiele lat i okazywał się lepszy z poczciwymi Dynaudio Audience 50 niż nowe wzmaki za 2000, 3000, 4000 PLN. Dopiero Krell 400xi był zdecydowanie lepszy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.