Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

O

Wiem że wzmacniacz musi być tej samej klasy lub nawet lepszy od kolumn. Więc ten wzmacniacz byłby przejściowy za jakieś pół roku kupił bym coś bardziej odpowiedniego , np. Hegel H100.

niema przejściowy zawsze docelowy ,idziesz w półsrodki zła droga , h100 trochę za słaby idz wyzej

niema przejściowy zawsze docelowy ,idziesz w półsrodki zła droga , h100 trochę za słaby idz wyzej

Nie każdego stać od ręki na cały sprzęt, myślę że pół roku jak pogram na czymś budżetowym to tragedia się nie stanie.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Do Marcepan.

Mam odsunięte X 14 na równe 0,5m od br i to jest ABSOLUTNE minimum dla nich, żeby nie było okrutnego buuuuumienia a i tak przydałoby się więcej, one bardzo mocno pracują br. A co do różnic między serią dm a excite to sam słuchałeś i ... sam musisz wybrać na czym bardziej Ci zależy, tak samo ma się z wyborem np. ATC. Pochwal się jak już dokonasz wyboru!

A to ciekawe bo ja mam Excite x12 (odległość 25 cm b-r od ściany) i zero bumienia? Może warto zainteresować się akustyką własnego pomieszczenia, a nie zwalać winy na głośniki.

Daj sobie spokój z tym Heglem. Poczekaj kolejne pół roku i kup coś na serio...nie od razu trzeba mieć cały system..na razie zainwestj w 160 i niech grają z czymś tam...jak znajdziesz za kilkaset PLN wzmak sprzed 20 lat w dobrym stanie Piooneer 400x to kup go i graj aż do momentu uzbierania ok. 5000 PLN. Ten Pionner gra super z Dynkami...

http://www.hifi.pl/recenzje/modyfikacje/pioneera400x.php

Potem kup sobie Krella 400xi i masz problem z głowy...

tu masz oferty wyglądające na porządne...

http://allegro.pl/pioneer-a-400x-i5922674693.html

http://allegro.pl/pioneer-a-400x-i5895406650.html

Kilkaset złotych i masz świetny wzmak do Dynek. Ja miałem taki przez wiele lat i okazywał się lepszy z poczciwymi Dynaudio Audience 50 niż nowe wzmaki za 2000, 3000, 4000 PLN. Dopiero Krell 400xi był zdecydowanie lepszy.

Moreno, a od jakich Twoich wzmacniaczy był lepszy ten Pioneer? Jego wydajność prądowa wystarczała do pełnego wysterowania Audience 50? Zaciekawiłeś mnie gdyż ja również chcę kupić wzmak do F160. Może bym kupił takiego Pionka na czas poszukiwania docelowego wzmacniacza... To przykre jak muzyka w domu nie gra ;)

A to ciekawe bo ja mam Excite x12 (odległość 25 cm b-r od ściany) i zero bumienia? Może warto zainteresować się akustyką własnego pomieszczenia, a nie zwalać winy na głośniki.

Ja miałem w x14 20cm od ściany i też brumienia nie było, ale pracowałem nieco nad akustyką.

Edytowane przez Whyduck

d jakich Twoich wzmacniaczy był lepszy ten Pioneer? Jego wydajność prądowa wystarczała do pełnego wysterowania Audience 50

To jeden z moich pierwszych wzmacniaczy. Bardzo przyzwoite granie. A był w stanie wysterować nawet deskę do prasowania...

Jeśli w dobrym stanie to powinien nawet fajnie zgrać się z Dynaudio

To jeden z moich pierwszych wzmacniaczy. Bardzo przyzwoite granie. A był w stanie wysterować nawet deskę do prasowania...

Jeśli w dobrym stanie to powinien nawet fajnie zgrać się z Dynaudio

Ciekawe...może warto się na niego skusić :)

Ciekawe...może warto się na niego skusić :)

Ja grałem na nim wiele wiele lat...chyba z 10 a może i więcej...

Co jakiś czas przynosiłem jakieś wzmaki od różnych producentów w cenach 2-5 tyś za nowe i podłączałem do 50 i nie chciało to grać dużo lepiej niż ten Pioneer. W latach 90 to był wzmak legenda w budżetówce. Można było robić w nim delikatne modyfikacje aby grał jeszcze lepiej...

Dopiero tak jak pisałem Krell 400xi pokazał wyraźną przewagę i sens bawienia się w droższe klocki...Dynaudio zagrały z nim świetnie.

Kolumny Dynaudio muszą być chwyconę za mordkę wieloma watami mocy...ten Pioneer miał porządną wydajność prądową i po prostu się z nimi dobrze zgrywał...

No Panowie jak wy stawiacie dynie 20-25 cm od tylniej sciany i mowicie ze nie dudni i nie bumi to ja nie mam wiecej pytan. Przeciez to jest niemozliwe, zeby nie bylo problemow z basem przy tak smiesznej odleglosci sciany od br, no chyba ze karmicie je czyms bardzo cherlawym. No ale kazdy ma swoje ucho i wazne, ze jest zadowolony jak mu gra. Ja gdybym tylko mogl to odstawilbym na co najmniej metr moje x 14. I nikt tu sie nie zali na glosniki, co niektorzy chca blysnac i pisza bzdety....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ja grałem na nim wiele wiele lat...chyba z 10 a może i więcej...

Co jakiś czas przynosiłem jakieś wzmaki od różnych producentów w cenach 2-5 tyś za nowe i podłączałem do 50 i nie chciało to grać dużo lepiej niż ten Pioneer. W latach 90 to był wzmak legenda w budżetówce. Można było robić w nim delikatne modyfikacje aby grał jeszcze lepiej...

Dopiero tak jak pisałem Krell 400xi pokazał wyraźną przewagę i sens bawienia się w droższe klocki...Dynaudio zagrały z nim świetnie.

Kolumny Dynaudio muszą być chwyconę za mordkę wieloma watami mocy...ten Pioneer miał porządną wydajność prądową i po prostu się z nimi dobrze zgrywał...

Tak, zauważyłem już, że potrzeba im watów. Dopiero jak wypożyczyłem Unico Secondo, które ma 200W/4 Ohm to czułem,że są w pełni kontrolowane przez wzmacniacz. Doszło przy tym wiele smaczków, poprawiła się przestrzeń, swoboda, dynamika...czegoś tak mocnego będę szukał, bo w przypadku F160 chyba nie ma sensu się bawić w słabsze wzmaki bo zamiast grania, będzie tzw pitu pitu :)

No Panowie jak wy stawiacie dynie 20-25 cm od tylniej sciany i mowicie ze nie dudni i nie bumi to ja nie mam wiecej pytan. Przeciez to jest niemozliwe, zeby nie bylo problemow z basem przy tak smiesznej odleglosci sciany od br, no chyba ze karmicie je czyms bardzo cherlawym. No ale kazdy ma swoje ucho i wazne, ze jest zadowolony jak mu gra. Ja gdybym tylko mogl to odstawilbym na co najmniej metr moje x 14. I nikt tu sie nie zali na glosniki, co niektorzy chca blysnac i pisza bzdety....

Adam, ja mam np nieregularną celulozową strukturę za kolumnami, zapewne stąd taki efekt. W Fokusach czasem używam zatyczek, to fakt, ale w x14 nigdy. Ty z tego co pamiętam grasz w 10m2 - może stąd masz takie wrażenie brumienia?

No tak, samo dynaudio podaje w instrukcji minimum 50 cm od tylu, dwie firmy zajmujace sie akustyka i znajace dynaudio jak wlasna kieszen nie postawily by nigdy dyn blizej jak metr od sciany a niektorzy maja focusy 160 w nieco ponad 10 m i prawie na scianie i jest ok, no i o to chodzi, zeby wlasciciel byl zadowolony! Dobra nie wnikajmy, koniec tematu.

Nikt tutaj nie pisze bzdetów, po prostu masz Pan skopaną akustykę pomieszczenia. Możesz sobie podłączyć nawet spawarkę do tych dynek, a i tak zawsze będzie ci dudnić, jeżeli bas przez dokuczliwe rezonanse będzie się ciągnął przez 1000 ms. Zrób sobie pomiary to będziesz wiedział skąd to dudnienie/bumienie - wzmacniaczem pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Wiadomym jest, że aby wycisnąć maksimum czy to z x14 czy F160 należało by zostawić conajmniej po metrze z tyłu i po bokach. Ale mało który blokers w tym ja np. ma taką możliwość. Ja nie gram głośno, może dlatego mi nie brumi ;) Choć liczę,że w niedalekiej przyszłości się to zmieni - lotto puszczone ;)

Nikt tutaj nie pisze bzdetów, po prostu masz Pan skopaną akustykę pomieszczenia. Możesz sobie podłączyć nawet spawarkę do tych dynek, a i tak zawsze będzie ci dudnić, jeżeli bas przez dokuczliwe rezonanse będzie się ciągnął przez 1000 ms. Zrób sobie pomiary to będziesz wiedział skąd to dudnienie/bumienie - wzmacniaczem pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Zgodzę się z tym, w słabej akustyce nawet przy cichym słuchaniu jest są dziwne podbicia, pogłosy.

Do Lucypher

A jak myślisz po co się kontaktowałem z ludźmi od akustyki? Fajnie, że już wiesz, że mam obecnie skopaną akustykę, wystarczyło, iż napisałem oczywistą oczywistość odnośnie dynek (ich ustawienia) a Ty już wszystko wiesz co jest u mnie w pomieszczeniu... Ja zaczynam wyraźnie słyszeć problem z basem gdy ustawię dynki np. tak jak Ty czyli 20 cm od ściany. Dla Ciebie może być oki a dla mnie już nie jest, Koniec, kropka!

A możesz wkleić zdjęcia swoich " bass trap-ów" ? Albo chociaż jak to wygląda jak Twoje dynki stoją 20 cm od tylnej ściany? Może podpatrzę coś z Twoich tak skutecznych rozwiązań. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Edytowane przez Adam 38

Poniżej zamieszczam zdjęcia pomiarów z mojego miejsca odsłuchowego. Ze względu na małe rozmiary pokoju ok. 11 m2 odsłuch jest w bliskim polu przy kompie.

Zamieszczam dwa przypadki – Drzwi znajdujące się po lewej stronie kolumny w odległości 110 cm są otwarte bądź zamknięte, możesz sobie zobaczyć z ciekawości jak się zmienia sytuacja na pomiarach, ale mogę napisać, że w rzeczywistości te zmiany są o dziwo mało słyszalne. Zwróć uwagę na czas wybrzmiewania, możesz zapytać się swoich akustyków czy jest on kiepski czy dobry.

post-24365-0-32110000-1452850458_thumb.jpg

post-24365-0-80673600-1452850465_thumb.jpg post-24365-0-12593200-1452850468_thumb.jpg

post-24365-0-76930900-1452850460_thumb.jpgpost-24365-0-23789100-1452850463_thumb.jpg

Oczywiście jak widać są pewne problemy w paśmie przenoszenia w zakresie 70 – 100 Hz (niestety drzwi ograniczają pole manewru adaptacji i efekt SBIR robi dołki), ale dla rozważań naszego złego mocno pracującego Bas refleksu jest on strojony z tego co się orientuję na 55 Hz, a w tych okolicach to raczej możemy mówić nawet o podbiciu przez pomieszczenie. Również problematyczne jest 140 Hz i okolice, ale to neutralizuje sobie szczegółowym EQ - na szczęście czas wybrzmiewania jest dobry, więc jest to tylko kwestia zmniejszenia paru dB.

Tak wygląda sytuacja za głośnikami, widać 3 panele szerokopasmowe z wełny mineralnej Isover PT80 o grubości 10 cm.

post-24365-0-03266100-1452850457_thumb.jpg

Z przeprowadzonych przez ze mnie pomiarów wynika, że poniżej 80 Hz ich skuteczność jest znikoma (zmniejszyły trochę amplitudę pasma przenoszenia 90-300 Hz), ale za to jest lepsza przestrzeń, lepsze odseparowanie instrumentów, no i dźwięk znacznie mniej niesie się po innych pomieszczeniach (ściana gipsowa za monitorami).

Mogę zapewnić, że przy takich pomiarach (+ korekta 140 Hz) Dynaudio Excite X12 zapewniają ZERO dudnienia, bez względu na jak basową piosenkę sobie włączysz, na dowolnych poziomach głośności.

Jak chcesz mogę ci również zamieścić pomiary głośników z przednim B-R w tych samych warunkach odsłuchowych (jest to kwestia dodatkowych 25 cm B-R od ściany).

Oczekuję, że zamieścisz podobne pomiary, będziemy widzieć co ci tam buczy.

Edytowane przez Lucypher

O widzisz ja mam pokój bez kilku cm też 11 m2 (prostokąt) a więc ten sam problem z powierzchnią co Ty tyle, że ja słucham ich w odległości ok. 3m a nie w bliskim polu jak Ty. Na moje oko to tam masz co najmniej 40 cm!!!!!! od ściany do br ale patrząc na to zdjęcie zastanawiam się nad czymś innym a mianowicie czy nie "zgasiłeś"!!!!! tą "baterią" takich samych paneli z wełny całej góry pasma??? Też miałem taki zamysł jak Ty - to samo zastawienie ścian bocznych wełną ale mi akustycy to odradzali kategorycznie!!! właśnie ze względu na stłumienie góry (chociaż może jak siedzisz jakiś 1m od nich to tego problemu nie doświadczasz). Ja mam dyfuzory a jak wiadomo one basu nie ogarną. U mnie bez pomiarów słyszę problem z basem jak dostawiam kolumny do ściany więc co dopiero musi się dziać w pomiarze... ale te 50 cm już daje jakiś komfort chociaż jak pisałem dla mnie do ideału daaaaaaleko a nie mógłbym ich słuchać w bliskim polu, wydaje mi się, że do tego są dedykowane specjalnie projektowane kolumny. No ale ważne, że każdy jest zadowolony.

Edytowane przez Adam 38

Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Zarażony dźwiękiem dynaudio audience 42 poszukuję teraz mniejszych podłogówek po przesiadce do innego - większego pomiesczenia. Jest na olx ciekawa oferta, posiadasz kolumn jest pasjonatem i muzykiem z tego co mówił. Myślę, skusić się na zakup . http://olx.pl/oferta/kolumny-dynaudio-62-audience-CID99-IDdhpnr.html#1d3ed15b4b Kolumny żadko się pojawiają u nas, na allegro wisi od dłuższego czasu tylko jedna aukcja za 1800 ale kopułki wysokotonowych przetworników niestety powgniatane. Będą grały jak poprzednie 42 pod Rotelem RA-870BX z RCD-971, mocy myślę wystarczy. Wolę przed podjęciem zakupu jeszcze posłuchać opinii znawców.

Ja tylko pokazuje, że problemem nie są głośniki, ale pomieszczenie, same od siebie Dynki nie buczą/dudnią, odległość od ściany może wpływać rożnie w zależności od pomieszczenia (ja mogę spokojnie trzymać głośniki blisko ściany). Panele są owinięte folią stretch więc góra jest tylko delikatnie przygaszona (możesz na przykład użyć skaj jako materiał do okrycia i wtedy góra pasma jest całkowicie nieruszona). To nie jest 40 cm, mierząc prostopadle od ściany do środka wylotu B-R jest 25 cm. Jako monitory bliskiego pola spisują się znakomicie, znacznie bardziej jestem zadowolony z nich niż ze studyjnych monitorów bliskiego pola Yamaha MSP5. Moim zdaniem bliskie pole to jest ich przeznaczenie, zwyczajnie są za małe na duże odległości i wysokie poziomy głośności - odległość 2 m to jest max.

Edytowane przez Lucypher

Ja tylko pokazuje, że problemem nie są głośniki, ale pomieszczenie, same od siebie Dynki nie buczą/dudnią...

Dynki są tak strojone że powinny mieć z tyłu ok. 1m przestrzeni a minimum 50 cm. One pracują mocno b.reflexem i gdy postawisz je bliżej to masz podbicie na basie. Rozumiem też że dane podbicie może się podobać , niektórzy też twierdzą że mają bas jak w dużej podłogówce.

Edytowane przez Luk77

Do Luk 77

Jak to mówią u mnie w pracy - zostawmy to tak jak jest...

Niektórzy słuchają Focusów 160 z zatyczkami br i jest git.... ale i bez tego w br w nieco ponad 10 metrach kwadratowych nie mają problemów z podbiciem basu bo mają akustykę wybitnie sprzyjającą ... ale jednak zatyczki z jakiegoś powodu lądują u nich w br.....

Od paru tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Focusów 380. Z konieczności mam je ustawione dość blisko tylnej ściany. Oczywiście wysuwałem je na próbę do przodu, a także zatykałem otwory bassreflexu gąbkami jednak różnice nie były wielkie. Salon mam duży, prawie 40 mkw i baza obecnie to 2,80 m gdybym je wysunął na 1 metr od ściany tylnej to bazę musiałbym zmniejszyć do 2 metrów ( kolizja z meblem, którego nie da się przestawić), a słuchać z odległości ok. 3 metrów na czym traci przestrzeń i scena. Jest więc to jakiś kompromis ale i tak wszystko gra pięknie ( moim zdaniem).

@audiofan01

Napisz wiecej o wrazeniach. Jakie kolumny miales wczesniej? Sam aktualnie mam Dynaudio Audience 72 i zastanawiam sie nad zmiana wlasnie na 380. Na papierze 380 wygladaja lepiej, ale jeszcze sam ich nie sluchalem.

To jak jeszcze nie masz to kupujesz wydajny piecyk za 15kzl, ktory chwyci je za morde, dostawiasz na 25 cm od sciany, pokrecisz w Eq na kompie i zadnego problemu z basem nie bedzie, a ludzie z dynaudio sie nie znaja i pisza klamstwa w instrukcji (dynaudio kocha sciany!!!). Czy nasz narod stracil sluch????

To jak jeszcze nie masz to kupujesz wydajny piecyk za 15kzl, ktory chwyci je za morde, dostawiasz na 25 cm od sciany, pokrecisz w Eq na kompie i zadnego problemu z basem nie bedzie, a ludzie z dynaudio sie nie znaja i pisza klamstwa w instrukcji (dynaudio kocha sciany!!!). Czy nasz narod stracil sluch????

Nie popadajmy w skrajności, moje są blisko ale to 50 cm jest. Jak próbowałem na metrze było lepiej ale nie znacząco.

@audiofan01

Napisz wiecej o wrazeniach. Jakie kolumny miales wczesniej? Sam aktualnie mam Dynaudio Audience 72 i zastanawiam sie nad zmiana wlasnie na 380. Na papierze 380 wygladaja lepiej, ale jeszcze sam ich nie sluchalem.

Wcześniej miałem Heco Statement, Dynki grają z większą klasą, większa rozdzielczośc, przzestrzeń,wysokie z Esotar 2 wyraźnie lepsze, lepsza równowaga tonalna. Statementy wydawały się zrównoważone ale w porównaniu do Focusów bas był za bardzo wyeksponowany.

Widzę, ze zabolało cię to okropnie, ze ktoś ma Dynaudio położone w bliskiej odległości od ściany i nie ma problemów z basem. Pokazałem Ci pomiary potwierdzające, ze czas wybrzmiewania może być bardzo dobry pomimo bliskości ściany, a Ty dalej swoje. W czym niby miejscowe obniżenie głośności danego pasma miałoby szkodzić w dźwięku, czy przypadkiem monitory studyjne nie mają na wyposażeniu EQ tak samo jak np. aktywne Dynaudio z serii XEO – nie znają się, stracili słuch???

@audiofan01 dzieki ... sprawdzilem ze te Heco Statement maja zakres 18-52k Hz ... nie wiedzialem ze istnieja kolumny ktore tak nisko schodza.

@Luk77, kolega @audiofan01 porownuje do swoich poprzednich Heco Statement.

Ktos kiedys slyszal Audience 72 i Focus 380 i moze porownac?

Edytowane przez _MD_
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.