Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Od strony technicznej dm2/6, dm2/7 i dm2/8 (chociaż łączenie małego tweetera z 8 calowym wooferem przy podanej przez producenta częstotliwości jest raczej problematyczne) są ciekawsze ze względu na lepsze od 52 i 50 głośniki. Wytłumienie też jest bardziej a obudowy same w sobie solidniejsze.

Natomiast czy nie grają w nowy, bardziej "studyjny" sposób tego nie wiem. Nazwa wskazuje, że tak grają.

Witam szanownych klubowiczów i życzę wesołych świąt. Mam oczywiście pytanko który z wymienionych wzmacniaczy będzie najlepszy do Dynaudio dm 2/7 Rotel 971 czy 02 a może 04 Pozdrawiam

A zapomniałem dodać iż słucham głownie rocka i metalu

Witam

Wkrótce mają do mnie przyjść Dynaudio DM 2/6 i bedą podpięte pod Cambridge Audio Azur 540a v.2 + 540c v.2

Jakie kable głosnikowe w zdroworozsądkowej cenie koledzy polecają ?

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

A może ktoś z klubowiczów napędza swoje Dynki NADem 355bee jeśli tak to proszę o opinię Pozdrawiam

Miałem tą raczej wątpliwą przyjemność posłuchać tego duetu i niestety nie było to dobre połączenie, co prawda NAD był świeżutki z pudełeczka ale...

Słuchałem muzyki rockowej - wysokie tony niesamowicie dominowały (co raczej kłuci się z charakterem Dyn), potencjometr wykręciłem na 11 godz. i na tym poprzestałem - krew z uszów, basu jak na lekarstwo. W porównaniu do kilku innych wzmacniaczy nad 355 bee po prostu był nijaki! a ja nim rozczarowany. Dodam, iż wizualnie też szału nie ma, plastikowo strasznie, żeby nie rzec tandetnie... Bee

Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem będzie Music Hall a25.2 (słuchałem go przez tydzień) brzmi bardzo świeżo, żywo, wystarczający zapas mocy, super wykonanie!, tańszy. Gdybym nie miłość od pierwszego usłyszenia do Micromegi :) zostawił bym tego Music Halla'a, ew. Creek evolution to samo co Music Hall.

Witam

Wkrótce mają do mnie przyjść Dynaudio DM 2/6 i bedą podpięte pod Cambridge Audio Azur 540a v.2 + 540c v.2

pozdrawiam

jestem ciekaw jak będzie to grało razem ,czy nie będzie za jasno

napisz obiektywnie jak to gra tnx

Focal + Naim

Jednak monitory Confidence 1 dają coś - przeczytałem serię recenzji i porównań światowych - czego monitory Special Edition 25 (przynajmniej te oryginalne sprzed 8 lat, gdyby aktualne miały się różnić od tamtych) mimo że bardzo dobre nie dadzą. Jak już sięgać na najwyższą półkę Dynaudio to C1.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Jednak monitory Confidence 1 dają coś - przeczytałem serię recenzji i porównań światowych - czego monitory Special Edition 25 (przynajmniej te oryginalne sprzed 8 lat, gdyby aktualne miały się różnić od tamtych) mimo że bardzo dobre nie dadzą. Jak już sięgać na najwyższą półkę Dynaudio to C1.

mam dokładnie odwrotne zdanie - miałem przez miesiąc C1 , teraz grają Special 25

moim zdaniem 25-tki w tej nowej edycji ( i znajomych w Nautilisie także) są daleko lepsze niż C1 , i to w każdym aspekcie - począwszy od zestrojenia pasm, czytelności i klarownosci średnicy -jej mikrodynamiki - (a jako użytkownik Harbetha jestem maxymalnie wyczulony!); bezszwowego zintegrowania z górą , brakiem podbicia i podpompowania basu (20cm woofer robi świetną robotę)- itd- wydaje się że mnożyć można bez końca-

doprawdy nie znajduje nic przemawiającego na korzyść C1

Esoter w 25-tkach pokazuje dlaczego jest jednym z najlepszych kopułek na świecie

a 20cm wooferek rodem z Evidence również jest o niebo barwniejszy niz ten w C1

@Intenser - jak możesz być odwrotnego zdania jeśli piszesz o nowych Special 25, a ja o starych Special 25?

Jeden z amerykańskich znawców twierdził nawet że Esotar2 w C1 jest inny, lepszy niż Esotar2 w starych Special 25 2002r.

Mamy więc cenną wskazówkę od Intensera: aktualne Special 25 są jakoby inne, lepsze niż ten stary model Special 25! Ktoś potwierdzi?

Witam

pozdrawiam

Jantzen płaska plecionka 2,5mm2 lub trochę drożej - jantzen solid core bi-wire.

Jakew,

bez obrazy, ale strasznie się miotasz.

Co Ci da, że ktoś na forum napisze, że stare gorsze a ktoś inny, że lepsze? Przecież to ma grać u Ciebie!

Wypożycz kolumny do domu, spokojnie posłuchaj. Pewnie okaże się, że elektronikę masz do wymiany, ale przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz;)

BI-WIRE?? R U SURE??

tak:)

po połączeniu żył przekrój się zwiększy do 1,5mm2 i będzie jak na solid core akurat.

Jakew,

bez obrazy, ale strasznie się miotasz.

Co Ci da, że ktoś na forum napisze, że stare gorsze a ktoś inny, że lepsze? Przecież to ma grać u Ciebie!

Wypożycz kolumny do domu, spokojnie posłuchaj. Pewnie okaże się, że elektronikę masz do wymiany, ale przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz;)

tak:)

po połączeniu żył przekrój się zwiększy do 1,5mm2 i będzie jak na solid core akurat.

BĘDZIE!! :)

Gość intenser

(Konto usunięte)

Jeden z amerykańskich znawców twierdził nawet że Esotar2 w C1 jest inny, lepszy niż Esotar2 w starych Special 25 2002r.

ciekawym po czym to wywnioskował i na jakiej podstawie tak stwierdził

poza tym te kolumny tak skrajnie różnie grają , iż można nie domyśleć się iż pochodzą od jednego producenta (ma pewno więcej obie te konstrukcje dzieli niż łączy) a co dopiero dochodzić do "lepsiości" jednego tweetera nad "gorsiością" drugiego - absurd

bardzo fajnie róznice opisał Alek Rachwald w swych reckach

w najwiekszym skrócie:

C1- nuda

s25 - klasa!!

Edytowane przez intenser
Gość intenser

(Konto usunięte)

co zaś się tyczy różnic pomiedzy starą i nową wersją s25 pozwolę sobie przytoczyć zdanie z recki na highfidelity:

"miany w porównaniu do pierwotnej wersji tych kolumn pojawiły się w zwrotnicy. To ciągle układ pierwszego rzędu, ale w ciągu ośmiu lat technologia poszła nieco do przodu i po prostu firma miała teraz do dyspozycji nowsze i lepsze elementy, z czego skwapliwie skorzystała."

a jak jest w istocie nie mam najmniejszego pojęcia

niespecjalnie mnie to też interesuje - ważne , że grają znakomicie

Jakew,

specjalnie dla Ciebie, porównanie starych z nowymi pod względem technicznym:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=19584040

Zwrotnica wygląda na taką samą, może wartości rezystorów się zmieniły. Teksty o postępie technicznym odnośnie elementów zwrotki to najzwyklejszy marketingowy bełkot:)

Stronka jest fajna, koledzy zza wielkiej wody nie uprawiają takiego audiovoodoo jak na audiostereo;)

PS. Nawet kawał o Polakach się znajdzie: "How many Poles does it take to connect a Special 25 driver?"

Jeszcze recenzja pokazująca super podejście do obudowy:

http://www.6moons.com/audioreviews/dynaudio3/1.html

sandwich i wycięcie w gąbce, aby woofer swobodnie promieniował tylną częścią membrany.

Tak powinien wyglądać każdy monitor!

Witam

pozdrawiam

Podziel się wrażeniami Ja szukam wzmacniacza do moich 2/7 i nie jest łatwo pozdrawiam

Dziękuję Emil. Bardzo dobra dyskusja tam - a na końcu zaczynają koledzy zza oceanu rozważać podejrzaną kwestię pochodzenia nówek S25 o wyraziście niższej cenie detalicznej niż katalogowa...

Podziel się wrażeniami Ja szukam wzmacniacza do moich 2/7 i nie jest łatwo pozdrawiam

dlaczego trudno? :)

czy każda dynka jest taka wymagająca prądowo i sonicznie od wzmaka?

Focal + Naim

dlaczego trudno? :)

czy każda dynka jest taka wymagająca prądowo i sonicznie od wzmaka?

Witam Być może nie jest trudne ale yamaha i cambridge audio nie zagrały rewelacyjnie Teraz biorę pod uwagę Rotela Denona i Harmana A słucham głownie rocka i metalu

a kolega w postach z poprzedniej strony chce połączyć Cambridge Audio Azur 540 z dynkami 2/6, czy to jest mało udane połączenie z tego wynika i jeżeli tak to dlaczego?

Focal + Naim

a kolega w postach z poprzedniej strony chce połączyć Cambridge Audio Azur 540 z dynkami 2/6, czy to jest mało udane połączenie z tego wynika i jeżeli tak to dlaczego?

Wiem czytałem dlatego czekam na opinie Ja łączyłem z CA a 500 i brzmienie było mało dynamiczne i ze skromnym basem jak do rocka yamaha miała lepszą dynamikę i bas ale jakość średnich tonów pozostawiała wiele do życzenia

Witam kolegów. Chciałem się do klubu dopisać. Mam Dynki Contour 1.4 s. Jeszcze się grzeja. Maja jakieś niecałe 100 godz. Miałem do niedawna Heeda obeliska ale zmieniłem na Lebena sc300 xs z wymienionymi lampami Rhyton Baldwin i kochani te głośniki zaczęły grać muzykę. Jako źródło używam Ayona CD1. Jest nieźle! Czegoś mi jeszcze brakuje. Napewno poprawienia akustyki w salonie ale zastanawiam się nad wymiana na Special 25. Zreszta zastanawiam się czy naprawdę warto bo to mega przeskok cenowy ale czy będzie zeczywisci 2X lepiej? Czy nie poczekać aż się rozegrają. Ktoś miał tu jakieś doświadczenie? W różnicy miedzy rozgrzanymi contourami no i miedzy nimi a s25?

Dziękuje bardzo ze opinie i doświadczenia i miło mi być w tak szacownym gronie :)

Wiem czytałem dlatego czekam na opinie Ja łączyłem z CA a 500 i brzmienie było mało dynamiczne i ze skromnym basem jak do rocka yamaha miała lepszą dynamikę i bas ale jakość średnich tonów pozostawiała wiele do życzenia

Dzisiaj przyszły DM 2/6, grają dopiero ze 4 godzinki i nie jestem rozczarowany.

Więcej napiszę, jak się wygrzeją (chyba tak min. z 50h?)

Wtedy też poszukam kabelków, jak bedę wiedział, czego im trzeba.

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Principid, witaj w superelitarnym:) gronie posiadaczy Contoura S 1.4:). Na jakim metrazu grasz nimi? Jesli chcesz rozwazasz zmiane na S25 to pewnie bez odsluchu u siebie nie obejdzie sie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.