Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Podziel się wrażeniami Ja szukam wzmacniacza do moich 2/7 i nie jest łatwo pozdrawiam

Wzmacniacz znaleziony? Zdaje sie, ze podazalem ta sama droga.. NAD, Rotel do metalu jak najbardziej.

Ja jednak wybralem Music Hall - posluchaj a25.2 lub a35.2 wlasnie w polaczeniu z DM 2/7.

Pozdro, lee

Wzmacniacz znaleziony? Zdaje sie, ze podazalem ta sama droga.. NAD, Rotel do metalu jak najbardziej.

Ja jednak wybralem Music Hall - posluchaj a25.2 lub a35.2 wlasnie w polaczeniu z DM 2/7.

Pozdro, lee

...ma kolega słuszną racje co do music hall'a :)

Niestety to jest właśnie oszczędność.

W tych nowych dm3/7 jak na cenę niewiele ponad 4kzł zastosowali wyjątkowe głośniki: woofery wyglądają jak te z focus 220 a tweeter jak mój esotec. W tańszych i mniejszych modelach DM stosują inny tweeter - pewnie nie wyrabiał mocowo z dwoma wooferami i musieli dać coś lepszego...

Szkoda szkoda biorąc pod uwagę cenę detaliczną dm 2/7 mogli wsadzić te same głośniki co w modelu podłogowym 3/7. Z tego co pamiętam to w dm 2/6 jest ten sam woofer co w x12 więc można. Jestem ciekawy jaka była by różnica w dżwięku gdyby w 2/7 były te lepsze głośniki.

Takie dziwne pozycjonowanie było też w audience. 40 miała komplet estoteców (chociaż nie wiadomo tak do końca jeśli chodzi o wysokotonowy), natomiast 50 miała nisko-średniotonowy gorszej jakości.

Mało tego, w podstawowych audience (za wyjątkiem 52SE i krótkiej serii 52) nie było naturalnych oklein. Teraz jest i taniej i lepiej technicznie i ładniej... czy jakiś Chińczyk nie maczał w tym palców?

Tylko, żeby nie było tak idealnie, to jednak to inne brzmienie niż podstawkowych z serii audience. Zarówno DM 2/6 jak i Excite X12 brzmią inaczej niż 40. Przez wiele lat przyzwyczaiłem się do tego brzmienia i teraz nijak nie mogę się przekonać do tych nowych dynek.

udalo sie dorwac laptopa i jest jedno zdjecie. prawy glosnik wysuwam do przodu, na rowno z lewym. generalnie fajnie gra, tylko bas mi idzie gora, i jest leprzy jak stoje. jak byscie poprawili akustyke? za mna sa kotary i sciana. ok 24m2. z prawej wejscie szerokie do jadalni.

dzieki za propozycjepost-31950-055359200 1294870512_thumb.jpg

Takie dziwne pozycjonowanie było też w audience. 40 miała komplet estoteców (chociaż nie wiadomo tak do końca jeśli chodzi o wysokotonowy), natomiast 50 miała nisko-średniotonowy gorszej jakości.

Mało tego, w podstawowych audience (za wyjątkiem 52SE i krótkiej serii 52) nie było naturalnych oklein. Teraz jest i taniej i lepiej technicznie i ładniej... czy jakiś Chińczyk nie maczał w tym palców?

Tylko, żeby nie było tak idealnie, to jednak to inne brzmienie niż podstawkowych z serii audience. Zarówno DM 2/6 jak i Excite X12 brzmią inaczej niż 40. Przez wiele lat przyzwyczaiłem się do tego brzmienia i teraz nijak nie mogę się przekonać do tych nowych dynek.

Zgadza się miałem Dynaudio x 16 ale to brzmienie w ogóle nie podobało mi się.

Panowie noszę się z zamiarem zakupu CD, czy Creek Evo2 sprawdzi się w połączeniu z moją Micromega ia60 (ciepłe brzmienie) i DM 2/8, nie przesłodzę? Ewentualnie jakieś propozycje, jest sens kupować cd z rynku wtórnego?

udalo sie dorwac laptopa i jest jedno zdjecie. prawy glosnik wysuwam do przodu, na rowno z lewym. generalnie fajnie gra, tylko bas mi idzie gora, i jest leprzy jak stoje. jak byscie poprawili akustyke? za mna sa kotary i sciana. ok 24m2. z prawej wejscie szerokie do jadalni.

Najlepiej gdybyś ustawił kolumny na ścianie po lewej stronie. Przy takim asymetrycznym ustawieniu jak teraz (kolumna z lewej strony na b.blisko ścianę a ta z prawej otwartą przestrzeń) zawsze będzie coś nie tak.

Zgadza się miałem Dynaudio x 16 ale to brzmienie w ogóle nie podobało mi się.

Ja z kolei jestem zachwycony swoimi:)

Najlepiej gdybyś ustawił kolumny na ścianie po lewej stronie. Przy takim asymetrycznym ustawieniu jak teraz (kolumna z lewej strony na b.blisko ścianę a ta z prawej otwartą przestrzeń) zawsze będzie coś nie tak.

Dzięki. Myślałem kiedyś o tym ale nie pasowało mi to trochę co do ułożenia kanap no i TV. ale i tak się nigdy na glosnikach nie słucha, małe dzieci. Ewentualnie jakiś fajny koncert. Spróbuje jednak i dam znać co usłyszałem.

Witam!

Jeśli mogę zapisać się do szanownego klubu, to zamieszczam moje Dynauudio C-2, myśłę ,że na długo zagoszczą w moim systemie ,po 8 miesiącach grania nadal fascynują... Krzysiepost-17028-050744400 1295188147_thumb.jpgpost-17028-074855100 1295188205_thumb.jpgpost-17028-094196500 1295188228_thumb.jpgpost-17028-050575600 1295188428_thumb.jpgpost-17028-012843100 1295188403_thumb.jpgk

Witam!

Jeśli mogę zapisać się do szanownego klubu, to zamieszczam moje Dynauudio C-2, myśłę ,że na długo zagoszczą w moim systemie ,po 8 miesiącach grania nadal fascynują...

Oo, rzadko widywany model z naprawde gornej polki, napisz moze cos wiecej jak graja, jak brzmi DDC system. W jak duzym metrazu sa ustawione?

Witam!

No cóż pokój ma 20m, ale wysokość jest 3 m więc kubatura znacznie większa. Nad miejscem odsłuchowym, czyli narożnikiem jest obniżony sufit o ok.30cm(zamontowane oświetlenie) Pokój jest mocno wytłumiony (wykładzina na całej powierzchni-gruba i o regularnych kwadratach ...co ułatwia ustawianie precyzyjne kolumn, jedna ściana, boczna ceglana, dodatkowo wytłumiona i regips , obrazy , mięka pufa, narożnik itp)Zmieniłem te kolumny po fascynacji podstawkowymi , szukając w dzwięku oprócz świetnej stereofoni i precyzyjnej lokalizacji, "wypełnienia" i "masy" I to wszystko dają mi C-2. Na początku musiałem trochę powalczyć z basem ( było jak dla mnie za dużo) , ale kilka pułapek basowych i znaczne odsunięcie od ściany tylniej na ok.135 cm do tylniej ścianki kolumny załatwia sprawę. Zresztą dość szybko za sprawą cokołów granitowych i śliskiej wykładziny mogę przesuwać kolumny ( mam takie dwa pkt. w pokoju z różnicą ok. 30 cm, i jest to lepsza regulacja ilości basu w pokoju w zależności od nagrania niż zatkanie basrefleksu, gdzie dzwięk mi się nie podoba) Jak działa DDC ...szczerze nie wiem, ale może to kwestia dobrej akustyki pokoju , bo oprócz problemów z nadmiarem basu jest wszystko ok. ( a ha kolumny jak dla mnie najlepiej grają z minimalnym dogięciem, ale to często się zdarzało przy innych kolumnach, po prostu lubie szeroką scenę! Ale C-2 dają jeszcze do tego świetną głębokość, stereofonię,jak dla mnie wystarczającą dynamikę i duży bas.Mój system gra z nimi neutralnie z lekkim ociepleniem.Jest to ta cecha która pozwala słuchać muzyki godzinami , bez efektu zmęczenia. C-2 może nie są hiper szczegółowe i dokładne ,ale mają one fenomenalną cechę podawania muzyki wraz z "emocjami" Myślę , że są to kolumny bardziej dla melomana niż "badacza dzwięków". Grają dobrze z każdym gatunkiem muzyki ( może najlepiej jazz akustyczny),ale rock i symfonika brzmi też fajnie (lubią grać głośno)oprócz baw o wielkość, musiałem sprawdzić też czy moja E-550 da radę (ale po różnich próbach z połączeniem Accu do nawet większych kolumn, gdzie ani raz wzmak nie skapitulował i oczywiście sprawdzeniu jak gra z C-2 ,zagościły w moim systemie. Tak więc obawy o "prądożerności" Dynaudio w moim pokoju się nie sprawdzają (może to kwestia kubatury, systemu..DDC, a może 30W , a w zasadzie 60w Accu wystarcza, i w moim przekonaniu jest to świetne połączenie. To zestawienie może czarować latami i dawać przyjemność z słuchania muzyki (zresztą moja kolekcja CD w ciągu 8 miesięcy znacznie się powiększyła.

Dzięki, zyskały nawet akceptacje...żony, a z tym wiesz ,że czasami bywa trudno! (nawet spokojnie patrzy na nie po max wywaleniu je na środek pokoju!) Widzę,że u Ciebie żródłem jest Ayon. Który model?, sam przesłuchiwałem CD-2 i miałem bardzo pozytywne wrażenia. (konfrontowałem go z Levisonem 39s i jak dla mnie Ayon był ciekawszy)

Ze te potezne C2 ze zdublowanym wooferem wchodza Ci na 20 m2 to jest niesamowite. Kluczem jest chyba to wytlumeinie o ktorym piszesz. Z wlasnego doswiadczenia mialem sporo problemow zeby "zmiescic" dzwiek z monitora S 1.4 Contour z 17 cm wooferem w niewiele mniejszym metrazu (18,5 m2) i nieco nizszej wycokosci (2,78 m):)

Aż tak wielkie to one nie są.Z Dynaudio jest tak, przynajmiej takie mam osobiste doświadczenie, że podstawkowe grają właśnie trochę podbitym dzwiękiem ( szczególnie bas) tworząc sytuację, że się dziwimy, iż z tak małych skrzynek tak duży dzwięk, a C-2 grają bardzo równym dziękiem i nie jest go w nadmiarze. Pewnie wysokość pokoju (3m) robi swoje (nawet wizualnie te wysokie skrzynki znikaja) , mocne wytłumienie pokoju , a także możliwość dalekiego wywalenia kolumn od ściany tylniej ( jak pisałem grają oddalone - tylnia ściana -tylnia ścianka kolumny na ok.135 cm) a to jest sporo! Własne pułapki basowe załatwiły resztę.

Witam,

Posiadam kolumny Dynaudio Focus 140 kolor rosewood (stan gabinetowy,pudło, gwarancja)i chcę zamienić je za dopłatą na wiekszy model 220II.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany zamianą lub kupnem prosze o kontakt na [email protected] lub dzwonić 503 972 264.

Pozdr

DJ LUCAS

Dziwię sie, że w takim ustawieniu jest jakikolwiek akceptowalny dźwiek. Nie krytykuję w czambuł ale chyba musisz zastanowić sie nad wyborem miejsca do słuchania i wtedy dokonać pewnych adaptacji akustycznych. nie pisze szczegółowo jakich ale jakieś trzy grosze wtrącę. Zachowac totalną symetrie akustyczną to podstawa do startu w przestrzeń. To również ma wpływ na barwę. Żeby przestrzeń sie pojawiła, muzycy muszą mieć gdzie sie ustawić a więc za kolumnami musi być przestrzeń. Kolumny po bokach też musza miec troche oddechu, chociaz te 30 cm od ściany. Na drodze między kolumna a uchem nie może być jakichkolwiek krawędzi i dotyczy to też dźwieków z pierwszych odbić. Po wypełnieniu tych postulatów warto pokombinować z jakimś wygłuszeniem np za kolumnami. na koniec dodam, że Dynaudio sa własciwie łatwymi kolumnami do ustawienia. Grają właściwie wszedzie. U mnie to stoja w kiszce o szerokości 2m i dlugości 3,6. mały kompromis ale grają. Powodzenia w kształtowaniu sceny.

Witam zastanawiam się nad kupnem dm2/6 posiadam cambridge audio sonata brakuje mi basu czy jest ona w stanie poprawnie napędzić te dynki,może macie jakieś inne propozycje muzyki słucham różnej pokój ma ok 18m

dołączam się do klubu z moimi podłogowcami Dynaudio Audience 62

i proszę Was o sugestie pod jakim wzmacniaczem oddadzą to, co najlepsze !:-)

Kolumny 4 Ohm i 86db więc nie każdy piecyk da radę. Sądzę, że każdy wydajny prądowo. Raczej tranzystor np mocny Rotel albo Krell? To zależy od posiadanych środków. Osobiście gram na wymagających Focus i napedzam je Musicalem A2 a właściwie samą końcówką i dla mnie brzmi ok ale orkiestry symfonicznej już nie zagra tak, jak to powinno brzmieć.

Mam pytanie do posiadaczy kolumn Focus 220 II. Ile godzin może trwać wygrzewanie tychże kolumn? Jakiej skali zmian dźwięku można spodziewać się po ich wygrzaniu? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posiadalem kiedys Focus 220 mk 1, troche trzeba nimi pograć, po miesiącu dźwięk się już raczej na dobrze ułożyl ale tez horrendalnych zmian nie było, ot pewne otwarcie i ulozenie wysokich tomów i lepsza zwartosc basu.

Niemniej w przypadku tych glosnikow kluczowe znaczenie ma 1) pomieszczenie, 2) wzmocnienie, rola wygrzewania jest wobec powyższych drugoplanowa imho.

Jak tam zmienili wersje II sam jestem ciekaw.

Dziękuję za odpowiedź. Focusy 220 II grają u mnie już ok. 100 godzin. Zmiany jakie zaobserwowałem, to przede wszystkim, więcej przestrzeni, wokal wyszedł zdecydowanie z tła, a instrumenty dostały jakby więcej bryły, scena na razie bez zmian, bas wydaje się, że schodzi niżej i jest bardziej subtelny, a wysokie jakby szlachetniejsze. Zastanawiam się na jakich poziomach głośności kolumny powinny być wygrzewane. Spotkałem się z opinią, że kolumny mogą grać i przez rok będąc niewygrzanymi, jeśli poziom głośności był za niski. Co oznacza, że kluczowe znaczenie ma pomieszczenie? Jakie są Twoje w tym względzie doświadczenia?

Szczerze to w ogóle sobie sprawą wygrzewania nie zawracałem głowy, po prostu nie wiem gdzie jest granica między rzeczywistym wpływem rozruszania się tych fabrycznie nowych membran a psychologicznym przyzwyczajeniem się do dźwięku:).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.