Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pisałem że gniazda w sp 40 są do D...... i to prawda.  Jesli czlowiek stosuje banany to są one pancerne, jeśli widły i bardziej dokręci to zakrętki pękają.  Wie to każdy serwis Ha.

A co do gwarancji.......wlozy się stare gniazda haha :)))

Kochane grono miłośników dyrek, też nim jestem , pomóżcie mi wybrać dynki do pokoju 19mk2. Sp 40 są zajefajne i tego brzmienia bym się trzymał ale ten bas jest w tym metrażu nie do opanowania. Chyba , że zatka się bas refleksy. Chodzi mi o SP 40tyko beż tak podkręconego i pogrubionego basu.

Rzeczywiście posiadam evoke 20 na 20 metrach i nie mam z nimi żadnego problemu grają z każdym wzmakiem i stoją blisko ściany. Szczerze polecam zajefajne głośniki grają wszystko. 

6 godzin temu, shiver07 napisał:

Rzeczywiście posiadam evoke 20 na 20 metrach i nie mam z nimi żadnego problemu grają z każdym wzmakiem i stoją blisko ściany. Szczerze polecam zajefajne głośniki grają wszystko. 

Coś więcej o dźwięku możesz powiedzieć?

Ja nie znam Evoke 20 ale znam i mam 30 i uważam, że są to bardzo uniwersalne kolumny, mało wymagające dla wzmacniacza, u mnie grały równie dobrze z Heglem H390 jak i z Atomem 40w. W tym budżecie wg mnie i testerów bez konkurencji. Jakbym nie szedł w górę to by zostały

6 godzin temu, mundi21 napisał:

A jak się mają do sp 40 contoury 20 i heritage oczywiście w kontekście basu

Zależy w jakim metrażu.

U mnie w 12m S40 dudniły , C20 wpasowały się nawet blisko ściany , jednak z innych powodów ich nie zostawiłem. Heritage , bas , który najbardziej mi pasuje. Obszerny , głęboki , delikatny , nie za twardy. W conturach jest bardziej zwarty i niżej schodzi , ale.... Heritage mają więcej innych zalet.

Do izapat

To w których więcej jest basu? w heritage cz w c20. Rozumiem ,że różny tylko który nie bedzie na wyrost do 19mk2

Edytowane przez mundi21
16 minut temu, mundi21 napisał:

Do izapat

To w których więcej jest basu? w heritage cz w c20. Rozumiem ,że różny tylko który nie bedzie na wyrost do 19mk2

Kto co lubi. W c20 szybciej się zbiera jest bardziej zwarty. W heritage luźniejszy , obszerniejszy. W każdym razie w Twoim metrażu obie konstrukcje się sprawdzą. Kwestia tylko , który bardziej Ci się spodoba. Ja zostałem z heritage , bo reszta pasma bardziej mi odpowiada od conturów.

A jak zdecydujesz się na contury , to moim zdaniem lepsze są c20 niż c20i

Edytowane przez izapat

Dzięki.

Patrzę raczej w  stronę Heritage lecz każda kolejna przeczytana recenzja jest sprzeczna z poprzednią. Bas potężny, że aż meble się trzęsą, następna mówi bas delikatny bo glosniki skupiaja się raczej na środku pasma. Zwariowac idzie.

7 minut temu, mundi21 napisał:

Dzięki.

Patrzę raczej w  stronę Heritage lecz każda kolejna przeczytana recenzja jest sprzeczna z poprzednią. Bas potężny, że aż meble się trzęsą, następna mówi bas delikatny bo glosniki skupiaja się raczej na środku pasma. Zwariowac idzie.

Dlatego czytanie recenzji powinniśmy traktować wyłącznie poglądowo i informacyjnie, gdyż nigdy nasz system i akustyka pomieszczenia nie będzie zgodna 1:1 z tym co w recenzji lub co ktoś ma prywatnie u siebie. Z moich doświadczeń, moje Focusy 160 miały już okazję dłużej grać w 3 różnych pomieszczeniach w identycznym systemie, za każdym razem dźwięk był różny i nie satysfakcjonował mnie. Teraz na 15m2 jest już bardzo dobrze, ale trochę musiałem pokombinować z kablami, podstawkami i ustrojami żeby to uzyskać. Oczywiście to nadal moja subiektywna ocena 🙂 bo nie wiem co dla Ciebie jest tym najfajniejszym dźwiękiem. Pozostaje żmudne testowanie wyłącznie u siebie bo niestety mogę też przytoczyć historię pewnego znajomego, który tak zachwycił się po odsłuchach mojego systemu, że kupił sobie identyczny i pół roku później wszystko sprzedał….

Godzinę temu, mundi21 napisał:

Dzięki.

Trzeba posłuchać u siebie, naprawdę warto się nimi zainteresować.

Pierwsza podstawowa sprawa należy zadoptowac pomieszczenie akustyczny jeżeli nie ma się zbytnio warunków na umieszczenie dyfuzorów paneli akustycznych warto przynajmniej wytłumić sam sufit to już zrobi dobrą robotę dla przykładu stańcie pod samym sufitem a zobaczycie ile niskich częstotliwości tam się zbiera. 

10 godzin temu, RemikS napisał:

Pierwsza podstawowa sprawa należy zadoptowac pomieszczenie akustyczny jeżeli nie ma się zbytnio warunków na umieszczenie dyfuzorów paneli akustycznych warto przynajmniej wytłumić sam sufit to już zrobi dobrą robotę dla przykładu stańcie pod samym sufitem a zobaczycie ile niskich częstotliwości tam się zbiera. 

Nic nowego. To chyba każdy wie. No może prawie każdy😉

Ja jak stanę z fotela to im wyżej tym mniej basu. 

Do Manic69

Potrzebuję sp40 , bo to jest dla mnie fajny dzwiek, tylko z mniejszym basem dlatego rozważam c20 i/Lub heritage.

Przejrzyste, szczegółowe,  holograficzne no poprostu fajne :)))))) co będę tlumaczył.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, mundi21 napisał:

Ja jak stanę z fotela to im wyżej tym mniej basu. 

Do Manic69

Potrzebuję sp40 , bo to jest dla mnie fajny dzwiek, tylko z mniejszym basem dlatego rozważam c20 i/Lub heritage.

Przejrzyste, szczegółowe,  holograficzne no poprostu fajne :)))))) co będę tlumaczył.

Neutralny lub szczupło grający na basie wzmacniacz i powinno być super z Sp40

Godzinę temu, sidru napisał:

Neutralny lub szczupło grający na basie wzmacniacz i powinno być super z Sp40

A mianowicie?

19 godzin temu, izapat napisał:

Kto co lubi. W c20 szybciej się zbiera jest bardziej zwarty. W heritage luźniejszy , obszerniejszy. W każdym razie w Twoim metrażu obie konstrukcje się sprawdzą. Kwestia tylko , który bardziej Ci się spodoba. Ja zostałem z heritage , bo reszta pasma bardziej mi odpowiada od conturów.

A jak zdecydujesz się na contury , to moim zdaniem lepsze są c20 niż c20i

Fajnie ze opisałeś charakterystykę basu teraz proszę o ilość 

4 godziny temu, mundi21 napisał:

A mianowicie?

Fajnie ze opisałeś charakterystykę basu teraz proszę o ilość 

Nie zabraknie ani w heritage , ani w conturach.

18 minut temu, izapat napisał:

Nie zabraknie ani w heritage , ani w conturach.

A już napewno nie zabraknie go z sp40. Proszę tylko o to aby ktoś odpowiedział mi w których z nich jest go mniej bo narzekam na jego nadmiar i nie niedosyt.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, mundi21 napisał:

A już napewno nie zabraknie go z sp40. Proszę tylko o to aby ktoś odpowiedział mi w których z nich jest go mniej bo narzekam na jego nadmiar i nie niedosyt.

Okabluj Nordostem, przyspieszy trochę ociężałe Dynie a basu nie doda lub nawet trochę zabierze 

Mam cale okablowanie siltecha tj. głosnikowy 330l i xlr 550i. Kable szybkie z umiarkowanym basem i niestety nie załatwiły sprawy

Edytowane przez mundi21
Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, mundi21 napisał:

To raczej wina basu na sterydach w sp40 a nie wzmacniacza. Mam wzmacniacz pracujemy w klasie D impulsowy, daje rady proszę wierzyć. 

Tam jest najlepsze 17cm Dynaudio ,nie żadne sterydy. Głośnik jest bardzo nowocześnie skonstruowany, m.in. dwa rodzaje magnesów zewnętrzne i wewnętrze, bardzo duża cewka.

Moją walkę o te kolumny w 15m2 pokazywałem już w tym wątku. Z basu jestem bardzo zadowolony. Dzięki niskiemu zejściu i czytelności sprawdzają mi się w muzyce organowej, symfonice jak i w nowoczesnym popie. Uważam że to wybitne głośniki za te pieniądze. Obudowy są ich pietą achillesową (i zaciski kablowe jak się nie dawno dowiedzieliśmy) ale trzeba zrozumieć że Dynaudio było blisko żeby pogrążyc Contoury 20 więc musieli jakość upozycionować Sp40 w swojej ofercie.

Mam trochę inne zdanie ale szanuje Twoje. Jeśli o mnie chodzi bas jest zgrubny, wzmocniony w jego górnych partiach i pierwsze co się slyczy po ich włączeniu w tor audio to bas. Reszta jest fenomenalna tylko bas refleks jest tak zestrojony ze basu jak dla mnie jest o dużo za dużo.  Contour 1.3mk2 oraz stare dm 2/7 miały go w wystarczającej ilości na moje 19mk2 ( w dam raz)

Edytowane przez mundi21
Gość

(Konto usunięte)

@mundi21i ja szanuje Twoje zdanie. Zauważ tylko jak pięknie jest zestrojony ten nasz refleks, dostajemy odpowiedź równo do 40hz. 40 Hz to nie jedne podłogówki odważają ze spadkiem. 

Inna sprawa to ilośc tego basu w nagraniach kiedyś / teraz.

Np. DCD - 1996 rok album  Spiritchaser ( w Songs Of Stars pięknie w tle gra Didgeridoo - dopiero na Sp40 to usłyszałem )

..a teraz współczesny album Anastasis - zobacz ile tam jest basu.

Zgadzam się że reszta aspektów też jest fenomenalna jak za te pieniądze, choćby ogromną przestrzeń. Basu zawsze można odjąć , choćby innym ustawieniem, kablami...itd a jak go nie ma to co zrobisz ? Ja od wieków nie korzystam z regulacji barwy dźwięku, cieszę się wręcz jak jej nie ma , słucham dźwięku który zaproponował konstruktor. 

Na końcu zawsze chodzi o muzykę a nie ilość basu czy sopranu.

1 godzinę temu, mundi21 napisał:

Mam trochę inne zdanie ale szanuje Twoje. Jeśli o mnie chodzi bas jest zgrubny, wzmocniony w jego górnych partiach i pierwsze co się slyczy po ich włączeniu w tor audio to bas. Reszta jest fenomenalna tylko bas refleks jest tak zestrojony ze basu jak dla mnie jest o dużo za dużo.  Contour 1.3mk2 oraz stare dm 2/7 miały go w wystarczającej ilości na moje 19mk2 ( w dam raz)

Chcesz wyślę Ci moje przewody głośnikowe i RCA z tybetańskiej miedź wydobywanej raz do roku przy pełni księżyca wysoko w górach.  I odrazu ci się wszystko uspokoi i poukłada w tych kolumnach. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.