Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W 40 tweeter to esotec (d260), w nowszych 42 tańszy d28/2. Woofer w obu modelach jest ten sam - 15W75.

Chcesz zmienić x16 na 40(42)?

Nie chcę wymieniać, szukam tylko dodatkowo mniejszych głośników na teraz, a Excite zostawić sobie na przyszły większy metraż w moim pokoju troszkę się jednak duszą.. No i przy okazji spróbować troszkę innego brzmienia, chociaż obecne mi jak najbardziej odpowiada..

Twoje "o mnie" jest świetne! Brawa za szczerość:D

Zatkaj firmowymi zatyczkami porty BR w x16 - powinny zagrać lepiej w małym pomieszczeniu. Ewentualnie rulonik z filcu...

Zatkaj firmowymi zatyczkami porty BR w x16 - powinny zagrać lepiej w małym pomieszczeniu

Masz te kolumny, wiec pewnie wiesz po zatkaniu otworów siada wszystko i robi się płasko.. Przynajmniej jak mam takie odczucie.

Twoje "o mnie" jest świetne! Brawa za szczerość:D

To, że jak kiedyś wypaliłem za dużo zielska, i ta muzyka zaczęła wtedy mi wchodzić, nie oznacza że jestem amatorem takich rytmów :)

Ale i tak uważam, że ten gatunek czasem się świetnie sprawdza np na weselach (i mówię to całkiem serio).

A pop lubię od zawsze... ostatnio w kółko słucham np nowych płyt Destroyera i Bon Iver.

Edytowane przez aster_

Masz te kolumny, wiec pewnie wiesz po zatkaniu otworów siada wszystko i robi się płasko.. Przynajmniej jak mam takie odczucie.

Takie jest obiegowe zdanie nt efektów zatkania BR.

Jak dla mnie efekt zależy to od płyty, z całą pewnością zatkanie nie powoduje, że robi się "płasko". Chyba, że płasko oznacza mniej basu.

W praktyce mam zatkany otwor br tylko na jednej kolumnie, tej ktora stoi dosc mocno wcisnieta w rogu pokoju.

Przed zakupem odsluchiwalem S25 w sporym pomieszczeniu (min 30m2 na oko) i wrecz brakowalo mi basu, nawet przy glosnikach dosc mocno dosunietych do sciany (i to z otwartym br). Pokoj byl bez specjalnej adaptacji akustycznej, ale dosc bogato umeblowany. Tym bardziej dziwia mnie Twoje problemy na stosunkowo duzym metrazu...

Zdaje sobie sprawe, ze kluczem do pelnej satysfakcji jest teraz WYLACZNIE akustyka pokoju (ani glosnikow ani sprzetu nie mam zamiaru juz zmieniac, co wiecej mam wrazenie, ze S25 zagraja nawet z amplitunerem conajmniej dobrze).

pozdrawiam

Witam

Też słuchałem kiedyś u znajomego 25-tek i faktycznie powaliłam mnie szczególnie góra, gładka bardzo bogata nigdy natarczywa, perfekcja. Natomiast dziwne że w pokoju 25m masz problemy z ustawieniem tych głośników. Jak masz zagospodarowaną jedną ścianę na system to nie powinno być problemu. Tak jak u mnie pokój 27m, średnio wytłumiony ale Contoury 3.0 grają bardzo dobrze, a nawet jak na warunki mieszkalne genialnie. Wiadomo w pokoju w którym się mieszka nie da się wstawić ustrojów akustycznych, no chyba że jest się kawalerem;-) Nie muszę chyba pisać że wystarczy w sumie spełnić podstawowe warunki przy ustawianiu kolumn, czyli najlepiej metr od tylnej ściany lub więcej jak da rade, tyle samo po bokach( i to jest chyba najtrudniej spełnić w warunkach mieszkaniowych ) i przy średnio wytłumionym pomieszczeniu w zupełności wystarcza, tak z mojego doświadczenia.

Pozdrawiam

Dla lubiących eksperymenty i nie bojących się opinii innych forumowiczów;-)

Obejrzałem kilka konstrukcji zamkniętych i w chwili wolnego czasu dokonałem małej zmiany w Dynaudio 50. Odkręciłem woofer a potem ze środka kolumny wyciągnąłem watę wytłumiającą oraz plaster pianki zasłaniający zwrotnicę. Do rury bass-releks włożyłem firmowe zatyczki. Ich początek umieściłem dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się w środku kolumny rura bass releksu. Zamontowałem woofer i włączyłem pierwszą płytę. Dźwięk jaki się wydobył z moich 1o letnich 50 mnie zaskoczył. Stał się bardziej przejrzysty, bas lepiej kontrolowany niz przedtem, potęga uderzenia bębnów nabrała majestatu. Średnica zrobiła się trochę mniej urocza ale nadal ma nieagresywną fakturę.

Jeśli ktoś z Kolegów chce się pobawić to będę wdzięczny za opinie jak takie zmiany u was zabrzmiały.

Proszę tylko nie pisać, że jest to idiotyczne co zrobiłem, itd. Wiem, że nic nie wiem na temat konstruowania kolumn, a kolumny są moje i mogę z nimi zrobić co chcę...odważyłem się napisać o tej zmianie bo:

- jest ona w 100% odwracalna

- robi się ją w 5 minut

- u mnie dała poprawę dźwięku, poprawiła się przejrzystość, szczegółowość. Brzmienie jest bardziej wyrafinowane.

Kiedykolwiek przedtem gdy stosowałem zatyczki bass refleksu to wynik był fatalny dla jakości dźwięku w Audience 50. Obecnie jest po prostu lepiej niż w wersji oryginalnej bez zatyczek.

Pozdrawiam wszystkich miłosników Dynaudio...

Witam

Jakieś pięć lat obcowałem z Audience 50 i najbardziej przeszkadzała mi grająca skrzynka. I pewnego dnia wykleiłem wszystkie ścianki matami bitumicznymi i szczęka mi opadła, a cha jeszcze warto a nawet trzeba wymienić kable, Van den Hul cs 122 bardzo zgrywa się z nimi ( ale trzeba zlutować to dobrą cyną np siltech. Bo te szybko złączki to porażka, ale niestety stosowana powszechnie Dynaudio.). Można jeszcze zastosować takie tłumiki pod głośniki wygląda to podobnie jak uszczelka do okna. Po takich zabiegach siadamy i słuchamy nowych kolumn. Proszę mi uwierzyć na słowo.

Pozdrawiam

Kochani, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie są różnice (jeśli jakiekolwiek są) w brzmieniu między Audience 40 a 42??

Z góry przepraszam jeśli to było wcześniej wałkowane w temacie, ale ja nic nie znalazłem...

Tu jest bardzo ładne porównanie od strony technicznej 40 i 42

http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=80902.0

super ciekawy link, dzięki!

Jakieś pięć lat obcowałem z Audience 50 i najbardziej przeszkadzała mi grająca skrzynka. I pewnego dnia wykleiłem wszystkie ścianki matami bitumicznymi i szczęka mi opadła

A można wiedzieć jakie zmiany zaszły? Gdzieś wyczytałem że z wyklejaniem MB w monitorach szczególnie z BR trzeba bardzo uważać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gdzieś wyczytałem że z wyklejaniem MB w monitorach szczególnie z BR trzeba bardzo uważać.

Zmniejszasz matami litraż a to podwyższa strojenie BR. W normalnym przypadku maty podniosą strojenie o 1 - 2Hz, czyli efekt zmiany strojenia jest niezauważalny. Przemodelowanie tego jest b. proste - winISD.

Niektórym osobom podoba się "granie" obudowy, inaczej nie potrafię wytłumaczyć dlaczego z przyklejaniem mat należałoby uważać.

BTW jak przy każdej modyfikacji należy najpierw pomyśleć co się chce osiągnąć, przebadać temat i dopiero działać.

Edytowane przez EMiL

Niektórym osobom podoba się "granie" obudowy, inaczej nie potrafię wytłumaczyć dlaczego z przyklejaniem mat należałoby uważać.

BTW jak przy każdej modyfikacji należy najpierw pomyśleć co się chce osiągnąć, przebadać temat i dopiero działać.

No właśnie ponoć czasami wklejenie mat bitumicznych pozbawia grania, ogranicza bas i może całkowicie zmienić ( popsuć ) brzmienie kolumn. Jeśli ktoś zna się na akustyce to nie ma problemu, ale jeśli ktoś gdzieś przeczyta że przynosi to niesamowitą poprawę zrobi to bez zastanowienia a efekty mogą być odwrotne do zamierzonego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

koledzy czy macie zdanie na temat głośników aktywnych np.

http://allegro.pl/okazja-dynaudio-bm-5a-mkii-monitory-para-wysyl-i1904238109.html

Kiedy się je stosuje, jakie jest ich brzmienie, zalety i wady i czy nadają się do domowej amplifikacji HiFI ?

nooo chyba, ze wlejesz 0.5 rakijii to przy okazji zabalsamujesz dyniusie ;d;d

zabalsamowane dyniusie - świetna kombinacja:D

Ogóreczki kiszone rządzą!

U mnie obudowa nie grała. 20 kilka kg granitu na górę i był spokój ;)

tiaa, a tweeter grał inaczej od bloku granitu. Inna inszość, że najbardziej drgają ścianki boczne...

koledzy czy macie zdanie na temat głośników aktywnych np.

http://allegro.pl/okazja-dynaudio-bm-5a-mkii-monitory-para-wysyl-i1904238109.html

Kiedy się je stosuje, jakie jest ich brzmienie, zalety i wady i czy nadają się do domowej amplifikacji HiFI ?

Stosuje się je studiach nagrań;)

Czy takie rozwiązania nadaje się do domu? Wg mnie nie za bardzo, zastosowanie widzę o ile ktoś posiada PRE z XLR lub DAC'a z regulacją głośności i XLR'ami. W tym drugim przypadku zestaw mógłby wyjść relatywnie tanio.

Edytowane przez EMiL

Dzięki :)

Znalazłem na pewnym forum ciekawy wpis z dotyczący porównania starszych wersji 40/50 z 42/52.

Autor twierdził, że nowsza była nieco ulepszona, gdyż poprzednia miała znacznie większe podbicie przy basie 110 Hz,

co przekładało się na nieprecyzyjny dźwięk, a przy niekorzystnym ustawieniu kolumn wręcz nie dawało się tego słuchać...

Co o tym myślicie??

A może ktoś z klubowiczów chciałby sprzedać Dynaudio 42/40?

Z chęcią bym się nimi zaopiekował :)

Ktoś z Poznania sprzedaje Contoury 1.1 za w miarę rozsądną cenę. Niestety w grę wchodzi tylko odbiór osobisty. (wydaje mi się, że nie posiada kartonów)

Tak z ciekawości zapytam, czy one dają radę w niewielkim pomieszczeniu (ok 12m2) i są w tym względzie bezpieczniejsze niż np Excite X16?

A może ktoś z klubowiczów chciałby sprzedać Dynaudio 42/40?

Z chęcią bym się nimi zaopiekował :)

Ktoś z Poznania sprzedaje Contoury 1.1 za w miarę rozsądną cenę. Niestety w grę wchodzi tylko odbiór osobisty. (wydaje mi się, że nie posiada kartonów)

Tak z ciekawości zapytam, czy one dają radę w niewielkim pomieszczeniu (ok 12m2) i są w tym względzie bezpieczniejsze niż np Excite X16?

To ja sprzedaję Contoury 1.1 - faktycznie oryginalnych kartonów nie mam, dlatego preferowałbym odbiór osobisty w okolicach Poznania ale wysyłka ubezpieczona kurierem ewentualnie wchodzi w rachubę - w każdym razie w tej kwestii możemy się dogadać.

Wiadomo, że X16 w 10 czy 12m2 nie mają czym "oddychać" i tu zdecydowanie lepiej wypadłyby najmniejsze monitory Dynaudio. 42-ki miałem i to bardzo sympatyczne kolumny ale Contoury 1.1 to trochę inna bajka - poprostu wyższa seria a tym samym wyższa kultura i spory potencjał.

1.1 inna bajka owszem ale traci sie bezposredniosc i np rock czy pop beda lepiej graly 42ki. Przejscie na wyzsze serie Dynaudio czesto oznacza ze cos tracimy a cos zyskujemy.

Contoury1.1 będą zdecydowanie bezpieczniejsze niż X16.U mnie X16 udusiły się na 14m2.I chyba będą lepsze niż 42-jki w małym metrażu, gdyż grają mniej na twarz tzn.na linii.

Pozdro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.