Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, mcemsi napisał:

No ale raczej małpy nie słuchają głośników Dynaudio , po co panowie te uszczypliwości...

To niech kolega @RemikS napisze coś w temacie albo jak już zaczyna o kablach niech napisze które dobre są do Dynaudio, te z Obi, Castoramy a może z Brico ?

9 minut temu, sidru napisał:

To niech kolega @RemikS napisze coś w temacie albo jak już zaczyna o kablach niech napisze które dobre są do Dynaudio, te z Obi, Castoramy a może z Brico ?

Glosnikowe 42 żyły na plus 42 żyły na minus  Pojedyncza żyła 0,5mm solid core kwzda wcswojej izolacji plus izolacja główna co w sumie daje średnicę 4mm zakończone wtykami bananowymi miedzianymi.  Przewód produkcji polskiej.

Przewód  RCA 4 żyły w ekranie i oplocie każda z żył 0.62mm dwie na plus dwie na masę Przewód solid core kazdy w swojej izolacji wtyki z miedziane polski producent przewodu.

Screenshot_20230303_124952_Photos.jpg

Screenshot_20230303_125033_Photos.jpg

Edytowane przez RemikS
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, RemikS napisał:

Glosnikowe 42 żyły na plus 42 żyły na minus  Pojedyncza żyła 0,5mm solid core kwzda wcswojej izolacji plus izolacja główna co w sumie daje średnicę 4mm zakończone wtykami bananowymi miedzianymi.  Przewód produkcji polskiej.

Przewód  RCA 4 żyły w ekranie i oplocie każda z żył 0.62mm dwie na plus dwie na masę Przewód solid core kazdy w swojej izolacji polski producent. 

Jakiś link ?

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, RemikS napisał:

Recenzent sobie napiszesz jak je sam posłuchasz lub wykonasz.

Może coś w tym jest tylko że kolega ma Siltecha a Ty tu że skrętką wyjeżdżasz. Ale szanuję i doceniam kiedy można zaoszczędzić. Polska to nie Holandia. Sam bolaje nad szalonymi podwyższakami cen kabli. Tani Procab już nie jest tani, dobrego ls25 już nie ma. Bardzo dobry DUELUND DCA16GA nie jest imho wart swojej ceny. Nawet zwykły Lexi coś tam z Bricomarche wygląda jak g....Mam do okablowania nowy system vintage i nie ma czym i za co 🤢

19 minut temu, sidru napisał:

Może coś w tym jest tylko że kolega ma Siltecha a Ty tu że skrętką wyjeżdżasz. Ale szanuję i doceniam kiedy można zaoszczędzić. Polska to nie Holandia. Sam bolaje nad szalonymi podwyższakami cen kabli. Tani Procab już nie jest tani, dobrego ls25 już nie ma. Bardzo dobry DUELUND DCA16GA nie jest imho wart swojej ceny. Nawet zwykły Lexi coś tam z Bricomarche wygląda jak g....Mam do okablowania nowy system vintage i nie ma czym i za co 🤢

Po pierwsze nie skrętka gdyż skrętka ma nie równe długości żył co już ją dyskwalifikuje. Zresztą tak jak wspomniałem jeżeli ktoś lubi wydawać pieniądze na modyfikowane sztucznie przewody niż zastosować coś co nie ingeruje w dźwięk tylko go przesyła,  a wypróbowałem już kilkanaście różnorodnych cudownych przewodów i każdy coś wnosił od siebie zamiast być naturalnym. 

Oczywiście nikt nikogo do niczego nie zmusza niech każdy kupuje i używa to co chce czego posłuchał,  naczutal się.

Kolejna kwestia jeżeli używam ich na odsłuchach bo takie mam kaprycho słuchać przed zakupem czy to kolumn czy wzmacniacza cd itp i przyjeżdżam ze swoimi przewodami bo na nich będę potem słuchał, to dziwne pytanie na koniec sesji sprzedawców a co to za przewody. Żadene firmowe prócz firmy która go wyprodukowała proszę pana, aha dziękuje..

Koniec tematu w kwestii okablowania.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, RemikS napisał:

Po pierwsze nie skrętka gdyż skrętka ma nie równe długości żył co już ją dyskwalifikuje. Zresztą tak jak wspomniałem jeżeli ktoś lubi wydawać pieniądze na modyfikowane sztucznie przewody niż zastosować coś co nie ingeruje w dźwięk tylko go przesyła,  a wypróbowałem już kilkanaście różnorodnych cudownych przewodów i każdy coś wnosił od siebie zamiast być naturalnym. 

Oczywiście nikt nikogo do niczego nie zmusza niech każdy kupuje i używa to co chce czego posłuchał,  naczutal się.

Kolejna kwestia jeżeli używam ich na odsłuchach bo takie mam kaprycho słuchać przed zakupem czy to kolumn czy wzmacniacza cd itp i przyjeżdżam ze swoimi przewodami bo na nich będę potem słuchał, to dziwne pytanie na koniec sesji sprzedawców a co to za przewody. Żadene firmowe prócz firmy która go wyprodukowała proszę pana, aha dziękuje..

Koniec tematu w kwestii okablowania.

Mam wrażenie że nie doceniasz redaktorów pism audio. Nigdy nie uda Ci się tyle porównać co oni więc ich wskazówki są cenne.

Tymczasem zabieram się za lutowanie przewodu z wtyczką Din..jak 25 lat temu 😆

Powracający temat "bas z Dynaudio" rozpatrywałbym w triadzie:  charakterystyka głośnika - pomieszczenie - wzmacniacz. Jeśli w tym układzie "zatrybi", to nawet na kablach ze szpuli z Euro RTV AGD będzie znośnie. Jesli nie, to i Nordosty z góry cennika nie pomogą imo.

19 m2 to dla S40 nie wydaje się jakoś szczególnie dużo.  Jeśli np. przerzucenie głośników na dłuższą ścianę albo odsunięcie od ścian nie wchodzi w grę, to kombinowałbym z innym wzmacniaczem. Albo z innymi kolumnami... przy czym nie przypuszczam, żeby C20 lub HS były pod tym względem łatwiejsze, z tego co pamiętam z odsłuchów na Kolejowej.  Ale jeśli się nie wypróbuje w docelowym pomieszczeniu, można tylko spekulować. 

Powodzenia w okiełznaniu Dynek!

Edytowane przez JarlBjorn

U mnie na 16mkw w S40 basu było za dużo, Evoke 30 mają mniejsze i szybsze przetworniki dzięki czemu bas bliżej ścian jest w sam raz a reszta jest zbliżona

ale niektórym to odpowiada, przy cichym sluchaniu dźwięk jest fajnie wypełniony
jak upierasz się przy S40 w swojej akustyce to spróbuj Hegla powiedzmy H190

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Artistplant napisał:

U mnie na 16mkw w S40 basu było za dużo, Evoke 30 mają mniejsze i szybsze przetworniki dzięki czemu bas bliżej ścian jest w sam raz a reszta jest zbliżona

ale niektórym to odpowiada, przy cichym sluchaniu dźwięk jest fajnie wypełniony
jak upierasz się przy S40 w swojej akustyce to spróbuj Hegla powiedzmy H190

Dynaudio zawsze miało duże średnice cewki więc jak ten bas jak  jest w nagraniu to Dynie na pewno nie pożałują.

25 minut temu, sidru napisał:

Mam wrażenie że nie doceniasz redaktorów pism audio. Nigdy nie uda Ci się tyle porównać co oni więc ich wskazówki są cenne.

Tymczasem zabieram się za lutowanie przewodu z wtyczką Din..jak 25 lat temu 😆

Nie wiem czym się zajmujesz zawodowo nie interesuje mnie to kompletnie, na tym forum jest dużo sprzedawców którzy czerpią profity że swojej pracy taki zawód,  jak również wspomniałeś recenzentów których to też zawód i którzy też dostają profit od dystrybutora czy producenta.

A może ja jestem recenzentem lub sprzedawca lub pr,edstaeicirlem firmy X produkującej sprzęt czy okablowania audio.

Tak jak wspomniałem niech każdy kupuję okablowania jakie chce które mu się podoba.

21 minut temu, sidru napisał:

Dynaudio zawsze miało duże średnice cewki więc jak ten bas jak  jest w nagraniu to Dynie na pewno nie pożałują.

Dokładnie tak dlatego też są tak prądożerne.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, RemikS napisał:

A może ja jestem recenzentem lub sprzedawca lub pr,edstaeicirlem firmy X produkującej sprzęt czy okablowania audio.

Ostatnio mam takie wrażenie że tylko ja na tym forum niczego nie sprzedaje. Może to forum tylko dla sprzedawców.

27 minut temu, RemikS napisał:

Dokładnie tak dlatego też są tak prądożerne.

I mają piękny, nasycony, gęsty dzwięk.

I aluminiowe cewki i konektorki samochodowe 😆

1 minutę temu, sidru napisał:

Ostatnio mam takie wrażenie że tylko ja na tym forum niczego nie sprzedaje. Może to forum tylko dla sprzedawców.

I mają piękny, nasycony, gęsty dzwięk.

I aluminiowe cewki i konektorki samochodowe 😆

Akurat te konektorki to porażka ale szybze niż dobrze postawiony lut, a aluminium tańsze niż miedź i lżejsze a że gorsza przewodność co tam marka wyrobiona się sprzeda robiąc dobry marketing w nowych wzmacniaczach też są trafa na aluminium ale bezczelnie  pokryte cieka warstwa miedzi by wyglądały jsk z miedzi widoczne na pierwszy rzut oka .

Takie czasy ja już żyje przeszło ponad pół wieku,  wiem ludzie tak długo nie żyją.  To co było już się nie wróci teraz liczy się sprzedaż nie jakość. I to w każdej dziedzinie niestety. .

A co do Dynek i autora dylematu nie pozostaje nic jak albo akustyka albo klocek wzmacniający do wymiany lub to okablowanie i jak pisze inny model nie ma złotego środka. Każdy ma inne predyspozycje słuchowe dla jednego mało dołu dla drugiego dużo.  Tylko nie tędy droga  co znaczy dużo czy mało. Raczej jego jakość a dokładnie jak dany sprzet radzi sobie z przetwarzaniem danej częstotliwości jak jest strojony. W większości dla użytkownika który będzie to stawiać w normalnie użtkowym pomieszczeniu. 

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, RemikS napisał:

Akurat te konektorki to porażka ale szybze niż dobrze postawiony lut, a aluminium tańsze niż miedź i

Użycie aluminium jako materiału z którego zbudowana jest cewka głośnikowa jest celowe. Ma ono sporo mniejszą wagę (mniejsza bezwładność ) niż miedź przy równie dobrej przewodności cieplnej i elektrycznej.

Niebagatelne znaczenie ma również fakt że aluminium nie ma właściwości magnetycznych - każdy wie w czym pracuje cewka.

Co do konektorów - dziwie się że akurat Ty - mówiący o Tybetańskiej miedzi - widzisz w nich takie zło.

Takie firmy jak Audioquest  świadomie rezygnują z lutowania uważając je za gorszy rodzaj połączenia. Osobiście z moich doświadczeń również uważam że to gorsze połączenie.

33 minuty temu, sidru napisał:

Użycie aluminium jako materiału z którego zbudowana jest cewka głośnikowa jest celowe. Ma ono sporo mniejszą wagę (mniejsza bezwładność ) niż miedź przy równie dobrej przewodności cieplnej i elektrycznej.

Niebagatelne znaczenie ma również fakt że aluminium nie ma właściwości magnetycznych - każdy wie w czym pracuje cewka.

Co do konektorów - dziwie się że akurat Ty - mówiący o Tybetańskiej miedzi - widzisz w nich takie zło.

Takie firmy jak Audioquest  świadomie rezygnują z lutowania uważając je za gorszy rodzaj połączenia. Osobiście z moich doświadczeń również uważam że to gorsze połączenie.

Co do połączeń to kompletnie nie masz racji sztywne połączenie zawsze było i jest lepsze, np do momentu wynalezornia złącza WAG które też jest wątpliwej jakości zależne od producenta.  Przerwany przewód sieciowy łączyłeś nie zaciskiem skręcanym tylko omijało się taki przewód skręcony razem dodatkowym cieńszym drutem następnie lutował połączenia w puszvze są większe styki solidniejsze śruby dociskowe i należy wkładać odpowiednią ilość przewodów na daną stronę styku by równomiernie docisnąć jeżeli nie ma takiej możliwości robi die oczko by powierzchnia styku bylabjak największą to samo w gniazdka czy przełącznikach należy zrobić oczko by dobrze dokręcić przewód. 

Następna sprawa a miało być koniec przewodów tu mas  zdjęcia przewodu glosnikowy firmy audiofilskiej która stosuje też żyły solid core i każda żyła jest odizolowana od sienie by prąd płynów każda żyła z osobna o danym przekroju następnie łączysz to w kupę już z wtykiem czy użyjesz srobek czy zlutujsz twój wybór. 

Screenshot_20230512_203506_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203450_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203434_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203418_Allegro.jpg

Edytowane przez RemikS
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, RemikS napisał:

Co do połączeń to kompletnie nie masz racji sztywne połączenie zawsze było i jest lepsze, np do momentu wynalezornia złącza WAG które też jest wątpliwej jakości zależne od producenta.  Przerwany przewód sieciowy łączyłeś nie zaciskiem skręcanym tylko omijało się taki przewód skręcony razem dodatkowym cieńszym drutem następnie lutował połączenia w puszvze są większe styki solidniejsze śruby dociskowe i należy wkładać odpowiednią ilość przewodów na daną stronę styku by równomiernie docisnąć jeżeli nie ma takiej możliwości robi die oczko by powierzchnia styku bylabjak największą to samo w gniazdka czy przełącznikach należy zrobić oczko by dobrze dokręcić przewód. 

Następna sprawa a miało być koniec przewodów tu mas  zdjęcia przewodu glosnikowy firmy audiofilskiej która stosuje też żyły solid core i każda żyła jest odizolowana od sienie by prąd płynów każda żyła z osobna o danym przekroju następnie łączysz to w kupę już z wtykiem czy użyjesz srobek czy zlutujsz twój wybór. 

Screenshot_20230512_203506_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203450_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203434_Allegro.jpg

Screenshot_20230512_203418_Allegro.jpg

Wiec nie tylko Siltech ale i Audioquest jest gorszy od tego co Ty robisz. Kto jeszcze ?

el costruttore

manufakturen

jesteś jak ten Mistrz Ściemy Pan Andrzejz YT.

Bez odbioru.

22 minuty temu, sidru napisał:

Wiec nie tylko Siltech ale i Audioquest jest gorszy od tego co Ty robisz. Kto jeszcze ?

el costruttore

manufakturen

jesteś jak ten Mistrz Ściemy Pan Andrzejz YT.

Bez odbioru.

Brakło Ci argumentów czy wiedzy . Czy jednak przytaczając wyżej wymienione firmy masz znich profity. Czy może chcesz się zapoznać z moimi pracami jako pracownik naukowy na dwóch uczelniach w Polsce na wydziale elektroniki oraz akustyki. 

Już Ci już napisałem wcześniej nie interesuje mnie kto używa jakich przewodów jakiej firmy i ile za to płaci nie mój w tym intetres  nie moje zabawki i nie moje wydawane na to fundusze.

Żegnam beż wzajrmnosci.

Gość

(Konto usunięte)

W 1.4 Le to jest dopiero basisko. Moim zdaniem Sp40 daleko do tego. 1.4le przy tym fajne takie ciemne granie. Dynaudio od lat sprytnie pozycjonuje swoje produktu, tu da lepszą obudowę, tu da lepsze głośniki. Są mistrzami marketingu moim zdaniem. Robią też bardzo dobre głośniki. Ciekawe co przygotują na 50-lecie.

Do RemikS

Dzięki ,mam , posłuchaj siltechy to wystarczy do szybkiego grania.

Do sidru

Oj tak starsze nagrania graja rewelacyjne to fakt. Nowe niektura też.  Ale widać tendencje że w nowych nagraniach bas to najważniejszy

Zakres. Shit

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, mundi21 napisał:

Do RemikS

Dzięki ,mam , posłuchaj siltechy to wystarczy do szybkiego grania.

Do sidru

Oj tak starsze nagrania graja rewelacyjne to fakt. Nowe niektura też.  Ale widać tendencje że w nowych nagraniach bas to najważniejszy

Zakres. Shit

Gratuluję Siltecha, zawsze chciałem je posłuchac ale jakoś wyszło inaczej. Co do Sp40 i basu, pewnie kupiłbym Contoury20 ale wtedy na Sp40 całkiem się spłukałem i Contour nawet nie słyszałem. Z resztą chciałem najpierw Sp25, później C1 ale skreśliłem je, czytając forum stwierdziłem że nie ma sensu do 15m2.

Fajnie się to czyta. Tylko jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie. Kable? Man dobre moim zdaniem , szybki wzmak? No mam . Pytanie brzmi które glosniki mają mniej badu haritage c,y c20

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, mundi21 napisał:

Fajnie się to czyta. Tylko jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie. Kable? Man dobre moim zdaniem , szybki wzmak? No mam . Pytanie brzmi które glosniki mają mniej badu haritage c,y c20

Na Twoim miejscu rozważyłbym inne firmy w swoich poszukiwaniach. Może konstrukcja zamknięta która ma mniej basu ale za to o jakości której bas refleks nigdy nie będzie miał. Może coś z memraną bierną na tylnej ściance.

9 godzin temu, mundi21 napisał:

Do znalezienia odpowiedniego i optymalnego miejsca w pokoju na kolumnę głośnikową jak i miejsca odsłuchu używam płyty testowej Focala. Tam są po kolei próbki wszystkich częstotliwości jak i przelot przez wybrane zakresy.

Zmiana miejsca o 10-20 centymetrów czasem sprawia że basu nie ma albo jest w niepełnym zakresie. Ustawienie to kompromis między tym co się chce a tym co można ze względu na mody pokoju.

Pisze to tylko na wszelki wypadek bo to podstawy.

Edytowane przez sidru
5 minut temu, sidru napisał:

Na Twoim miejscu rozważyłbym inne firmy w swoich poszukiwaniach. Może konstrukcja zamknięta która ma mniej basu ale za to o jakości której bas refleks nigdy nie będzie miał. Może coś z memraną bierną na tylnej ściance.

Tak dla jasności, MB działa tak samo jak BR. Kolumny z bass reflex strojonym nisko (~25hz) brzmią podobnie do OZ, wszystko jest kwestia projektu.

Natomiast w s40 strojenie jest na 50hz i stąd wrażenie "jaka mała kolumna a ile basu". Tylko to jest ten stereotypowy, niskiej jakości bas z rury BR. Dużo masy, mało rzeźby;)

https://www.stereophile.com/content/dynaudio-special-forty-loudspeaker-measurements

Ja się przesiadłem na OZ i wymagało to lekkego przemieszania reszty klocków bo basu było faktycznie mało, ale efekt jest świetny - szybkość i zróżnicowanie niskich jest znakomite. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)

U mnie od zawsze same bass refleksy były. Ostatnio zamarzył mi się system vintage. Postawiłem sobie założenia że ma być na papierze i trzy drogi z dużym średniotonowcem. I wyszło że mam swoje pierwsze OZ. Pierwsze wrażenie to faktycznie basu jest trochę mniej ale pozytywnie zaskoczony jestem dynamiką perkusji. Super. Bass refleks jest jednak wolniejszy.

Edytowane przez sidru

Do RemikS

Dziękuję ale mam bdb przewody, tak sądzę,  więc nie wysyłaj ale dzięki za chęć pomocy.

Do Sidru

Masz całkowita rację.  Utwory z mi ionej epoki posiadają, gospodarują zupełnie inaczej basem. W moim odczucie lepiej. Dzisiejszy trend w tej materi jakoś mi nie leży. 

No to więc......które dynaudio maj tego basu mniej heritage czy C20? please

11 godzin temu, mundi21 napisał:

W c20 będziesz miał nizszy bas, musisz posłuchać co Ci najbardziej odpowiada.

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, mundi21 napisał:

No to więc......które dynaudio maj tego basu mniej heritage czy C20? please

Nie słuchałem obu. Jednak wydaje się że c20 będzie miał bas bardziej zwarty dzięki metalowej płycie czołowej. Jednak najważniejsze w tym porównaniu to wielkość głośnika więc nie oczekiwałbym dużych różnic.

42 minuty temu, Artistplant napisał:

Pożycz gdzies Evoke 30 i sprawdz, dużo lepsza-łatwiejsza kontrola basuIMG_2023-5-13-122422.thumb.jpg.312d89c1e9c068bf26728b1035e80961.jpg

IMG_2023-5-13-122317.jpg

Myślałem że minimalna odległoś od ściany tylniej to ok. 1 metra a tu na zdjęciu tak blisko 🙀

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.