Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

byłem dziś rzucić uchem na Contour Legacy. wiadomo, nie u siebie z innymi klockami, etc. w porównaniu do Contour 30i są bardziej szalone w basie. nawet po cichu grają od razu z kopa. za to Confidence 20 pełna kultura 🙂 

DSC00657.jpg

DSC00663.jpg

5 godzin temu, mcemsi napisał:

Czyli to dobrze czy źle?

CL ma go więcej niż Confidence 20 ( oraz Contoru 30i na których gram aktualnie) i ma rozmach, że przy lekko zaokrąglonym basie w nagraniu i głośniejszym słuchaniu robiło się niekorzystnie, bas nachodził na resztę. pewnie w odpowiednio dużym pomieszczeniu by się uspokoiło. jak słuchałem cichu i nagranie było OK, to robiło się fajnie, angażująco i coś tam usłyszałem nowego w piosence.

10 godzin temu, mcemsi napisał:

A jak Confidence przy cichym graniu?

też ok 🙂 nie ma powodu do niepokoju. grają równo, płynnie i dynamicznie, serio pełna kultura. chyba będę celował na ten model w przyszłości

10 godzin temu, mcemsi napisał:

Czyli to dobrze czy źle?

To zależy. Jak ktoś nie gra zbyt głośno to raczej zaleca się uwydatniony bas, żeby skompensować krzywą słuchu. Przy wyższych natężeniach może to być męczące.

U mnie w 20 m2 z powodzeniem grały z Octave V70SE, Focus 260. Do cichego słuchania można wsadzić większe ale przy głośniejszym bas będzie nie do okiełznania. Poprawkę trzeba wziąć na to, że V80SE lepiej kontroluje niskie rejestry od V70SE.

Dynaudio do 3k w używce do grania w sypialni 12m2 (ale różnej muzyki z naciskiem na prog rock) plus jako odsłuch do klawisza. Celować w Excite, Emit czy aktywne Xeo ? Wzmak do wersji pasywnej już czeka Musical a308. Grane będzie z iPada poprzez jakiś interfejs.
Uprzedzając - to drugi zestaw i nie chce więcej w niego więcej pakować.

W dniu 29.03.2025 o 09:17, chcheckitout napisał:

Temat basu bardzo dobrze znam. Miałem 40 S i 25 S z V70SE. Cicho - bajka. Głośno ? bas masakra. Zwalałem to na pomieszczenie ale widzę, że może wzmacniacz ?

temat basu jest nierozerwalnie związany z każdym pomieszczeniem, wzbudzające się częstotliwości i fale stojące wynikają bezpośrednio z rozmiarów pomieszczenia (szer x dług x wys) i jego geometrii,w uproszczeniu takie efekty wystepują w każdym  pomieszczeniu mieszkalnym, najszybsze i najtańsze rozwiązanie to odpowiednie ustawienie głośników i słuchacza w stosunku do ścian... droższe rozwiązania to już segement profesionalny i wymaga sporych nakładów... zawsze też można ściszyć tudzież zmniejszych ilość basu emitowanego przez system, problem będzie nadal występował ale nie będzie dla nas słyszalny 🙂 

4 godziny temu, barni napisał:

Excite, Emit czy aktywne Xeo

obstawiałbym xeo, pozbędziesz się DUŻGO problemu z doborem wzmacniacza i kabli większość tu do dynek poleca drogie i mocne konstrukcje za $$$, inna sprawa że emit i excite podejrzewam że to chyba niższa półka niż xeo, niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę 🙂

• 2 tygodnie później...

Ktoś porównywał Focus- 220 do nowych Emit M30 ? W tych nowych są cewki z … amelinium bo są lżejsze Teraz to już elektrycy bedą mieć z nas bekę na maxa.

PS. Te nowe gniazda WBT lub udające WBT to straszny kibel. Tam nie ma w środku pełnej miedzi tylko taka miedziana (jeszcze) ścieżka dookoła. . Próba włożenia w nich banów hollow lub wireworld Uniterm-ów kończy się ich zatrzaśnięciem i wyrywaniem z gniazda połączonym prawie z połamaniem zacisków. Na początku myślałem że są za wąskie ale chyba ta ścieżka po prostu haczy się w brzegiem tych ząbków w tych bananach.

Co do porównania, to nie wiem, ale obiektywnie bardzo dobre kolumny. 

cewki aluminiowe w średnioniskotonowym to standard. Dokładnie tak samo jest we wszystkich seriach dynaudio.

11 minut temu, barni napisał:

Ktoś porównywał Focus- 220 do nowych Emit M30 ? W tych nowych są cewki z … amelinium bo są lżejsze emoji1787.png Teraz to już elektrycy bedą mieć z nas bekę na maxa.

Bekę będą mieć ci jak takie kolumny podepniesz kablami z miedzi czystszej niż 4N a na samym końcu gorzej przewodzący drut i w "gratisie" paramagnetyk. W polu magnetycznym głośnika cały efekt sp...x2

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bekę będą mieć ci jak takie kolumny podepniesz kablami z miedzi czystszej niż 4N a na samym końcu gorzej przewodzący drut i w "gratisie" paramagnetyk. W polu magnetycznym głośnika cały efekt sp...x2

Asura jestes mistrzem trollingu, dla Ciebie wlasnie wymyslono opcje zabloku na audiostereo. Naprawde nie masz w zyciu nic innego do roboty tylko wypowiadanie się o rzeczach o jakich nie masz pojęcia ? Pytanie retoryczne - i tak nie zobacze odpowiedzi na nie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.