Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam kiedyś jak kupiłem Sonus Faber Elipsa,które w momencie zakupu(detal)kosztowały 56 000zł.potem w czasie jak odsprzedawałem,za jakieś 7miesięcy kosztowały już 74000zł.Sprzedałem bez strat.Kurs walut jest raz na dole raz u góry.Trzeba być czujnym....tylko.

W cenniku zamieszczonym przez miksona s1.4 kosztują 13k (14k przy piano lakierze):D

Nazwa pewnie nie wzięła się z powietrza, albatrosy szybują wysoko :)

Na marginesie, zapowiadany od dawna relaunch serii Contour S zapewne wkrótce dojdzie do skutku bo na stronie pojawiła się charakterystyczna zajawka

post-8726-0-26481400-1325089424_thumb.jpg

ceny kosmiczne ale to było do przewidzenia

ja swoje 260 kupiłem we wrześniu po dobrym rabacie jeszcze więc też mam prawie 4tys w kieszeni :)

podobnie roksan caspian już ma zdrożeć też z 10%

wracając do nowych conturów sam jestem ciekaw co pokażą, a ceny pewnie następców 1.4 poszybują na 16 tys :)

Focal + Naim

Eter / Nautilus już też po południu zamieścił nowy cennik http://nautilus.net.pl/cenniki/Dynaudio_08122011.pdf

Nie powiem, żeby mi to dzisiaj trochę nie zepsuło humoru :(

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

No tak,tylko jak zacznie się zakup na aledrogo to w końcu wtorny zginie.Z Audiomarkt będzie zasilany a dystrybutor w końcu coś będzie musiał robić jak sprzedaż ustanie,tym bardziej na Audiomarkt jest większy wybór.Oczywiście większy też zachód,by tam kupić.

Eter / Nautilus już też po południu zamieścił nowy cennik http://nautilus.net.pl/cenniki/Dynaudio_08122011.pdf

Nie powiem, żeby mi to dzisiaj trochę nie zepsuło humoru :(

w sumie mi poprawiło bo zrobiłem szybko zakupy jeszcze przed dokończeniem remontu :)

pod koniec września bo właśnie obawiałem się takiej jazdy cenowej

Focal + Naim

Pod koniec września euro stało bardzo podobnie jak teraz i było mało prawdopodobne, że będzie się dalej się umacniać.

Możesz zdradzić z jakiego powodu miałeś obawy przed "jazdą cenową"? Pytam całkowicie serio - dla mnie wzrost cen nowej serii focus jest całkowicie nielogiczny. 13k za focus 260 to nawet zabawne nie jest, raczej absurdalne.

Edytowane przez EMiL

Pod koniec września euro stało bardzo podobnie jak teraz i było mało prawdopodobne, że będzie się dalej się umacniać.

Możesz zdradzić z jakiego powodu miałeś obawy przed "jazdą cenową"? Pytam całkowicie serio - dla mnie wzrost cen nowej serii focus jest całkowicie nielogiczny. 13k za focus 260 to nawet zabawne nie jest, raczej absurdalne.

na początku sierpnia pln mocno tracił do euro i wybicia górą jest grubo powyżej 4,4 a był w okolicy 4 jeszcze całe wakacje prawie a to spora różnica , to że z małym opóźnieniem dystrybutorzy reagują na dłuższą zmianę kursu to tylko może dać pole do manewru co przewidziałem i tak założyłem że pln straci na dłużej,, i się sprawdziło więc się cieszę bo mimo że dobrze wytargowałem kupiłem 260 w dobrej cenie już wtedy :) warto negocjować swoją drogą a robię to zawsze,,

druga sprawa Emil, posłuchaj 260 i 220 jak posłuchasz i będziesz wiedział w czym się różnią to z miłą chęcią przeczytam twoją reckę i wtedy wycenisz wartość brzmienia do ceny, dla mnie też mało nie kosztowały ale zagrały lepiej od 220 a że do 30m2 obawiałem się monitorów to wybór był troszkę zawężony i generalnie jestem jeszcze nie do końca zadowolony od strony ustawienia akustyki ,a to że prądu nigdy mało mimo iż caspian daje radę :), to teraz zaczynam adaptacje akustyczną mam nadzieję że z pożądanym skutkiem :)

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

W sumie ciekawe są zawsze rozważania sprzedawców: jak tylko drożeje Euro to szybciutko ceny w górę siup, nawiasem mówiąc w drugą stronę to nie działa...Coś w stylu bredni koncernów paliwowych prawda...Sorki za off-top....

na początku sierpnia pln mocno tracił do euro i wybicia górą jest grubo powyżej 4,4 a był w okolicy 4 jeszcze całe wakacje prawie a to spora różnica , to że z małym opóźnieniem dystrybutorzy reagują na dłuższą zmianę kursu to tylko może dać pole do manewru co przewidziałem i tak założyłem że pln straci na dłużej,, i się sprawdziło więc się cieszę bo mimo że dobrze wytargowałem kupiłem 260 w dobrej cenie już wtedy :) warto negocjować swoją drogą a robię to zawsze,,

druga sprawa Emil, posłuchaj 260 i 220 jak posłuchasz i będziesz wiedział w czym się różnią to z miłą chęcią przeczytam twoją reckę i wtedy wycenisz wartość brzmienia do ceny, dla mnie też mało nie kosztowały ale zagrały lepiej od 220 a że do 30m2 obawiałem się monitorów to wybór był troszkę zawężony i generalnie jestem jeszcze nie do końca zadowolony od strony ustawienia akustyki ,a to że prądu nigdy mało mimo iż caspian daje radę :), to teraz zaczynam adaptacje akustyczną mam nadzieję że z pożądanym skutkiem :)

pozdr

Dla jasności - nie krytykuję niczyich audio wyborów, tylko uważam politykę cenową dynaudio ostatnimi czasy za dziwną. Dla mnie to była(!) jedna z niewielu firm reprezentująca ciekawe, inżynierskie (przeciwieństwo audio-voodoo) podejście i do tego uczciwie wyceniająca swoje produkty. Obecnie widać rządy marketingowców i ceny podążające za berylowym focalem czy diamentowym b&w.

Wierzę, że 260 są lepsze od 220II, jednakże gdybym miał pomieszczenie zbyt duże do monitora to brałbym od razu focus 360. Zupełnie inny poziom "know-how" i wkładu materiałowego przy (jeszcze) normalnej cenie. Czego Ci brakuje w systemie, doskonale wiesz:) Szczerze żałuję, że nie byłeś u mnie posłuchać, jestem pewny że nabrałbyś trochę dystansu do cen nowych wypustów dynaudio.

Ps. Wydawało mi się, że focusy 260 po podwyżce kosztują 13k i ta myśl mnie zszokowała! A ten model będzie kosztował 14,5k:)

W sumie ciekawe są zawsze rozważania sprzedawców: jak tylko drożeje Euro to szybciutko ceny w górę siup, nawiasem mówiąc w drugą stronę to nie działa...Coś w stylu bredni koncernów paliwowych prawda...Sorki za off-top....

Stara prawda na każdym rynku.

Edytowane przez EMiL

Ciekawe czy wyższe modele Focusa mogą być lekarstwem na podnoszone tu niedobory basu z F220; w najnowszym AUDIO jest test Focusa 380 i wynika z niego, że bas zestrojony jest w nim nader skąpo jak na kubaturę obudowy i możliwości dwóch "dwudziestek". Z porównania wynika, że taki dwudrożny Proac D40R z dwoma "osiemnastkami" deklasuje Focusa w kwestii potęgi niższych rejestrów. (!)

post-8726-0-18031800-1325153638_thumb.jpg

Z porównania wynika, że taki dwudrożny Proac D40R z dwoma "osiemnastkami" deklasuje Focusa w kwestii potęgi niższych rejestrów. (!)

Nie ma w tym nic szokującego:) Inne parametry Thiele-Small'a i inne strojenie przyniosło taki a nie inny rezultat. Focusy mają z pewnością wyższy maksymalny SPL.

Ps. Jeżeli mnie pamięć nie myli to w sapphire i w x16 na basie spadek -6dB względem poziomu średniego jest przy 40 Hz. Wykres to tylko wykres, w której konstrukcji jest lepszy bas nie trzeba pisać. W konstrukcjach bass refleks ważne jest, aby charakterystyka opadała z małą stromością w kierunku najniższych częstotliwości - takie strojenie, pomimo wysokiego -6dB, pozwala usłyszeć niski bas w pomieszczeniu a przy okazji nie dudni.

13k za focus 260 to nawet zabawne nie jest, raczej absurdalne.

Tzn. Focus 260 ma kosztowac juz 13 tys. Zl? No, dobre; jakies 3 lata temu kupilem nowe 220 (mk. I) za 6400 zl...

A mamy tzw. cel inflacyjny NBP max. 3,5% wzrostu cen w skali roku:)

Nie ma co gadać dłużej na temat cen Dynaudio. Trzeba po prostu powiedzieć, że Eter Audio pojechało po bandzie. Wiadomo, że euro poszło w górę, alenie przypominam sobie innego dystrybutora, który w tym roku podnosił dwukrotnie ceny. Nie mówiąc już o skali podwyżki, jaką zaproponował dystrybutor Dynaudio.

Ktoś wcześniej napisał, że nikt nie musi kupować tych kolumn. Nikt nie musi, ale są tacy, którzy by chcieli. Ciekawe w związku z tym, jak długo Eter zostanie dystrybutorem Dynaudio. Bo wydaje się, że sprzedaż mocno spadnie. Przynajmniej nowych kolumn. Szczęśliwi Ci, którzy już je mają..

Tzn. Focus 260 ma kosztowac juz 13 tys. Zl? No, dobre; jakies 3 lata temu kupilem nowe 220 (mk. I) za 6400 zl...

W cenniku z postu #2217 focusy 260 kosztują 14,5k.

Przecież jest możliwość zakupu na wtórnym a to osłabi pozycje dystrybutora,bo spadnie mu sprzedaż.Wtórny,jest jak na razie nieźle zaopatrzony w Dynie i na jakiś czas wystarczy a jak policzyć dobrze to za te pieniądze co za Focusa chce dystrybutor to na wtórnym można nabyć już Contoury.Alternatywa ciekawa.

Przecież jest możliwość zakupu na wtórnym a to osłabi pozycje dystrybutora,bo spadnie mu sprzedaż.Wtórny,jest jak na razie nieźle zaopatrzony w Dynie i na jakiś czas wystarczy a jak policzyć dobrze to za te pieniądze co za Focusa chce dystrybutor to na wtórnym można nabyć już Contoury.Alternatywa ciekawa.

sprzedaż pierwotnego spadnie ale zawsze można się potargować w saloonie

na wtórnym obroty i popyt wzrośnie ceny również więc będzie ciekawie :)

Focal + Naim

Lubie swoje Dynaudio i uważam, że to świetne budżetowe kolumienki te stare Audience...Kto teraz kupi Dynaudio po tych cenach? Miałem w domu nowe Focusy 160 i szału nie było. Miałem nawet C1 i to było jeszcze większe rozczarowanie w relacji cena/jakość...Za tak wysokie ceny można już kupić wybitne kolumny. Za 10 tyś są świetne Harbethy, porządne Tempo VI za 12 tyś...a w wysokich rejonach...prawie 30 tyś PLN za topowe Focusy? Za taką kasę można wybierać w świetnych kolumnach z drugiej ręki z udokoumentowaną przeszłością.

Wtórny rządzi się innymi prawami....zupełnie.

zobaczymy ;)

swoją drogą jak pisałem wcześniej pod koniec sierpnia chyba nawet niecałe ok 8,5tys kosztowały c1.4

a teraz?

:)

40% podwyżka ??

i teraz jak ktoś kupił za 9tys to sprzeda używki za 6??? nie sądzę myślę że spokojnie sprzeda je za tyle ile wcześniej dał w tym wypadku

takie jest moje zdanie, ceny używek lekko pójdą do góry

Focal + Naim

Uogólniając to masz racje,kto zapłaci za Focusy tyle kasy,jak na wtórnym można nabyć za te same pieniądze super kolumny.

A na marginesie wcześniejszej wypowiedzi,to zanim gruby schudnie-to chudy umrze.Ten gruby to wtórny,który nie ma presji producenta.

mikson,

zapominasz, że używkami interesują się osoby świadome. Raczej nikt rozsądny nie kupi używanych s1.4 za 9k (pomijam, że za takie pieniądze można przebierać w najwyższej klasy monitorach i to nie tylko używanych) skoro sprawdzenie po ile chodzą używki w Germanii zajmuje dosłownie 3 min.

Uogólniając to masz racje,kto zapłaci za Focusy tyle kasy,jak na wtórnym można nabyć za te same pieniądze super kolumny.

A na marginesie wcześniejszej wypowiedzi,to zanim gruby schudnie-to chudy umrze.Ten gruby to wtórny,który nie ma presji producenta.

zgadza się ja też bym za tyle teraz nie kupił nowych focusów :)

no chyba że rabacik bym wytargował z 30% ;)

mikson,

zapominasz, że używkami interesują się osoby świadome. Raczej nikt rozsądny nie kupi używanych s1.4 za 9k (pomijam, że za takie pieniądze można przebierać w najwyższej klasy monitorach i to nie tylko używanych) skoro sprawdzenie po ile chodzą używki w Germanii zajmuje dosłownie 3 min.

a po ile chodzą w de sprawdzałeś? :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.