Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

co wy tak od nowego roku zdołowane rozmowy przeprowadzacie?,

jest rynek sh jak koledzy wcześniej wspomnieli i ceny są często akceptowalne

Aaa to co innego.....ten sh.

My tu ogólnie rozprawiamy o czymś,co nie istnieje,jak słusznie zauważył....broy-czyli wolnym rynku.

No i o luksusie w postaci Excite i Focus...ma się rozumieć.

EMiL,za młode to jedno a S3.4 i 5.4 nie sprzedawały sie dobrze.....były drogie.

Sprzedają się faktycznie dość kiepsko, zwłaszcza S 5.4, ale czy ze względu na wysoką cenę? No nie wiem... S 5.4 to jest model siłą rzeczy skazany na niszowość ze względu na swoje gabaryty i przeznaczenie do naprawdę sporych pomieszczeń, których w Polsce jest statystycznie znacznie mniej niż na tzw. zachodzie.

Ale S3.4 był jeszcze niedawno do kupienia za ok. 13 tys. zł nowy z jakiegoś importu równoległego. Generalnie jeszcze kilka m-cy temu ustrzelenie tego modelu z rynku wtórnego w stanie idealnym za ok. 8,8-10 tys. zł nie było jakoś szczególnie trudne. Uwzględniając renomę marki, wkład materiałowy, ofertę konkurencji w tym przedziale i przede wszystkim walory soniczne pozostawiam ocenie koleżeństwa czy to drogo.

Mi się wydaje, że kiepska popularność linii Contour S (nad którą wcale nie ma co boleć - zawsze ma się poczucie przynależności do elitarnego klubu:) wynika z polityki i producenta i dystrybutora - linia ta od lat nie jest promowana. W polskiej prasie od lat nie ukazał się żaden test, nie licząc jakiegoś tłumaczonego reprinta z angielskiej prasy na pół strony. Nie ma promocji, nie ma reklamy, model ten nie gra na wystawach. Poprzedni dystrybutor marki na Polskę wręcz zniechęcał potencjalnych nabywców do np. modelu S 1.4 twierdząc, że jest to głośnik trudny w aplikacji, przebasowany i co tam jeszcze.

Ja mam swoją teorię - seria Contour jest pod względem wkładu materiałowego, pracochłonności i kubatury nieomal identyczna z serią Confidence, np. Contour 1.4 jest nawet nieznacznie cięższy niż C1 podobnie jak S.3.4 jest cięższy niż C2…. Koszty materiałów, transportu, logistyki, itp. są więc zbliżone, a przecież na Confidence, które są ponad 2x droższe, firma ma wyższe marże i znacznie więcej zarabia. Czy więc nie lepiej promować produkt, przy którym wkład pracy jest zbliżony, a zyski znacznie wyższe?

Tym bardziej że znane audiofilskie prawo Murphy'ego głosi, że od pewnego pułapu przyrost jakości dźwiękowej niekoniecznie jest proporcjonalny do (skokowego) przyrostu cenowego. Oczywiście nie twierdzę że C1 nie jest lepsza od S 1.4, jednak powiedzmy sobie, ze nieortodoksyjny audiofil/meloman może zadać sobie pytanie czy te dźwiękowe różnice uzasadniają wydatek rzędu 2x ceny tańszego modelu. C2 nie znam więc nie wiem jak na jej tle brzmi S 3.4.

No ale obecność serii DM (w której stosowane są ponoć woofery pozostawione z produkcji Audience), teoretycznie stojącej niżej niż Excite, dodatkowo komplikujecałą tę hierarchię Dynaudio:).

No właśnie,seria DM moim zdaniem jest następcą seri Audience a Excite jest nową zupełnie linią.Wskazują na to przetworniki(esotek)jak i wykończenia i cena.Excite 16 ma efektywność 85db przy 4ohm a to wcale nie wskazuje,że są łatwe w napędzeniu i prostym lampiakiem wysterujemy sobie dowolnie Excite.

podobnie jak S.3.4 jest cięższy niż C2…

Kto ci to powiedział lub skąd masz takie wiadomości?

C2 waży 40kg S-3.4 ok.33kg C2 miałem i jak Cloudior je do mnie wnosił to myślałem,że mu żyłka pęknie.W drewnianych skrzyniach waża ok 70kg sztuka.

C2 nie znam więc nie wiem jak na jej tle brzmi S 3.4.

Nieporównanywalnie...gorzej w każdym aspekcie.

W S3.4 jest przesunięty ciężar w dół.W większych pomieszczeniach różnica na korzyść C2 jest jeszcze wyraźniejsza.

Ja np.grałem na C2 w 60m2.

W S3.4 jest przesunięty ciężar w dół.W większych pomieszczeniach różnica na korzyść C2 jest jeszcze wyraźniejsza.

No właśnie, ten ciężar przesunięty w dół ma swój urok:). Nie twierdzę że COntour 3.4 jest lepszy od C2, ale jest na tyle dobrym głośnikiem że trzeba i odpowiednie pomieszczenie i staranną elektronikę żeby wykorzystać jego potencjał.

Z wagą oczywiście masz rację, Contour waży 40 kg ale z kartonem i akcesoriami, kategorię wagową wygrywa C2!

Ja mam swoją teorię - seria Contour jest pod względem wkładu materiałowego, pracochłonności i kubatury nieomal identyczna z serią Confidence, np. Contour 1.4 jest nawet nieznacznie cięższy niż C1 podobnie jak S.3.4 jest cięższy niż C2…. Koszty materiałów, transportu, logistyki, itp. są więc zbliżone, a przecież na Confidence, które są ponad 2x droższe, firma ma wyższe marże i znacznie więcej zarabia. Czy więc nie lepiej promować produkt, przy którym wkład pracy jest zbliżony, a zyski znacznie wyższe?

Od C2 w góre dynaudio implementuje DDC i siłą rzeczy głośniki muszą być parowane, aby miało to sens. W pewnym sensie tłumaczy to wyższe ceny confidence. No i nie zapominajmy, że confidence są piękne:)

Dynki wszystkie grają jakby grubszą kreską,co niektórzy tłumaczą to własnie,przesunięciem ciężaru w dół ale S3.4 jest w tym względzie wiodąca.Miałem je obie u siebie i C2 z którą obcowałem dwa lata i S3.4,z której zrezygnowałem.Lepszą kolumną już jest S5.4.Co do uroku C2 nie będe polemizował bo i proporcje i sama idea jest na najwyższym poziomie.Pisałem już zresztą o tym.

Taka mała uwaga co do dżwięku Confidence. Uważam tę serię za znakomitą i gorące dyskusje na temat podobieństw z serią

Excite, Focus, Contour itd. absolutnie nie mają sensu. To jest zupełnie inna liga i wszelkie podobieństwa wynikają tylko i wyłącznie z filozofii dzwięku firmy w ogólnym tego słowa znaczeniu. Muszę też z przykrością stwierdzić, że linia domowa serii Confidence jest niestety mniej neutralna i naturalna niż np. B&W N802. Wsłuchując się w dzwięk prawdziwych instrumentów np. gitary, skrzypiec, a przede wszystkim fortepianu, głos Confidence wydaje się być mniej realny niż głos Nautiliusów - praktycznie w każdym aspekcie brzmienia. Proszę mnie żle nie zrozumieć!!! Nie zależy mi na pogrążeniu dzwięku Dynaudio, tylko na obiektywnym porównaniu, które przeprowadzałem nie raz między tymi zestawami i dzwiękiem prawdziwych instrumentów, które to też posiadam w swoim domu. Nie jest to żadna wada, bo generalnie o wiele bardziej lubię brzmienie Confidence i moim zdaniem nie ma nic złego w kolorowaniu smutnego, szarego świata. Dynaudio C1 i dwa SUB500 są moim podstawowym systemem i właśnie dzięki tym dzwiękom mam największą przyjemność w obcowaniu z muzyką i dzwiękiem w moim domu.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Witam

Noszę się z zamiarem kupna DYNAUDIO EXCITE X16 do wzmaka DENON PMA-1510AE , pokój 18m2

co sądzicie o tych kolumnach, może macie jakieś inne propozycje

W chwili obecnej można je kupić za 3600

Proszę o wasze opinie

Taka mała uwaga co do dżwięku Confidence. Uważam tę serię za znakomitą i gorące dyskusje na temat podobieństw z serią

Excite, Focus, Contour itd. absolutnie nie mają sensu. To jest zupełnie inna liga i wszelkie podobieństwa wynikają tylko i wyłącznie z filozofii dzwięku firmy w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Zgadzam się z tym twierdzeniem.A na marginesie Excite-to jest inne brzmienie-zupełnie inne niż Confidence.Contoury trzymają ten sam charakter brzmienia a różni je tylko jakość,choć S3.4 gra lekko grubszą kreską od pozostałych.

Excite-to jest inne brzmienie-zupełnie inne niż Confidenc

Napisz coś więcej o różnicach koncepcji brzmienia excite i confidence. Swoich x16 słuchałeś na podobnej klasy elektronice co c2?

Napisz coś więcej o różnicach koncepcji brzmienia excite i confidence. Swoich x16 słuchałeś na podobnej klasy elektronice co c2?

Bas,średnica,plastyczność,wypełnienie,wysokie tony,to poziom C2...nie osiągalny dla Excite.To przecież normalne EMiL,to są rózne konstrukcje i kto jak kto ale ty powinieneś o tym wiedzieć.Co do elektroniki to poziom jest adekwatny do kolumn.Odsłuchiwałem z róznymi wzmakami i zdziwiłbyś sie jaki został.

..i tak skończycie na kolumnach wysokoefektywnych.....marnujecie czas....

Jak tam NVA-gra?To sobie słuchaj i nie marnuj czasu.

Najważniejsze, że Ci się podoba.

Witam

Noszę się z zamiarem kupna DYNAUDIO EXCITE X16 do wzmaka DENON PMA-1510AE , pokój 18m2

co sądzicie o tych kolumnach, może macie jakieś inne propozycje

W chwili obecnej można je kupić za 3600

Proszę o wasze opinie

Cena dobra, kolumny też.

Z denonem będzie dobrze o ile zaopatrzysz się w źródło z nasyconą średnicą i nie przesadzające z ilością wysokich tonów.

Bądź przygotowany na ustawienie kolumn przynajmniej pół metra od ścian.

Najważniejsze, że Ci się podoba.

Cena dobra, kolumny też.

Z denonem będzie dobrze o ile zaopatrzysz się w źródło z nasyconą średnicą i nie przesadzające z ilością wysokich tonów.

Bądź przygotowany na ustawienie kolumn przynajmniej pół metra od ścian.

Ojtam,ojtam...zaraz podoba.Porównywałem ze wzmakiem Sphinks Projekt 10 i Musical wypadł lepiej,to został.Kosztował niewiele do tego i w super stanie.

Teraz kolej na CD ale mam czas,pośpiech wskazany jest przy łapaniu ... pcheł.

@modrzew47- moze sluchales lub slyszales opinie jak gra konkretnie musical m6i z dynaudio?..

pozdr

EMiL dobrze ci radzi,Pass jest naprawde dobry.Miałem XA-60.5 i na odsłuchu u siebie w domu First Watt,świetny dopracowany dźwięk.

Co do tego m6i to niestety nie słuchałem,przecież wszystkiego nie mogłem.

Na marginesie lampy,to moim zdaniem bliżej do lampy ma Electrocompaniet.

Też ciekawa opcja, sprzedaje nasz forumowicz, nie wiadomo tylko czy ogłoszenie jest aktualne.

Natomiast czy lepiej to już każdy musi sobie sam posłuchać, preferencje są różne...

no wlasnie czytajac troszke fora zagraniczne to ludzie pieja z polaczenia m6i i dynaudio- jedna z zadowolonych osob ma polaczenie z kolumnami serii Contour i jest zachwycona.. u nas widac jest inaczej i nie wiem czy to przez brak wlasnego odsluchu w/w polaczenia czy moze jeszcze co innego..

spory plus tego musicala to mozliwosc polaczenia opcja(HT)z kinem i obsluga jednym wzmocnieniem w amplitunerze..

musze jakos doprowadzic do konfrontacji tego wzmacniacza z dyniami podlogowymi..

pozdr

inne niż Confidence.Contoury trzymają ten sam charakter brzmienia a różni je tylko jakość,choć S3.4 gra lekko grubszą kreską od pozostałych.

To ciekawe co piszesz bo jak wspominałem Confidencji C2 nie miałem okazji porównać do Contoura S 3.4 ani w ogole słuchać, za to porównywałem rzeczonego S 3.4 do monitora Contour S 1.4 i w tym porównaniu to właśnie 3.4 prezentuje się w bardziej zrównoważony sposób a S 1.4 gra właśnie dźwiękiem nakreślonym grubszą kreską i balansem tonalnym przesuniętym w dół pasma:).

no wlasnie czytajac troszke fora zagraniczne to ludzie pieja z polaczenia m6i i dynaudio- jedna z zadowolonych osob ma polaczenie z kolumnami serii Contour i jest zachwycona.. u nas widac jest inaczej i nie wiem czy to przez brak wlasnego odsluchu w/w polaczenia czy moze jeszcze co innego..

spory plus tego musicala to mozliwosc polaczenia opcja(HT)z kinem i obsluga jednym wzmocnieniem w amplitunerze..

musze jakos doprowadzic do konfrontacji tego wzmacniacza z dyniami podlogowymi..

pozdr

nie wszystkie mf mają mocny i konturowy bas , więc nie każde połączenie mf dynia jest z góry udanym, trzeba posłuchać i ocenić

z tego co wiem mf m6i nie ma szybkiego basu ale reszta ok więc czy z 220 da Tobie to co chcesz nikt tego nie powie

Focal + Naim

basu sie nie obawiam ale srednicy i wysokich oby nie bylo zbyt jasno chociaz charakter musicala choc sie zmienil mysle ze utrzyma ton ciemniejszy i nie bardzo analityczny bo tego nie lubie- zobaczymy:)

To ciekawe co piszesz bo jak wspominałem Confidencji C2 nie miałem okazji porównać do Contoura S 3.4 ani w ogole słuchać, za to porównywałem rzeczonego S 3.4 do monitora Contour S 1.4 i w tym porównaniu to właśnie 3.4 prezentuje się w bardziej zrównoważony sposób a S 1.4 gra właśnie dźwiękiem nakreślonym grubszą kreską i balansem tonalnym przesuniętym w dół pasma:).

A ja nie słuchałem Contoura 1.4 a wniosek z tego może być taki,że 1.4 grają jeszcze grubszą kreską albo wzmak twój lub mój w duecie z nimi tak grał.Porównywałeś w tym samym pomieszczeniu i na tym samym sprzęcie?To istotne jest.

pozdr

Nie znam m6i ale ja łącze MF E 100 z Excite 16 w 22m2 i jest OK...nawet bardzo OK.

Tylko,że tak jest zawsze,aż nie przyjedzie.........pogromca.Wtedy to on będzie najlepszy.

Ooo,nowy awatarek u miksona.

basu sie nie obawiam ale srednicy i wysokich oby nie bylo zbyt jasno chociaz charakter musicala choc sie zmienil mysle ze utrzyma ton ciemniejszy i nie bardzo analityczny bo tego nie lubie- zobaczymy:)

no właśnie oby się za duży kluch nie zrobił na dole :) posłuchaj zanim kupisz :)

Ooo,nowy awatarek u miksona.

tak zmieniłem bo pękło 7500 postów ;)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.